Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ARBOUR, Roméo

personalitati


ARBOUR, Roméo (1919; Saint-Siméon, Bonaventure - ), critic, istoric, bibliograf si editor. Dupa cursuri clasice la Seminarul din Chambly si studii filozofice si teologice la Universitatea din Ottawa (între 19 12112e412m 40 si 1957), îsi face specializarea la Sorbona (1950 - 1955), pe care o va finaliza printr-o licenta în Litere si o teza de doctorat despre Bergson et les Lettres Françaises / Bergson si Filologia Franceza (recompensata cu premiul David în 1958). Între 1955 si 1964 este profesor si director de studii la Seminarul din Chambly, iar în 1964 devine profesor titular la Universitatea din Ottawa. Este de mai multe ori bursier al Consiliului Artelor si calatoreste frecvent în Europa si în Statele Unite, unde face cercetari despre epoca baroca, ce vor duce la realizarea unei bibliografii în cinci volume a textelor literare din aceasta epoca. Împreuna cu Jean-Louis Major si Benoît Lacroix (înlocuit mai târziu cu Laurent Mailhot), e însarcinat în 1979 sa realizeze un vast proiect interuniversitar de editii critice ale operelor canadiene, subventionat de Consiliul Canadian de Cercetare în domeniul stiintelor umane. Este membru al Asociatiei Internationale de studii franceze, al Asociatiei Profesorilor de limba franceza din universitatile canadiene si al Societatii de studiere a secolului al XVII-lea.
A. s-a interesat în special de literatura secolului al XVII-lea si de raporturile ei cu civilizatia din Noua Franta. Repertoriul sau (L'Ère baroque en France. Répertoire chronologique des éditions de textes littéraires ), realizat cu mare grija pentru precizia si corectitudinea informatiilor, se impune ca o lucrare model, densa si cât se poate de exhaustiva. (SGD)


OPERA - F I L O L O G I E - Henri Bergson et les Lettres françaises, 1956; La Littérature française des débuts du XVIIe siècle, 1981; Les femmes et les métiers du livre en France, de 1600 à 1650, 1998; E D I T O R : Antoine Du Périer, Les amours de Pistion et de Fortunie, 1973; Jacques Du Hamel, Acoubar ou la loyauté trahie. Tragédie tirée des Amours de Pistion et Fortunie, en leur voyage de Canada, 1973 ; Ringuet, Trente arpents (cu Jean Panneton si Jean-Louis Major), 1991; B I B L I O G R A F I E : Les revues éphémères paraissant à Paris de 1900 à 1914, répertoire descriptif, 1956; L'Ère baroque en France. Répertoire chronologique des éditions de textes littéraires : Première partie : - , 1977; L'Ère baroque en France. Répertoire chronologique des éditions de textes littéraires : Deuxième partie : - , 1979; L'Ère baroque en France. Répertoire chronologique des éditions de textes littéraires : Troisième partie : - , 1980.Document Info


Accesari: 1686
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )