Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Sindrom de tunel carpian

medicina
Sindrom de tunel carpian

!<8Ł*B(a S!m& i&mf^^13 tehnici pentru a face fata sindromului de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian este o napasta a functionarilor, chelnerilor, dul­gherilor si jurnalistilor. Sindromul de tunel carpian constituie o aluzie dure­roasa la cât de multi dintre noi depind de mâini pentru a-si câstiga traiul. Ini­tial, simptomele sunt: amorteal 646j94g 9;, furnicaturi, pierderea fortei sau a flexibilitatii si durere. Totusi, cu timpul afectiunea poate evolua, iar un pro­centaj mic de bolnavi ajunge la o lezare permanenta. De aceea, cel mai bun lucru este sa va ocupati repede de acest sindrom.

Cele mai multe persoane suferind de sindromul de tunel carpian se vindeca totalmente, si prin schimbarea modului în care lucreaza evita o noua lezare. Mai mult, suferinzii pot face si ei schimbari care sa le aline durerea.


Sindrom de    tunel c a r p i a n

Sindromul de tunel carpian nu se instaleaza peste noapte. El reprezinta o dereglare traumatica cumulativa, ce evolueaza în timp atunci când mâinile si încheieturile mâinilor efectueaza miscari cu caracter repetitiv.

Gânditi-va la un tunel cu 6 benzi de circulatie repartizate în 2 pasaje tu-bulare. Imaginati-va cât este de greu sa treci prin el în orele de vârf, deoa­rece multiplele cai de trafic lupta sa se înghesuie în cele 2 pasaje. Micutele oase carpiene din încheietura mâinii, acoperite cu un fascicul de fibre rezis­tente, formeaza tunelul carpian, care poate semana mult cu tunelul imaginar în orele de vârf. Când va folositi mâna pentru a face miscari cu caracter re­petitiv - scrisul, dactilografiatul sau batutul cu ciocanul - tendoanele, care strabat încheietura mâinii ca niste coridoare, se umfla si apasa asupra nervului median care trece prin mâna.

Compresia nervului median poate aparea si în alte afectiuni, provocând umflarea, iritatia si îngrosarea membranelor sinoviale care se afla în jurul tendoanelor si produc lichidul sinovial cu rol lubrifiant, între aceste afec­tiuni se numara fractura oaselor carpiene sau a încheieturii mâinii, hipofunc-tia tiroidiana, diabetul, artrita reumatoida, menopauza si sarcina.

Comparativ cu barbatii, femeile reprezinta o probabilitate dubla de a fi afectate de sindromul de tunel carpian. în mod normal, simptomele apar la o singura mâna, dar pot fi prezente la ambele, spune neurologul Colin Hali. "Uneori mâna afectata pare amortita sau strabatuta de furnicaturi, ori, pentru a folosi o expresie plastica, adormita." Nervul median nu de­serveste întreaga mâna, astfel ca în sindromul tunelului carpian, degetul mic si partea laterala a inelarului aflata de partea degetului mic nu sunt afectate.

Iata câteva sugestii pentru a trata primele simptome.

Efectuati miscari în cerc. Susan Isernhagen este o fizioterapeuta care se specializeaza în scaderea incidentei leziunilor legate de tipul activitatii pres­tate si de refacerea celor care au suferit astfel de leziuni. "Când încep furni­caturile, faceti câteva exercitii cu mâna", spune ea. Unul dintre cele mai simple exercitii este rotirea încheieturii mâinii.

Miscati-va mâinile în cerc aproximativ 2 minute. "Aceste exercitii pun în miscare muschii încheieturii, restabilesc circulatia si scot încheietura din pozitia flectata, care atrage dupa sine, în mod normal, simptomele sindro­mului de tunel carpian."

Ridicati-va mâinile. Ridicati mâinile de pe tastatura computerului si ti-neti-le în sus, în aer. "Ridicati bratele deasupra capului si rotiti bratele din umar, rotind în acelasi timp si încheieturile mâinilor", recomanda Susan


';> Sindrom de tunel carpian

Isernhagen. Aceasta miscare va asaza umerii, ceafa si partea de sus a spate­lui într-o pozitie mai buna, calmeaza stresul si încordarea.

Luati o pauza. "Odihniti-va mâinile pe un pupitru sau pe o masa si rotiti-va capul timp de 2 minute", recomanda Susan Isernhagen. "înclinati capul îna­inte si înapoi, apoi la dreapta si la stânga, întoarceti capul privind peste uma­rul drept, iar apoi peste umarul stâng."

Asa cum obisnuiti sa m ncati, faceti si din exercitii o obisnuinta. Este

important sa exersati si sa relaxati zilnic toti muschii care va fac probleme, chiar daca nu aveti dureri în acel moment, va recomanda fizioterapeuta Isernhagen. Practicati exercitii de felul acelora descrise mai sus cel putin de 4 ori pe zi.

Luati analgezice. "Pentru a diminua durerea si inflamatia, luati un antiin-flamator nesteroidian, pe baza de aspirina sau de ibuprofen", spune ortope­dul Stephen Cash. Dar nu luati paracetamol. "Paracetamolul diminueaza du­rerea", spune el, "însa nu actioneaza asupra inflamatiei."

Puneti-va durerea la gheata, "împachetarile reci ajuta la reducerea tu-mefierii", spune Susan Isernhagen. Nu va înfasurati încheietura mâinii în­tr-o compresa calda, deoarece ea nu face decât sa amplifice umflatura.

Sus mâinile! Luati o pauza de activitate si ridicati mâinile deasupra nive­lului umerilor, recomanda fizioterapeuta Isernhagen. "Stati cu coatele spri-

Durerea de m na si cea de la ncheietura m inii nu sunt cauzate ntotdeau­na de sindromul de tunel carpian ele ar putea fi simptome ale altor afec­tiuni, spune fizioterapeuta Susan Isernhagen. Daca aveti senzatia ca nche­ietura m inii trosneste sau sc rie atunci c nd faceti exercitii cu ea, acesta nu este semn de sindrom de tunel carpian", spune ea. Poate fi un simptom de osteoartrita." Rugati-l pe medic sa vi-o examineze.In cazuri grave si persistente de sindrom de tunel carpian, medicul va poate prescrie o serie de diuretice pentru a elimina surplusul de lichid, va poate face o injectie cu antiinflamatorul cortizon direct n canalul carpian sau va poate trimite la un ortoped, n vederea unei operatii cunoscute sub de­numirea de decompresie chirurgicala


S i n d r o m ti e K m n l    c -3 ? >> i ^ n

CONTROVERSA PRIVIND VITAMINA B6

n urma cu 30 de ani, medicii recomandau suplimentarea dietei cu vitamina B6 n caz de sindrom de tunel carpian. Actualmente, problema privind utili­tatea vitaminei B6 este destul de controversata

Unele publicatii recomanda sa se ia 100-200 mg de vitamina B6 pe zi pentru a linisti simptomele. Dar folosirea ndelungata a acestei doze poate duce n cele din urma la lezarea nervilor: doza zilnica de vitamina B, reco-

o

mandata pentru femei este de doar l ,2 mg, iar pentru barbati de l ,4 mg.

Criticii vechii metode sustin ca dozele mari de vitamina B6 nu numai ca sunt nefolositoare n tratamentul acestui sindrom, dar pot fi chiar periculoase.

Deoarece vitamina B6 poate fi toxica n doze mari, ea trebuie luata sub supravegherea unui medic.

jinite pe masa sau sustinute de bratele fotoliului. Ţineti mâinile cu palmele îndreptate în sus."

Stoarceti durerea. Facând miscari de stoarcere cu degetele, veti ajuta la potolirea furnicaturii, spune Isernhagen. Strângeti apasat degetele în palma, apoi întindeti-le si tineti-le asa. Repetati.

Ţineti-va mâinile în pat. în timpul somnului tineti-va bratele aproape de trup, si încheieturile mâinilor în pozitie întinsa. "Daca lasati bratul sa cada peste marginea patului, aceasta poate creste presiunea", va avertizeaza Isernhagen. Iar daca va treziti noaptea din cauza durerilor de mâini, încercati sa faceti exer­citiile pe care le practicati ziua. De asemenea, este util sa asezati o perna ala­turi, în pat, cu ajutorul careia sa mentineti încheietura mâinii usor ridicata.

Nu va înfasati încheietura mâinii. Nu trebuie sa suprimati "traficul" sân­gelui din încheietura mâinii. Evitati înfasurarea încheieturii cu un bandaj de sustinere, deoarece acesta ar putea fi prea strâns si ar putea opri circulatia, spune Susan Isernhagen.

Asigurati-va o priza potrivita. Daca trebuie sa transportati un obiect pre­vazut cu mâner, asigurati-va ca dimensiunea si forma acestuia se potriveste mâinii. Daca priza este prea mica, mariti-o folosind o banda de cauciuc pen­tru rachetele de tenis, pe care o gasiti în magazinele cu articole sportive. Daca priza este prea mare, micsorati-o sau schimbati mânerul, va sfatuies­te Isernhagen.


Document Info


Accesari: 2150
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )