Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Unguente emulsie

medicina
UNGUENTE EMULSIE


Se intalnesc. niai ales in practica de receptura, situatii in care substantele active sunt insolubile in baza de unguent in care trebuie incorporate, dar sunt usor solubile intr-un solvent nemiscibil cu aceasta baza. Preparatul se obtine dizolvand substantele in acest solvent si incorporand solutia obtinuta, sub forma de emulsie, in baza de unguent respectiva.
Unguentele-emulsii obtinute pot fi de tip A/U sau U/A si contin de obicei o faza externa semisolida si o faza interna lichida, cele doua faze sunt nemiscibile.

UNGUENTE EMULSIE DE TIP A/U


PREPARARE

Pentru prepararea unguentelor-emulsie de tip A/U:

- baza de unguent trebuie sa contina un emulgator de tip A/U: lanolina, alcoolii de lana, colesterolul, alcoolul cetilic;

substantele active solubile in apa se dizolva intr-o cantitate minima de apa si se emulsioneaza in baza de unguent la cald sau la temperatura camerei:

Incorporarea la cald: baza de unguent se topeste pe baia de apa; separat pe sita se incalzeste solutia apoasa la aceeasi temperatura sau la o temperatura ceva mai ridicata si se adauga in fir subtire peste baza de unguent sub triturare continua; se continua triturarea pana la racire si omogenizare.

Incorporarea la temperatura camerei: peste baza de unguent aflata la temperatura camerei se adauga solutia apoasa in fir subtire sub triturare continua; se continua triturarea pana la emulsionare. Daca solutia apoasa este in cantitate prea mica pentru a evita pierderile de solutie se aduce baza de unguent peste solutia preparata la mojar.

Daca substantele active sunt putin solubile in apa se prefera suspendarea lor in baza de unguent. Se prefera obtinerea unguentelor-suspensie si ia substantele usor solubile in apa dar care sunt prescrise in cantitati mari.


Rp.

Mentholi 0,25 g

Procaini hydrocoli

Ephedrini hydrocloridi | aa 0,20 g

Solutiones aluminii acetico tartarici     1,00 g

Unguenti simplicis 20,00 g

M. f. unguentum

D. s. extern


PREPARARE

Se pulverizeaza mentolul la mojar. Se adauga unguentul simplu semifluidificat, triturand pana la dizolvarea mentolului. In alt mojar se dizolva procaina clorhidrica si efedrina clorhidrica intr-o cantitate de 1 gram de apa. Peste aceasta solutie se adauga solutia de acetotartrat de alumimu in picaturi si apoi unguentul mentolat. Se tritureaza pana la emulsionare.

DESCRIERE

Unguent alb-galbui, omogen, miros caracteristic de mentol.


OBSERVATII

Mentoiul este o substanta liposolubila. Procaina si efedrina clorhidrica sunt solubile in apa.

Baza de unguent folosita trebuie sa asigure dizolvarea mentolului si emulsionarea solutiei de acetotartrat de aluminiu si a solutiei apoase preparate; lanolina are capacitatea de emulsionare a apei ca faza interr.a a unei ernulsii de tip U/A.Pentru a favoriza dizolvarea mentolului acesta se pulverizeaza si se utilizeaza unguentul simplu usor incalzit.

In acest caz solutia apoasa este in cantitate mica si se adauga unguentul simplu peste solutia apoasa din mojar si nu invers cum se procedeaza de obicei.


INTREBUINTARI

Are actiune antipruriginoasa (mentolul), anestezic locala (procaina), vasoconstrictoare (efedrina), antiinflamatoare (solutia de acetotartrat de aluminiu).


CONSERVARE

Recipients bine inchise, ferit de lumina, loc racoros.


UNGUENTE EMULSIE DE TIP U/A


In general bazele de unguent hidrofile an proprietati emulsive slabe; incorporarea solutiilor uleioase in cantitati foarte mici se face sub forma de cvasiemulsii. Incorporarea solutiilor uleioase se datoreaza consistentei mari a unguentului si nu proprietatilor emulsive ale acestora. Pentru a creste capacitatea de incorporate a solutiilor uleioase se pot adauga polisorbati; incorporarea se face de obicei la temperatura camerei.


Rp.

Retinoli acetatis 300000 UI

Unguenti gliceroli 40 g

M.f. unguentum

D. s. extern


PREPARARE

Se aduce unguentul cu glicerol la mojar. In acesta se incorporeaza 1 ml solutie uleioasa vitamina A de 300 000 UI; se tritureaza pana la emulsionare.

DESCRIERE

Unguent translucid cu miros slab caracteristic.

OBSERVAT1I

Unguentul cu glicerol are slabe proprietati emulsive. Incorporarea solutiei uleioase se face mai rnult datorita consistentei ridicate a unguentuiui; se obtinc o cvasiemulsie.

Se prefera folosirea solutiei concentrate de vitamina A uleioasa. in cazul in care se prescrie o cantitate mai mare de solutie uleioasa, se va adauga tween 80 in proportie de 2.5% din masa unguentuiui si se va obtine un unguent-emulsie de tip U/A.

ACTIUNE

Preparatul are actiune emolienta datorita unguentuiui cu glicerol si epitelizanta datorita vitaminei A. Vitamina A uleioasa este conditionata in fioie de 1 ml cu o concentrate de 300 000 UI, sau in flacoane de 10 ml, cu o concentrate de30000UI pe ml.

CONSERVARE

Recipiente bine inchise, ferit de lumina, la cel mult 250 C.Document Info


Accesari: 2231
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )