Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload






























SFILIS

medicina


 SFILIS:


Agentul etiologic:  Treponema pallidum:


Mod de transmitere:




în peste 90% din cazuri se transmite pe cale sexualǎ ,

în 9% din cazuri se transmite prin: placentǎ de la mamǎ la fǎt; intepaturi, taieturi, muscaturi, sǎrut;

foarte rar: prin leziuni deschi 12412f518m se ale altor afectiuni ale pielii, prin urina, sperma, saliva, sânge,

 foarte, foarte rar: prin obiecte contaminate (agentul infectios este foarte sensibil în mediul extern;




Evolutia bolii :



Sifilisul primar;

dupa o perioada de incubatie (dezvoltare) de aproximativ 21 zile pana la aparitia primelor semne si simptome (perioada este intre 19 - 90 zile), boala incepe sa se exprime si are durata de 4 - 8 saptamani:

principalul semn in prima parte a evolutiei boliii este aparitia leziunii sifilitice ( sancrului sifilitic) impreuna cu inflamatia ganglionilor (adenopatia satelita)  sancrul sifilitic reprezinta o leziune (ulceratie) frecvent superficiala, unica, rotund-ovalara, mica in dimensiuni (0,3-2.5 cm) care este de culoare rosie, nu are secretii, si mai ales NU DOARE!!! Este localizat la nivelul locului de inoculare - la nivel genital cel mai frecvent.

alte localizari rare - buza, amigdala, limba, san, degete. La barbati se observa mult mai usor, pe cand la femei, leziunile pot fi ascunse datorita existentei lor la nivel vaginal sau la nivelul colului uterin. Adenopatia satelita este reprezentata de cresterea in volum a ganglionilor de la nivel inghinal de o singura parte sau de ambele parti. Acestia sunt duri, NEDUREROSI, si se misca usor cand sunt palpati,  apari la aproximativ o sǎptǎmânǎ de la aparitia sancrului sifilitic;


2.) Sifilis secundar

este cea de-a doua perioada de evolutie a bolii. Aceasta perioada incepe daca NU a existat tratament antibiotic adecvat sub STRICTA supraveghere medicala (dermatologie) la aproximativ 6 - 8 saptamani de la aparitia primei leziuni.



în aceasta perioada apar leziuni sub forma de pete mici, rotunde-ovalare, rozii, slab delimitate, care impanzesc corpul si partea superioara a bratelor si a coapselor. Nu sunt insotite de mancarime ca intr-o alergie.O alta leziune care poate aparea sunt tot ulceratii rotund-ovalare la nivelul gurii, mucoasa genitala si anala. La nivelul fetei, genital, palme si talpi apar mici denivelari, rosu inchis care, la fel ca precedentele, sunt nepruriginoase si evolutia lor este ondulatorie, atunci cand dispar lasa in urma mici pete inchise la culoare.  In aceasta perioada de evolutie a bolii sunt afectate majoritatea organelor interne - inima, stomac, ochi, ficat, invelisurile creierului, par, unghii. Toate acestea pot fi insotite de febra, scadere in greutate, dureri de oase, dearticulatii si muschi, dureri rebele de cap.

3. )  Sifilisul latent - dupa manifestarile sifilisului secundar, daca nici acum nu s-a facut un tratament simplu cu antibiotice (Penicilina) se instaleaza o perioada lipsita de orice manifestare, dar in care agentul infectios exista in organism si se poate transmite.

4. )  Sifilisul tertiar - se manifesta dupa aceasta acalmie care poate dura intre 2 si 30 ani!!! In aceasta perioada apare la nivelul pielii numerosi noduli duri, NEDUREROSI, rosii inchis, grupati cuprinzand cu predilectie fata, spatele si membrele. Mai pot apare noduli si la nivelul limbii, mucosei bucale, buza, inima, ficat, splina, oase (generalizat) si cel mai important - creierul determinand chiar dementa.



Diagnosticul este rapid si usor (binecunoscuta reactie RBW). Deasemenea este obligator inainte de casatorie si in timpul sarcinii datorita efectelor asupra fatului.

Tratament - PENICILINA intr-o schema standard administrata sub supraveghere medicala. Cefalosporinele au de asemenea efect de distrugere a agentului infectios.































Document Info


Accesari: 2548
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )