Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ANIMALELE PREFERATE AU SI ELE NEVOIE DE O BUNA NUTRITIE

medicina


ANIMALELE PREFERATE AU sI ELE NEVOIE DE O BUNĂ NUTRIŢIE

286. VITAMINE PENTRU CâlNELE DUMNEAVOASTRĂ

Câinii au la fel de multa nevoie de vitamine ca si oamenii. Cerintele 'or nu sunt, desigur, identice cu ale noastre, dar si lor le trebuie toate dementele nutritive. Un câine adult are nevoie de 4,4 g proteine zilnic,
Earl Mindell

1,3 g grasimi, 0,4 g acid linoleic sau arahidonic si 15,4 g carbohidrati. Catelusilor le trebuie dublul acestor cantitati. Proteinele sunt esentiale pentru crestere, si cele mai bune provin din alimentele cu valoare biologica ridicata: oua, carne macra (muschi), peste, soia, lapte si drojdie. Daca vreti sa-i dati câinelui dumneavoastra ova, fierbeti-le mai întâi; oul crud contine avidina, o substanta care impiedica absorbtia biotinei. Desi este un aliment indicat pentru câini, laptele le poate produce diaree. De aceea, sunt preferabile brânza de vaci si iaurtul. Carbohidratii sunt necesari pentru valoarea lor energetica, dar nu se recomanda depasirea unui procent de 50-60 la suta din totalul alimentelor ingerate. Grasimile, cea mai concentrata sursa de energie, furnizeaza acizii grasi esentiali pentru sanatatea pielii si parului. Deficitul de grasimi poate determina întârzieri de crestere la pui, par aspru si piele solzoasa. O lingurita cu ulei de porumb sau de sofran, adaugata în hrana câinelui dumneavoastra, poate da rezultate bune.

Suplimentele gresit echilibrate pot dauna câinelui

Dieta câinelui dumneavoastra trebuie sa contina calciu si fosfor în raport de 1,2 la 1. Un raport incorect poate cauza o mineralizare anormala în oasele puilor în crestere si chiar la câinii adul&# 10410d321k 355;i. Pentru ca aceste doua minerale sa fie bine absorbite în organism, este necesara prezenta unei cantitati suficiente de vitamina D. Administrarea unor suplimente corect echilibrate are o deosebita importanta, deci verificati întotdeauna acest lucru. Cantitati prea mari de faina de oase sau untura de peste pot crea probleme la fel de mari ca si cele pe care încercati sa le tratati. Untura de peste nu este indicata ca supliment fiindca poate determina crearea unui exces de vitamina D în organism. Regimurile alimentare bazate exclusiv pe carne nu sunt recomandabile deoarece raportul calciu-fosfor nu este echilibrat si cantitatile de vitamine A, D si E furnizate sunt inadecvate.

îndepartati puricii cu ajutorul drojdiei de bere

Drojdia de bere amestecata în hrana câinelui dumneavoastra contribuie la îndepartarea puricilor (faptul este valabil si pentru pisici). Puricilor le displace mirosul dezvoltat de drojdie în trupul câinelui dumneavoastra. Nu administrati catelului suplimente de vitamina A, D sau nicotinamida, fiindca pot da reactii adverse (vezi sectiunea 290).

Biblia Vitaminelor

REGIM VITAMINIC PENTRU CAZURILE DE ARTRITĂ sI DISPLAZIE LA CÂINI

Spre deosebire de oameni, câinii pot sintetiza singuri propria vitamina C, dar cercetari recente au demonstrat faptul ca suplimentele de vitamina C dau rezultate bune în tratamentul artritei si al displaziei. Sfatul meu însa este sa consultati un veterinar înainte de a începe orice program vitaminic. Consultati-1 de exemplu cu privire la acesta:

. vitamina C, 300 mg;

. lucerna, patru-cinci tablete;

. vitamina E, 100 UI zilnic;

. amestecati-le pe toate în mâncarea zilnica.

VITAMINE PENTRU PISICA DUMNEAVOASTRĂ

La fel ca oamenii si câinii, pisicile au propriile lor cerinte nutritionale, dar acestea nu sunt înca foarte bine cunoscute.

Laptele de vaca nu este suficient pentru o pisicuta în crestere

Necesarul de proteine pentru pisici este mult mai ridicat decât cel al oamenilor sau câinilor, iar pisoii mici au nevoie de cantitati mai mari cu o treime decât animalele adulte. Carnea macra (muschi), organele, carnea de pasare, pestele, brânza, ouale si laptele sunt surse bogate de proteine (ouale trebuie fierte sau, daca vreti sa dati pisicii dumneavoastra ou crud, folositi numai galbenusul).'Pentru pisoii în crestere, cumparati lapte praf în concentratie dubla fata de cea obisnuita pentru copii; laptele de vaca nu este suficient de hranitor pentru puii de pisica. Carbohidratii nu sunt indispensabili în hrana pisicilor, dar daca exista, ei vor fi utilizati în scop energetic. în prezenta unor cantitati adecvate de grasimi si proteine, 33 de procente din hrana zilnica pot fi constituite din carbohidrati.

Oferiti pisicii grasimile pe care dumneavoastra n-ar trebui sa le mâncati

Grasimile sunt cea mai concentrata sursa de energie din dieta pisicilor. Spre deosebire de oameni, ele pot mânca pâna la 64 la suta grasimi din totalul hranei ingerate, fara a avea probleme vasculare. Procentajul scazut de grasimi existente în majoritatea alimentelor speciale


Earl Mindell

Biblia Vitaminelor

pentru pisici se datoreaza numai costului lor mai ridicat decât cel al carbohidratilor. De fapt, puteti oferi pisicii acele grasimi la care dumneavoastra ar trebui sa renuntati ■- unt, alte grasimi animale si vegetale. Pentru feline, însa, grasimile polinesaturate nu sunt tocmai indicate, deoarece pot distruge vitamina E, afectând în mod serios depozitele de lipide din organismul animalului. Desi nu s-au stabilit înca niveluri necesare, importanta anumitor vitamine în alimentatia pisicilor nu poate fi negata. De exemplu, întreaga lor vitamina A provine din hrana (iar necesarul este mult mai mare decât la câini fiindca, spre deosebire de ei, pisicile nu-si pot fabrica vitamina A în organism din caroten). Pe de alta parte însa, cantitati prea mari de vitamina A pot cauza deformari ale oaselor. Ficatul este recomandabil ca supliment (nu ca alimentatie exclusiva), fiind un aliment cu un continut echilibrat de vitamine si minerale. Pestele, untul, laptele si brânza sunt de asemenea bogate în vitamina A. Grupul vitaminelor B este important în alimentatia pisicii pentru asigurarea stabilitatii nervoase si pentru sanatatea blanii si a tesuturilor interne. Vitamina B6 (piridoxina) ajuta la prevenirea calculilor urinari - o problema serioasa pentru motanii castrati. în general, pisicile necesita dublul cantitatii de vitamine B recomandate pentru câini si, de aceea, hranirea timp îndelungat a micilor feline cu mâncare pentru câini poate determina deficit de vitamine B. Trebuie de asemenea sa tineti seama de faptul ca vitamina Bl (tiamina) este distrusa de o substanta antagonica prezenta în pestele crud (pentru alimente bogate în vitamine din complexul B, vezi sectiunile 27, 28 si 29).


Meniurile compuse exclusiv din peste nu ______sunt sanatoase pentru pisici______

O alimentatie bazata exclusiv pe produse din peste poate cauza pisicii dumneavoastra deficit de vitamina E. Lipsa poftei de mâncare, febra, dureri si refuzul de a face miscare sunt simptomele caracteristice pansteatitei - afectiune determinata de carenta vitaminei E. Daca pisica dumneavoastra este deja bolnava, faceti o vizita la veterinar si nu utilizati untura de peste în chip de supliment. Raportul calciu - fosfor trebuie sa fie de aproximativ unu la unu, cu doze adecvate de vitamina D. Trebuie sa aveti însa în vedere faptul ca majoritatea sorturilor de mâncare pentru

pisici contin drojdie - o sursa bogata de vitamina D, deci suplimentele sunt rareori necesare si uneori pot fi chiar periculoase (vezi sectiunea 290). O multivitamina cu fier (preparata în mod special pentru pisici) este utilizata adesea împotriva anemiei. Aceasta afectiune se întâlneste însa rar la pisicile hranite cu carne macra, atât cruda cât si gatita, cu organe, carne de pui gatita sau conservata, peste, cereale cu continut ridicat de vitamine si vegetale.

Trebuie sa stiti ca pisicile însarcinate si cele care alapteaza (si care manânca de obicei între 300 si 500 grame de hrana zilnic) necesita dublul sau triplul cantitatii de vitamine fata de celelalte (care consuma 150-200 grame de hrana pe zi).

289. NECLARITĂŢI CU PRIVIRE LA CAPITOLUL XXI? Daca seleniul este un antioxidant important pentru oameni, atunci nu ar trebui administrat si câinilor care traiesc la oras?

Nu este recomandabila administrarea suplimentelor de seleniu la câini si pisici fara sfatul si supravegherea atenta a unui veterinar. Mineralul respectiv poate fi periculos, mai cu seama daca animalul dumneavoastra este batrân sau bolnav.

CAPITOLUL DOUĂZECI sI DOI BREVIAR VITAMINIC, BINE DE REŢINUT

290. PRECAUŢII

Desi stim cu totii ca vitaminele ne sunt necesare, exista anumite situatii si conditii metabolice care solicita precautii si moduri de abordare speciale. Pentru a avea cât mai multe beneficii de pe urma vitaminelor, va rog sa cititi cu atentie lista care urmeaza:

. pacientii carora li se administreaza megadoze de vitamina A, ca tratament al afectiunilor dermatologice, risca sa capete o hipervitaminoza cronica;

. deficitul de vitamina A poate determina pierderi de vitamina C;

doze mari de vitamina A pot cauza defecte congenitale la noii nascuti, mai cu seama daca sunt administrate în primul trimestru de


Earl Mindell

Biblia Vitaminelor


sarcina; de aceea, nu sunt recomandabile pentru gravide;

. supradozele de vitamina Bl (tiamina) pot afecta glanda tiroida si secretia de insulina, cauzând deficit de B6 si pierderi ale celorlalte vitamine B;

administrarea timp îndelungat a oricarei vitamine B singure se poate solda cu deficitul major al celorlalte;

. femeile gravide nu trebuie sa ia doze de peste 50 mg vitamina B6 (piridoxina) fara avizul medicului;

. bolnavii carora li se administreaza L-dopa pentru Parkinson nu trebuie sa ia vitamina B6;

doze mari de vitamina B2 (riboflavina), mai cu seama în lipsa suplimentelor de antioxidanti, pot cauza sensibilitate la razele solare;

. deoarece vitamina D favorizeaza absorbtia calciului, excesul poate cauza cresterea cantitatii de calciu din sânge (hipercalcemie);

. nu mâncati albus de ou crud fiindca acesta are capacitatea de a neutraliza biotina existenta în organism;

cantitati mari de vitamina C pot anihila efectul anticoagulant al anumitor fluidizanti sangvini (warfin, coumadin);

vitamina C poate necesita scaderea dozelor de medicamente administrate diabeticilor si bolnavilor cardiovasculari, asa ca acestia ar trebui sa-si consulte medicul curant în aceasta eventualitate;

. megadozele de vitamina C intensifica eliminarea acidului folie si a vitaminei B12, deci asigurati-va macar minimum dozelor recomandate zilnic;

. cantitati excesive de colina, administrate timp îndelungat, produc deficit de vitamina B6;

daca suferiti de tulburari cardiace, sfatuiti-va cu medicul dumneavoastra în privinta dozajului optim de vitamina D;

. diabeticii, hipertensivii, cei care sufera de reumatism cardiac sau de hiperfunctie tiroidiana trebuie sa manifeste prudenta în utilizarea vitaminei E; daca va încadrati într-una din aceste categorii, începeti cu o doza foarte mica si mariti treptat cantitatea cu câte 100 UI în fiecare luna, pâna la 400-800 UI zilnic;

suferinzii de febra reumatismala cardiaca trebuie sa stie ca se confrunta cu un dezechilibru de functionare între cele doua parti ale inimii,

iar dozele mari de vitamina E pot mari acest dezechilibru; daca va aflati într-o asemenea situatie, sfatuiti-va cu medicul dumneavoastra înainte de a lua suplimente;

vitamina E poate ridica tensiunea arteriala la hipertensivi, dar, daca se începe cu doze mici si se creste progresiv, rezultatul final va fi o scadere a tensiunii datorita proprietatilor diuretice ale vitaminei E;

unii diabetici si-au putut reduce nivelul de insulina dupa administrarea vitaminei E; verificati împreuna cu medicul dumneavoastra;

. reducerea dozelor de vitamina E trebuie sa aiba loc tot progresiv;

. dozele foarte mari de acid folie pot masca simptomele de anemie pernicioasa;

. persoanelor cu tulburari convulsive sau cancere pe fond hormonal în antecedente nu li se recomanda administrarea timp îndelungat a dozelor mari de acid folie;

. acidul para-aminobenzoic si acidul folie pot inhiba eficacitatea sulfonamidelor;

. megadozele de vitamina K risca sa se acumuleze în organism si sa cauzeze distrugerea globulelor rosii si deci anemie;

suplimentele de acid folie sunt contraindicate celor care iau fenitoina (medicament anticonvulsiv);

. pacientii care urmeaza un tratament cu anticoagulantul Dicumarol (Trombostop) trebuie sa tina seama ca vitamina K sintetica poate inhiba eficacitatea medicamentului; reciproca este de asemenea valabila, Trombostopul împiedicând absorbtia vitaminei K naturale;

, . * cantitati mari de vitamina K risca sa produca transpiratii si bufeuri;

suferinzii de diabet sever, glaucom, ulcer peptic, guta sau functionare deficienta a ficatului trebuie sa manifeste prudenta fata de nicotinamida;

. nu dati nicotinamida câinelui sau pisicii dumneavoastra, fiindca le poate cauza transpiratie abundenta si bufeuri; nu suplimentati dieta animalelor cu vitamina A sau D fara sfatul prealabil al medicului veterinar;

. doze excesive de acid para-aminobenzoic pot afecta negativ ficatul, rinichii si inima la indivizii mai sensibili;

. fierul nu trebuie administrat suferinzilor de anemie sideoacrestica,


Earl Mindell

hemocromatoze si talasemie;

. daca luati sulfat feros, pierdeti vitamina E;

. cantitati mari de cofeina pot inhiba absorbtia fierului;

. cei ce sufera de disfunctii renale nu trebuie sa depaseasca zilnic doza de 3000 mg magneziu;

. cantitati mari de mangan reduc gradul de utilizare a fierului în organism;

. dozele mari de mangan pot cauza dificultati motorii si slabiciune la anumiti indivizi;

. dietele cu continut ridicat de grasimi maresc gradul de absorbtie a fosforului si determina scaderea nivelului de calciu;

. daca luati medicamente pe baza de cortizon si aldosteron, ca de exemplu Prednison, pierdeti potasiu si, în acelasi timp, retineti în organism sodiul; consultati un medic pentru suplimentele necesare;

. transpiratia excesiva poate cauza deficit de sodiu;

. prea mult sodiu determina pierderi de potasiu;

. doze mari de zinc determina pierderi de cupru si fier;

. daca luati suplimente de zinc, asigurati-va cantitati suficiente de vitamina A;

. suferinzii de boala Wilson pot dezvolta toxicitate fata de cupru;

. cantitati mari de cobalt risca sa provoace hipertrofia tiroidei;

. daca urmati un tratament pentru tulburari tiroidiene, trebuie sa tineti seama de faptul ca si varecul exercita o influenta asupra glandei tiroide; în cazul în care le-ati utilizat pe amândoua, sfatul meu este sa va repetati analizele; este posibil sa aveti nevoie de cantitati mai mici de medicament;

. cantitati mari de varza cruda pot determina aparitia unui deficit de iod, creând disfunctii în producerea hormonilor tiroidieni la persoanele cu deficit de iod;

. stridiile, dolomita si faina de oase, desi sunt surse bogate de calciu, pot contine plumb sau alte substante toxice;

laptele ce contine vitamina D sintetica determina carente de magneziu;

. marii bautori de cafea si ceai - ca si amatorii de cola, dealtfel - trebuie sa stie ca ingerarea unor cantitati considerabile de cofeina cauzeaza

Biblia Vitaminelor

deficit de inozitol;

. daca luati cantitati mari de vitamina C, comunicati acest lucru medicului dumneavoastra; vitamina C poate modifica rezultatele analizelor de glucoza în sânge si urina; de asemenea, mascheaza prezenta sângelui în materiile fecale;

. pentru o buna absorbtie a vitaminei A, nu va angajati în exercitii fizice solicitante decât dupa patru ore de la administrarea suplimentelor;

. cuprul are tendinta de a se acumula în sânge, consumând rezervele de zinc'ale creierului;

suplimentele ADN-ARN maresc nivelul de acid uric si sunt contraindicate suferinzilor de guta;

. tirosina si fenilalanina pot ridica tensiunea arteriala si nu trebuie luate împreuna cu medicamente antidepresive; acesti doi aminoacizi sunt contraindicati celor cu melanoame maligne pigmentate;

. acidul para-aminobenzoic nu este indicat bolnavilor care urmeaza un tratament cu metotrexat (Antifolan)-un medicament anticancerigen;

. acidul folie (Folacin) reduce actiunea anticonvulsiva a fenitoinei;

. cei care folosesc inhibitori Mao trebuie sa evite produsele supuse învechirii (resturi de brânzeturi, vinuri etc.) care au un continut ridicat de tiramina; concentratia de tiramina a alimentelor creste odata cu timpul;

. eficacitatea antibioticelor este redusa în prezenta suplimentelor; (acestea trebuie luate cu cel putin o ora înainte sau doua ore dupa administrarea antibioticelor);

. calciul poate afecta eficacitatea tetraciclinei;

. dozele mari de vitamina D si ascorbat de calciu sunt contraindicate persoanelor care iau Digoxin pentru tratamentul afectiunilor cardiace;

. antibioticele cu spectru larg de actiune nu trebuie luate cu doze mari de vitamina A;

vitamina A nu trebuie luata împreuna cu antiacneice ca izotretinoina;

. colina nu este recomandata în timpul fazei depresive a afectiunilor maniaco-depresive, doarece poate agrava aceasta stare;

. fructele de papaya si ananasul crud nu se recomanda suferinzilor de ulcer.Earl Mindell

Biblia Vitaminelor


SCURT GHID DE APĂRARE ÎMPOTRIVA CANCERULUI

Pe lânga vitaminele si mineralele antioxidante, exista numeroase substante alimentare naturale care au puternice proprietati anticancerigene. Printre ele, se pot enumera: beta-carotenul, hercetina, indolii, izotiocianatii (se gasesc si în vegetalele din familia cruciferelor) si acizii grasi 3-omega. întrucât cel mai eficient mod de aparare împotriva cancerului este un puternic atac nutritional, nu uitati sa includeti în meniurile dumneavoas urmatoarele alimente:

Alimente cu Proprietati Anticancerigene ce Nu Trebuie sa Lipseasca Din Meniul Dumneavoastra

Alimentul

Morcovi

Pepene galben

Varza

Dovlecei

Batate

Papaya

Spanacul

Broccoli

(soi de conopida)

Varza de

Bruxelles

Conopida

Ridichi

Hrean

Observatii

Continut foarte ridicat de beta-caroten; mai usor ab-

sorbabil când este gatit.

Este o sursa bogata de vitamina A, beta-caroten si

vitamina C; valoare calorica scazuta si continut

ridicat de fibre; ajuta la combaterea excesului de

sodiu.

Leguma din familia cruciferelor; scade riscul de

cancer colo rectal; doua linguri de varza calita pe zi

contribuie la prevenirea cancerului de stomac.

La fel ca morcovii.

La fel ca morcovii.

La fel ca pepenele galben.

La fel ca pepenele galben.

Vegetala din familia cruciferelor care contine indoli

si izotiocianati (substante care pot preveni si reduce

riscul de formare a anumitor tumori canceroase);

bogata în carotenoide.

La fel ca broccoli si alte crucifere:

La fel ca broccoli si alte crucifere. La fel ca broccoli si alte crucifere. La fel ca broccoli si alte crucifere.

Gulii La fel ca broccoli si alte crucifere.

Ţelina La fel ca broccoli si alte crucifere.

Ceapa Continut ridicat de hercetina (nu este distrusa prin

fierbere); poate suprima celulele maligne înainte ca acestea sa devina tumori.

Ton (peste) Continut ridicat de acizi grasi 3-omega; ajuta sistemul

imunitar, împiedicând întinderea proceselor cance­roase (opreste metastazele).


Somon

La fel ca tonul.

Sardine

La fel ca tonul.

Macrouri

La fel ca tonul.

Tarâte de grâu

Continutul de fibre alimentare ajuta la prevenirea


cancerului de colon. (The National Cancer Institute


recomanda câte 35 g fibre zilnic).

Tarâte de porumb

Asigura protectia împotriva agentilor cancerigeni.

Tarâte de orez

La fel ca târâtele de grâu si porumb.

Tarâte de ovaz

La fel ca târâtele de grâu si porumb.

Fructe si legume

Vezi sectiunile 26, 35, 38 si 63.

bogate în vi-


taminele A,


C, E si


seleniu


Alimente cu Potential Cancerigen Ridicat


pe care Este Bine sa le Evitati

Alimentul

Observatii

Slanina

Contine nitriti-aditivi care pot interactiona cu sub-


stantele chimice naturale din alimente si din orga-


nismul uman formând nitrozamine, compusi cu un


ridicat potential cancerigen.

Conserve de carne

La fel ca slanina.

(Luncheon Meat)


Frankfurteri

La fel ca slanina.

Peste afumat

La fel ca slanina.

Unt, margarina,

Este recomandabil ca un procent de maxim 20-30 la

262 maioneza, ulei

Cafea (obisnuita sau decofeinizata) Ficat si carne grasa Tutun

Alcoolul

Earl Mindell

suta din totalul caloriilor dumneavoastra sa provina din grasimi (persoanele în al caror meniu grasimile depasesc 40 la suta - atât saturate cât si nesaturate - sunt mai susceptibile la dezvoltarea unui cancer de colon, sân sau prostata). în aceste alimente, întregul continut caloric este furnizat de grasimi. Este implicata în cancerele biliare si pancreatice.

Germenii contaminanti se acumuleaza în ficat si în

celulele stratului adipos.

Ţigarile, trabucurile, tutunul de pipa, de mestecat si

de prizat sunt implicate în aparitia cancerelor la gura,

laringe, esofag, pancreas, vezica biliara si plamâni

(fumatul si inhalarea fumului de tigara de la alti

fumatori mareste si riscul de cancer cervical la femei).

Poate cauza cancer de ficat si contribuie la aparitia

cancerelor la gura, laringe si esofag, în mod special

la fumatori.

Prezinta risc cancerigen ridicat.

Biblia Vitaminelor


Aditivi alimentari (mai cu seama coloranti ali­mentari ca Rosu nr. 3, Al­bastru nr. 2, Verde nr. 3, BHA, BHT, propilgalatulsi nitritul de sodiu)

Cancerul are o incidenta mai ridicata la persoanele obeze decât la cele cu greutate normala sau sub normal

292. NECLARITĂŢI CU PRIVIRE LA CAPITOLUL XXII? Este adevarat ca bomboanele cu extract de lemn-dulce pot fi periculoase pentru cei care iau medicamente anti-hipertensive?

în mod surprinzator, da. Sunt suficiente chiar si numai doua bomboane cu extract de lemn-dulce "natural" pentru a afecta actiunea unui numar mare de medicamente anti-hipertensive si diuretice prin marirea gradului de reabsorbtie a sodiului, de excretie a potasiului si retentie a apei în tesuturi.

Mi s-a spus sa ma feresc de alimentele ce contin glutamat monosodic (GMS), deci citesc cu atentie etichetele tuturor produselor si, în general, evit mâncarea chinezeasca. Dar oare la toate alimentele cu GMS este mentionat acest lucru pe eticheta?

Normele legale impun ca glutamatul monosodic sa fie mentionat pe eticheta fiecarui produs alimentar, dar cercetari recente au descoperit faptul ca exista anumite alimente - rosiile si brânza, de exemplu - care contin GMS în mod natural! Cu alte cuvinte, o cina în stil italian va poate furniza tot atât de mult QMS ca si una chinezeasca (este interesant de stiut ca mâncarurile asiatice contin de obicei anumite substante chimice naturale ca salicilatii si aminele care pot determina reactii alergice).Document Info


Accesari: 5490
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )