Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
PARAMETRII STRESULUI OXIDATIV LA PACIENTII CU INFARCT MIOCARDIC

medicina


PARAMETRII STRESULUI OXIDATIV LA PACIENTII CU INFARCT MIOCARDIC

UNIVERSITATEA DIN ORADEA, FACULTATEA DE MEDICINĂ sI FARMACIE

M. Onaca, L. Faur, N. Havasi, A. Onaca
Obiective: Studiul prezent isi propune sa urmareasca parametrii stresului oxidativ la pacientii cu infarct miocardic comparativ 828w2214i in primele 24, 72h si la o luna postinfarct.

Material si metoda: Am inclus Ón studiu un numar de 40 pacienti care au prezentat infarct miocardic acut in perioada 2006-2007. La acesti pacienti am studiat parametrii stresului oxidativ: activitatea prooxidanta am evaluat-o prin dozarea malondialdehidei produs de peroxidare lipidica si a proteinelor carbonilate rezultate din oxidarea structurilor proteice iar activitatea antioxidanta am evaluat-o prin dozarea ceruloplasminei. Am determinat acesti parametrii atat in primele 24 h postinfarct cat si la 72 h si ulterior la o luna dupa infarct.

Rezultate: S-a constatat ca in primele 24 h postinfarct si in primele 72 h valorile malondialdehidei si a proteinelor carbonilate au fost crescute iar valoarea ceruloplasminei a fost scazuta. La o luna dupa infarctul miocardic s-a constatat o reducere a concentratiei serice a proteinelor carbonilate si a malondialdehidei si o crestere a valorilor plasmatice ale ceruloplasminei.


24 h postinfarct

72 h postinfarct

O luna postinfarct

Malondialdehida (nmol/mg)
Proteinele carbonilate

( nmol/mg)
Ceruloplasmina (mg%)

S-a constatat o intensificare a stresului oxidativ la pacientii cu infarct miocardic in special in primele 24 h dupa infarct. Valorile prezinta o usoara scadere in urmatoarele ore postinfarct dar fara a exista diferente semnificative intre primele 24-72 h postinfarct. La o luna dupa infarctul miocardic se constata o reducere a intensitatii stresului oxidativ si o crestere a capacitatii antioxidante.

Concluzii:

  • Pacientii cu infarct miocardic prezinta o crestere a intensitatii stresului oxidativ evidentiata in special in primele 24 ore postinfarct, prin cresterea in ser a produsilor rezultati din oxidarea structurilor lipidice si protidice
  • Capacitatea antioxidanta a plasmei este redusa in primele ore postinfarct.

La pacientii cu evolutie favorabila postinfarct se inregistreaza la o luna reducerea capacitatii prooxidante si cresterea capacitatii antioxidante a organis


Document Info


Accesari: 2385
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )