Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
fUn studiu de corelatie intre polenul din aer si cazurile de polinoza la oameni

medicina
Un studiu de corelatie intre polenul din aer si cazurile de polinoza la oameni


Acest studiu urmareste sa infiinteze relatia matematica intre polenul alergenic din aer si cazurile de polinoza (alergie la polen) la oameni si sa evalueze efectul imediat al vantului si al ploii in aceste cazuri. Polenul a fost cules in Figueres, Catalunia, Spania (42 30'N si 3' E), cu ajutorul unei metode de filtrare, in primavara lui 1998.

Introducere


Aceasta lucrare face par 353g68d te dintr-o lucrare de doctorat, "Studiul polenului din aer in Figueres, Alt Emporada), care, dupa cum indica titlul, examineaza colectarea si identificarea polenului in cea mai nord-estica parte a Cataluniei.

Scopul nostru a fost sa descoperim care polen din aer este prezent in oras, si ce efect direct are asupra sanatatii oamenilor, si de asemenea, sa verificam variatiile concentratiilor de polen zilnice, potrivit climatului, pentru ca oamenii alergici la polen sa fie dinainte avertizati. Acest lucru implica 2 feluri de studiu: testuri de piele la oameni, sa descoperim la ce reactioneaza, si comportamentul general al polenului in legatura cu anumiti parametrii meteorologici, in acest caz vantul si ploaia. Ipoteza noastra a fost ca polinoza maxima ar fi prezenta in zilele cu vant, iar minima in zilele ploioase.


Material si metode


Polenul din aer a fost colectat cu Colectorul Plankton. Acesta este o pompa electrica care trage o cantitate specifica de aer printr-un filtru care retine particulele solide. Un ceas arata cantitatea de aer filtrata: in cazul nostru, 4m/zi. O morisca intoarce aparatul catre vant. Masinaria a fost amplasata la etajul 6 al unei cladiri din Figueres, Catalunia, Spania la 42 30' N si 3' E. Din februarie pana in iunie 1998 colectorul a strans polen in fiecare zi, 24 de ore pe zi. Teste prin intepare au fost efectuate pe 17 oameni care au aratat simptome de polinoza in orasul Figueres in primavara lui 1998.


Rezultate


Dupa testele efectuate la oameni si strangerea de informatii furnizate de ei, doar 4 taxonuri au fost gasite a fi antigenice: Gramineele (7 cazuri, unul incrucisat cu Parietaria, 2 cu Parietaria si Plantago); Parietaria(6 cazuri, unul incrucisat cu Gramineele, 2 cu Gramineele si Plantago), Plantago (2 cazuri, incrucisate cu Graminee si Parietaria) si Olea (un caz doar). Toate acestea au fost descoperite in aerul din Figueres in primavara lui 1998.Olea a fost gasit din 14-29mai, Plantago 24 aprilie-29 mai, Parietaria din 19 februarie-26mai si Gramineele din 6 februarie-29 mai. In aceasta perioada polenul nu a fost gasit in fiecare zi, au fost si zile consecutive fara prezenta acestuia.


Discutie


Ploaia, un factor imediat, reduce colectarea.

Vantul a fost tratat la fel ca si ploaia, dar am pornit de la ipoteza ca daca am fi gasit o corelatie lineara, aceasta ar fi fost pozitiva, din cauza ca vantul duce polenul de la sursa la pacient.

Vantul este continuu, nu ca si ploaia. Nu putem vorbi de zile cu vant pe luna.


Concluzii


Putem presupune ca ploaia inhiba captura de polen, si simptomatologia persoanelor afectate se amelioreaza, daca, desigur, sunt bolnavi de polinoza si daca ploaia nu le da acestura o raceala.

O tndinta negativa in cazul ploii si una pozitiva in cazul vantului este cel mult la ce ne putem astepta. Scopul tratamentului statistic si gasirea rezultatelor acceptabile in ciuda lipsei datelor sunt, din punctul nostru de vedere, cele mai importante rezultate ale acestui studiu.

Document Info


Accesari: 925
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )