Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Henri COANDA

personalitati


Henri COANDĂ

(Bucuresti, 7 iunie 1886 - Bucuresti, 25 decembrie 1972)




Datorita lui, avioanele au depasit bariera sunetului, iar distantele se masoara acum în secunde. În plus, a descoperit 959l115j un fenomen esential, care acum îi poarta numele.



A fost fiul generalului Constantin Coanda, profesor de matematica. Tânarul Henri studiaza mai întâi la Liceul Sf. Sava, dupa care este trimis de tatal sau la Liceul militar din Iasi. Îsi continua apoi studiile la scoala de Ofiteri de Artilerie, Geniu si Marina din Bucuresti.

În 1904 este detasat la un regiment de artilerie de câmp din Germania. Aici construieste, un an mai târziu, un avion-racheta pentru armata româna. Dupa înca un an de cursuri universitare în Belgia, la Ličge, Coanda se întoarce în tara si e încadrat ofiter activ. Nu se simte atras însa de cariera militara, asa ca paraseste armata. Pleaca în Franta si se înscrie la scoala superioara de aeronautica si constructii, nou înfiintata la Paris. Un an mai târziu termina studiile ca sef al primei promotii de ingineri aeronautici.

Sustinut de Gustave Eiffel si de savantului Paul Painlevé, Henri Coanda construieste primul avion cu propulsie reactiva (avion cu reactie, fara elice), pe care îl prezinta la al doilea Salon international aeronautic de la Paris, în 1910.

În timpul unei încercari de zbor, aparatul pilotat de Henri Coanda scapa de sub control, se loveste de un zid de la marginea terenului de decolare si ia foc. Din fericire, Coanda s-a ales doar cu spaima si câteva contuzii.

În 1934 obtine un brevet de inventie francez pentru fenomenul numit astazi «efect Coanda», observat prima oara în 1910, la probele propriului avion.

Henri Coanda revine definitiv în tara în 1969 ca director al Institutului de creatie stiintifica si tehnica (INCREST)

Coanda nu a fost preocupat însa doar de aviatie. El a fost cel care a pus la punct un dispozitiv pentru detectia lichidelor în sol, folosit în prospectarea petrolifera. În Golful Persic, a construit un echipament oceanic pentru depozitarea petrolului extras departe de malul marii. Tot lui îi apartin prima sanie-automobil propulsata de un motor cu reactie si primul tren aerodinamic din lume.



Document Info


Accesari: 2572
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )