Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

LUCRARI DE INGRIJIRE IN COAFOR

Cosmetica
LUCRARI DE INGRIJIRE IN COAFOR

1 Cunostiinte despre anatomia si fiziologia firului de par
2 Examinarea parului si identificarea tipurilor de par

3 Ingrijirea parului in saloanele de coafura :

3.1 Tratamente pentru intretinerea parului

3.2 Ingrediente de refacere

3.3 Cauze ce determina caderea parului si aparitia matretii

3.4 Protectia contra soarelui

3.5 Masajul

4 Tehnica uscarii cu foenul

5 Pieptanatul parului

CUNOSTIINTE DESPRE ANATOMIA SI FIZIOLOGIA FIRULUI DE PAR

Parul este partea cea mai expusa actiunii , factorilor atmosferici cum ar fi:praf ,vapori toxici ,agenti poluanti ,raze ultra violete .

Atit prin structura cit si prin functiile sale , parul este un organ viu ,care ia nastere dintr-un germene.Celulele se inmultesc ,germenele se dezvolta ,capatind forma unei sfere goale in interior. In structura celulei se pot distinge trei tipuri de par straturi:

A. stratul exterior - ectoderma - care asigura legaturile cu exteriorul

B .stratul interior - endoderma - care regleaza nutritia

C. stratul intermediar - mesoderma.

Anatomia parului

Prin indepartarea ectodermei de pe tesuturile conjunctiv se pot vedea glandele sebacee si papilele capilare.Parul extrage in stratul exterior (ectoderma) substantele necesare pentru formarea lui ,iar din mesoderma substantele necesare intretinerii sale ,asigurandu-se totodata si restul functiilor sale (hrana , respiratie ,musculatura ,activitate nervoasa).

Starea parului depinde intotdeauna de tipul pielii ,de starea generala a organismului .Acest lucru se poate realiza prin ingrijirea dermatologica si prin influentarea circulatiei sanguine ,a nervilor si a glandelor.

Structura firului de par

Aceasta este alcatuita din:

1. epiderma (stratul de solzi)

2. cortex (stratul fibros) ,care asigura rezistenta parului;

3. maduva ,respectiv canalul maduvei ,fara functia speciala ,cu o rezistenta slaba ,formata din celule slab imbibate ,separate prin bule de aer.

La baza firului de par se afla papilele ,unde activeaza vasele sanguine si cele necesare pentru transportul hranei ,organele respiratorii ale parului si nervii.

Sistemul nervos simpatic ,asigura activitatea nervoasa a papilelor ,iar sistemul nervos parasimpatic ,asigura activitatea nervoasa a glandelor sebacee.Actiunea celor doua sisteme nervoase este contradictorie.In functie de echilibrul acestora depinde buna functionare a glandelor sebacee si a stratului germinativ.Buna functionare a stratului germinativ asigura cresterea parului .Parul creste concomitent cu invelisul epidermic pana la nivelul de varsare a glandei sebacee .Deasupra locului de "varsare"a canalului glandelor sebacee ,parul creste liber .Unitatea papila - radacina -glanda sebacee alcatuieste folicul pilo-sebaceu ,ce se afla intr-o cavitate fibroasa ce protejeaza stratul germinativ.Tot aici se afla muschiul ,a carui actiune "zbirleste"parul la frisoane sau da senzatia "pielii de gaina".

Fiziologia parului

Firul de par se formeaza definitiv ,in piele.Starea si aspectul parului depinde in mare masura si de conditiile extreme ,de ingrijire ,de actiunea agentilor fizico-chimici exteriori.In unele cazuri se vorbeste despre o materie permanenta. Parul care cade este inlocuit de altul nou.In medie ,durata de viata a firului de par este de 5-7ani.

Cresterea firului de par incepe la baza , pornind de la stratul germinati 242e44c v si se desfasoara astfel :

- producerea de sebum la nivelul glandelor sebacee.

-producerea keratinei la nivelul folicului. Keratina   este o proteina compusa din oxigen ,hidrogen ,carbon ,azot si sulf.

Cresterea si dezvoltarea parului depinde de starea generala a organismului .De exemplu :la femei ,dupa sarcina ,papilele care au avut de suferit se dezvolta din nou ,ramanind insa mai sensibil.Cresterea parului si secretia sebumului sunt influentate de 3 factori : hrana ,secretia glandelor si nervi.

Baza chimica necesara in formarea keratinei ,a pigmentilor sau a sebumului secretat de glandele   sebacee depinde de:

- hrana (excesul sau deficitul de vitamine sau aminoacizi);

- transformarea acesteia si asimilarea ei de organism (starea aparatului digestiv ,a ficatului ,a glandelor endocrine)

- agenti motrici care transporta hrana ,precum si de integritatea vaselor sanguine si de variatiile volumului de sange transportat.

2 EXAMINAREA PARULUI SI IDENTIFICAREA TIPURILOR DE PAR

In functie de aspectul ,natura si caracteristicile firului de par ,se prezinta astfel:

1.Parul normal ,sanatos- este elastic ,se modeleaza usor si se piaptana usor in stare umeda.Prezinta elasticitate ,luciu si finete deoarece stratul solzos de la suprafata firului de par este compact si neted.Va fi spalat la un interval de 10 zile .Se recomanda folosirea unui sampon cu P.H.neutru.

2.Parul subtire si rar - este lipsit de rezistenta si este rar ceea ce este determinant de cantitatea redusa si de grosimea redusa a firului .Deoarece fibrele elastice din interior sunt in numar redus ,el prezinta un aspect moale si ofilit. Structura firului de par se poate intari datorita substantelor de exemplu compusilor de calciu ,care adera la par din exterior si se infiltreaza in stratul solzos.Ca intaritor actioneaza asupra parului si keratina ,colagenul si proteinele.Nu trebuie lasat parul subtire sa creasca mai lung de nivelul umerilor .Lungimea parului trebuie sa fie proportionala cu volumul.Parul tuns drept este mai acceptabil decat tunsoarea in scara .In principiu ondularea chimica este ideala pentru ca firele de par sa devina vizibil pufoase.

3.Parul gras - este lipicios ,umed atirna in suvita , se lipseste de cap, pieptanatura isi pierde repede volumul si forma pufoasa. Cauza consta in excesul de sebum (surplusul de grasime) care, fiind fluida se raspindeste usor de-a lungul firului.Daca sebumul este amestecat cu matreata se formeaza un strat umed ,care se aseaza pe scalp si duce la stuparea porilor. In acest mod parul nu mai poate respira , modificandu-si negativ aspectul si poate duce la caderea lui in cantitati considerabile. Se recomanda sa se spele parul atat de des cat este necesar.Este dovedit ca spalatul des nu stimuleaza in nici un fel secretia suplimentara de grasime.Pentru ingrijire se intrebuinteaza produsele speciale care cu siguranta nu contin nici grasime ,nici balsam .Nici substante nutritive cu actiune de incarcare a parului si favorabile caderii parului.Parul gras nu se piaptana prea des pentru ca intensifica dispersarea grasimii pe par. Foarte important este ca piaptanul si peria sa fie spalate la fiecare spalare a capului .Se vor evita coafurile care sunt lipite pe cap.Este indicata si ondularea chimica precum si decolorarea suvitelor de par.

4. Parul uscat refractar - este de obicei de culoare inchisa sau roscata ,firele contin fibre puternice de keratina care se opun oricarui efort de modelare .Este lipsit de luciu deoarece glandele produc grasime insuficienta.

Se recomanda o spalare o data la 7 - 14 zile sampoane ce au la baza galbenus de ou ,lanolina sau lecitina.

5. Parul deteriorat -suprafata firului de par este aspra ,stratul solzos este discontinuu ,sfarimicios.Daca firele sunt lungi atunci capatul firului este distrus datorita unui proces de imbatranire ,iar virfurile despicate. Se recomanda folosirea unor preparate curative cu substante nutritive grase precum si substante de refacere care niveleaza si incleiaza stratul solzos.

6. Parul cret - valuri sau chiar buclat ,aproape intotdeauna rezistent si stabil ,si cel mai adesea uscat ,din aceasta cauza fiind si friabil .Parul ondulat de la natura poseda din abundenta ceva ce lipseste parului drept ,adica elasticitatea. Parul arata vioi si natural insa este greu a-i imprima forma dorita ,deoarece tinde mereu spre forma sa initiala.Aceasta forta a parului poate fi "imblinzita" incarcand parul cu substante nutritive.Preparatele sunt cele din seria parului uscat si friabil.Buclele pot deveni mai stralucitoare cu ajutorul lacului ce contine grasimi sau ulei de rapita. Ele trebuie dozate corect ,frecandu-le intre palme si apoi netezind parul cu ele.Cea mai potrivita tunsoare este cea in trepte, cararea si bretonul evitandu-se.7. Parul ciufulit, zbarlit - este la prima vedere neted dar pe alocuri creste in vartejuri, ceea ce impiedica aranjarea lui. Ondularea chimica ce imblinzeste vartejurile este recomandata. Se recomanda preparate speciale pentru parul uscat sau deteriorate.

8. Parul friabil - parul care de abia a crescut din radacina este perfect sanatos, stratul cornos este intreg, parul luceste, este elastic si moale. Situatia se schimba cand parul imbatraneste. Deoarece parul creste destul de incet (de ex. 1 - 1.5 cm. pe luna) atunci varful parului care a crescut de la carare pana la lobul urechii are varsta de un an . La doua spalari pe saptamana intregul par a suportat 100 de spalari, a stat sub jetul fierbinte al foenului 24 h si a suportat cateva mii de pieptanaturi pe an. In final parul s-a degradat. Stratul solzos care apara firele de par de par s-a uzat, astfel ca parul si-a pierdut luciul si se incurca usor mai ales la varfuri. Substantele nutritive grase, precum si substantele de refacere , niveleaza si incleaza stratul solzos. Este foarte important ca dupa fiecare spalare sa se faca o clatire speciala pentru par deteriorat, pentru ca piaptanul sa alunece cu usurinta fara sa agate stratul solzos. Este foarte important ca dupa fiecare spalare sa se faca o clatire speciala pentru par deteriorat, pentru ca piaptanul sa alunece cu usurinta fara sa agate stratul solzos. La fiecare 3 - 4 spalare, in loc de substante nutrivite se folosesc creme curative. Ele contin o concentratie mai mare de substante de refacere si actioneaza un timp mai indelungat.

Atentie !

fluidul pentru par aschiat contine silicon, care incleaza rupturile, iar varfurile parului sunt acoperite cu o pelicula protectoare.

parul friabil distrus nu se piaptana cu peria, pentru ca ii dauneaza si mai mult. Peria este buna pentru par uscat de la natura pentru ca ajuta ca grasimile sa se disperseze mai usor pe firele de par.

pentru a evita incalcirea parului, dupa spalare se foloseste pieptenele cu dintii rari si rotunjiti la varf, care nu afecteaza stratul solzos. Nodurile sau ghemotoacele din parul incalcit se descalcesc cu atentie si rabdare. Niciodata nu trebuie rupte sau intinse.

3 INGRIJIREA PARULUI IN SALOANELE DE COAFURA

Prin spalare se elimina impuritatile si sebumul depus pe par. Spalarea parului este importanta, de ea depinzand in mai multe cazuri reusita permanentului, a vopsitului, a ondulatiei. Pentru spalarea parului se recomanda sampoane de preferinta nealcaline.

Tehnica spalarii parului

Inainte de spalare este necesar ca parul sa fie descurcat, mai ales un par moale, tapat, buclat. La descurcat trebuie sa se tina seama de sensibilitatea pielii capului si da calitatea parului, alegand uneltele de descurcat cele mai corespunzatoare.

Scafa se plaseaza exact la inaltimea cefei clientei, avandu-se grija ca aceasta sa stea cat mai comod cu capul pe spate. Pentru a proteja imbracamintea se aplica la ceafa clientei un prosop si o pelerina. Se clateste parul cu apa calda, dupa aceea se pune samponul in cantitati mici, se freaca mai intai intre palme si apoi pe par. Se freaca parul de la frunte spre ceafa cu pulpii degetelor (nu cu unghiile) , cu energie dar fara brutalitate. Se insista la curatarea marginilor conturilor, de la frunte, tample, din spatele urechiilor si de la ceafa. Nu se lasa mult timp samponul pe par. Substantele hranitoare si cele de curatare actioneaza in cateva secunde.

Dupa spalarea parul trebuie clatit foarte bine, pentru ca resturile de sampon pot reduce luciul si aspectul pufos al parului. Dupa aceea parul se stoarce usor prin presare, se sterge usor in prosop fara bruscari. In stare uscata fibrele din constitutia firului de par sunt foarte dure. Aceasta stare se pierde brusc atunci cand parul este umezit. Stratul solzos exterior se umfla in apa si devine mai sensibil. La o pieptanare mai atenta, unele particule din stratul solzos se aschiaza si se rup. Aceasta scade rezistenta parului, luciul si elasticitatea. De aceea pentru pieptanarea si aranjarea parului in stare uda se foloseste numai pieptenele cu dintii rari, care nu trebuie sa fie ascutiti. Nu se foloseste peria la parul ud.

Este important ca la descalcirea parului sa se inceapa de la varf si treptat sa se treaca mai sus pentru a evita ruperea prin intindere. Daca parul nu se lasa usor la pieptanat este un semnal sigur ca el este deteriorat. Alegerea samponului la spalarea parului este foarte importanta si trebuie sa corespunda tipului de par, starii lui de sanatate, culorii si calitatii lui.

Samponul pentru par normal - trebuie sa aiba proprietatile necesare spalarii. El trebuie sa fie usor protector.

Samponul pentru par subtire (de "infoiere") - contine pe langa substantele de spalare, componenti care intaresc parul (keratina , proteina matasoasa, extract de ierburi). Acesti componenti confera parului o duritate suplimentara, iar datorita lor firele de par nu se lipesc usor unele de altele.

Samponul pentru par gras - contine substante de spalare care menajeaza in primul rand pielea capului. Acest sampon nu contine substante nutritive care ar ingreuna suplimentar parul. Adaosuri pot fi numai elemente bactericide si extracte de plante care confera parului o asprime la pieptanat. Aceste substrante au rolul sa neutralizeze secretia de grasime a pielii si impiedica lipirea parului dupa spalare.

Samponul pentru par uscat si friabil - contine substante nutritive ca lanolina sau lecitina, ingredienti sintetici adezivi, care revigoreaza parul facandu-l elastic si neted. Acesti ingredienti repara micile rupturi din stratul solzos si imbunatatesc substantial adaptabilitatea parului ud la pieptanat. La parul subtire sau cu grasime la radacina si care se achiaza la capete, nu se recomanda un astfel de sampon. Adaosurile nutritive pot ingreuna mult parul si el se lipeste repede. In acest caz , este mai bine sa se intrebuinteze samponul special pentru par gras si sa se urmeze un tratament curativ pentru varfurile parului.

3.1 TRATAMENTE PENTRU INTRETINEREA PARULUI

Distrugerea parului poate proveni din urmatoarele cauze: executari prea frecvente ale permanentului, executarea necorespunzatoare a permanentului , spalarea parului cu un produs necorespunzator , executarea vopsirii in mod necorespunzator sau decolorarea parului cu o concentratie prea mare a apei oxigenate. Din aceste motive, numeroase lucrari (vopsit, decolorat, permanent) nu se pot executa. Datoria coaforului este de a contribui prin tratamente corespunzatoare la regenerarea parului.

Clatirile care se mai numesc si "reconditionari'' sau "balsamari" actioneaza ca preparate curative pentru par. Sarcina lor consta in a netezi din nou stratul cornos deranjat prin spalare, astfel incat parul sa poata fi pieptanat usor. Clatirea se face dupa spalare.

La preparatele normale, puterea de actionare dureaza de la o spalare la alta. Preparatele mult mai active pe baza de uleiuri si creme trebuie utilizate la parul care se aschiaza puternic. In acest caz, ele incleiaza stratul solzos si hranesc parul, devenind mai moale si mai elastic. Acest procedeu este necesar daca parul a fost supus de mai multe ori la permanent chimic sau decolorare, daca nu a fost aparat de soare sau a fost supus actiunii apei sarate sau clorurate, dupa care parul nu a fost spalat bine.

Preparatele curative contin aceleasi substante ca si cele de clatire, dar intr-o concentratie mult mai mare. Este necesar un timp mai indelungat pentru ca parul sa le absoarba (15 - 30 min.). Acest procedeu se poate intensifica la caldura. Dupa aplicarea preparatului pe par capul trebuie infasurat intr-o folie si deasupra acesteia se infasoara un prosop incalzit. Este foarte important ca preparatul sa se inlature bine de pe par prin spalare usoara.

Aceste tratamente ajuta unora, iar altora nu. De regula, preparatele de acest gen contin extracte din plante extracte si preparate albuminice care stimuleaza circulatia sangelui si schimbul de substante. Ele au menirea sa intareasca radacinile pentru formarea noilor fire de par si sa asigure substantele necesare. Ingrijirea suplimentara si intrebuintarea oricaror substante nutritive nu dauneaza niciodata pielii capului.

3.2 INGREDIENTE DE REFACERE

Ingredientele de refacere actioneaza in felul urmator: prin distrugerea firului de par se schimba proprietatile chimice ale keratinei din care este compus acesta. Din cauza acestor transformari, portiunile distruse atrag substantele nutritive ca un magnet. Rezultatul este ca golurile din stratul superior distrus se umple, parul devine din nou lucios si elastic. Unele ingrediente patrund in par cum ar fi: proteina matasoasa, colagenul si compusii keratinici. Aceeasi actiune o are pantetonul derivatul acidului pantoteic din complexul vitaminei B, care asigura umiditatea si elasticitatea. Uleiurile fine, de genul uleiului din lastari de grau incoltit sau alte asemenea uleiuri, acopera parul cu o pelicula fina care protejeaza si il fac elastic.

Este daunator parului deteriorat - pieptanarea distruge si mai mult statul solzos si asa suficient de afectat. Se poate pieptana doar partea sanatoasa a parului chiar de la radacina. Compusii siliconului incleiaza capetele aschiate ale parului si le acopera cu o pelicula protectoare. Daca parul este puternic deteriorat este necesar sa se taie varfurile. Problema pielii uscate a capului si a parului friabil nu consta in deteriorarea zilnica a parului ci in starea de inertie a glandelor secretoare. Acestea produc o cantitate prea redusa de grasime pentru a gresa in suficienta masura capului. Se adauga masajele care usureaza circulatia sangelui. La aceste masaje se intrebuinteaza cu efecte benefice apa speciala pentru par, care contine extracte de ierburi si grasimi usoare. Pentru masaje aplica degetele la radacina parului si se fac miscari circulare. Este buna si metoda de periere zilnica cu peria. Aceasta stimuleaza piele capului si disperseaza uniform grasimea parului.3.3 CAUZE CE DETERMINA CADEREA PARULUI SI APARITIA MATRETEI

Durata vietii fiecarui fir este limitata. Cand aceasta perioada se termina parul cade, lasand loc altui fir. Cresterea parului dureaza de la 3 - 7 ani in cazuri exceptionale ceva mai mult. Dupa aceea radacina firului isi opreste schimbul de substante si se micsoreaza. Parul se misca in radacina timp de 2- 4 luni si in final cade. Astfel capul pierde intr-o zi pana la 100 de fire, ceea ce, la un volum total al parului de peste 100 000 de fire, nu reprezinta o problema. Daca aveti impresia ca se pierde mai mult par decat este considerat normal atunci timp de 3 zile observati cat par a cazut din cap, fara sa se spele capul iar socoteala se va incepe a doua zi dupa ultima spalare.Verificati daca fiecare fir de par are la capat un mic ghemotoc alb (radacina). Daca nu exista atunci firul nu a cazut ci doar s-a rupt si nu se socoteste. Daca dimineata gasiti pe perna mult par este un semn ingrijorator. Hormonii pot fi cauza frecventa a caderii parului . La barbati, aceasta duce la chelie iar la femei la o pierdere "difuza" a parului. Difuzia inseamna ca parul nu cade dintr-un anumit loc ci uniform de pe toata suprafata capului. Cauze hormonale: caderea parului dupa graviditate cand se schimba brusc componenta hormonilor. In timpul graviditatii au asigurata o faza prelungita de crestere a parului. Cu nasterea copilului aceasta faza se intrerupe si intr-un timp scurt cade dintr-o data mult par. Cresterea parului se restabileste imediat ce procesul hormonal se echilibreaza. Aceasta se produce dupa 6 - 8 luni.

Preparatele anticonceptionale pot duce, de asemenea la intensificarea caderii parului. La o sensibilitate mare ele pot actiona in mod identic cu hormonul testosteron, care determina calvitia la barbati. Nici acesta nu este un motiv de panica pentru ca la femei nu exista niciodata asemenea cazuri disperate ca la barbati. Aceasta problema trebuie insa discutata cu medicul pentru ca nu este vorba numai de caderea parului ci si de alte fenomene: pielea capului si a fetei devine mai grasa ca de obicei.

Alimentatia influenteaza foarte mult cresterea cresterea parului pentru ca tot ce este necesar cresterii parului se obtine prin ea. De aceea trebuie sa ne amintim intotdeauna, mai ales in cazul curei de slabire. O alimentatie unilaterala si in special deficitul de albumina si de fier poate duce la pierderea parului, care se restabileste cand se echilibreaza alimentatia.

Stresul puternic poate provoca o scadere evidenta a parului. Parul nu cade dintr- odata ci dupa 2 - 3 luni. Cauza este distrugerea temporala a echilibrului hormonal.

Boala - in special o infectie cu o temperatura ridicata, (congestie pulmonara grava) poate duce la caderea parului.

Unele medicamente (de ex. preparatele care accentueaza fluidizarea sangelui ) pot duce la caderea parului.

Din fericire in toate cazurile enumerate, cresterea parului se restabileste imediat ce factorul nociv este indepartat. Cand parul cade in smocuri sau cand aceasta cadere a parului continua fara cauze evidente, se va apela la medicul dermatolog. Cand parul capului isi pierde aspectul pufos , cauza pierderii poate fi nu neaparat caderea lui, ci si ruperea lui superficiala. La ruperea parului, acesta ramane pe perna sau pe pieptan, radacina parului fiind sanatoasa. Poate este afectat numai firul de par, in asa masura incat nu mai rezista unui efect mecanic si se rupe, uneori chiar de langa radacina. Cel mai adesea cauza acestei ruperi este efectuarea necompetenta a unei ondulatii chimice sau a unei decolorari puternice. O alta cauza poate fi distrugerea pielii capului datorita unei ciuperci, ca urmare a netratarii matretei. Aceasta infectie poate distruge pielea si radacina parului atat de mult incat din radacini nu mai pot creste decat fire slabe si friabile. Rezolvarea problemei consta in tunderea scurta iar cand exista si matreata este necesar un tratament intensiv pentru vindecarea pielii capului.

Aparitia matretei

Celulele pielii capului se desfac in mod constant. Celulele care mor se desprind usor de pe suprafata pielii. Celulele moarte devin vizibile, sub forma de matreata numai atunci cand se aglomereaza. Un singur solzisor de matreata este format din 500 - 1 000 celule cornoase. Aceasta aglomerare a celulelor se datoreaza cornificarii pielii capului, cauza nefiind cunoscuta prea bine. Intrucat aparitia matretei este insotita de o secretie abundenta a glandelor secretoare de grasimi, expertii presupun ca prin descompunerea bacteriana a grasimilor iau nastere substante ce provoaca o cornificare avansata.

Matreata apare si in cazul in care pielea capului este prea uscata si se irita usor datorita samponului de calitate inferioara, a permanentului neigienic sau a aerului prea uscat din camera. Acest tip de matreata, de regula, trece de la sine indata ce cauza inceteaza.

Cea mai utilizata substanta in tratarea matretei se numeste OCTOPIROX. Aceasta desface de pe piele celulele cornificate si incetineste procesul de cornificare. Doza de substanta impotriva matretei in sampoanele speciale este destul de slaba dar suficienta pentru ingrijire. In cazurile mai complicate se recomanda un tratament special. De obicei preparatele curative se aplica pe pielea capului inainte de spalare si se lasa acolo un timp oarecare. La nevoie se repeta tratamentul. Matreata dispare in cel mult 3 saptamani dar din pacate nu intotdeauna. Predispozitia pentru formarea matretei ramane pentru ca tratamentul indeparteaza doar simptomul. Ea poate aparea din nou iar asta implica repetarea tratamentului care trebuie facut fara intarziere, deoarece bacteriile si ciupercile gasesc un mediu hranitor ideal in pielea afectata de matreata. Urmarile posibile sunt distrugerea capacitatii de crestere a parului, care duce la caderea lui. In afara de aceasta este foarte importanta spalarea des a parului.

Periile si pieptenele trebuie pastrate mereu curate.

Imbolnavirea efectiva a pielii capului este PECINGINEA SOLZOASA. Simptomele sunt cele ale matretei obisnuite, dar:

matreata rezista in ciuda tuturor tratamentelor si se amelioreaza doar putin;

pielea de sub par nu este numai cu matreata, are si o tendinta de inrosire.

In aceste cazuri trebuie consultat medicul dermatolog.

3.4 PROTECTIA CONTRA SOARELUI

Nu numai pielea, dar si parul capului este supus distrugerii de catre razele ultraviolete. Sub influenta acestora actioneaza asupra parului la fel ca si perhidrolul - vechiul mijloc de decolorare a parului. Pigmentii se distrug, parul se deschide la culoare iar structura lui devine poroasa. Pentru ca acest proces sa inceapa, nu este nevoie neaparat ca parul sa fie ud. Este suficienta umiditatea obisnuita a aerului si umiditatea normala a pielii capului. Soarele evapora umiditatea necesara keratinei parului. In urma acestei actiuni, parul devine uscat si isi pierde elasticitatea. Cu cat este mai rezistent stratul solzos cu atat parul este mai protejat impotriva razelor ultraviolete. Trebuie sa se aiba in vedere protectia parului mai ales in cazul ondulatiei permanente sau cand parul este vopsit sau decolorat.

Parul lung si friabil necesita de asemenea o protectie deosebita.

Protectia parului in timpul verii se va face cu preparate cu filtre ultraviolete (lac, gel umezitor, creme), pentru parul deosebit de moale se face cu substante nutritive care mentin umeditatea : preparate curative si de clatire cu umefianti; parul lung are nevoie de "fluid" pentru par aschiat.

Permanentul trebuie sa fie facut cu o saptamana inainte de expunerea la soare.

3.5 MASAJUL

Se executa in continuarea spalatului cand parul si pielea capului sunt curate. Inainte de a incepe masajul este indicat sa se observe cu atentie pielea capului si starea firului de par.

Masajul manual

Este compus din mai multe miscari care se executa urmarindu-se sensul circulatiei sangelui, directia nervilor si a muschilor, adica de la ceafa spre crestet, de la tample spre crestet si de la frunte spre crestet.

In general masajul se incepe si se incheie cu o miscare descongestionata care relaxeaza clientul. Masajul se incepe de la frunte, executandu-se cu ambele maini - scurte, circulare in sens ascedent. Apoi se face o alunecare spre tample apasand usor pielea. Prin aceste miscari repetate de 3 - 4 ori se obtine un efect calmant. In continuare se executa miscari de presiune menite sa influenteze circulatia sanguina.

miscarea de presiune pentru hiperemie cu degetul mare se impinge, se deplaseaza pielea capului, adunand-o si strangand-o ca la extragerea punctelor negre;

miscarea de presiune in zig - zag pe carari: se desparte parul prin carari succesive, se aseaza fata in fata degetele de la mana stanga si cele de la mana dreapta la o distanta de 2 - 3 cm si se deplaseaza pielea capului astfel ca sa se aproprie degetele. Pe urma degetele imping pielea de-a lungul cararii, dar o mana impinge pielea in sus iar cealalta in jos, deci in sens invers.

miscarile de presiune circulara: se aplica degetele mainii drepte in regiunea frontala si cele de la mana stanga in regiunea occipitala, podul palmei fiind indepartat insa de cap si se executa o presiune energica asupra pielii, astfel incat sa se dezlipeasca si sa se cuteze, in acest timp sunt imobilizate, degetele nu aluneca pe piele si nu freaca parul, numai pielea capului este aceea care trebuie sa se miste. Se repeta aceasta miscare, aplicandu-se de asta data degetele in regiunea temporala, deasupra urechilor;

miscarea de presiune pentru mobilizarea totala a pielii capului: se aseaza palmele intai in regiunea temporala si se deplaseaza pielea capului inspre crestet, palmele fiind imobilizate in acest timp. Apoi se aseaza palmele in regiunea frontala si occipitala, procedandu-se identic. Masajul se incheie cu o miscare descongestionata. Se aseaza palmele intai in regiunea temporala si se deplaseaza pielea la ceafa, unde se executa alternativ miscari de alunecare se sus in jos.ATENTIE!

In caz de seboree nu se va masa zona temporala si in cazul in care ne confruntam cu o cadere abundenta a parului nu vom executa masajul.

4 TEHNICA USCARII CU FOENUL

Parul lung si semilung se usuca pe toata suprafata capului inclinand capul in fata, se lasa sa cada in jos tot parul si sufland cu foenul se piaptana cu peria contrar cresterii, incepand din spate spre fata. Cand parul este semiuscat se indreapta capul si cu ajutorul foenului i se da coafurii forma definitiva.

La parul scurt pieptanarea se face de la inceput in forma aleasa, cu ajutorul foenului si doar la sfarsit se infoiaza cu peria contrar directiei de crestere a parului inclinand capul inainte.

Ambele metode au avantajul ca parul capata o stabilitate suplimentata mai ales la ceafa. In afara de aceasta, parul de deasupra care este cel mai afectat, prin acest procedeu este protejat. Este important sa se tina foenul in asa fel incat aerul sa sufle de la radacina parului spre capete. Numai stratul solzos al parului ramane neted si parul capata un luciu suplimentar. Lucrand cu foenul urmariti distanta corecta intre suflatorul foenului si par trebuie sa fie o distanta de 20 cm. Cu cat este mai mica aceasta distanta cu atat temperatura este mai ridicata.

La parul lung aranjarea corespunde mai putin, necesita timp, iar elasticitatea obtinuta cu foenul nu este suficienta iar acesta se lasa repede. Se recomanda:

Sa introduceti in lucru peria numai atunci cand parul este uscat pe jumatate;

Trebuie inceput cu parul de dedesupt, parul de deasupra se prinde in crestet cu clipsuri;

Fiecare suvita separata, incepand cu de la radacina se piaptana contra sensului de crestere, tragand putin peria, procedeul se repeta pana se usuca suvita;

Este foarte important ca fiecare suvita sa fie uscata la inceput cu aer cald iar apoi cu un jet de aer rece;

Daca foenul este destinat pentru montarea si uscarea unui permanent, exista aparate cu duza de difuzare care transforma aerul intr-o adiere fina care nu spulbera parul si pastreaza integritatea buclelor;

Asa- numitele aparate cu aer cald, ca niste bastonase scurte, rotunde, sub forma de perii de plastic prevazute cu orificii prin care aerul cald sa sufle pe par, pot fi utilizate la aranjarea parului umed cat si a celui uscat;

Alta grupa de aparate functioneaza dupa principiul clestilor clasici de coafare si sunt prevazute cu sistem de incalzire, denumit plonjoare. Ele sunt destinate numai parului uscat usor in prealabil. Ele sunt fie cu o suprafata metalica, neteda, fie cu o perie de difuzie. Bastonasele prevazute cu perie sunt mai comode de folosit, tin mai bine parul iar suvitele se infasoara mai usor. La un par lung este greu sa fie infasurat pentru ca parul se incurca in dintii periei. Pentru a se evita acest lucru suvitele trebuie sa fie destul de subtiri, separate cu grija de restul parului si sa nu fie infasurate pe perie prea strans. La bastonasele netede (denumite si tije) este mai usor. Buclele clasice, rotunde, se obtin mult mai bine, intrucat diametrul acestora este mult mai mic decat la perie.

5 PIEPTANATUL PARULUI

Dupa ce a fost bine uscat parul, se executa pieptanatul in felul urmator:

se piaptana bine parul cu un pieptane cu dinti rari;

se perie bine parul in toate directiile, pentru a fi complet eliminate cararile despartitoare de la rularea parului pe bigudiuri;

se piaptana parul din nou cu pieptanele in asa fel incat sa se imprime directia necesara in vederea obtinerii coafurii alese;

se trece la aranjarea coafurii (gandite si concepute) executandu-se o tapare acolo unde este cazul, apoi se da forma si linia coafurii dorite

Pe parcursul pieptanarii se poate intrebuinta lac fixativ.

dupa ce s-a pieptanat parul si s-a obtinut coafura dorita, se pulverizeaza parul cu putin fixativ (de la o distanta de cca. 30 cm pentru a nu ingreuna coafura);

se executa ultimele retusuri, apoi se ridica parul cu pieptenele cu codita sau se va aplatiza acolo unde este nevoie.

Trasarea cararii si despartirea parului

Tipuri de carari:

carare in cruce;

carare in T;

carare pentru asezarea bigudiurilor;

Impartirea parului in mai multe carari formeaza camp de lucru:

campuri frontale;

campuri laterale;

campuri la baza gatului.

Taparea parului

Este necesar a fi executata in directia in care se urmareste realizarea coafurii respective. Se ridica si se piaptana fiecare suvita de par iar firele de par mai scurte vor fi intinse spre radacina cu ajutorul piaptanului sau al periei, suvita avand aspectul unui ghemotoc de par incurcat.

Important este ca dupa fiecare tapare sa se faca finisarea pieptanaturii, respectiv pieptanarea suvitei de par. Parul se va pieptana numai pe deasupra, pentru a nu se strica tapatul executat anterior.Document Info


Accesari: 2294
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )