Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload


Sortimentele de marfuri care necesita ambalare


Sortimentele de marfuri care necesita ambalare


1.Produsele fainoase

La momentul actual toate produsele alimentare care apar pe piata sunt ambalate.

Printre ele o cantitate mare il detin produsele fainoase (diferite crupe, faina, ceai, cafea), deoarece ele fac parte din rationul nostru alimentar. De obicei aceste produse au un termen indelungat de pastrare si deseori sunt ambalate in pachete din materiale celofanice.

O importanta deosebita la pastrare produselor fainoase o are umiditatea mediului inconjurator si continutul umiditatii insasi a produsului.Un rol important are si vulnerabilitatea patrunderii umiditatii in materialul ambalajului.

Materialele celulozice pentru ambalarea cu vacuum a produselor fainoase nu trebuie sa permita patrunderea gazelor,cea ce permite o pastrare indelungata. Printre materialele polimerice laminate, in mod special,in relatiile cu aerul se folosesc combinatiile: poliamide/polietilena; materiale pe baza de polipropilena s.a.

Painea si produsele de patiserie

La pastrarea painii si a produselor de patiserie proprietatile lor fizico-chimice se modifica destul de repede, ceea ce duce la modificare aspectului exterior, al calitatii si chiar pierderea totala a calitatii. Sub influenta factorilor mediului inconjurator (temperatura,umiditatea) - painea se strica, alte produse se usuca sau dimpotriva se umezesc. Sunt urmariti si alti factori care duc la pierderea calitatii gustative si alimentare a produselor de patiserie.

In procesul de pastrare a painii si a produselor fainoase de patiserie, la o mai mare influenta sunt supuse cele cu un continut ridicat de umiditate si grasimi. In dependenta de umiditate, conditiile de pastrare a produsului, pot atat sa absoarba umiditatea din mediul inconjurator,cat si sa o elimine. Continutul produselor de patiserie se schimba datorita trecerii umiditatii din mijloc –la suprafata produsului.

Umiditatea eliminata se absoarbe de partea mai uscata care in rezultat se inmoaie. Umiditatea mediului inconjurator trebuie sa fie mai mica decat umiditatea din interiorul ambalajului, pentru a asigura transportarea masei umede.

Dimpotriva pentru painea taiata, pesmeti, covrigi si alte produse este necesar de a alege material pentru ambalare, ce nu permite patrunderea umiditatii.

Grasimile, continute in numeroase produse de patiserie, se supun usor aciditatii.

Pentru preintampinarea acidularii produselor cu un continut ridicat de grasimi se recomanda ambalarea in materiale celulozice cu proprietati speciale.

Majoritatea materialelor pentru ambalare influinteaza direct la procesele microbiologice. Ambalarea asigura apararea produselor de patiserie impotriva infectarii repetate cu microorganisme.

3.Produsele de brinzeturi si unt

Materiale pentru ambalarea branzei si a untului si de asemenea a margarinei, trebuie sa se caracterizeze cu o impermeabilitate mare si rezistenta mare la stari lichide. La cerintele expuse in mare masura raspund pergamentii, intrebuintati pe larg pentru aceste scopuri, de asemenea pentru ambalarea inghetatei, a cascavalului si destul de des in sfera prajiturilor si a dulciurilor.

Pentru ambalarea untului se foloseste marca A a margarinei si la alte produse uleiose, se foloseste de asemenea marca A. Adeseori pergamentul se produce de culoare alba, dar poate avea o diversa gama de culori. Din celuloza se fabrica asa numitul craft-pergament

4.Inghetata


Pentru inghetata traditional este ambalajul pe baza de hartie (pergament, pergamin, subpergament), materiale parafinate si laminate in structura cu materialele termoplaste si a foliilor de aluminiu s.a. Inghetata poate fi ambalata in polietilena cu grosimea de 30 mm din orientarea polipropilenei cu un strat de metal caracteristic cu proprietati rezistente la temperaturi mici (pana la 600C) spre deosebire de pelicula neorientata lipita prin incalzire sau racire.

Materialele de ambalare din PP, vopsirea se realizeaza prin aplicarea unor aditivi de tipul dioxidului de titan. Aceasta este cel mai optimal proces in timpul de fata a materialul de ambalare a inghetatei, pentru ca detine rezistenta mare la frig si la uleiuri utilizabil si la aplicarea stampilei. PP lucitoare de nuanta galbena contine un material spumant cu o nuanta galbena. PP transparenta utilizarea acestui material transparent este in castig la ambalarea fructelor inghetate si a inghetatei cu culoare de glazura. PP metalizata este atractiva si rezistenta, e un ambalaj stralucitor si stratul de metal va da produsului un aspect de elita.

Pentru folosirea in conditii casnice,inghetata se vinde in vase plastice sau in conteinere cu volumul de 2-4 litri. In ultimul timp aceste produse se ambaleaza in carton alimentar cu acoperire de polietilena pe care se suprapun desene in patru culori. Ambalajul pote fi folosit pentru desertul de inghetata,dar pentru protectia deformarii decorative se cere un al ambalaj interior. Ambalajul se fabrica prin termoformare din folii de Polietilinglicol,consta dintr-un cop semicilindric si capac cu semne bine evedentiate de deschiderea preventive. Pe partile suprafetei date este o umflatura evidentiata care maresc rezistenta ambalajului la pastrarea ambalajului la temperaturi mici.

Dupa formarea ambalajului,se gramadesc ambalajele unul in altul,fapt ce permite de a economisi locul in unitatile de transport si in camerele de depozitare la transportare si operatiile intermidiare de pastrare ambalajelor gata umplute.Torturile din inghetata de obicei se ambaleaza in cutii din polipropilena care raspund la cerintele date asigurind pastrarea termenului de valabilitate a calitatilor si gustului acestor dulciuri.


5.Cascavalurile si cascavalurile topite

Cascavalurile ocupa un loc important in clasa produselor acidolactice,precum ca ele sunt cele mai complicate din punct de vedere al pastrarii.La ambalajul pentru cascaval pentru aeresirea produsului i se atribue cerintele adaugatoare.mici calitati ale permiabilitatii lichidelor si aburilor care micsoreaza pierderile de cascaval.Permiabilitatea la gaze care corespunde cu O2 si COMicsorarea permiabilitatii la O2 este un obstacol in dezvoltare.Iar permiabilitatea la CO2 trebuie sa fie mai mare pentru excluderea acumularii in interiorul ambalajului.

Cascavalurile se atribuie la produsele cu grasimi.La alegerea incorecta a materialelor, ambalajul poate fi atribuit la procesele de curgere a grasimii pe toata suprafata sa.Impermiabilitatea pentru microflora ofera produselor o durata de viata.E cunoscuta posibilitatea de ambalare a materialului la amplasarea termica pentru obtinerea izolatiei caldurii,a foliilor de polimer,la fabricarea cascavalului fara folosirea cartonului.

Pentru ambalarea cascavalurilor se folosesc compozitii parafinate si pelicule din material polimeric detinind o mare capacitate de amplasare a materialelor combinate cu diverse structuri si compozitii ale straturilor,topiturilor,aditivilor si a altor dispersii din molecule mari de legaturi cu diverse proprietati chimice.

Acoperire parafinata- aceste ambalaje inlocuiesc parafinele rigide(tari),titeiuri ramin destul de utilizate,indeosebi pentru cascavalurile scumpe.Asemenea acoperirii formeaza o protectie mare a produsului. Pe baza parafinei cu adaosuri de diverse tereziduri deasemenea a citorva polimeri,pigmenti,unsori,adaosuri antiseptice si a stabilizatorilor formati si utilizati pentru apararea cu parafina(sau compozitii de parafina)compozitii pentru cascavaluri si alte produse alimentare. Introducerea polimerilor micsoreaza permiabilitatea si mareste elasticitatea compozitiei.

In tara noastra sunt executate straturi de parafina care apara produsul cu diverse calitati,care include parafina curatita,monoglicerid,acid ascorbic care contin parafina alimentara,cerezim,butil cauciuc si alti aditivi.

Materiale din polietilena si alti polimeri-gasesc o raspindire larga pentru ambalarea blocurilor sau capurilor de cascaval tare cu masa de la 6,5-11kg in legatura cu trecerea de la metoda traditionala de la producere si pastrare in pelicula de polietilena..Peliculele pentru pastrarea cascavalului trebuie sa retina o oarecare permiabilitate cu CO2 si a aburului de H2O, sa fie rezistenta la saruri acidului lactic,amoniacului si grasimilor.O noua orientare in domeniul de dirijare a coacerii cascavalului in mod principal a soiurilor moi in pelicule polimerice este realizat in Franta.

El urmareste formarea la suprafata a capului cascavalului a ambalajului comestibil si amestecului de gel pe baza de proteine alimentare,gelatina s.a

Pe stratul intarit de gel se depune mediul comestibil imbogatita cu fermenti aromatizati. Ambalajul comestibil se formeaza in decursul a doua zile,iar apoi cascavalul se ambaleaza in doua.

Topitura amestecului si dispersia deosebit de inalt moleculara a legaturilor.Acoperirea protectoare de latex duce la inchegarea cascavalului intr-un deosebit mod intareste si sareaza.

Pentru crearea invelisului se intrebuinteaza dispersii de apa primite prin metoda emulsiei sau suspendarea polemizarii.In calitate de monomeri se foloseste venicloridul,venilidentcloridul,venilicetatul,vinipropionat si altele..

Procesul tehnologic de formare a invelisului din latex pe cascaval e foarte siplu si se indeplineste cu una din trei iesiri,cufundarea corpului cascavalului in dispersia de apa depuninduse la suprafata periei.In dependenta de cererea grosimii invelisului depunindese 1-2 straturi.O deosebire aleasa a tehnologiei latexului este invelisurile subtiri ce s-au format in procesul uscarii dupa depunerea la suprafata produsului.

Calitatea invelisului e formata din dispersii de apa si se scoate normal daca ea se stratifica de suprafata cascavalului,nu crapa si nu se lipeste.

Avantajele invelisului din latex:-o reducere insemnata a pierderii cascavalului in rezultatul lipsei fazei de spalare,esential de micsorare de uscare si a deseurilor,marirea sorturilor produselor,marirea timpului de pastrare.In afara de pazirea de pierderi,invelisurile din latex protejeaza produsul din microflori nedoriti,de intimplatoarele accidente mecanice la indeplinirea procesului tehnologic deplin incluzind maturizarea,protectia transportarii si a realizarii.

Depunerea urmatorilor se indeplineste inaintea realizarii sau bazarii cascavalului la pastrarea indelungata.Cascavalurile topite ce contin un continut inalt de proteine dizolvate si o grasime ce la caldura se topeste cere de la materiale pentru ambalare niste cerinte deosebite.

Asa ambalaj combina efectul greu de protectie,de influentari nefavorabile a mediului inconjurator si de pastrare indelungata,calitatea produsului,indeplin raspunde la cererile timpului.


6.Carnea si produsele din carne

Compusii din carne si indeosebi delicatesele sunt mincaruri inalt pretuite,imbogatind cerintele omului in vitamine,proteine si substante minerale.

Asortimentul produselor din carne este foarte compus:carne sarata si inghetata,carne prelucrata termic,subproduse,semifabricate,mezeluri.In afara de aceasta,la fabricele industriei carnii se prelucreaza un larg asortiment de semifabricate pentru copii si mincaruri dietice.Pentru calitatea carnii si a produselor din carne,se cer foarte mari cerinte. La alegerea ambalajelor pentru carne si a produselor din carne trebuie studiate procesele microbiologice si biochimice ce au loc in carnea proaspata si in produsele din carne,timpul realizarii,conditiile pastrarii si a temperaturii,transportarea.


6.1.Carnea proaspata

Fibrele muschiului sunt compuse din apa,proteine(17-25%),o cantitate mica de compusi azotici,grasimi,saruri minerale,glucide bioxid de carbon si fermenti.Actiunea fermentilor care indeplinesc in organismul viu functiile biologice,dupa uciderea animalelor nu inceteaza insa procesele de schimb,care iau o alta directie,indeosebi se dezvolta procesele de distrugere.La inceput,descompunerea contribuie la imbunatatirea calitatii gustative a carnii,dar peste citeva zile in dependenta de conditiile de pastrare si sortul carnii.Descompunerea duce la scaderea calitatii carnii si la alterarea ei.

Mult mai periculos decit schimbarea calitatii carnii,care este actionata de o cantitate mare de bacterii este-descompunerea de putrefactie.

Ambalajul trebuie sa pazeasca carnea de colb,murdarie si microorganisme in timpul pastrarii transportarii si realizarii.Materialele de ambalare trebuie sa fie ermetice si sa pastreze proprietatile de protectie impotriva umezelii si un anumit nivel permiabil pentru oxigen. Pentru ambalarea carnii si a produselor din carne se foloseste celofanul,foliile de polietilena si multe alte materiale combinate.

Folia de celofan este destul de elastica,are o rezistenta mare de rupere,o permiabilitate mica la gaze si este foarte lunecoasa.Pentru pastrarea carnii proaspete se poate folosi celofanul cu o singura acoperire.Folia de celofan trebuie sa fie lipita de carne,datorita acestui fapt folia se umezeste si devine permiabila la gaze.Partea exterioara este acoperita cu un strat de polietilena care asigura nepatrunderea umezelii celofanului si protejeaza carnea de umezeala.

Pentru carnea proaspata se folosesc ambalaje in care au loc procesele microorganice.Ele constau din celuloza prelucrata cu materiale absorbante,cu componenti bacterici.Se recomanda deasemenea folia de celuloza tratata si acoperita cu policlorura de vinil (PVC).

Folia formata din polietilen depinde de ce tip de polietilena e fabricata. Folia din polietilena de mare densitate e buna pentru folosirea ei la un interval de temperatura de la 600C pina la 1200C,are punctul de inmuiere mai ridicat si este mai dura decit polietilena.

Pachetul se lipeste strins de carne si il pazeste de murdarie,cit si de orice eventuala dereglare in timpul transportarii.

Tot acest ambalaj micsoreaza procesul de pierdere a greutatii si limiteaza patrunderea oxigenului. La o astfel de tava carnea cel mai bine se intensifica in timpul transportarii.O varianta alternativa pentru impachetarile descrise mai sus este ambalarea care se face dupa schema:formarea-umplerea-impachetarea(termoform-fill-seal)..Aceasta tehnologie permite sa micsoram pierderea masei privitor la dezghetarea carnii congelate si omite digerarea ei. Calitatea inalta se obtine prin ambalajul-Vacuum-,care trebuie sa fie facut nu mai tarziu de 72 ore dupa separare,si la fel trebuie de tinut cont de PH-ulambiantei si de temperatura.

Tabelul 10


La neajunsurile acestui tip de ambalaj al carnii proaspete se refera o anumita metoda,care exprima necesitatea in suprafete foarte mari de teritorii la vinderea si controlul PH-ului.La alegerea ambalajului,trebuie mai intii sa vedem care sunt cerintele economice.Efectiv se considera ambalajul nu care e cel mai ieftin la fabricare,dar acela care asigura toate stadiile de pastrare:de la fabricare – pina la utilizare.Astfel,cheltuielile sunt mai mici si economia e mai mare.


6. Produsele din carne


Ambalarea produselor din carne,care sunt supuse unei prelucrari termice prin incalzire,deobicei se face in dependenta de anumite cerinte.Prelucrarile in portie de salam,sunca si alte delicatesuri,cu scopul de marire a termenului de realizare,de regula,se impacheteaza in vacuum cu pelicula din multe straturi,cu bariere mari salamuri si producte delicate din carne in intreprinderile de prelucrare a carnurilor. In timpurile noastre e dezvoltata tehnologia de prelucrare a suncii si a pulpelor in pachete peliculare.Ea este mult mai buna in comparatie cu ambalarea metalica.

Calitatile deosebite ale materialului - sunt capacitatea de a se intinde longitudinal si transversal.

In zilele de azi se prepara un mare asortiment de conserve de carne sterilizata.Cutia moale sterilizata pentru conserve are un sir de beneficii.In fata cutiei traditionale metalice,masa ei e de 4-10 ori mai mica,decit cea de fier si de 15-20 de ori e mai mica decit ambalajul de sticla.Cutia moale dupa ambalaj,e foarte simpla,la preparare poseda o calitate inalta de rezistenta si pastrare a productului intern


6.3. Ambalarea salamurilor

Produsele din salam sunt unele dintre cele mai importante producte.Forma si marimile produselor de salam este determinata in primul rind de ambalajul superior.El totdodata apara salamul de murdaria mecanica,de pierderea masei si de microbi si acidulatie.Dar pe linga functiile enumerate mai sus,ambalajul salamului trebuie sa posede capacitatea de delimitare in cazul prelucrarii termice.In sfirsit,el trebuie sa aiba o anumita rezistenta si tensiune insemnata la procesul de umplere cu carnea tocata,cit si la prelucrarea termica.Pe piata mondiala in timpurile noastre sunt prezentate 4 feluri de salam (ambalajul de crenvusti – naturale,artificiale,viscoase si sintetice).

Membranele artificiale, adica suprafetele artificiale – se perfectioneaza,deoarece cerintele produselor din carnuri mereu creste.Exista o dinamica care cuprinde toate tipurile de salamuri – cremvuste,salamuri fierte,cremvuste sardin,salam afumat,cit si celelalte.In legatura cu acesta se mareste si cerea la membranele salamurilor care nu poate fi satisfacuta dupa cerere.Problema se rezolva pe calea folosirii unei membrane artificiale si sintetice.La cele artificiale se refera cele albicioase si viscoase,cit si cele din celuloza.

Membranele albicioase – nivelul contemporan al stiintei si al tehnicii,ne permite sa cream o membrana artificiala,care nu mai este asemanatoare si aproape identica celei naturale,dar dupa anumite analize,chiar e mai buna.Ea este folosita pentru salamurile fierte, semiafumate si cascavalul afumat.

Marimea folosirii a astfel de membrane in lume este de 15%.Dar,limitarea folosirii acesteia are un sir de cauze:neajunsul de resurse sera;a biopolimerului natural de colagena,care de fapt e principalul element la prelucrarea pieilor de bovine;greutatea,lungimea si munca acestui proces de creare(dupa schema veche de 6 luni);pericolele ecologice,cit si pericoleleprelucrarii chimice,tehnice si termice - care are loc cu o cantitate mai mare de reagenti chimici (de exemplu:acit seros).

O alta si ultima cauza a concentratiei acestui produs la diverse intreprinderi,care sunt profilate in prelucrarea calogenului in membrana salamurilor si deasemeni,preparatele medicinale si calogenate.

Materiale polimerice care se biodescompun. In ultimii ani a crescut interese a materialelor poli. bio. si ambalajelor din ele,care se descompun sub actiunea diferitor microorganisme.Dupa introducerea ambalajului in apa, in 6 luni 40% ambalajului se descompune.Descompunerea completa se executa la 18 luni cu ajutorul microflorei din subsol. Avantajele acesor materiale este apartenenta lor la termoplaste,pretul scazut,prelucrarea prin diferite metode,calitati bune si descompunerea repida in aer.

PERFORARE

Gaurile in peretii tari asigura circulatia aerului in interiorul invelisului.

Masele plastice cu compozitia pe baza polimarilor sintetici si naturali, care pot lua forma data la incalzire sub presiunea si isi pastreaza forna dupa racier.Se deosebesc termoplaste(polietilen,polipropilen, polivenilclorid,polisterol) si reactoplaste(fenoplaste).

PELICULA

Folie subtirica si elastica din plasmas cu grosimia mai mica de 0,25 mm (mai mult 0,25mm-foaie).Poate fi cu multe straturi, metalizata, cu stampila.

PELICULA CARE SE INTINDE (straisi -pelicula)

Pelicula elastica din politilena modificat, folosita pentru gruparea tarei unitare pe podea prin metoda infasurari intru-un srat sau mai mult. Nu e nevoie de incalzire, ca la pelicula termostatica.

PELICULA TERMOSTATICA

Pelicula din polietilen, polipropilen si alti polimeri, la incalzire pana la

150-300 0 C sa - si micsoreze marimea (gradul asazari de la 30-80 ٪ ).Sint folosite pentru unire intr-o masura de incarcatura ponolita (saci , lazi, sticle, caramizietc).

Tara pentru transport,mijloc de impachetare, care are o suprafata rigida si loc necesar pentru fixarea masuri incaturii. Se fabrica din lemn,metale si plasmase, dese ori cu folosirea materialului folosit.


7. Peste si produse din peste

Pestele este un produs alimentar ce se altereaza foarte repede.Gustul fin al acestui produs dispare chiar si atunci cind se pastreaza cel mai scurt timp.Tesuturile musculare sunt compuse din 60-80% apa,12-20% proteine si 1-27% grasimi.Grasimea de peste contine acizi grasi nesaturati,iar albusurile sunt cele mai instabile din fractiile proteice.

Gustul produselor din peste mult mai mult ca carnea de gaina este supusa actiunii oxigenului.La pastrarea pestelui are loc oxidarea grasimii si hidroliza proteinelor.Grasimile nesaturate usor intra in reactiune cu oxigenul ce aduce la farimarea peroxidelor si a grasimilor acide libere.

La pastrarea pestelui schimbarile reale dizolva albusul. Orice albus se caracterizeaza prin capacitatea de denaturare,ce aduce la schimbarea proprietatilor.La acest proces mult inseamna si conditiile de pastrare.

Urmarea regulilor de igiena la prelucrare micsoreaza alterarea pestelui.

Microbiologia alterarii, descompunerii albusului si a grasimii se vede dupa schimbarea culorii, a mirosului si a acoperirii lui cu mucegai. Pentru pastrarea pestelui pe o perioada mai indelungata se face prin inghetarea pestelui,afumare,uscare,sarare si conservare.

Sistemul modern de pastrare, transportare si repartizare a produselor din peste alege ambalajul necesar pentru ambalare.

Ambalajul folosit nu numai apara produsul de murdarire, dar si pastreaza calitatea produsului si apara de oxigen cu care intra in reactie.Ambalajul usureaza incarcarea si descarcarea si micsoreaza pretul lor.


7.1. Pestele proaspat

De secole pestele se prindea pentru vindere, dar in primul rind se racea cu gheata apoi se transporta la piete. Pestele se vindea cu gheata sau in stare rece ambalat in hirtie.

Primul peste proaspat neinghetat a inceput sa se ambaleze in supermarkete cu autodeservire (ca carnea si pasarea) in saculete care dintr-o parte aveau un strat de lac de nitroceluloza.

Apoi au inceput sa se intrebuinteze fileuri impachetate. Mai tirziu se foloseau hirtiile si toate acestea se foloseau in supermarkete.Pestele proaspat, rece si inghetat ocupa un loc de frunte pe piata.Cerinta asigurarii pestelui proaspat cu ambalaj comod si transportarea lui necesita o mare atentie,multe firme produc si propun pe piata ambalaj pentru transportare si pastrare.

Ambalajul de transport se deosebeste prin rezistenta mecanica. Ambalajul trebuie sa fie rezistent la umezeala, sa nu patrunda miros si materialul ambalajului nu trebuie sa se lipeasca de produs.

In Marea Britanie pentru pastrare si transportarea pestelui proaspat se produc lazi din hirtie gofrata cu masa de 3-25 kg.Lazile pentru pastrarea pestelui in gheata au gauri speciale prin cornuri. La transportarea pestelui in gheata cu transport aerian, lazile sunt acoperite cu polimer dublu si le mai pun ca capac penolisterol. Pe linga acestea in lada mai pun absorbent pentru umezeala, care la topire se preface in gheata.

Lazile mai pot fi facute din polipropilena riguroasa. Cercetarile facute pentru pastrarea pestelui au aratat, ca in lada dupa 24 ore la temperatura exterioara a aerului 210C temperatura nu s-a marit de 3,750C. Temperatura in lazile din polisterol aspru s-a ridicat pina la 60C.

Lazile au perete dubla, ce le da o izolare buna, rezistenta buna si masa mica. In asa lazi se poate transporta pestele timp de 40 ore la temperatura mediului incojurator de 250C. Apa topita se scurge intre pereti si apoi se scurge prin gaurile de drenaj la fundul lazii. Masa lazii-2,7 kg, volumul-40 l.

In afara de aceaste, se mai folosesc lazi duble : in interior facut din polisterol, dar in exterior din polietilena cu izolare buna. Lada in interior jos are 20 de gauri pentru scurgerea apei de gheata topita , care se stringe in padon special intre fundurile lazilor.

Pentru transportarea pestelui proaspat cu trenul sau autotransport se folosesc containere cu masa 45,3 si 33,9 kg, fabricate din hartie gofrata cu straturi din polietilena.

Dealungul fundului si capacului containerului se pun foi de penoplast, care nu intra in reactie cu produsul. Aceste foi maresc rezistenta.

7.Peste inghetat fileu

Unica metoda care o depun producatorii de peste este neegalitatea schimbarilor sezoniere de livrare,inghetarea pestelui pina la stricare.Inghetarea pestelui scade activitatea fermentilor si microorganismelor si in acelasi fel pestele se pastreaza timp mai indelungat .

Pestele se pune in pachete vacuum ermetice apoi se face depunerea cu apa fierbinte,se ingheata si se pasreaza la temperatura de -180C.

Doua trei fileuri se invelesc cu o pelicula si sase pachete de acest tip se impacheteaza in cutii de carton care trebuie sa atinga masa de 2,25kg.Fileurile ingheata la temperature de -43-480C. In asa ambalaj pestele se pastreaza pana la 12 luni.In majoritatea tarilor polietilena se foloseste pentru impachetarea fileului de peste in brichete ce mareste perioada de pastrare a produselor.

Datorita rezistentei la inghet,ambalarea pestelui inghetat se pote folosi in toate tipurile de pelicula).Pentru ambalajele pestelui inghetat in special cu continut mare de grasimi,o importanta mare o are faptul ca continutul peliculei sa nu intre in reactie cu produsul, pentru ca are loc uscarea produsului, sa nu patrunda aer.

Produsele din peste trebuiesc ambalate sub vacuum pentru a nu fi oxidare grasimii. Pentru a nu avea loc oxidarea ambalajul vacuum schin. Pestele ambalat cu vacuum si prin metoda ”schin” la infatisare e mai atragator decat pestele ambalat prin metoda traditionala,cu pelicula.La ea dispare”arsurele”de congelator,formarea cristalelor mari de gheata,sunt mai putine pierderi de masa.

Asa institutul national de pescarie a inventat un sistem de impachetare a pestelui ce prevede urmatoarele operatii:

-spalarea pestelui de gheata cu apa rece;

-curatirea,impartire la file si prelucrarea cu apa de sorbat,polifosfat;

-ambalarea pestelui in pachete din pelicula.

Daca produsul este aerisit foarte bine cind este in pachet,atunci pot aparea mirosuri specifice.

-incarcarea pachetelor cu amestec de gaz ce contine 70% CO2 si 30% N2 si O

-apoi are loc racirea pachetelor pina la -20C si redistribuite la magazine.
Document Info


Accesari: 76
Apreciat: hand icon

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )