Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




TRATAMENTUL COSMETIC

Cosmetica


TRATAMENTUL COSMETIC

3.1 Executarii tratamentului cosmetic cuprinde urmatorii pasi:



Pregatirea si echiparea clientului in vederea aplicarii tratamentului cosmetic se face in mod corespunzator tipului de procedura ce urmeaza a se aplica. Executarea procedurilor pregatitoare se face cu constiinciozitate, prin tehnici de lucru corespunzatoare tipului de ten.

Curatirea in profunzime a tenului se face in conditii de igiena, cu delicatete, conform procedurii specifice.

Dezinfectarea tenului se realizeaza cu produse speciale si cu aparate adecvate.

Masajul se executa in mod diferentiat, in functie de cerintele clientului si tipul de ten, cu materiale speciale, corespunzatoare.

Executarea masajelor se face folosind tehnici speciale.

Efectuarea de proceduri speciale (ionizari cu produse vegetale se face in functie de tipul de ten).

Alegerea variantei de masca cosmetica se face in functie de tipul de ten, folosind materiale specifice si tehnicii de specialitate, cu atentie si profesionalism .

Finisarea tratamentului se face cu alegerea cremei de zi in functie de tipul de ten.

Aplicarea cremei se v-a face in mod uniform, pe toata suprafata de piele ce a fost tratata.

Examinarea tipului de ten trebuie efectuata pe un ten curatat în prealabil, apoi lasat cîteva ore ca sa-si recapete secretia naturala, pentru a nu se pune un diagnostic gresit. O indicatie privind natura tenului o putem obtine si cu ajutorul creionului dermatograf. Cu partea neascutita se trage o linie, apasînd usor, daca traseul se înroseste avem de a face cu o piele sensibila; daca se observa o adâncitura, pielea este uscata, in timp ce inrosirea deasupra liniei ne indica o piele grasa.

Pielea normala nu prezinta nici o reactie.

3.2. Procedele care stau la baza unui tratament cosmetic:

Pentru reusita unui tratament cosmetical trebuie sa aplicam urmatoarele procedee:

-procedeul de curatare

-procedeul de tonifiere

-procedeul de hranire.

1. Procedeul de curatare:

  1. demacherea
  2. gomajul
  3. lotionarea sau tonifierea
  4. extragerea  comedoanelor.

1. Procedeul de curatare

a. - Demacherea se realizeaza prin aplicarea produsului demacheant pe o discheta umeda (cu infuzie sau apa), cu stergerea delicata a fetei incepând cu zona oculara si a buzelor si terminand cu decolteul si gâtul.

Demacheantele se prezinta sub forma de crema sau gel.

Curatirea zilnica a tenului cuprinde urmatoarele operatiuni: demachie-rea cu creme sau emulsii, tonifierea cu lotiuni tonice, hranirea si hidratarea cu creme nutritive si hidratante si protejarea cu creme protectoare.

Demachierea se executa zilnic, dimineata si seara, daca ne fardam si în timpul zilei înainte de fardare.

Impuritatile care se depun în timpul zilei, precum si produsele de secre­tie care ramân pe piele si se descompun, trebuie înlaturate, pentru a permite pielii sa respire în voie, ceea ce îi asig 18518j922s ura vitalitatea, prospetimea si supletea.

Dupa demachierea pielii trebuie urmeaza diferitele tratamente cosmetice: masaje, bai de abur, masti cosmetice etc.

Alegerea produselor demachiante va fi facuta în functie de natura tenului: lapte sau crema demachianta pentru un ten uscat sau normal, iar pentru tenurile grase, seboreice, emulsii spumoase specifice. Aceste produse nu trebuie sa patrunda în piele, ci numai sa dizolve si sa antreneze fardul, impuritatile, secretiile pielii, praful, deseurile cutanate etc.

Laptele demachiant este cel mai indicat , pentru tenul uscat, sa folosim lapte demachiant pe baza de lanolina, iar pentru tenul gras, cel pe baza de stearat.

Demacheantul se aplica pe o discheta din bumbac, apoi se aplica pe ten cu miscari de jos în sus, întâi barbia spre ureche, apoi regiunea buzelor, aripile nasului pâna la tâmple si fruntea.

Îndepartarea demachiantului se realizeaza cu o discheta pastrând aceleasi directii ca la aplicareâ

Operatiunea de demachiere va începe cu demachierea ochilor în acest scop se aplica sub pleoapa inferioara o discheta dreptunghiuIara, umezita, apoi cu o alta discheta pe care am turnat lapte de demachiat se sterge pleoapa superioara, pornind întâi de la sprîncene spre gene, apoi din coltul intern al ochiului spre cel extern, dupa care urmeaza demachierea genelor si a pleoapei inferioare. Dischetele se schimba pâna ramân perfect curate.

Demachierea buzelor se face, de asemenea, cu o discheta îmbi­bata cu lapte sau o crema demachianta in directie circulara, gura fiind usor întredeschisa.

Gâtul si decolteul vor fi demachiate prin miscari de dute-vino.

Operatiunea de demachiere va fi completata cu lotionarea pielii cu solu­tii tonice, calmante, în cazul tenurilor uscate lotiuni florale, iar în cazul te­nurilor grase lotiuni astringente.

Un alt procedeu de curatire al pielii îl constituie si baia de aburi, pe care o putem realiza si acasa expunându-ne obrazul deasupra unui vas cu apa cloco­tita în care am presarat o lingura de musetel, menta, tei, sau alte plante medicinale.

Regiunea din jurul ochilor va fi unsa cu crema grasa data fiind sensibi­litatea acestor portiuni. In cazul în care ochii nu suporta aburul, vom aplica dischete îmbibate cu infuzie de musetel ori acid boric sau ne vom confectiona, din pînza, ochelari cu care sa protejam ochii.

Capul îl vom acoperi cu un prosop. Durata baii de abur va fi în functie de natura tenului:

-5 minute pentru tenul normal;

-10 minute pentru ten uscat;

-15 minute pentru ten gras:

- pîna la 20 de minute în cazul tenului deshidratat, deoarece efectul de hidratare al vaporilor se realizeaza printr-o expunere mai prelungita.

Fig 4.demachierea fetei

Fig 3. demachierea, directii.

Prin baia de aburi se urmareste înmuierea stratului cornos si dilatarea porilor pentru a usura operatiunea de extragere a comedoanelor. Actiunea aburilor are si un efect de hranire, producând o vasodilatatie peri­ferica, o activare a circulatiei sanguine, ceea ce duce la hranirea tesutu­rilor.

În cabinetele cosmetice aburul sa realizeaza cu ajutorul Vapoforului. apa­rat care emite vapori de apa a caror intensitate poate fi reglata in functie de necesitati. La un ten sensibil, iritat, uscat, actiunea vaporilor trebuie sa fie moderata.

Vapoforul completeaza operatiunea de curatire astfel încât, condensarea va­porilor pe fata sa îndeparteaza si eventualele urme de impuritati, fard sau demachiant care au mai ramas pe piele.

b. Gomajul este un alt procedeu de curatire prin care se îndeparteaza de pe suprafata pielii celulele moarte si surplusul de sebum. Gomajul consta in aplicarea unei pelicule cu continut abraziv, pe suprafata faciala in vederea frictionarii mecanice cu pulpele degetelor. Pentru tenul gras se foloseste gomaj cu textura abraziva iar pentru tenurile normale, sensibile sau uscate se folosesc gomajele cu textura fina.

Gomajul este indicat, în spe­cial, tenurilor grase, asfixice si celor desidratate pentru a usura ab­sorbtia cutanata. Gomajele se pot achizitiona din comert sau se pot prepara din produse chimice sau vegetale in cabinetul de cosmetica.

Cel mai frecvent folosite sunt:

albusul de ou amestecat cu faina de malai,

carbonatul de calciu amestecat cu crema pe baza de stearati,

bioxidul de sili­ciu încorporat într-o crema de zi.

Cu aceste produse se maseaza fata usor, prin miscari circulare, circa 5 minute.

Tenurilor deshidratate, uscate li se recomanda gomajul cu mucilagiu de flori de tei amestecat cu tarâta de grâu sau cu cartofi fierti, zdrobiti si ameste­cati cu suc de rosii pâna la obtinerea unei paste care se aplica calda pe fata si gât, pentru 15 minute.

Gomajul îl putem realiza si cu flori de musetel, farâ­mitate si amestecate cu capsuni sau fragi, pasta respectiva fiind mentinuta pe fata timp de 20 de minute, dupa care se îndeparteaza prin miscari circulare.

La sfîrsit, indiferent de produsul folosit, fata se spala cu o compresa înmuiata în infuzie florala.

Pentru tenurile acneice, gomajul este contraindi­cat. Aceasta operatiune, în cazul tenurilor uscate, deshidratate, va fi efectuata imediat dupa demachiere, spre deosebire de te­nurile grase când va fi realizata dupa baia de abur. Gomajul poate fi efec­tuat în cazul tenului gras si saptamânal, fata de tenul uscat, când este indi­cat o data pe luna.

Prin îndepartarea celulelor moarte se îmbunatateste respiratia pielii, se accelereaza procesul de reânnoire a celulelor, se realizeaza o absorbtie mai buna a componentelor din cremele nutritive.

"Peelingul" este un gomaj mai puternic, chimic, care, efectuat corect, îmbunata­teste aspectul pielii.

Peelingul amelioreaza aspectul cicatricelor, inclusiv cele lasate de acnee, îndepartând stratul superficial al pielii. Peelingul trebuie executat de cosmeticiana. Operatiunea consta din aplica­rea unor produse chimice, care determina o "ardere" usoara a epidermei, dupa care pielea cade si este înlocuita de o piele noua.

Peelingul este o metoda care vizeaza nu numai aspectul estetic al pielii, dar si ameliorarea unor neajunsuri survenite dupa accidente, ca, spre exemplu, cicatrice inestetice.

Înainte de a se începe operatiunea, se face un test de proba.

O alta metoda de curatire în profunzime este dezincrustarea electrica, care se poate realiza cu "Galvanodermul" în cabinetele cosmetice.

Operatiunea se executa dupa baia de abur, înaintea extragerii comedoanelor.

Galvanodermul foloseste curentul electric continuu, principiul de functio­nare al unui element galvanic fiind producerea curentului electric ca urmare a unei reactii chimice.

Dezincrustarea este indicata tenurilor seboreice care prezinta aspecte inestetice, pori dilatati, comedoane, acnee. Operatiunea nu se efectueaza prea des, cel mult la doua saptamâni sau chiar o luna, deoarece poate determina accentuarea secretiei de sebum.

La locul unde se aplica electrozii, se produce o hiperemie, capilarele pie­lii sînt stimulate, ceea ce face ca pielea sa fie hranita mai bine. Curentul gal­vanic are efect si asupra edemelor, diminuându-le, mareste forta de regenerare la nivelul pielii, dar si în tesuturile profunde.

c. - Tonifierea tenului consta in aplicarea unei lotiuni fara alcol, sau a unei infuzii de plante medicinale dupa gomaj .

d. - Extragerea comedoanelor presupune extragerea pastei seboreice din pori.

Aceasta operatie se efectueaza prin aplicarea de pansament steril pe pulpele degetelor de jos in sus, cu eliminarea completa a pulpii si radacinii comedonului. Se incepe cu zona nazala, geniana, barbie, frunte. Dupa extractie se efectueaza dezinfectarea locurilor in care sa realizat extractia, cu o solutie alcolica cu un betisor.

Comedonul se localizeaza în porii caracteristici tenului uscat.

Extragerea comedoanelor este precedata de o baie de abur în vederea dilatarii porilor, în timpul acestei operatiuni sursa de lumina trebuie sa fie intensa.

Comedoanele se preseaza între degetele index de la ambele mîini, învelite în tifon (fig. 4).

Fig 5 Extractia comedoanelor

Nu se vor folosi unghiile pentru a nu vatama tesutul din jurul comedonului.

Aceasta operatiune o vom executa cu mâinile dezinfectate si, de preferinta, cu tifon steril, mai ales daca fata prezinta si pustule acneice. Ex­tragerea comedoanelor va începe cu cele din re­giunea ochilor, apoi a nasului, fruntii, obrajilor si, la sfîrsit, de pe barbie.

In cazul în care opera­tiunea de stoarcere dureaza mai mult, pentru a mentine porii deschisi vom aplica comprese calde, mai ales daca tenul este uscat si comedoanele sînt mici, subtiri si închistate.

La tenul gras, daca comedoanele vor fi în cantitate prea mare, nu vom reusi sa le extragem într-o singura sedinta, operatiunea se va repeta câteva zile la rînd. În cazul tenului asfixic, din cauza închis­tarii comedoanelor se va lucra cu grija pentru a nu leza pielea.

Extragerea comedoanelor se poate face cu delicatete pentru a nu provoca aparitia echimozelor.

Dupa terminare, locurile respective vor fi dezinfectate cu o lotiune an­tiseptica, astringenta.

Aspirarea sebumului în cabinetele cosmetice se realizeaza cu aparatul Sebaspir ( in cazul în care acesta exista in dotare) folosit si pentru curatirea tenului si pentru masaj. Aparatul contri­buie si la o mai buna nutritie a pielii, întrucît activeaza circulatia sanguina si limfatica la acest nivel. De asemenea sînt îndepartate reziduurile de la ni­velul pielii si surplusul de sebum, prin golirea foliculilor pilosebacei prin vidul produs. Extragerea punctelor negre se realizeaza fara a traumatiza tesuturile, printr-o presiune manuala prea puternica.

Aparatul nu este recomandat persoanelor cu tenul congestionat, pentru a nu se accentua congestia; folosirea lui este eficienta în special pentru tenul gras.

Pentru a pregati pielea în vederea efectuarii masajului se foloseste apara­tul tip "Vaporel" cu care se fac pulverizari de lotiuni antiseptice, uleiuri pen­tru masaj, lotiuni detergente sau tonice, ape minerale, precum si sucuri de fructe, infuzii sau decoctii de plante.

Pulverizarile pot fi facute si imediat dupa demachiere pentru îndepar­tarea urmelor de demachiant si a impuritatilor.

Sînt indicate, de asemenea, dupa extragerea comedoanelor, înainte si în timpul masajului, peste mastile cosmetice, pentru înmuierea acestora sau la sfîrsitul tratamentului.

In functie de solutia folosita, se pot obtine efecte de tonifiere, stimulare, hidratare etc.

Periajul cosmetic, în cadrul îngrijirii tenului este practicat si periajul cos­metic. În acest scop se foloseste o periuta de forma ovala, cu par moale, pas­trata numai pentru aceasta destinatie.

Periajul difera in functie de natura tenului. Daca avem tenul normal sau uscat, muiem peria in apa, de preferat în apa de roze sau infuzie de musetel si efectuam miscari circulare timp de 2 minute, apasînd usor, apoi aplicam o crema nutritiva.

Periajul la acest tip de ten se recomanda sa fie practicat o data pe saptamîna.

Pentru tenul gras, se va efectua de doua ori pe saptamîna timp de 3-5 minute, în acest caz, peria va fi înmuiata în apa calduta, trecînd-o pe tot obra­zul si apasând mai insistent, înainte de periaj se va aplica o crema de zi hidratanta. La sfîrsit, se spala obrazul cu apa calduta, clatind apoi cu apa rece.

2. PROCESUL DE TONIFIERE-HIDRATARE (MASAJUL FACIAL)

Procedeul de tonifiere consta in stergerea, hidratarea tuturor tenurilor cu lotiuni tonice in vederea hidratarii, a tonifierii tesuturilor fetei, si prin aplicarea unei crčme hidratante, a unei masti sau a unei lotiuni.

Masajul, reprezinta metoda mecanica si consta din o serie de miscari executate manual cu delicatete, metode si tehnici care vor aduce modificarii asupra pielii muschilor pielosii, influentând functiile acestora. Efectul mecanic al masajului este acela de curatire a pielii. Masajul contribuie la mentinerea catifelarii si supletei pielii, împiedica si împrastie depunerile de grasimi de prisos în tesutul celular adipos cutanat, are efect asupra sistemului glandular, vascular, muscular, nervos, al respiratiei pielii, având rolul de a pastra elasticitatea dermului, a tonusului muscular, al aspectului eudermic al pielii, putând prelungi aspectul tineresc al tesutului cutanat, el neputând impiedica îmbatrânirea. Acesta poate preveni si atenua ridurile si celelalte imperfectiuni, dar nu le poate înlatura.

Masajul este realizat în general dintr-o gama de miscarii de baza, în functie de modul special de miscare a degetelor sau al mâinii, cât si de intensitatea cu care sunt efectuate acestea.

Regula principala în executarea masajului este aceea ca persoana (cosmeticiana) care executa masajul nu trebuie niciodata sa ridice mâna de pe fata clientei.

Masajul facial în cazul unui ten matur cu comedoane, pletoric, trebuie sa dureze cca 15-20 min. Începerea, precum si sfârsitul masajului, le reprezinta miscarile de mângâiere, effleurage, urmate de miscari tonice sau energice si miscari vibratorii, fiecare din aceste miscari având alt mod de executare, alta intensitate si alte efecte, în functie de calitatea si tipul tenului. Între aceste miscari se vor introduce si miscari ale masajului corector (ochilor, gurii, barbiei duble), precum si masajul decolteului.

Masajul corector al ochilor, gurii, barbiei duble au rolul de a remedia inestetismele.

Se stie ca exista sub pleoapa 5 buzunarase de grasime - 3 sub pleoapa inferioara si 2 sub pleoapa superioara. Aceste buzunarase sunt separate printr-un tesut de legaturi. Este foarte important sa prevenim presiunea mecanica asupra zonei delicate oculare, sa folosim produse demachiante moderate si sa evitam expunerile la soare. Oboseala, privitul timp îndelungat la TV si cititul influenteaza negativ zona oculara, dar totusi miscarile destinate acestei zone, miscari circulare, deasupra muschiului sprâncenos, pianotatul ocular, harfa pleoapei superioare, inferioare, foarfeca sprâncenei, opturile, cerculetele din zona labei gâstii, vibratiile si apasarea pe cele 3 puncte de relaxare sunt miscari destinate activarii maxime a celor 14 muschi oculari si constitue un remediu în tratarea ridurilor, a destinderii si relaxarii oculare.

În încheierea masajului facial se va trece la o stergere a surplusului de ulei de masaj special astringent cu un servetel de unica folosinta, urmând aplicarea mastii speciale, corespunzatoare tipului de ten.

Urmatorul pas al tratamentului consta într-un PROCES DE REHIDRATARE.

Acest lucru se realizeaza prin aplicarea pe fata clientei a unei fiole menite sa completeze tratamentul de frumusete, de a ajuta la refacerea functiilor pielii. Aceste fiole cu seruri speciale sunt cunoscute pentru actiunea profunda asupra tenului

PROCESUL DE HRĂNIRE se realizeaza prin aplicarea unor creme adecvate tipului de ten, cu substante active care se absorb in tesuturile fetei. Acest procedeu realizeaza o gresare a pielii iar masajul facial, masajul gâtului si al decolteului realizeaza mentinerea tonusului muscular. Hranirea se completeaza cu aplicarea unei masti cosmetice hranitoare.

Procesul de hranire este unul dintre procesele cele mai importante, de care depinde aspectul frumos si sanatos al pielii, datorita modului complex de actionare.

Acest procedeu de hranire se bazeaza mai mult pe absorbtia la nivelul pielii a diferitelor produse aplicate pe aceasta. Patrunderea substantelor în straturile profunde ale pielii, prin circulatia sanguina si limfatica, se poate realiza prin activarea circulatiei sanguine si limfatice. Modul cel mai eficient de patrundere îl reprezinta activarea prin metode mecanice si fizice, stiind ca nutritia pielii este legata de aceasta circulatie.

3.3. Cosmetica barbatilor

Îngrijirea pielii nu este destinata numai femeilor, ea priveste si pe bar­bati. Produsele cosmetice speciale pentru barbati, ajuta la mentinerea tînaretii, chiar si la o virsta mai înaintata.

Barbieritul la timp trebuie sa devina o rutina placuta, folosirea produselor pentru ras fac bine pielii, o destind si o racoresc. Baia sau dusul zilnic nu este un lux, ci conditia unui aspect îngrijit si de sanatate. O baie de spuma urmata de aplicarea unei creme pentru masajul dupa baie, va asigura o piele neteda, actionlnd, totodata, asupra circulatiei sanguine. Cabinetele cosmetice si-au largit sfera lor de activitate, cuprinzînd aparatura si aplicînd tehnici speciale pentru îngrijirea cosmetica a barbatilor.

Barbieritul este o operatie atît igienica, cît si cosmetica si se practica in doua sisteme: electric si mecanic.

Rasul electric prezinta avantajul ca nu necesita folosirea apei, sapunului de ras sau pamatufului. Nu irita pielea, evita propagarea de infectii ale pielii, constituind, totodata, un bun masaj al pielii obrazului.

Rasul mecanic prezinta dezavantajul ca poate provoca sângerari.

Sapunul de barbierit este mai iritant, si determina si o usoara senzatie de us­turime.

Cremele pentru barbierit, spumoase si nespumoase, prezinta avantaje fata de sapun.

Cremele spumoase, similare sapunului de barbierit, înmoaie parul, îl ung si usureaza actiunea aparatului de ras, nu se usuca în timpul rasului, sînt su­portate mai usor de piele, fiind mai putin alcaline. Compozitia lor este asema­natoare cremelor de zi pentru femei.

Cremele de ras nespumoase nu necesita pamatuful si apa calda; ele se în­tind uniform cu degetele si înmoaie barba, fac pielea mai neteda, mai putin iritabila, permitînd lamei sa taie mai usor. Contin substante grase, evitînd formarea de riduri

Dupa barbierit este indicat pudrajul, care poate fi facut si cu o pudra obisnuita. Daca tenul este congestionat, sînt recomandabile pudrele cu oxid de zinc, talc, caolin, carbonat de magneziu etc. La barbierit se poate folosi de asemenea, o crema de zi semigrasa, emolienta, gen Nivea, care se maseaza usor pentru a patrunde în piele.

Pentru a evita infectiile ce pot surveni dupa barbierit, se va folosi o lotiune dezinfectanta si astringenta, care are si un efect calmant asupra usturimii si iritatiei pielii.

Dar îngrijirea tenului barbatilor nu se refera numai la barbierit. Daca pielea este grasa, fata trebuie spalata cu apa calduta si un sapun medicinal pe baza de sulf sau borax. Existenta punctelor negre necesita îndepartarea lor dupa ce, în prealabil, s-a aburit fata. Curatirea tenului de impuritati folo­sind un demachiant sau apa si sapun, trebuie sa devina o obisnuinta. Persoa­nele cu pielea grasa vor folosi lotiuni astringente.

Mentinerea pielii în stare de perfecta sanatate poate fi realizata frecventînd regulat cabinetul cosmetic, unde pot fi executate: bai de abur, extra­gerea comedoanelor, masajul manual si electric, aplicarea de masti în raport cu natura tenului.

3.4. GÂTUL sI DECOLTEUL

In general un gât ridat tradeaza vîrsta mai repede decît fata, deoarece anii îsi depun amprenta mai întîi asupra gâtului si a mâinilor. Ridurile pe gât apar destul de timpuriu, chiar si la fetele tinere, deoarece pielea gâtului, este de obicei este neglijata. Demachierea nu trebuie sa se opreasca la regiunea fetei, ci obligatoriu trebuie sa cuprinda si gâtul. Dupa demachiaj, se va sterge pielea cu o lotiune tonica, apoi se va aplica crema. Zilnic, se vor efectua câteva miscari de masaj. Gomajul este indicat si regiunii gâtului. Daca aspectul gâtului este complet deteriorat, se poate recurge la "lifting", operatie ce se poate efectua într-o clinica chirurgicala.

Pentru întarirea muschilor gâtului se pot trece pe piele cuburi de gheata învelite în tifon si apoi se unge pielea cu crema, procedeu care poate întârzia formarea ridurilor. Dusul are o actiune stimulativa asupra muschilor. Cu dusul de mîna se arunca jetul de apa rece pe gît si decolteu.

Daca pielea gâtului este deshidratata, se vor aplica, zilnic, comprese cu infuzie de nalba, urmate de un masaj cu o crema hidratanta. Elasticitatea si supletea pielii gâtului pot fi stimulate si cu creme hranitoare.

Un gât foarte neglijat are nevoie de îngrijiri mai energice si deosebite, care nu se pot efectua decât in cabinetele cosmetice. Daca pielea gâtului este aspra, se va face un masaj în regiunea respectiva cu o perie moale sau cu o manusa de baie, apoi se va unge cu crema.

Masajul gâtului va fi executat prin miscari energice pornind de la barbie înspre decolteu, în scopul stimularii fibrelor elastice si musculare si activa­rea circulatiei sanguine.

La început, se vor aplica miscari de netezire orizontale, executate, alter­nativ, cu ambele mîini, apoi se cuprinde gâtul între degetul mare si celelalte degete, fara a atinge glanda tiroida. Daca gîtul este foarte ridat, se vor executa ciupituri de-a lungul cutelor.

Mastile vor contine sucuri de fructe, uleiuri cu pulpe de fructe, miere de albine, laptisor de matca, substante biologic active, faina de in.

Exercitiile de gimnastica destinate gâtului au un rol impor­tant si anume:

- culcate pe spate, pe o patura, bratele alungite de-a lung'ul corpului, aduceti barbia spre piept si rotiti capul în ambele sensuri;

- culcate pe pat cu capul în afara, efectuati aceeasi miscare ca mai sus;

- asezate orizontal sau în picioare, tinînd spatele drept, rasuciti capul sau aplecati-1 la dreapta si la stinga;

- îndreptati barbia catre umeri, contractînd muschii gîtului sau cu par­tea dorsala a ambelor mîini împingeti usor barbia îndarat, contractînd muschii;

- ridicati capul în aer, mentinînd barbia cît mai sus posibil si fara sa o cohorîti, întoarceti capul de la stînga la dreapta, asa încît sa puteti zari mijlocul spatelui dv.;

- în pozitia culcat pe burta, mîinile încrucisate la ceafa, coatele trase în­darat si fruntea sprijinita pe podea, faceti extensia capului si a trunchiului înapoi, apoi revenire la pozitia initiala.

Coafura, machiajul, îmbracamintea, pot mas­ca, deseori, anumite defecte ale gîtului (gît prea scurt sau prea lung).

Pentru prevenirea formarii cutelor pe gât este bine sa stirn:

- capul trebuie tinut îndreptat în sus; în felul acesta vom evita în afara de formarea cute­lor de pe gât si aparitia barbiei duble;

Fig. 6, - Masajul gâtului.

- se va dormi pe spate, fara perna, care poa­te fi înlocuita cu un sul tare, asezat sub ceafa; în acest fel capul cade usor pe spate, iar muschii obrajilor care îl sustin se odihnesc în timpul somnului (sistem japonez);

- la lucru nu vom folosi un scaun înalt ca sa fim obligati sa tinem capul în jos;

- nu vom folosi esarfe decit în cazuri speciale, pe cât posibil se va lasa gâtul liber, aerat

Decolteul nu trebuie neglijat nici el, mai ales daca prezinta o piele seboreica, presarata cu comedoarie. Se vor acorda aceleasi îngrijiri ca pentru fata si gât: demachiere, lotionare, masti, creme etc. Ceafa trebuie bine masata deoarece grasimea se acumuleaza la ceafa formînd o mica pernuta.



Masajul decolteului va fi efectuat odata cu cel al gîtului, prin miscari de .

Masajul începe prin ungerea decolteului cu crema, prin miscari de mângâiere,

Fig 6 masajul decolteului a -mângâiere, b-, ciupituri,c- vibratie

mîngîiere, ciupire, vibratie care pornesc de sub barbie spre comisura sînilor, apoi în sus spre urechi.Cu degetul mare si mijlociu se executa ciupituri pe toata suprafata decol­teului.

Se executa o miscare de vibratie pornind cu mîna dreapta de la umarul stîng, apoi cu mîna stînga de la umarul drept. Miscarea se executa rapid, printr-o vibratie orizontala, puternica.

Mâinile lucreaza alternativ.Unele persoane prezinta asa-numitele "solnite",, scobituri, mai mult sau mai putin adînci, intre cla-vicula si umar. Pentru ameliorarea unor astfel de cazuri, se vor practica miscari de masaj si exercitii de gimnastica.

îngrijirea spatelui

S palele, din cauza numeroaselor glande sebacee, prezinta, deseori, pielea grasa, seboreica, cosuri,. Fig. 7.

iFg 7 Îngrijirea spatelui

Masajul cefei. De asemenea, nu trebuie uita ca este unul dintre punctele cele mai afectate de celulita este ceafa. Alteori, pielea apare uscata, lipsita de suplete si se descuameaza. Cu ocazia dusului sau baii va fi frecata cu o perie speciala sau cu o manusa aspra, pentru a îndeparta celulele moarte, activînd, totodata, circulatia sîngelui, apoi va fi unsa cu o crema. In cazul în care pielea spatelui este grasa, va fi dezinfectata, zilnic, cu o lotiune antiseptica.

Unele persoane au spatele presarat cu pistrui foarte rezistenti la tratament; îndepartarea lor o putem obtine prin aplicarea de creme speciale, iar în cazuri mai rebele, se va recurge la "peeling", cu solutii concentrate de rezorcina si acid salicilic.

În cazul seboreei spatelui, masurile de igiena sunt obligatorii pentru a evita instalarea acneei comedoniene. Indicate sunt sedintele în cabinetele cosmetice, unde specialista va putea extrage comedoanele si pustulele acneice, va readuce pielea la un PH normal, prin procedeul dezincrustarii cu Galvano-dermuî si prin pulverizari de solutii acide, dezinfectante, cu Vaporelul. Evolu­tia seboreei poate fi oprita si prin sedintele de raze ultraviolete cu lampa de ultraviolete sau, în timpul vacantei la mare, prin cure la soare.

Lenjeria va fi schimbata zilnic, se vor prefera tesaturile de bumbac, permeabile la aer si un regim alimentar sarac in grasimi, dulciuri, în schimb bogat în legume si fructe proaspete.

3.5 MĂsTILE COSMETICALE

Prin notiunea de masca cosmetica se intelege utilizarea de amestecuri speciale de diferite substante, simple sau complexe, care se aplica pe obraz, gât si decolteu, menite sa ramâna in contact cu pielea timp mai indelungat, pentru a putea produce efecte mai statornice .

Aplicarea mastilor cosmetice se face de foarte mult timp. În vechiul Egipt, in Grecia Antica, precum si la romani, femeile isi aplicau pe fata o serie de produse animale sau vegetale (oua, legume, carne, lapte, miere), care amestecate in proportii potrivite produceau efecte estetice remarcabile, fragezind pielea si prelmgindu-i aspectul tineresc .Romanii le numeau "vultus domesticus", adica "fata de acasa", iar francezii "le masque au mari" (masca pentru barbati).

Imaginatia in combinarea mastilor cosmetice nu cunoaste limite când este vorba de îndepartarea ridurilor sau a da tenului stralucire.

În cosmetica moderna, mastile faciale costituie mijloace diferite de tratament al tenului, cu conditia sa fie aplicate rational, adecvate tipului de ten si tinandu-se seama de anumite reguli in aplicarea lor. Actiunea lor este foarte asemanatoare cu a masajului facial, însa nu este definitiva, ci trecatoare. Pentru a fi eficienta este necesar sa fie aplicata la intervale regulate - si un timp mai îndelungat.

Mastile cosmeticale sunt amestecuri de substante simple sau complexe care se aplica pe piele pentru a produce efecte benefice asupra pielii.

Mastile pot avea la baza produse de origine vegetala, animala sau minerala.

Mastile se aplica de jos in sus in directia ridurilor, in strat uniform cu exceptia zonei oculare unde se aplica o crema antirid.

In functie de compozitia lor, de modul de preparare si aplicare, mastile pot avea efecte variate asupra tenului, actionând asupra pielii pe planuri multiple, astfel:

- Mastile actioneaza asupra circulatiei sanguine, producând o usoara congestie locala a pielii, in cazul când sunt aplicate calde. Prin aceasta intervin favorabil asupra metabolismului celular, influenteaza si determina o secretie mai buna a glandelor sebacee si sudoripare .

- Când sunt aplicate reci, ori alcatuie din substante astringente, produc o tensiune locala si, o netezire a pileii, strângând porii dilatati si dând pielii un aspect neted-catifelat.

- Au o actiune de hidratare a tesutului cutanat,

- Au un rol de absorbtie, deci de a absorbi din piele surplusul de grasimi si transpiratie, de toxine si celule moarte.

- Au rol de a hrani tesutul cutanat când contin substante grase, hranitoare, care sunt absorbite de piele prin canalelel excretorii ale glandelor sebacee si sudoripare.

- Au rol de a calma tenul iritat.

- Descongestioneaza tenul.

- Mastile au un efect de curatire a pielii.

- In functie de substantele ce le contin, pot albi pielea.

- Rol de tonifiere a tesutului cutanat

Mastile trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

sa fie inofensive (fara substante alergiyante si toxice)

sa penetreze bine pielea si sa fie suportabila

sa nu produca arsuri

sa se aplice in functie de tipul de ten

mastile hidratante ramân umede (timp de actionare 15 -20 min).

mastile sicativ-absorbante se usuca si formeaza o pelicula.

Efectele mastilor pot fi:

de curatare (indepartarea surplusului de sebum si cellule moarte de pe suprafata pielii),

de tonifiere

de calmare si decongestionare

de hidratare si catifelare a pielii.

Pentru a mari eficienta mastilor, se poate folosi electrodermul.

In cazul când trebuie sa se obtina o hranire sau o hidratare, calmare sau descongestionare a pielii - deci efectul mastii trebuie sa fie marit - se aplica peste masca respectiva o compresa umezita in apa distilata, apa minerala sau infuzie calmanta sau tonica peste care se efectueaza o sedinta de 2-3 min. cu electrodul plat facial al aparatului de inalta frecventa. Datorita curentului electric, efectul mastii este marit, substantele din masca fiind absorbite de catre piele.

Tot in scopul de a mari efectul mastii, in cazurile in care se urmareste hranirea, hidratarea sau tonifierea tenului, se aplica pe fata o crema hranitoare vitaminizata, deci cu continut de substante biologice; peste crema se aplica o compresa dintr-un material plusat muiat intr-o infuzie tonica sau calmanta, sau apa minerala peste care se aplica o masca electrica , care se pastreaza pe fata timp de 10 min, marind in acest fel puterea de absorbtie a pielii.

Tot pentru a marii eficacitatea mastilor, se poate expune fata cu masca aplicata la o lampa solux sau de ultraviolete, timp de câteva minute (deci asocierea efectului caloric si chimic al acestor radiatii), sau efectuarea peste masca a unei vaporizari cu apa ozonizata si ionizata cu ajutorul vapozonului.

In general, mastile, in functie de substantele din care sunt preparate, de modul lor de aplicare,produc efecte variate si multiple, insa nu statornice. Astfel, ele pot activa, circulatia, pot hidrata, tonifia, calma, descongestiona, descuama, albi, netezi 'pielea, absorbind surplusul de grasimi si apa din piele, sau, mari transpiratia pielii, deci eliminarea toxinelor.

Clasificare mastilor Cosmetice în functie de continutul de substante:

masti cosmetice astrigente si sicative se aplica tenurilor grase cu pori dilatati si exces de sebum, (hipersecretie de sebum si transpiratie). Ele au rolul de a absorbi surplusul de greasimi si toxine, de a micsora porii dilatati si de a produce o tensiune locala, netezind astfel pielea. Aceste masti trebuie sa contina substantele urmatoare :caolina, carbonat de calciu, carbonat de magneziu, amestecate cu diverse sucuri de fructe sau infuzii cu rol astringent . Exemple de masti: Albus de ou + suc de lamâie; iaurt + miere de albine; drojdie de bere proaspata + suc de lamâie + miere.

Masti cosmetice emoliente se aplica tenurilor uscate si deshidratate ce prezinta o descuamare accentuata a stratului cornos. In compozitia acestor masti intra faina de migdale, faina de in, faina de grâu, uleiuri vegetale, sucuri de fructe. Exempl de masti:

Mere fierte in lapte,

rondele de banana pasate,

banana oparita in lapte, 1 lingurita lapte praf.

- Masti cosmetice nutritive contin substante grase, hranitoare, bioactive, au rolul de a hrani si stimula procesul de regenerare celulara, de vitaminizarea tesuturilor uscate , atipice si senile.

Exemple de masti;

- galbenus de ou + miere +vitamina A uleioasa (sau ulei masline) + morcov ras +

caimac de lapte (sa lapte praf)

- smântâna + zeamil + suc de fructe (caise, portocale) + miere

- brânza de vaci proaspata + miere de albine

- Masti cosmetice cu actiune tonica, stimulatoare pentru tenuri cu elasticitate scazuta, contine pulpa de fructe ca struguri albi, caise, + suc de lamâie + miere de albine/ pollen / laptisor de matca.

- Masti cosmetice calmante pentru tenurile iritate si congestionate:

- tarâte de grâu + faina de in + infuzie de musetel - pelin + miere .

- Masti cosmetice descuamante pentru tenuri cu tulburari de ordin pigmentar sau cu piele îngrosata in scopul de a obtine o albire sau descuamare. Aceste masti au la baza acid salicilic sau decoct de marar/patrunjel+ apa oxigenata

-Masti cosmetice congestive pentru tenuri casetic - palid, se folosesc in scopul de a activa circulatia sanguina:

Exemplu : parafina sau impachetari faciale calde.

- Masti cosmetice medicamentoase au in compozitia lor substante ca: medicamente, sulf, acid salicylic, mentol, care se pot combina cu caolin, carbonat de calciu, magneziu si care au efecte bactericide asupra pielii.

- Masti cosmetice bioactive (biologic active) pentru a stimula regenerarea celulara, se folosesc in tratamentul tenurilor senile si îmbatrânite. Aceste masti contin extracte placentare, vitamina A+E+F, pollen, laptisor de

Substante de origine animala ce intra in compozitia mastilor:

Oul: albusul si galbenusul

Exemplu:

albus de ou batut spuma + suc lamâie+ miere + malai pentru ten gras cu pori dilatati.

galbenus + ulei masline +vitamina A uleioasa + malai + miere, cu efect hranitor pentru ten senil, piele uscata.

Lapte si produse lactate cu efect de luminozitate pentru tenure normale.

Exemplu:

brânza de vaci + miere , efect hranitor pentru tenuri deshidratate , senile.

3 linguri iaurt + caolin + miere pentru ten gras.

Caimac lapte + suc/pulpa fructe pentru ten uscat deshidratat, senile.

Smântâna + lapte praf + pulpa fructe+ miere pentru ten uscat.

Substante de origine minerala

- Caolin + diferite substante sau uleiuri/ infuzii pentru toate tipurile de ten.

- Carbonatul de magneziu + caolin+ sucuri/pulpe fructe astrigente pentru ten gras.

- Oxid de zinc + suc fructe astrigente/pulpa pentru ten gras.

Substante de origine vegetala (faina de in, de migdale, de grâu, de malai, tarâte, diferite uleiuri, sucuri si pulpe de fructe) cu efect stimulator.

Plante medicinale:

Plante cu efect calmant: tei , soc, nalba, galbenele.

Plante cu efect tonic: menta , rozmarin, pelin, musetel, albastrele.

Plante cu efect astringent: cimbrul, patlagina, menta,

Recomandari pentru zona oculara:

cartof fiert + miere de albine + ulei vegetal+i/2 lingurita lapte praf.

Masti calmante folosite la tenurile iritate, congestionate. Efectul de calmare se obtine prin amestecul de amidon sau caolina cu o emulsie si diverse infuzii de plante cu efect calmant.

Mastile congestive se folosesc in scopul de a mari, activa, circulatia sanguina locala. Sunt masti indicate la tenurile anemice, palide, casectice.

Masti hidratante sub forma de paste sau comprese, utilizate la tenurile deshidratate, cu un defectuos metabolism al apei, având ca efect de a reda tesutului cutanat cantitatea de apa necesara, spre a-1 mentine suplu si .

Masti descuamate si pentru albit, utilizate la tenurile cu tulburari pigmentare sau la tenurile asfixice, in scopul de a obtine o albire si o descuarnare indepartarea deci a celulelor moarte de la nivelul pielii, asigurând astfel procesul respirator al pielii;

Adaugând mastilor putin camfor si mentol, se obtine si un efect racoritor.

Mastile cosmetice reci, au urmatoarele efecte:

. când contin substante astringente ele se intaresc pe fata, se usuca producând astfel o tensiune a pielii, o închidere a porilor pilosebacei dilatati si o netezire a pielii. Ele au o actiune absorbanta, de a absorbi de pe piele surplusul de grasimi si toxine, precum si celulele moarte;

. mastile sub forma de pastâ, cu continut de substante grase, nutritive, nu se usuca pe piele, au rolul de a fi absorbite de piele, obtinandu-se astfel o hranire a tesutului cutanat. Aceste masti se aplica pe fata, gât si decolteu, spre deosebire de cele absorbante care nu se aplica decât pe fata (pe gât si decolteu aplicandu-se in acest caz, masti grase sau comprese)

Masti cosmetice calde

Din aceasta categorie face parte masca de parafina.

Parafina este o substanta de origine minerala.Rolul parafinei nu este direct, prin faptul ca se aplica calda pe fata, gât si decolteu, formeaza un strat izolator perfect, care prin caldura lui produce o congestie locala a pielii, stimuleaza secretia sebacee si sudoripara. Deoarece nu lasa sa se evapore transpiratia abundenta a pielii, realizeaza si o hidratare a tesutului cutanat. Aplicarea unui strat de crema hranitoare cu continut de substante biologice active face ca prin caldura stratului izolator al parafinei aceasta sa fie mai bine absorbita de straturile superficiale ale pielii prin canalele excretorii.

Pentru a prepara masca de parafina, se topeste in bain-marie 70 g parafina solida, 10 g ceara alba, 10 g glicerina si 20 g ulei de parafina. Se topesc toate pâna la temperatura de fierbere, se lasa se se raceasca pâna la punctul in care se poate suporta pe piele. Aceasta este una din marile calitati ale parafinei. Aplicata calda pe fata, este suportata fara a produce arsuri pâna la temperatura de 50-60 grade celsius, in timp ce pielea nu suporta astfel de temperaturi in cazul apei sau al uleiurilor. Se încearca temperatura parafinei pe dosul mâinii ca sa fie suportata de piele si apoi cu o pensula lata, moale si uscata se pensuleaza parafina topita pe fata, gât si decolteu, protejând ochii si gura. Pensularile se repeta pâna ce se obtine un strat izolator gros de câtiva milimetrii. Se lasa astfel 15-20 min.pe fata clientei, sfatuind-o sa stea cu fata intr-o cât mai perfecta imobilitate, pentru a nu provoca fisuri in masca. În acest caz, masca nu ar mai reprezenta un strat izolator perfect si efectul nu ar mai fi acelasi.

Dupa trecerea celor 20 de min, cu o spatula de plastic se îndeparteaza de pe fata masca, incepand din regiunea gâtului. Datorita congestiei locale provocate de caldura mastii se produce o usoara dilatare a porilor pilosebacei, o înmuiere a celulelor moarte descuamate si o transpiratie mai abundenta. În felul acesta se elimina si toxinele din piele, având loc si o absorbtie mai usoara a substantelor aplicate pe piele sub-masca. Datorita transpiratiei care nu se evapora, pielea se hidrateaza, iar dupa îndepartarea mastii ramâne umeda, curata, catifelata.

Masca de parafina este foarte indicata la tenurile foarte uscate si deshidratate, care prezinta descuamari. Nu este bine insa sa fie aplicata prea des, deoarece caldura ce o degaja slabeste in oarecare masura tonusul pielii si al muschilor.Aceasta masca va fi folosita la tenurile care au fost expuse un timp mai îndelungat la actiunea soarelui puternic, vântului sau frigului.

In continuare vom prezenta câteva tipri de comprese ce se pot aplica peste masca cosmetica sau se pot aplica pe fata dupa curatarea mastii de pe fata.

Comprese cu actiune antiimflamatoare, si decongestionanta

Ciubotica cucului  5 g Decoct

Apa 100g

Talpa gâstei 10 g Infuzie

Apa  300 g

Fenicul 5 g

Apa 100 g

Comprese cu actiune cicatrizanta

Suc de ceapa 1 lingura

Apa  1 lingura

Ulei masline 1 lingura

Tataneasa radacina 20 g infuzie

Apa  200 g

Unguras 5 g infuzie

Apa 100g

Comprese contra eczemelor si dermatozelor

Afine de munte 1 lingurita Decoet :Se zdrobesc afinele si se fierb timp de 30 minute.

Apa 300 g

Calina alba 1 lingura Infuzie

Apa  300 g

Pelin 10 g Infuzie

apa 200 g

Trei frati patati Infuzie

apa 200 g

Ulm ramuri tinere 50 g Infuzie

Apa 500 g

MASAJUL COSMETIC

Masajul cosmetic consta în general din masajul fetei al gâtului si decolteului, cu scopul de pastrare a elesticitatii si calitatii tesuturilor, reducerea ridurilor si simptomelor de îmbatrânire, întirzierea aparitiei lor, obtinerea senzatiei de prospetime, eliminarea oboselii;

Efectele masajului : de intensificare a circulatiei tesuturilor si regenerare celulara;

In timpul masajului cosmetic, clienta trebuie sa stea în pozitia culcat sau semiculcat, cu capul sprijinit cât se poate de comod, iar cosmeticiana v-a sta în spatele clientei. Masajul se executa numai pe o piele curata, cu creme de masaj sau uleiuri;

In mod preventiv masajul facial poate fi aplicat de la varsta de 25 - 30 de ani pentru a intîrzia aparitia ridurilor si pentru o mai buna tonicitate a muschilor fetei.

Masajul facial se va aplica numai pe o piele curata fara urme de fard.

Mâinile cosmeticienei vor fi bine spalate , cu unghiile taiate scurt pentru a evita iritarea sau zgârierea pielii clientei. Cosmeticiana va avea parul strâns sub o bonetica sau cu o bentita.

Pielea clientei v-a fi unsa cu o crema grasa, crema uscata sau pudra de talc in functie de natura tenului.

Durata masajului facial va fi intre 15 si 20 minute. Intensitatea miscarilor va fi in raport cu vârsta si tipul de ten.

Masajul fetei este odihnitor si relaxant , se executa pe un ten curat, demachiat, fara acnee sau alte infectii. Pentru masaj se folosec creme adecvate tipului de ten. Manevrele se exe­cuta cu finete, fara întrerupere ­. Masajul va fi mai si eficient, daca v-a fi continuat cu un masaj al capului.

Masajul fetei se practica preventiv si curativ, pentru a mentine vitalitatea muschilor pielii si elasticitatea dermei. Practicat de la virsta de 20- 25 de ani, constituie un mijloc preventiv în lupta împotriva ridurilor, deoarece mai târziu, elasticitatea fetei se diminueaza. Masajul fetei poate fi executat si la domiciliu, dar este de preferat sa apelam la o specialista, deoarece automasajul nu poate cuprinde întreaga gama a miscarilor de masaj.

Înainte de începerea masajului, pielea uscata va fi unsa cu crema grasa, iar pielea grasa va fi pudrata cu pudra de talc sau unsa cu o crema pe baza de stearat. Mâna trebuie sa fie curata, cu pielea neteda, cu unghiile taiate scurt si fara inele. Durata masajului va fi de 10-20 de minute.

Tenul uscat va beneficia de toate miscarile: mângâiere, ciupit, pianotat, frictionat, tapotat.

Tenului gras îi sunt indicate în special framântatul, frictiotionalul si tapotatul.

MIsCĂRILE FOLOSITE IN MASAJUL FACIAL:

Mângâierea, netezirea sau effleurajul

Framantatul, ciupitul,

Frictiune

Presiunea

Tapotatul sau batatoritul

Pianotatul

Vibratia

Palmuitul

1. Mângâierea, netezirea sau efleurajul consta din alunecari superficiale executate cu pulpa degetelor sau cu mâna deschisa.

Sensul miscarilor este de jos in sus, respectiv in directia circulatiei sângelui si al limfei.

Masajul activeaza circulatia sîngelui si limfei, stimuleaza activitatea muschilor si se obtine o relaxare generala. Cu aceste miscari se incepe si se termina masajul.

Prin miscari de mângâiere se aplica si crema, pornind de sub barbie, pe gât spre piept, din mijlocul barbiei spre urechi, pe obraji si din mijlocul fruntii spre tâmple.

2. Framîntatul consta în prinderea pielii între degetul mare si celelalte degete ca si cum am vrea sa stoarcem un burete, miscarile se executa în linie ascendenta de la barbie spre urechi, de la colturile gurii spre obraji, apoi spre tâmple. Framântatul consta intr-o serie de miscari energice. Rezultatul acestui procedeu îl reprezinta cresterea mobilitatii muschilor si tesuturilor pentru stimularea si tonifierea acestora. Pentru tenul gras

vom aplica ciupitul executat numai cu doua degete si de scurta durata.

Fig. 11. - Masajul fetei: a. mângâierea; b. framlnlalul; c. ciupitul; d. pianotatul; e. tapolatul; f. vibratia.

Se v-a obtine o înviorare a tesuturilor si îndepartarea, prin stoarcere a sur­plusului de sebum din glandele sebacee.

Ciupitul este o varianta a framîntatului si se executa numai cu doua degete (index si police), prin miscari scurte si repezi.

3. Frictiunea se executa cu pulpa degetelor care ramân fixate pe punctul de aplicare, nedeplasându-se de pe suprafata pielii, în timpul cât se comprima tesutul, se executa miscari circulare, antrenând pielea in aceste miscari circulare.

Frictiunea este recomandata in activarea circulatiei locale, pentru decongestionarea tesuturilor mai profunde, in tratamentul celulitei.

4. Presiunea consta in comprimarea regiunii de masat cu palmele sau degetele , la inceput lent apoi cu forta ceva mai mare,

Se recomanda in durerile si contractiile musculare.

5. Tapotatul sau batatoritul consta in miscari scurte dese si ritmice aplicate cu fata palmara a degetelor sau cu marginea externa a mâinii.

Se obtine o calmare a nervilor senzitivi, se amelioreaza hranirea tesuturilor si creste tonicitatea muschilor.

6. Pianotatul . Miscarile se executa cu cele patru degete, miscari asemanatoare cântatului la pian, se obtine o revitalizare a tesuturilor si o activare a circulatiei sanguine.

7. Vibratia consta in folosirea degetului mare, a celorlalte degete sau chiar folosirea palmei pentru a produce oscilatie printr-o trepidatie a tuturor muschilor mâinii, antebratului, bratului si umerilor .

Mâna ramâne permanent pe piele, actionând asupra tesuturilor profunde.

8. Palmuitul consta in miscari delicate de palmuire, activeaza circulatia sanguina si determina cresterea tonicitatii muschilor.

Inainte de a incepe masajul, se va aplica o crema grasa in functie de tipul tenului. Crema se va aplica prin miscari de mângâiere, pe obraz, pe gât, prin trei miscari:

Miscarea 1 se porneste din mijlocul barbiei spre urechi

Miscarea 2. - miscare circulara pe obraz

Miscarea 3. - din mijlocul fruntii spre tâmple.

Masajul fruntii consta in miscari de mângâiere in zig-zag si circulare pornind de la sprâncene la radacina parului. Se folosesc ambele mâini.


Pentru atenuarea ridurilor verticale ale fruntii se executa miscari de alunecare de la mijlocul fruntii spre tâmple. Sprâncenele se maseaza începând cu capetele interioare, trageti cu degetele mari cu o miscare ferma spre exterior, dincolo de linia parului, spre partile laterale ale capului, netezind întreaga linie a sprâncenelor. Repetati de cel putin patru ori. Masajul sprâncenelor, pleoapelor si nasului, barbiei activeaza cele

Fig .12 Masajul fruntii: a-Mangâiere, b- zig-zag, c-cerculete

douasprezece perechi de nervi cranieni care leaga direct creierul cu fata si cu cele cinci simturi. Masarea zonelor din jurul ochilor, a sprâncenelor si a tâmplelor în special ajuta la calmarea stresului, la potolirea durerilor de cap si la curatirea sinusurilor.

Miscarea de relaxare pentru frunte: plasati-va degetele mari în centrul fruntii, imediat deasupra sprâncenelor, ancorându-va mâinile pe partile laterale ale capului. Deplasându-va pe câte o fâsie, departati-va degetele încet, terminând miscarea pe par âsi pe partile laterale ale capului. Acoperiti astfel întreaga suprafata a fruntii, urcând pâna la linia unde începe parul.

Masajul ochilor consta in miscari circulare pornind de la radacina nasului spre arcadele sprâncenelor. Miscarile vor fi aplicate cu multa delicatete datorita sensibilitatii pielii in zona oculara.Ochii: trageti degetele mari peste pleoape cu o miscare lina si delicata, dinspre colturile interioare spre cele exterioare si încheiati miscarea spre partile laterale ale capului. Repetati o data sau de doua ori.



Ridurile " Laba-Gâstei" se vor masa urcând prin alunecare pâna la tâmple prin miscari circulare si vibratorii.

Fig 13 Masajul ochilor: a. cerculete, b. pianotatul ochilor.



Masajul Nasului se efectueaza prin miscari circulare, cu folosirea degetului mijlociu, cu miscari de mângâiere de jos în sus, dupa care folosindu-va alternativ degetele, masati nasul dinspre radacina spre vârf. Strângeti usor vârful nasului între degetul mare si aratator.

Fig 14. Masajul nasului a- cerculete pe aripile nasului b- forfecarea

Masajul obrazului se efectueaza cu miscari circulare, tapotari, palmuiri si mângâieri.

începând chiar de sub coltul interior al ochilor, miscând degetele mari peste pometi

pâna la linia parului. Repetati manevra pe fâsii deplasându-va treptat în jos - sub pometi, deasupra buzei superioare si sub buza de jos. Când lucrati în apropierea nasului, aveti grija sa nu astupati narile.

Fig 15 Masajul obrazului (a-e)

Miscari de relare:

Maxilarul: prindeti marginea osului maxilarului în apropierea barbiei si departati-va mâinile lent, strângând usor de-a lungul osului maxilar pâna ajungeti la lobul urechii. 

Muschii masticatori: localizati muschii masticatori pe fiecare parte a fetei. Miscati încet pulpele degetelor în cercuri peste acesti muschi.


Miscarea de la obraz la ureche: puneti podul palmelor pe fiecare parte a nasului, cu degetele îndreptate spre urechi. Acum departati-va lent mâinile, facându-le sa alunece ferm peste obraji catre urechi. Apucati urechile între degete si podul palmelor si trageti foarte delicat de ele îndepartându-le de cap. Apoi strângeti-le pe tot conturul între degete.


Fig 16 Masajul gurii si al barbiei : a- forfecarea gurii b- forfecarea barbiei.

Masajul buzelor se executa cu degetul aratator si mijlociu sub forma de foarfeca, folosind alternativ ambele mâini.

Masajul gurii si a barbiei. Cu degetul aratator si mediu se executa foarfecarea buzelor, mâinile lucrând alternativ. Aceeasi miscare se executa si la barbie

cu degetul mediu si mare ale ambelor mâini se executa ciupiri repezi in regiunea barbiei, comisurii buzelor, santului nazolabial si fruntii. Cu degetul mediu, inelar si degetul mic de la ambele mâini se executa palmuiri urcând apoi pe obraji si frunte. Mâinile lucreaza alternativ.

Tot în regiunea obrajilor se executa miscari de pianotat. folosind, în acest

scop, toate degetele. Mâinile lucreaza simultan. Cu fata palmara a ambelor mâini se executa simultan o miscare vibrata, care va cuprinde obrajii si fruntea Masajul se va încheia prin miscari de netezire, relaxante.

Barbia dubla se maseaza prin miscari energice de tapotare sub barbie de-a lungul maxilarelor cu partea de deasupra degetelor strânse si intinse, alternativ cu ambele mâini Se v-a tine vârful barbiei între degetele mari si aratatoare si strângeti pe toata lungimea barbiei folosind miscari de "mulgere".

Masajul gâtului se executa cuprinzând pielea intre degetul mare si celelalte degete, de la barbie spre decolteu , alternativ cu ambele mâini.

Pentru masajul fetei, trebuie sa va ungeti mâinile cu ulei de masaj. Miscarile mâinilor trebuie sa fie lente si delicate, cu mentinetinerea atentiei concentrata asupra degetelor. Deoarece multe dintre miscarile de pe fata sunt restrânse ca arie de actiune, trebuie sa aveti grija sa nu va tensionati excesiv umerii. Chiar si cele mai mici manevre de masaj beneficiaza de pe urma balansarii înainte si înapoi din solduri.

Conectarea fetei si a capului: asezati palmele facute caus deasupra ochilor partenerului, tinând degetele mari pe fiecare parte a nasului. Ramâneti acolo pentru un moment, permitând ochilor sa se odihneasca la întunericul mâinilor dumneavoastra. Cu degetele înainte, faceti sa alunece mâinile în josul fetei, peste obraji si sub urechi pâna la ceafa. Fara sa va opriti, trageti mâinile în susul gâtului si, prinzând spatele capului în palme, trageti-le spre dumneavoastra spre crestetul capului si prin par.

Masajul este realizat în general dintr-o gama de miscarii de baza, în functie de modul special de miscare a degetelor sau al mâinii, cât si de intensitatea cu care sunt efectuate acestea. Regula principala în executarea masajului este aceea ca specialistul care executa masajul nu trebuie niciodata sa ridice mâna de pe fata clientei.

Masajul facial în cazul unui ten matur cu comedoane, pletoric, trebuie sa dureze cca 15-20 min.

La începutul si sfârsitul masajului, aplicam miscari de mângâiere, efleurage, urmate de miscari tonice sau energice si miscari vibratorii, fiecare din aceste miscari având alt mod de executare, alta intensitate si alte efecte in functie de calitatea si tipul tenului.

Între aceste miscari se vor introduce si miscari ale masajului corector (ochilor, gurii, barbiei duble), precum si masajul decolteului. Masajul corector al ochilor, gurii, barbiei duble au rolul de a remedia aceste inestetisme.

Este foarte important sa prevenim presiunea mecanica asupra zonei delicate oculare, sa folosim produse demachiante moderate si sa evitam expunerile la soare. Oboseala, privitul timp îndelungat la TV si cititul influenteaza negativ zona oculara, dar totusi miscarile destinate acestei zone, miscari circulare, deasupra muschiului sprâncenos, pianotatul ocular, harfa pleoapei superioare, inferioare, foarfeca sprâncenei, opturile, cerculetele din zona labei gâstii, vibratiile si apasarea pe cele 3 puncte de relaxare sunt miscari destinate activarii maxime a celor 14 muschi oculari si constitue un remediu în tratarea ridurilor, a destinderii si relaxarii oculare.

În încheierea masajului facial se va trece la o stergere a surplusului de ulei de masaj special cu un servetel de unica folosinta, urmând aplicarea mastii speciale, corespunzatoare tipului de ten.


Document Info


Accesari: 46353
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )