Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
TIPURI DE REACTII INFLAMATORII

medicina


TIPURI DE REACŢII INFLAMATORII

Desii inflamatia este descris ca o reactie comun nespecific , de ap rare împotriva distrugerii celulare, natura agentului patogen poate influenta tabloul inflamatiei.Reactia inflamatorie este influentat de natura agentului patogen dar si de tesutul afectat.

Inflamatiile supurative

Când se formeaz puroiul, inflamatia este denumit inflamatie supurativ . Supuratia în general indic faptul c infectia a fost localizat

În perioada de dinaintea aparitiei terapiei cu antibiotice era privit ca un semn favorabil. Cu toate acestea puteau apare flegmoanele care reprezint r spândirea difuz a procesului supurativ.

Inflamatia seroas - apare prin acumularea excesiv a unui lichid clar, seros, asa cum se întâmpl de exemplu în cangrena gazoas (clostridium).

Spre deosebire de aceasta în tesuturile compacte inflamate (tesut osos) cantitatea de exudat este limitat si inflamatia provoac o crestere a presiunii în tesuturile înconjuroare ce duce la obstructia vaselor sanguine si aparitia necrozei cu o complicatie (osteomielitele).

Inflamatia fibrinoas se caracterizeaz printr-o producere în exces de fibrin , de obicei în cantit tile naturale, ducând la pleurezii, pericardite si peritonite fibrinoase.

Când al turi de excesul de fibrin apare si un exudat seros important, vorbim de o inflamatie serofibrinoas

Inflamatiile hemoragice

Aparitia unui exudat sanguin indic o afectare vascular sever . Poate fi întâlnit în afectiuni pulmonare: otr viri cu substante organo-fosforice, pneumonia gripal ; poate ap re deasemenea în pancreatitele hemoragice si în antraxul cutanat.

În afar de caracteristicile si propriet tile agentului cauzal, dinamica procesului inflamator este influentat si de terenul pe care se desf soar

1. Vârsta - cele dou extremit ti influenteaz procesul inflamator.

Noul n scut are o capacitate limitat de a realiza procese inflamatorii cu toate caracteristicile sale. Datorit dezvolt rii incomplete a mecanismelor de ap rare organismul noului n scut nu poate delimita germenii din focarul inflamator, existând un mare risc de diseminarea infectiilor.

La varstnici, care în general au o reactivitate diminuat , se dezvolt mai frecvent procese inflamatorii cronice, vindecarea f cându-se mult mai încet.

2. Starea nutritional a organismului este un alt factor de mare important

Denutritii cronici, casecticii, prezint o evolutie mult mai grav a procesului inflamator, riscul disemin rii microbiene fiind crescut iar vindecarea f cându-se defectuos si greoi.

Desf surat la nivel celular, umoral si vascular, reactia inflamatorie este controlat de sistemul neuroendocrin, formatia recticular , hipotalamus si cortex, având un caracter generalProcesul inflamator cronic


Diferenta dintre procesul acut si cel cronic se face numai din punct de vedere al evolutiei în timp. Cel cronic se întinde pe o perioad mai mare de dou s pt mâni, indiferent de factorul cauzal. În fapt procesul inflamator cronic este precedat de o evolutie nesatisf c toare a celui acut. Dac agentul patogen persist în focarul inflamator reactia va continua pe o perioad mai îndelungat . Supuratia, puroiul, si vindecarea incomplet pot complica evolutia inflamatiei.

Inflamatia cronic se caracterizeaz histologic prin existenta unui infiltrat dens bogat în limfocite si macrofage. Dependent de extinderea leziunilor tisulare se poate produce revenirea la normal a structuilor sau apar procese reparatorii cu fibroz si alterarea tesuturilor respective.


EXUDATUL INFLAMATOR


Exudatul inflamator este format din:

 • Plasma exudata
 • Celule sanguine transvazate
 • Proliferarea locala celulara
 • Produsii locali de catabolism

Natura exudatului variaza în functie de organul sau tesutul interesat si de durata procesului inflamator.

Inflamatiile pot evolua cu exudat noncelular, celular, mixt sau cu procese de tip granulomatos.


Exudatul noncelular


Exudatul noncelular poate fi:

 • Seros: de exemplu lichidul dintr-o vezicula sau lichidul pleural din pleureziile seroase, format din plasma exudata bogata în proteine si rare leucocite.
 • Fibrinos: format când lichidul extravazat contine mult fibrinogen care se transforma în filamente de fibrina, foarte aderente. Exudatele fibrinoase sunt întâlnite la nivelul seroaselor inflamate, cum sunt pleura si pericardul.
 • Mucinos sau cataral: se formeaza pe suprafata mucoaselor inflamate, unde se gasesc celule secretoare de mucus. Exudatul nu se produce prin transvazare, ci prin stimularea secretiei fiziologice a glandelor mucosecretante. Exemplul comun este rinoreea de la debutul rinitelor acute.

Exudatul celular


Acest tip de exudat contine foarte multe neutrofile, care predomina în focar. Acest tip de exudat reprezinta puroiul si este caracteristic pentru infectiile bacteriene.

Puroiul este format din:

 • Neutrofile vii sau degradate
 • Bacterii vii sau moarte
 • Detritus celular degradat (lichefiat) de enzimele lizozomale.

Când supuratia se produce într-un tesut solid sau în parenchim, evolutia depinde în mare masura de bariera imuno-fibrino-leucocitara. Aceasta este o retea de fibrina care contine în ochiurile ei neutrofile, limfocite, monocite si macrofage. Ea are rol de aparare si de limitare a extinderii procesului inflamator prin factorul mecanic (fibrina) si prin celulele continute.

Bariera imuno-fibrino-leucocitara are o importanta deosebita în limitarea infectiilor bacteriene. Unii germeni stimuleaza formarea barierei. De exemplu stafilococii secreta stafilocoagulaza, o enzima care stimuleaza productia de fibrina, infectia stafilococica apare de aceea sub forma de abces, bine delimitat si strict localizat, cu o bariera fibrino-leucocitara constituita. Prin aceasta bariera trec greu antibioticele si vindecarea este dificila. De aceea se recomanda evacuarea chirurgicala a abceselor când este posibil.

Alti germeni inhiba formarea barierei imuno-fibrino-leucocitare. De exemplu, streptococii secreta streptokinaza, o enzima fibrinolitica. Aceasta nu permite formarea retelei de fibrina. Infectia evolueaza sub forma de flegmon, slab delimitat, fara bariera fibrino-leucocitara, cu tendinta de extensie spre tesuturile din jur.


Exudatele cu structura mixta

Exudatele mixte contin elemente noncelulare si celulare. Exemple:

 • Exudatul fibrinopurulent contine în special fibrina si neutrofile.
 • Exudatul mucopurulent este format din mucus si neutrofile.

Inflamatia granulomatoasa


Inflamatia granulomatoasa se caracterizeaza prin acumularea uni numar mare de macrofage în agregate numite granuloame. O parte din macrofage se transforma în celule gigante si celule epitelioide. Acest tip de inflamatie apare în prezenta unor germeni care rezista la fagocitoza (de exemplu Mycobacterium tuberculosis) sau a unor materiale de sutura neresorbabile .Document Info


Accesari: 5621
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )