Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Castane comestibile

Alimentatie nutritie


Castane comestibile

Fac parte din grupa "fructe de padure", castanii cultivati ocupa, deocamdata, suprafete reduse.




Castanele se coc în septembrie. În stare proaspata, ele nu se pot pastra prea mult, deoarece mucegaiesc. Pentru a mari pâna la câteva luni durata lo 535d32f r în stare proaspata, se introduc, pe masura recoltarii, în vase cu apa rece, în care se tine circa 20 de ore, apoi se scot, se lasa sa se zvânte, ferite de soare, iar dupa aceea se aseaza în straturi, în nisip curat si uscat.

Castanele contin: apa(52%), amidon(27-39%), mono- si dizaharide(12-14%), proteine(3-5%), grasimi(4-5%), saruri minerale 1,03%(foarte mult potasiu - 50% din cenusa), provitamina A, vitaminele B1, B2, C, PP, etc. Ele se folosesc fierte(piureuri), prajite, sau coapte, ca garnituri la diferite preparate, culinare, creme, umpluturi.

Faina de castane, care are o culoare galbena - rosiatica, se utilizeaza pentru fabricarea alcoolului, la prepararea halvalei, a ciocolatei, a unor prajituri si bomboane, chiar a pâinii(în amestec cu faina de grâu); ea poate înlocui, la nevoie, cartoful(piure de castane). Faina de castane contine circa 7% proteine, 3% grasimi, 83% substante hidrocarbonate, 4% celuloza si 2,7% substante minerale, fiind foarte apropiata ca valoare nutritiva de faina de grâu, de orez si de orz. Din castanele prajite si macinate se prepara un surogat de cafea apreciat de consumatori.

Miezul de castane are efect energetic(150-200 calorii/100g) antianemic, remineralizant, antiseptic al tubului digestiv, stimulator al digestiei, tonic muscular, nervos si venos. Este indicat în astenii fizice si intelectuale, anemii, enterite, enterocolite, dizenterie, hemoroizi, varice, etc. Ca piure, castanele sânt excelente dispeptici, convalescenti si batrâni. Ele sânt contraindicate diabeticilor si obezilor.


Baile cu faina de castane dulci(comestibile) se folosesc în tratamentul reumatismului cardio-articular si endocarditei postreumatice. Ele se prepara astfel: faina, în cantitate de 1-1,5kg, se pune în apa rece, apoi se fierbe 30 min., se decanteaza si se adauga apei din cada. Se poate folosi si extract gata preparat. Durata unei bai de 15-20 de min. Se face câte o baie zilnic, timp de 21 zile. Sau: 800g faina în 5 litri apa; se fierbe 15-20 min., apoi se strecoara, iar lichidul rezultat se amesteca cu apa din cada, care trebuie sa aiba t0 -370C. În cada se sta 15-20 min. Se fac 10-15 bai, câte una zilnic. Sunt necesare în flebite, tromboflebite, varice, ulcer varicos, edeme traumatice dupa fracturi.

Infuzie din frunze de Castan nobil(Castanea sativa) are actiune antiinflamatoare; se prepara din 2-3 frunze/100ml apa clocotita; se bea îndulcita cu miere, pentru combaterea traheobronsitei acute. Se consuma 2-3 cani pe zi.

Polenul Castanului nobil contine substante antibiotice, este diuretic si usor laxativ.


Document Info


Accesari: 1975
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )