Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
TIPURI DE SOC INTALNITE IN TRAUMA

medicina


TIPURI DE SOC INTALNITE IN TRAUMASocul este definit, in prezent, ca insuficienta circulatorie care determina un dezechilibru intre necesarul si oferta de oxigen. In Statele Unite ale Americii, in departamentele de urgenta se prezinta anual 1 milion de pacienti in stare de soc de diferite etio 12412y245m logii.In functie de etiologie, starile de soc se clasifica in 4 categorii:

- hipovolemic - datorat scaderii volumului circulant;

- cardiogenic - datorat disfunctiei de pompa;

- distributiv - maldistributie a fluxului sanguin - aici sunt incluse socul septic, anafilactic si neurogen;

- obstructiv - obstructia fluxului sanguin de cauze extracardiace (embolia pulmonara, tamponada cardiaca, pneumotorax sub tensiune).

Socul traumatic este o forma complexa de soc ce poate avea mai multe componente: soc hemoragic, soc neurogen, soc obstructiv si la care se poate adauga in evolutie socul septic.

1. Socul hipovolemic - are drept cauze: hemoragie de cauze variate, hipovolemie absoluta (diaree, varsaturi, febra, poliurie, diuretice, arsuri), hipovolemie relativa (pierderi in spatiul 3 - ocluzie intestinala, pancreatita, peritonita, infarct enteromezenteric, edeme).

2. Socul neurogen - se caracterizeaza prin hipotensiune si bradicardie in prezenta unei leziuni a maduvei spinarii, cu intreruperea influxului simpatic.

Se diferentiaza de socul spinal, care inseamna pierderea temporara a activitatii reflexe medulare aparuta dupa o leziune totala a maduvei spinarii (in special situata dupa T11).

Cauze: traumatisme de coloana inchise si deschise. Cel mai frecvent este afectata regiunea cervicala, urmata de jonctiunea toraco - lombara, regiunea toracica si apoi cea lombara.

Evenimentul traumatic determina compresiune si/sau dilacerare a maduvei. Leziunile medulare secundare conduc la ischemie, leziuni arteriale locale, tromboze intraarteriale, cu pierderea tonusului simpatic si accentuarea celui parasimpatic.

3. Socul obstructiv.

Obstructia extracardiaca perturba umplerea ventriculara, scade presarcina si determina prabusirea debitului cardiac.

Cauze: tamponada cardiaca, pneumotorax sub tensiune, embolie pulmonara masiva, mai rar mixom atrial, tromb mitral, coarctatie de Ao, boli valvulare obstructive, hipertensiune pulmonara.

4. Socul septic - este un sepsis ce induce hipotensiune in ciuda resuscitarii volemice adecvate sau suportului inotrop.

Cauze: bacterii gram-negative, dar si gram-pozitive, virusuri, fungi sau toxine absorbite sistemic, orice focar infectios.

Fiziopatologia porneste de la efectul endo- si exotoxinelor asupra sistemului de aparare al organismului. Se elibereaza in circulatie o serie de mediatori endogeni ai inflamatiei, citokine, factorul activator plachetar, acid arahidonic si metaboliti, fractia C5a a complementului, kinine, substante deprimante miocardice, oxid nitric.

Cateva din efectele acestor mediatori sunt: depresie miocardica, dilatarea ventricolului stang, vasodilatatie, disfunctie endoteliala, afectare organica multipla, hipotensiune refractara la tratament.
Document Info


Accesari: 5320
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )