Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Sosurile

Alimentatie nutritie


Sosurile

Sosurile sunt preparate culinare apreciate pentru gustul, culoare si valoarea lor nutritiva. Sosurile fac legatura unor componente ce participa la pregatirea preparatelor culinare. Sosurile contribuie la diversificarea produselor, influenteaza pozitiv gustul si sporesc secretia sucurilor gastrice, deschid apetitul si stimuleaza digestia.



Bucataria noatra nationala se caracterizeaza prin prepararea sosului (rantas) cu untura, ceapa, faina, bulio 343g65d n, prajire dusa pna la rumenire. Datorita faptului ca acest procedeu duce la o sensibilizare, ba chiar la imbolnavirea organismului, s-au cautat si gasit diferite metode de preparare a sosurilor care sa pastreze specificul national si, in acelasi timp, sa nu mai fie daunatoare organismului.

Dupa procedeul termic folosit, sosurile se clasifica in doua grupe: sosuri calde si sosuri reci.

Variante de sosuri

Tipul sosului

Denumirea sosului

Mod de realizare

Utilizari

Sosuri reci

Sosul pentru salata

Se dilueaza otetul cu apa, se toarna in castronel, se adauga sarea si se amesteca pana se dizolva, se toarna uleiul si se bate cu telul pana se omogenizeaza.

Se utilizeaza la salate crude, fierte, combinate, la rasol, preparatele din limba, etc.

Sosul de verdeturi

Otetul diluat cu apa si sare se pun in castronel si se amesteca pana la dizolvarea sarii. Se adauga uleiul si verdeturile (patrunjel, tarhon, marar), care in prealabil au fost spalate si tocatemarunt. Se bate totul cu telul pana se omogenizeaza.

Se foloseste la salatele fierte, rasolul de carne, de peste, limba, etc.

Sosul de hrean

Hreanul se rade pe partea fina a razatorii, se pune apoi in castron sau sosiera, se adauga otetul diluat cu apa in care s-a dizolvat sarea.

Se utilizeaza la purcel fiert, picioare de purcel rasol, cap de vitel, etc.

Sosul de hrean cu smantana

Se folosesc aceleasi ingrediente si are acelasi mod de preparare ca si sosul de hrean, cu deosebirea ca se adauga smantana si putin zahar peste hreanul ras.

Se utilizeaza la purcel fiert, picioare de purcel rasol, cap de vitel, etc.

Sosul de usturoi (mujdei)

Se curata usturoiul, se pune in piulita speciala cu sare si se bate pana devine o pasta. Se toarna supa putin cate putin, amestecand continuu. Se potriveste gustul si consistenta sosului.

Se utilizeaza la fripturi, preparate din peste, din legume, pui la frigare, etc.

Sosul de lamaie

Intr-un castronel de portelan, cu ajutorul unui tel din inox se amesteca sifonul, sarea, sucul de lamaie, piperul pisat, patrunjelul, in prealabil spalat si tocat. Se adauga uleiul, se bat bine pana se albeste compozitia si se omogenizeaza.

Se foloseste la preparate din peste, unele legume, creier, limba, etc.

Sosul de mustar

Se pun galbenusurile intr-un castron, se presara cu sare si se lasa putin pentru a se fixa culoarea. Se incorporeaza mustarul, se toarna uleiul putin cate putin, amestecand continuu, pentru a se face legatura intre cele doua substante miscibile. Emulsia este gata cand se ingroasa. Se potriveste gustul cu sare, otet si zahar. Se adauga tarhonul spalat, scurs bine de apa si tocat marunt.

Se utilizeaza la fripturi reci de carne, vanat, pasare sau peste.

Sosuri calde

Sosul de ciulama

Se folosesc: unt, faina, supa. Se topeste ¾ din cantitatea de unt intr-o tigaie, se adauga faina, incorporandu-se in unt. Se retrage tigaie de pe foc si se lasa in repaus 10-15 minute. Se repune tigaia pe foc, se adauga cate putina supa fierbinte amestecand continuu. Se fierbe 30 de minute, apoi se ia de pe foc si se adauga ¼ din untul proaspat, taiat bucatele.

Se intrebuinteaza la carne fiarat, ciulama de pasare, pui, vitel, etc.

Sosul de smantana

Are in componenta aceleasi materii ca si ciulamaua, precum si acelasi proces tehnologic, cu precizarea ca lichidul folosit poate fi lapte si se adauga smantana in compozitie.

Se foloseste la preparate din carne, feste, legume.

Sosul de ciuperci

Se spala ciupercile, se taie lame subtiri si se soteaza cu unt. Se lasa sa fiarba la foc mic pana scade lichidul, se adauga amidonul diluat cu apa rece, sare, piper pisat, vin rosu si se mai fierbe 10 minute.

Se utilizeaza la specialitati de carne la tigaie, la ficatul de gasca, la preparatele din oua.

Sosul de rosii

Se folosesc: untura, ceapa, rosii, faina, sare, patrunjel. Ceapa curatata si spalata se toaca marunt si se pune impreuna cu untura in tigaie si cu putina apa. Se lasa sa fiarba pana se inmoaie ceapa, se adauga bulion sau rosi taiate felii, faina diluata cu apa rece. Se potriveste gustul cu sare, se adauga patrunjelul tocat si se lasa sa fiarba 30 minute, se strecoara.

Se foloseste la majoritatea mancarurilor de legume si de legume cu carne.

Sosul de castraveti

Se prepara la fel ca sosul de ciulama, cu deosebirea ca dupa 20 de minute de fierbere se adauga castravetii curatati de coaja, seminte, opariti si taiati fasii subtiri. Se lasa sa fiarba inca 30 de minute, apoi se potriveste gustul cu sare.

Se intrebuinteaza la preparatele reci din rasol.

Sosul de tarhon

Se prepara un sos alb din unt, faina si smantana., la care se adauga tarhonul. Se potriveste gustul cu sare, zahar si otet si se mai fierbe 30 de minute.

Se utilizeaza la rasolul din carne de bovine, pasare, etc.

Sosul de marar

Se prepara un sos alb din unt, faina si smantana., la care se adauga mararul. Se potriveste gustul cu sare, zahar si otet si se mai fierbe 30 de minute.

Se utilizeaza la rasolul din carne de bovine, pasare, etc.

Sosul de usturoi

Se rumeneste faina intr-o tigaie fara grasime, se adauga grasimea, se stinge cu supa si se lasa sa fiarba incet 30 de minute. Se curata usturoiul, se taie subtire, se soteaza si se adauga in sos. Se potriveste gustul cu sare si otet, apoi se strecoara.

Se utilizeaza la ciolan de porc sau vitel, rasol de peste, etc.

Sosul de hrean

Se rumeneste faina intr-o tigaie fara grasime, se adauga grasimea, se stinge cu supa si se lasa sa fiarba incet 30 de minute. Se rade hreanul si se adauga in sos. Se potriveste gustul cu sare si otet, apoi se strecoara.

Se utilizeaza la diferite rasoluri, carnati afumati, fierti, peste, etc.

Sosul de visine

Se pun intr-o cratita grasimea si visinele fara samburi, se acopera si se lasa sa fiarba incet. Se adauga faina/amidonul diluata in apa rece si se continua fierberea inca 15 minute. Se toarna putina supa, se potriveste gustul cu sare si zahar si se mai lasa sa fiarba 10 min. Inainte de a se retrage de pe foc se adauga smantana.

Se serveste la fripturi si la rasol.

Indicii de calitate ai sosurilor

Sosurile reci trebuie sa aiba consistenta diferita, in functie de specificul sosului, mai mult sau mai putin lejera. Trebuie sa aiba gust si aroma corespunzatoare, sa fie proaspat preparate, sa se mentina emulsia. Dozarea necorespunzatoare a ingredientelor, pregatirea sosului cu mult inainte de servire sau nerespectarea procesului tehnologic, influenteaza negativ indicii de calitate.

Sosurile calde trebuie sa fie bine fierte, sa aiba gust si aroma placute, specifice materiilor prime folosite, sa aiba consistenta lejera si sa nu aiba aglomerari. Se servesc calde.


Document Info


Accesari: 9361
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )