Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
REVERII PENTRU AUTODESCOPERIRE

medicina
Marlene Hunter, pag.95


REVERII    PENTRU AUTODESCOPERIRE

Cel mai bogat filon pentru îmbogatirea procedurilor terapeutice trebuie sa fie, desigur, pe tarâmul metaforei, al fanteziei, si al altor forme de imagerie.

Atât fanteziile directionate cât si cele nedirectionate, pot fi utile. Muzica ofera un mare potential terapeutic; adesea induce spontan o stare de transa, iar armonia sunetelor se transforma direct în armonie emotionala si fiziologica.

Metaforele prezentate ca exemple aici, sunt direct orientate. Pentru mintea cu gândire critica, simbolismul este aproape vorba goala. Dar subconstientul este mai întelept; el stie ca aceste "reverii" dirijate, stimuleaza într-adevar explorarea si descoperirea, la un nivel mult mai subtil si personal, resurselor interioare pe care fiecare dintre noi le-a acumulat si da deoparte evaluarea critica în favoarea potentialului mai bogat.

Asa ca bucura-te de reveriile tale si descopera propria ta valoare interioara.Marlene Hunter, pag.97-99     METAFORA MUNTELUI


Aceasta fantezie începe ca si multe altele, într-o câmpie . o câmpie minunata, superba, într-o zi frumoasa, însorita, ca acele zile de la sfârsit de vara. Crezi ca vara s-a terminat si ca au sosit ploile si vântul de toamna. Dar pe neasteptate se face o zi minunata, stralucitoa 454q161e re.


Cerul are acea nuanta speciala de albastru care apare doar în zile ca acestea. Soarele este cald si generos. Adie o briza usoara care produce freamatul frunzelor în copaci si care sopteste prin iarba din câmpie. Totul miroase placut.


De o parte a câmpiei exista o padurice de copaci . si cum privesti la acest crâng te uimesti de câte nuante de verde exista în natura: verde luminos si verde închis, verde spre gri si verde spre albastru, verde ca marul, verde ca padurea, verde ca maslina . si poate ici-colo o sclipire de rosu aprins sau auriu.


Te îndrepti agale catre crâng, dar înainte de ajunge la el, observi cu surprindere ta ca exista un râu mic între tine si crâng . un pârâuas. Tu nu vazusesi râul din cauza ierbii înalte din câmpie.


Privesti în jur si gasesti cu siguranta un mic pod, sau pietre pe care sa pasesti, sau un bustean cazut . o modalitate pentru a traversa râul; în momentul în care pasesti pe tarmul de pe partea cealalta, simti ca este ceva special, în legatura cu aceasta parte a râului, .ceva greu de definit, neclar si cu toate acestea ademenitor, care te invita sa explorezi.


Începi sa te deplasezi alene prin padure. Este atât de dragut !.. Lumina soarelui se strecoara printre crengi, realizând modele în filigran pe carare flori mici de padure crescute din spatele muschilor de pe copaci, ferigi, balti mici care reflecta lumina, veverite, cântecul unei pasari. Este o senzatie minunata de pace si liniste.Te plimbi agale prin acest loc pasnic care iti da liniste, calm si chiar putere.

Dupa un timp, observi ca poteca neteda s-a modificat putin. Este mai îngusta, pare a începe un urcus, iar tu te gândesti ca e timpul sa te întorci înapoi dar pentru anumite motive, îti continui drumul.


Urmându-ti astfel drumul, observi în curând ca el se schimba foarte mult . devine aproape prapastios. Copacii sunt atât de apropiati încât cerul nu se mai vede. Cu cât te îndepartezi, cu atât drumul devine mai prapastios si copacii mai înghesuiti, pâna când realizezi ca te afli într-o padure extrem de densa, urcând o poteca foarte dificila. Exista în interiorul tau ceva, care pentru un anumit motiv insista sa îti continui drumul.


Poteca devine tot mai prapastioasa si mai dificila. E greu sa ghicesti unde anume e cararea; pietrele sunt nesigure, aluneci des, te stropesti cu noroi, te zgârii in crengi si în tufele de mure, îti julesti genunchiul, îti rasucesti glezna când cazi si te târasti pe lânga buturugi cazute si esti atât de obosit . îti spui în gând "Este o nebunie! De ce fac asta? Trebuie sa ma întorc!"


Cu toate acestea îti continui drumul.


Dupa multa vreme, poteca se modifica dintr-o data foarte mult, pe o distanta de numai câteva zeci de metri. E mai usor sa te deplasezi; e mult mai putin abrupt iar copacii par a fi ramas în urma. Dar te afli într-o ceata foarte, foarte deasa, asa ca nu ai nici o idee unde te afli sau încotro mergi. Îti spui tie însuti din nou "Trebuie SĂ MĂ ÎNTORC!" si cu toate astea îti continui drumul.


Îti dai seama ca desi ceata este atât de deasa, atâta timp cât poti vedea marginile cararii si urma fiecarui pas, poti sta pe carare. Din anumite motive, aceste lucruri te fac sa te simti mai în siguranta. Continui aceasta parte a calatoriei care îti ia si ea destul timp.


Apoi . din nou pe neasteptate . pe o distanta de câteva zeci de metri, ceata pare a se diminua si îti dai seama ca te afli sus în cea mai minunata pajiste alpina. Soarele este stralucitor iar cerul incredibil de albastru. Privesti înapoi si vezi ca într-adevar te-ai aflat într-o ceata deasa . de fapt arata mai degraba ca un nor de furtuna. Prin partea de jos a norului poti vedea vârfurile copacilor din padure, dincolo de asta crângul de copaci si apoi râul mic ca o panglica argintie si pajistea ca un timbru postal.


Apoi te întorci si privesti în departari . realizezi ca poti vedea mult mai departe decât ai fost capabil sa vezi vreodata din câte îti amintesti . la mare distanta, pâna la orizont.


Lucrurile part foarte diferite de aici. De exemplu vezi ca sunt multe, multe strazi acolo jos, si ca toate duc undeva! Unele strazi duc la anumite locuri poate orase, iar unele localitati au multe strazi care vin la ele, unele au doar câteva; unele strazi duc la alte strazi iar altele duc înapoi la strada de unde au venit dar toate DUC UNDEVA. Într-un fel, asta are o anumita semnificatie, greu de exprimat în cuvinte, dar care înseamna ceva pentru tine.


Priveste în jur si gaseste o stânca însorita pe care sa te sprijini si ramâi acolo pentru mult timp, doar reflectând la aceste întelesuri, doar privind în jur.

Treptat îti dai seama ca soarele începe sa mearga spre asfintit si ESTE într-adevar timpul sa te întorci acum. stii de asemenea ca vei fi în perfecta siguranta, ca atâta timp cât pui un picior în fata altuia cu atentie, uitându-te pe unde mergi, tinându-te de ramurile copacilor care vin spre tine, mergând cu atentie, . va fi totul în regula. stii ca vei fi capabil sa te descurci bine. stii ca vei fi capabil sa faci deplasarea in siguranta, pentru ca ai parcurs-o deja si ai ajuns la destinatie, chiar daca ea parea a fi un mister pentru tine; acum stii unde mergi si stii ca vei ajunge.


si astfel te întorci pe poteca aspra, cu grija, încet, dar cu siguranta, înapoi prin ceata, prin pantele abrupte din padure, alunecând si cazând o data sau de doua ori, dar întotdeauna capabil sa te prinzi, pâna ajungi sa te gasesti din nou în minunata padurice unde pacea si calmul te linistesc din nou.

Apoi, traversezi înapoi râul si ajungi în câmpie.

Exista zile bune chiar dupa perioade negreImagerie vizuala, kinestezica, olfactiva, auditiva
Invitatie de a vedea familiarul într-un nou mod
Deplasarea simbolica de la un loc cunoscut la unul necunoscut

Sugestiv pentru locul interior, secret


Prima sugestie ca linistea s-ar putea spulbera; dar avem tendinta sa o ignoram


Uneori ne aflam chiar în miezul problemei, fara sa ne fi dat seama cum am ajuns acolo, ignorând semnalele


Dar stim de asemenea ca trebuie sa continuam sa mergem


Situatia se poate simplifica dar suntem înca tulburati"Priveste-ti pasii", în special când situatia este nelistititoare.
Clarificare


Privind înapoi poti vedea cum anume ai ajuns
O perspectiva diferita


Important sa acorzi timp meditatiei

Drumul este de obicei riscant în unele locuri . cu grija, folosind ce te poate ajuta, te simti în siguranta


METAFORA CORIDORULUI


Uneori, subconstientul nostru continua sa lucreze din greu pentru a ne proteja pe noi. Chiar atunci când ne-am explicat si am înteles propria noastra nevoie de a face anumite schimbari. Ne dam seama ca devenim sovaitori si ne-am putea întreba din ce cauza.


Când se întâmpla asa, este foarte util sa folosim o metafora, pentru ca metafora este limbajul inconstientului. Am sa descriu pentru tine op astfel de metafora, acum. Vei putea apoi sa o adaptezi, pentru a-ti urmari nevoile tale, în modul tau propriu.


Imagineaza-ti ca te afli chiar tu, la începutul unui coridor lung, foarte frumos. E ca un coridor al unui hotel extrem de elegant. E un coridor superb, cu lumini frumoase, cu piese de sculptura decorative, cu tablouri pe pereti; vezi acolo si plante decorative si un covor lung foarte frumos. Este un loc in care e minunat sa te afli. Exista multe usi prin care se poate intra din acest coridor in camere. Aceste usi sunt închise, dar ele pot fi deschise din coridor.


Vei face o plimbare de-a lungul acestui coridor, calcând pe covorul superb, admirând sculpturile, picturile, florile, si efectele luminoase. Poate exista acolo o raza aurie de la soare, care sclipeste si scalda coridorul cu lumina ei stralucitoare.


Din când în când, s-ar putea sa te simti atras de una sau alta dintre usile camerelor, pe lânga care treci. Atunci cânt te simti atras de una dintre usi, acesta este un semnal pentru tine, din interiorul tau, ca acea camera trebuie vizitata de tine pentru anumite lucruri înca neterminate.


Poate fi ceva care e într-adevar terminat dar care trebuie pecetluit si lasat sa plece, sau care are nevoie de o finisare formala. Ar putea fi ceva care trebuie eliberat. Ar putea fi în aceasta camera, ceva ce ar fi minunat sa vizitezi din nou, pentru a te bucura de aceasta experienta din nou, de aceasta amintire, oricare ar fi ea.


Ar putea fi în aceasta camera, un lucru cu care mai trebuie sa lucrezi, un lucru pe care l-ai amânat cândva si care asteapta momentul potrivit.


Sunt tot felul de posibilitati: într-o camera ar putea fi ceva ce ai vrea sa vizitezi din nou, în alta camera, ar putea fi un lucru care trebuie eliberat, în alta, un lucru care trebuie completat si pe care ai fi absolut protejat si în siguranta daca l-ai completa . chiar acum.


Poti sa faci ce ai de facut, în ritmul tau, în acest coridor în care te gasesti. Acorda-ti timpul de care ai nevoie si atunci când te simti atras de vreo una dintre usi, atunci poti intra si poti vizita acea camera.


Cel mai interesant lucru legat de aceasta calatorie, este ca ai putea sa te simti putin nelinistit în legatura cu o camera sau cu unele dintre camere. Dar te asigur din nou ca în cazul în care te simti atras de una din camere, atunci, sa stii ca acum e momentul sa faci ceva . Daca exista zone care înca trebuie pastrate în subconstient, ele vor ramâne în subconstient    si vei trece pe lânga acele usi, lasându-le poate pentru a le vizita altadata, într-o alta calatorie.


Asa ca fii linistit daca te simti atras de o camera, pentru ca acum este timpul pentru acea camera sa fie explorata, acum e momentul fie sa te bucuri de ea, fie sa eliberezi ceva din ea, fie sa lucrezi asupra unui lucru din ea, fie sa modifici sau sa faci orice altceva.


Ia-ti timpul de care ai nevoie. Ia din timpul hipnozei, atâta timp cât îti este necesar, si din timpul aratat de ceas, ia câteva minute, pentru a vizita aceste camere. Poti sa faci asta în felul tau propriu.


Atunci când ai terminat de vizitat o anumita camera, întoarce-te în coridor. Ai putea la fel de bine sa lasi usa deschisa, sau sa o închizi din nou, dupa cum vrei tu. Daca exista în camera ceva ce trebuie lasat liber, poti sa lasi usa deschisa, la fel si geamul, asa încât ceea ce trebuie eliberat, sa fie într-adevar liber. Ar putea fi o suparare veche, de exemplu o rana care desi s-a vindecat, pastreaza acolo durerea; si este acum vremea ca durerea sa plece. Sau ar putea fi o neîntelegere din trecut care poate fi clarificata acum si lasata sa plece.


Unele camere pot fi agreabile si ai vrea sa le mai vizitezi .. ar putea fi acolo, o scena anume care s-a petrecut în copilarie, sau un eveniment placut, trait alaturi de un prieten, ceva de care îti place sa îti amintesti. Te poti simti cu usurinta ca atunci când erai exact acolo, în acea situatie, bucurându-te de toate sentimentele pe care le aveai atunci, de toate emotiile si întâmplarile care au facut parte din acea situatie.


Daca este ceva cu care trebuie sa mai lucrezi înca, vei fi tu însuti surprins, de usurinta cu care vei putea sa actionezi asupra acelui lucru. Într-un fel, va apare o noua perspectiva în mintea ta, un nou mod de a vedea lucrurile. Ma întreb ce anume este? Poti sa fii foarte curios asupra acestor posibilitati.


Continua-ti drumul pe acest coridor. Am sa pastrez linistea, în timp ce vei face acest drum.


Acum, mai ai din timpul hipnozei, atâta timp cât îti doresti, iar din timpul masurat de ceas, mai ai cam jumatate de minut, asa ca îti poti masura propria vizita, stiind ca poti reveni oricând, înapoi, în acest coridor, si-l poti oricând reexplora. si probabil, vei dori asta cândva, în viitor.


Atunci când ai vizitat toate camerele pe care ai de gând sa le explorezi de data asta,    ai sa ma lasi si pe mine sa stiu asta, respirând profund. Foarte bine.


Cât este de interesant faptul ca o asemenea calatorie, poate aduce înapoi în mintea ta constienta, lucruri care au fost în subconstient pentru atâta timp.


Te afli acum înapoi în coridor si ai vizitat deja camerele pe care le-ai avut de vizitat de data asta. Pe masura ce te apropii de capatul coridorului, îti dai seama ca gasesti acolo o jonctiune a coridorului, în forma literei T, astfel încât, exista o iesire prin stânga si una prin dreapta. Ma întreb, pe care o vei alege? Ce stiu, e ca o vei alege pe cea potrivita pentru tine, în acest moment. Acest coridor pe care urmeaza sa mergi, este si el frumos si are la rândul lui, multe camere în care se poate intra din el. Într-o zi ai putea sa-ti doresti sa te întorci si sa le explorezi. Coridorul se afla mereu acolo, pentru tine, oricând ti-ai dori sa faci lucrul acesta.

Totusi în acest moment, acest coridor, te va aduce înapoi în aceasta camera, în care te afli confortabil, în stare de hipnoza.

Subconstientul a învatat sa se apere cu metode care au fost adecvate cu ceva timp în urma si continua sa fuga de învinuiri si autoblamare.


De ce folosim metafore?Deschiderea usilor se afla sub controlul subiectului
Auriul este o culoare tamaduitoare

Lumina soarelui este o imagine tamaduitoarePentru tine, din interiorul tau, - limbaj hipnotic


Frica e motivul principal pentru amânari. Acum esti în siguranta.

Protejare si permisiunea de a trece mai departe.


Oamenii în hipnoza accepta usor distinctia între timpul hipnotic si cel aratat de ceas. Este un exemplu legat de logica transeiEliberareaLimbajul hipnotic2-3 min. dupa ceas. Subiectii apreciaza linistea.Oportunitati care vor apare

De obicei, subiectul inspira profund dupa cca. un minut, iar daca nu inspir eu profund ca sa-i amintesc.


Legatura cu urmatoarea transa.


Se încheie cu modalitatea de iesire din transa pe care o utilizeaza de obicei terapeutul.Document Info


Accesari: 2828
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )