Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




SCORTISOARA

medicina



UNIVERSITATEA OVIDIUS CONSTANTA

FACULTATEA DE MEDICINA DENTARA SI FARMACIE

SPECIALIZAREA : FARMACIE

DISCIPLINA : FARMACOGNOZIE























CUPRINS




SCURT ISTORIC;

TAXONOMIE;

DESCRIERE SI AREAL;

COMPOZITIE CHIMICA;

ACTIUNE SI INTREBUINTARI;

FORME FARMACEUTICE DE ADMINISTRARE SI PREPARATE FARMACEUTICE;

OBTINEREA PRODUSULUI VEGETAL;

ANALIZA FARMACOGNOSTICA

1)Determinarea identitatii produsului vegetal;

2)Analiza chimica cantitativa;

9. BIBLIOGRAFIE.




















1. SCURT ISTORIC



Scortisoara a fost foarte populara inca din cele mai vechi timpuri.A aparut mentionata acum 4000 de ani in textele medicinale chinezesti,fiind considerata un tonic traditional. Iata de ce este folosita in metodele taoiste care urmaresc purificarea trupurilor prin infranare de la consumul cerealelor. De fapt,scortisoara este hrana obisnuita a nemuritorilor ; fiind de natura yang,ea confera trupului culoarea aurului. Egiptenii au importat-o din China si au folosit-o la ritualurile de imbalsamare.Tot atunci se folosea scortisoara pentru a preveni mancarea sa se strice.In timpul romanilor scortisoara era sacra si Nero a ars rezerva unui an la inmormantarea sotiei lui.Pe vremea Plagii bubonice bureti inmuiati in pasta facuta din scortisoara si catei de usturoi erau pusi in camerele bolnavilor.Gasirea scortisoarei a fost un motiv principal pentru explorarea lumii in secolele XV si XVI.










2. TAXONOMIE



Se cunosc, in realitate , doua produse vegetale cu aceasta denumire,diferentiate prin originea lor botanica si geografica.

Cinnamomi ceylanici cortex sunt scoartele recoltate de pe ramurile speciei Cinnamomum zeylanicum;

Cinnamomi chinensis cortex se recolteaza de pe ramurile speciei Cinnamomium obtusifolium var. cassia.

Ambele specii apartin familiei Lauraceae si popular ,in tara noastra, produsul vegetal este denumit scortisoara.




3. DESCRIERE SI AREAL



Prima specie este originara din Sri Lanka si cultivate in Sumatera, Djava ,India si America de Sud, pe cand cea de-a doua provine din sud-estul Chinei, Vietnam , Campucia.

Ambele specii se prezinta ca arbori inalti pana la 15m. , cu scoarta cenusie si rugoasa,cu frunze persistente , opuse , intregi , oval-alungite , acuminate , trinervate. Florile regulate sunt albe,de forma unei cupe , iar fructul este o baca cu o singura samanta.





4. COMPOZITIE CHIMICA



Principiul active al scortisoarelor este uleiul volatil care poate ajunge la randamente de 1-2%,functie de originea geografica ,specia si varietatea de cultura.Alaturi de fractiunea volatile ,scoartele mai contin 2-3% tanin, rezine , amidon , glucide simple si mucilagii.


Aetheroleum Cinnamomi

Se obtine prin distilarea cu vapori de apa a scoartelor maruntite ale celor doua specii,dar in comert mai circula si ulei volatile ( esenta ) de frunze de Cinnamomum, ca si esenta din scoarta radacinilor.

Uleiul volatile de scortisoare se prezinta ca un lichid de culoare galbena,cu gust la inceput dulce si aromat,apoi acru si arzator. Mirosul e puternic aromat,de aldehida cinamica.Cu timpul se inchide la culoare pana la brun roscat.

Vascozitatea si greutatea specifica sunt mai mari decat ale apei;d=1,023-1,040 ; n=1,580-1,591 ; continut in aldehida cinamica si alte terpene aromatice : 75-90%.

Gazcromatografic au fost puse in evidenta componentele din compozitia celor trei tipuri de ulei volatile. În uleiul volatil de frunze de Cinnamomum predomina substantele : Aldehida cinamica (1,3); eugenol (87); 1,8-cineol (0,15); -pineu (0,2); linalool (1,5); -terpineol (0,15); acetat de cinamil (0,8); cinamilalcool (0,6); benzoat de benzil (2,67).În cele de scoarta de Cinnamomum predomina substantele: Aldehida cinamica (74); eugenol (8,8); 1,8-cineol (1,65); -pinen (0,2); linalol (2,3); -terpineol (0,4); acetat de cinamil (5,1); cinamilalcool (urme); benzoat de benzil (1) ; iar în radacina se gasesc urmatoarele substante : Aldehida cinamica (3,9); eugenol (5); 1,8-cineol (15,2); -pineu (1,7); linalol (1,2); -terpineol (3,8); acetat de cinamil(0,3); ; benzoat de benzil (0,3).





5.ACTIUNE SI INTREBUINTARI


Scortisoarele, ca atare, nu sunt utilizate în farmacie decît pentru obtinerea unor tincture folosite ca aromantizante. Cea mai larga utilizare o gasesc ca aromatizant si condiment în alimentatie.

Se adauga in ceaiuri, compoturi si vinuri. Se recomanda in gripa: se pun 25 g in 500 ml vin vechi si se pastreaza 5 zile. Se iau 2 lingurite pe zi. Cu actiune in dispepsii si constipatii.

Scortisoara este banuita a imbunatati actiunea insulinei la persoanele cu diabet zaharat.

Uleiul volatile este stimulant general al respiratiei si circulatiei. Se foloseste ca stomahic, antiseptic, excitant al peristaltismului intestinal. În doze mari este convulsivant. Intra în compozitia preparatului Potio Toddi.

Extern, se asociaza la diverse preparate, sub forma de lotiuni sau unguente aromatice, antireumatice, revulsive, stimulente, împotriva întepaturilor de insecte, de tip CAO SAO.



6.FORME FARMACEUTICE DE ADMINISTRARE SI PREPARATE FARMACEUTICE


Scortisoara se comercializeaza sub forma de:
- scoarta uscata sau pisata, numai preambalata in folie izolanta fata de umiditate si aer, pentru a-si pastra principiile active ( scortisoara e higroscopica.  De aceea, daca se pastreaza in magazii umede, absoarbe apa si mucegaieste, mai ales ca pe suprafata sa exterioara se gaseste intotdeauna o bogata flora microbiana care se dezvolta rapid in prezenta unor conditii favorabile.)

- esente sau tincturi ( pentru inhalare, comprese , bai ,masaje si chiar intern )

-capsule 625mg.fiecare in flacoane de cate 30,60,350 capsule continand 100% scortisoara fara alti excipienti.


7.OBTINEREA PRODUSULUI VEGETAL



Recoltarea se face de pe ramuri în vârsta de 3-4 ani si taiate în lungime de 1-1,5m . Ramurile astfel taiate, groase de 1,5-2cm, se decortica cu un cutit de bronz sau inox, se razuie suberul pâna la inelul mechanic si se pun câte 8-10 foite, astfel obtinute , în pachete. Acestea se usuca la soare când scoartele capata culoarea brunie si se ruleaza împreuna sub forma unor tuburi pluristratificate. Dupa uscare, pentru circulatia în comert alimentar, se taie la lungimi de 5-10 cm.


8.ANALIZA FARMACOGNOSTICA


1) Determinarea identitatii produsului vegetal

a) Caractere macroscopice : Cinnamomi zeylanici cortex se prezinta sub forma de tuburi lungi de aproximativ 1 m , alcatuite din 8-10 scoarte introduce una în alta. Partea exterioara a unei scoartei este brun deschis si prezinta striuri longitudinale, cea interioara este mai închisa la culoare si prezinta de asemenea striuri fine. Fractura scoartei este fibroasa , mirosul este aromatic characteristic , gustul placut, aromat si dulceag.

Cinnamomi cassiae cortex este conditionata sub forma de bucati în forma de jgheab sau tuburi lungi de 20-40cm , cu diametrul de 2 cm. Grosimea scoartei este de 3-4mm. Fata externa este acoperita cu un suber aspru, brun sau brun cenusiu.Fata interna prezinta striuri longitudinale si este de culoare galben roscata. Fractura este neteda, în jumatatea externa, si fibroasa în cea interna. Mirosul este aromat, gustul iute, aromat si mucilaginous.

b) Caractere microscopice. Sectiunea tranversala în scoarta de Cinnamomum zeylanicum prezinta în partea exterioara parenchimul cortical, urmat de un inel mechanic alcatuit din cellule pietroase. În parenchimul cortical se gasesc mici fibre de natura periciclica cu peretii îngrosati si lumenul punctiform. La interior se gasesc cellule cu ulei colatil si mucilage. În scoarta secundara se gasesc raze medulare biseriate ce contin cristale aciculare de oxalate de calciu , iar în parechimul liberian fibre liberiene izolate, celule cu ulei volatile si celule cu mucilag. În tot parenchimul cortical pot fi observate granule de amidon.

Cortex Cinnamomi cassiae prezinta, în sectiune tranversala, la exterior, un suber, un parenchim cortical bogat în celule cu amidon, celule pietroase si celule cu mucilag. Inelul mecanic este constituit din celule pietroase asociate si fibre de natura periciclica. Razele medulare din scoarta secundara sunt uni sau biseriate, se largesc spre exterior si contin cristale aciculare de oxalat de calciu. Parenchimul liberian contine fibre liberiene izolate sau asociate , cu peretii foarte îngrosati si celule cu ulei volatil si mucilag.

Pulberile prezinta aceleasi elemente, cu exceptia suberului care trebuie sa lipseasca din produsul pulverizat al scoartei de C. Zeylanicum.



2) Analiza chimica cantitativa

Pentru a evalua calitatea unei esente de scortisoare se determina continutul in aldehida cinamica.cele mai multe metode oficiale se bazeaza pe titrarea directa a acidului mineral eliberat in urma reactiei sarurilor de hidroxil-amina cu aldehide si formarea de oxime.Prin aceasta metoda se obtin insa rezultate mai mari daca in compozitia uleiului se afla si alte combinatii carbonilice.O metoda mai noua,spectrofotometrica,consta in reactia dintre o aldehida cromofora cu hidrazida acidului p-hidroxi-benzoic si masurarea absorbantei compusului colorat care se formeaza la 352 nm. Dezvoltarea culorii , intensitatea si stabilitatea sa depind de pH-ul mediului si timpul pana la determinarea spectrofotometrica.

Conditiile cele mai favorabile sunt asigurate la adaugarea a 1ml.solutie 5% de hidroxid de sodiu si masurarea extinctiei dupa 30 min.,cand coloratia devine stabila pentru alte 30 min. Absorbanta se inscrie in valori lineare daca concentratia este cuprinsa intre 0.8-6 mg./ml.







9. BIBLIOGRAFIE



Ciulei I., Albulescu D., Repta M., Palade M.- Farmacognoyie , IMF-Bucuresti ,1980, vol II.

www.herbasin.com

Agrifor.ac.uk

www.issg.org

www.ibiblio.org












Document Info


Accesari: 7846
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )