Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Mihai Eminescu

personalitati
(Bucovina), cel mai vechi dintre Eminovici

atestati īn acte oficiale. Strabunic al poetului.


Se naste Vasile Eminovici singurul fecior al

Petre Eminovici si al sotiei sale Agafia. si

el taran, muncitor de pamānt. Avea darul

cāntarii. E bunicul poetului.


La 10 februarie se naste Gheorghe Eminovici ca fiu al lui Vasile Eminovici

si al sotiei acestuia Ioana. Este tatal poetului. S-a rupt de mediul satului natal

si parasind Bucovina s-a stabilit īn Moldova.


Se naste mama poetului Raluca Jurascu fiica stolnicului Jurascu din Joldesti


La 29 iunie Gheorghe Eminovici se casatoreste cu Raluca Jurascu.


La 12 mai Gheorghe Eminovici ,sluger, a fost ridicat la rangul de caminar.

Īn acest an se naste serban primul copil al sotilor Eminovici.
Se naste Henrieta al noulea copil.


Se naste la 16 noiembrie Matei al zecelea copil. Data cānd s-a nascut cel de-al

unsprezecelea copil ,Vasile, nu este cunoscuta.


Īn luna august caminarul Eminovici conducea cu pasapoarte cinci copii la   

studii peste granita la Cernauti printre care si Mihai. Ce cursuri a urmat Mihai

īn acel an nu se stie.


Este angajat ca suflor in trupa lui Mihail Pascaly , care concetrasre mai multe forte teatrale :Matei Millo , Fanny Tardini-Vladicescusi actori din trupa lui Iorgu Caragiale. in timpul veri aceasta trupa a jucat la Brasov ,Sibiu , Timisoara ,Lugoj,Arad si alte orase banatene. Iosif Vulcan l-a intalnit cu ocazia acestui turneu si a obtinut de la Eminescu poeziile La o artista si Amorul unei marmure ,apoi publicate in Familia din 18-30 august si in 19 septembrie-1 octombrie .Vazand aceste poezii in Familia caminarul Gheroghe Eminovici ceru lui Iosif Vulcan stiri asupra soartei fiului sau ,ratacintor in lume .Stabilit in Bucuresti , Eminescu face cunostinta cu I.L. Caragiale.Pascaly fiind multumit de Eminescu il angazeaza ca suflor a II-a si copist al Teatrului National. La 29 septembrie Eminescu semna contracutl legal in aceata a calitate. Obtine de la Pascaly o c amera de locuit in schimb , insa , se obliga se traduca pentru marele actor Arta reprezantarii dramatice-dezvotlata stiintif si in legatura ei organica de profesorul Dr.Enric Teodor Rotscher.Traducera , neterminata scrisa pe mai multe sute de pagini se afla printre manuscrisele ramase .Acum incepe si proiectul sau de roman Geniu Pustiu.


La 1 aprilie infiinteaza impreuna cu alti tineri cercul literar "Orientul" care avea ca scop intre altele , stringerea basmelor , poeziilor populare si a documentelor privitoare la istoria si literatura patriei. La 29 iunie se fixeaza comisiile de membri ale "Orientului' care urma sa viziteze diferitele provincii.Eminescu era repartizat ptr. Moldova.In vara se intalneste in Cismigiu cu fratele sau Iorgu , ofiter care-l sfatui sa reia legaturile cu familia . Poetul refuza hotarat . Cu ocazia morti fostului domnitor al Munteniei, Barbu Dimitrie Stirbei publica foaia volanta poezia cunoscuta sub titlul La moartea principelui Stirbei . In vara , pleaca cu trupa Pascaly in turneu la Iasi si Cernauti .Revista Familia continua sa-i publice poezii :Juni Corpti la 31 ianuarie -12 februarie si Amicului F.I la 31 martie-11 aprilie.Cu ocazia ultimuluii turneu , Eminescu se impaca cu familia iar tatal sau ii promite o subventie regulata spre a urma cursuri universitare la Viena , unde se aflau mai toti colegi lui de la Cernauti . La 2 octombrie Eminescu se inscrie la Facultatea de filozofie ca student extraordinar , ca un simplu auditor deci , lipsindu-i bacalaureatul .Aici face cunostinta cu I. Slavici si cu altzi studenti romani din Transilvania si Bucovina . Reia legaturile cu vechi colegi de la Cernauti si de la Blaj .Se inscrie la cele doua societati studentesti existente , care apoi se contopesc intr-una singura -"Romania juna".Scrisorile si teregramele catre parinti pentru trimitrea de intretinere se intetesc .


Impreuna cu o delegatie de studenti , Eminescu I;l viziteaza de anul nou pe fostul domnitor Al.I.Cuza la Dobling .In semestrul de iarna 1869-1870 Eminescu a urmat cu oarecare regulalitate cursurile . Dupa aceasta Eminescu nu s-a mai inscris pana in iarna lui 1871-1872 cand urmeaza doua semestre consecutive in schimb setea lui de literatura era nepotolita . Frecventa , cu mult inters bibioteca universitazi il preocupau si unele probleme cu care avea sa iasa in publicistica.la 7-19 si 9-21 ianuarie publica in Albina din Pesta aritoclul O scriere critica , in care ia apararea lui Aron Pumnul impotriva unei brosuri a lui D.Petrino din Cernouti, iar la 18-30 ianuarie in Familia , Repertoriul nostru teatral ce-l dintai semnat cu numele intreg iar cel de al doilea cu initalele M.E . .Trece apoi pe la situatia politica a romanilor si a celor nationalisti conlocuitoare din Austro-Ungaria publicand, sub pseudonimul Varro, Federatiunea din Pesta, trei articole, strans legate intre ele: Sa facem un congres, aparut la 5-17 aprilie, In unire e taria, la 10-22 si Echilibrul, la 22 aprilie- 4 mai si 29 aprilie - 11 mai, pentru care a fost citat de procurorul public din Pesta . Federatiunea din 5-17 aprilie raspunde cu multumiri pentru aceste articole, dar nu poate preciza timpul cand ar putea incepe publicarea romanului mentionat de Varro.A fost probabil vorba de proiectul de roman Naturi catilinare. La 15 aprilie publica in Convorbiri literare din Iasi, poezia Venere si Madona, iar la 15 august Epigonii. La 17 iunie ii scrie lui Iacob Negruzzi redactorul Convorbirilor literare, lamurindu-i ideea fundamentala din Epigonii.

Alaturi de N.Teclu, presedinte, Eminescu, in calitate de secretar, semneaza, in luna martie, un apel pentru strangerea de fonduri in vederea serbarii de la Putna, iar la 4-16 septembrie ii scrie lui Iacob Negruzzi, rugandu-l sa publice in Convorbiri literare notita ce-i trimite, ,,asupra proiectatei intruniri la mormantul lui Stefan cel Mare la Putna". Tot atunci trimite poveste Fat-Frumos din lacrima care se tipareste in Convorbiri literare, in numerele de la 1 si 15 noiembrie.

Sosit incognito la Viena, Iacob Negruzzi ii comunica lui Eminescu impresia puternica de poet in sanul societatii ,,Junimea" din Iasi prin poeziile publicate de acesta in Convorbiri Literare. Ii propune ca dupa terminarea studiilor sa se stabileasca la Iasi.


In cateva scrisori din februarie il pune Negruzzi in curent cu proiectele sale literare si il recomanda calduros pe Ion Slavici. Trimite poezia Mortua Est!, care apare in Convorbiri literare din 1 martie urmata de alte doua poezii: Inger de apa si Noaptea... , care se tiparesc la 15 iunie. La 8 aprilie stil nou "Romania Juna" tine sedinta de unificare a conducerii alegand primul sau coomitet cu Ion Slavici, presedinte, si Eminescu bibliotecar. La 1 august in sedinta de la Cernauti s-au desavarsit pregatirile pentru serbarea de la Putna, fixata pentru 15-27 august. Cu aceasta ocazie Eminescu revede locurile copilariei si ale adolescentei sale. Se abate chiar pe la Botosani si Ipotesti. La 6 august i se adreseaza din Ipotesti lui Titu Maiorescu dandu-i oarecare relatii, provitoare la organizarea serbarii. In ziarul Romanul din 3-15 august, Eminescu publica impreuna cu Pamfil Dan, membru in comitetul serbarii, o scrisoare in care explica semnificatie intalnirii tineretului roman in jurul mormantului lui Stefan cel Mare. Printre tinerii de talent, participanti si activi la serbare, s-au remarcat pictorul Bucevschi si compozitorul Ciprian Porumbescu. Din cauza unor curente contradictorii in sanul societatii Romania Juna, Eminescu demisioneaza impreuna cu Slavici din comitetul de conducere, in toamna anului. Amandoi sunt acuzati ca sunt atasati ideilor "Junimii" din Iasi. In studiul sau despre Directia noua, Titu Maiorescu evidentieaza meritele de poet "poet in toata puterea cuvantului", ale lui Eminescu literare.

Dintre numeroasele proiecte literale in acest an probabil e o forma initiala Proletarul, sub impresia lecturilor poetului despre evidentele Comunei din Paris. Poemul va fi continuat si desavarsit in anii urmatori.

Lucreaza la poemul Panorama desertaciunilor.

La 16 decembrie, intr-o scrisoare catre Serban, care se afla in tara, ii scrie necajit ca duce o mare lipsa de bani, avand datorii pentru chirie apoi "la brit, la cafenea, la fine, pretutindenea". Din aceasta cauza intentioneaza sa se mute la alta universitate in provincie.
Anul probabil al intalniri lui cu Veronica Micle , la Viena.La 10 februarie , intr-o scrisoare catre parinti , se plange ca a fost bolnav , din care cauza se afla intr-o stare sufleteasca foarte rea , agravta si de stirile triste primite de acasa .La 18 martie ajunge sa constante ca "anul acesta e intr-adevar un nefast "din cauza boli si a lipsurilor de tot felul .La 8 aprilie solicita bani pentru a se inscrie in semestrul al doilea .Se plange si de lipsa unui pardesiu .In aceste imprejurari paraseste Viena si vine in tara .La 1 septembrie participa la o sedinta a Junimi din Iasi , unde citeste fragmente din Panorama deserciunilor :Egipetul si inceputul Evului de mijloc ,apoi nuvela Sarmanului Dionis .Prezenta in tara a poetului este confirmata si de o scrisoare pe care Eminescu o trimite din Botosani ,in august lui Titu Maiorescu , in care intervenea in favoare lui Toma Micheru , pentru un concert al acestuia.La 7 septembrie Eminescu citeste in sedinta "Junimii" doua poezii:Inger si Demon si Floare Albastra . Poezia Egipetul avea sa apara la 1 octombrie in Convorbiri literare,iar Inger si demon & Floarea albastra la 1 aprilie anul urmator.Sarmanul Dionis se tipareste la 1 decembrie 1872s si in continuare la 1 ianuarie 1873.

Asigurat printr-o subventie lunara de 10 galbeni din Junimii , Eminescu pleaca la Berlin . O scrisoare a lui Serban din 30 noiembrie da amanuntul ca poetul era plecat cu mai multe saptamani inainte de aceasta data. Inscrierea la Universitatea din Berlin s-a facut la 18 decembrie .De data aceasta Eminescu era inmatriculat ca student ordinar , pe baza unui certificat de absolvire de la gimnaziu din Botosani cursurile la care se inscrisese , sau pe care si le notase sa le urmeze , era foarte variate : din domeniul filozofiei , istoriei ,economiei si dreptului .


Prelucreaza forclor :incepe primele versiuni "Calin si Luceafrul".

Pentru a-si putea asigura o existenta modesta este nevoie sa accepte curand un post la consulatul roman de la Berlin aflat sub conducerea Teodor Rosetti mai tarziu al lui N.Kretulescu .Iensiunea dintre tata si fiu l-a determinat pe poet sa cera exmatricularea si eliberarea uni certificat doveditor ca pana la data de 14 iulie a urmat doua semestre .La 26 iulie i se elibera acest certificat dar Rosetti i-a inleznit ramanerea mai departe la Berlin ,prin marirea salariului ,iar la 8 decembrie sa reinscrie la universitate pentru semestrul dei arna .N-a trecut nici un examen.La 21 septembrie Iorgu Eminovici , militar , se sinucide, dar moartea lui e declarata abia la 2 noiembrie .Fusese imormantat la Ipotesti fara autorizatie si fara declaratie de deces .


Intre 17-29 ianuarie si 7 mai are loc o bogata corespondenta intre Maiorescu si Eminescu , in care I se propune poetului sa-si obtina de urgenta doctoratul in filozofie pentru a fi numit profesor la universitatea din Iasi .Ministrul Invatamantului ii trimite la Berlin suma de 100 galbeni pentru depunerea doctoratului . In timpul verii I se da sarcina de a cerceta oficial pentru statul roman documentele din Koenigsberg dar printr-o scrisoare din 19 septembrie , adresata secretarului agentiei diplomatice din Berlin motiveaza de ce a abandonat aceasta sarcina si de ce a luat drumul catre tara , urmand ca in noiembrie sa se intoarca la Berlin pentru examene .La 1 septembrie era numit insa in postul de director al Bibliotecii centrale din Iasi .La 7 octombrie Maiorescu i-a cunostiinta prin Al.Lambrior ca Eminescu nu poate pleca asa curand in strainatate ca sa faca doctoratul , fiind oprit de oarecare intamplari grave in familia sa .Doua surori se imbolnavisera de tifos la bai in Boiemia , fratele Serban , care daduse semne de alneatie mintala , la 10 octombrie se interna in spital prin intervetia agentiei romane din Berlin .Poetul incepuse sa sufere de o aprindere a incheieturi piciorului.La 28 Noiembrie agentia din Berlin Anunta moartea lui Serban .Pe langa sarcinile de la biblioteca , Eminescu preda acum lectii de logica la institul Academic in locul lui Xenopol .Convorbiri literare de la 1 decembrie ii pubica Imparat si Proletar . La 8 noiembrie promitea ca va veni intr+o joi la serata literara del la Veronica Micle , pre a citi o poezie cu subiect luat din folclor .Toamna o petrece in tovarasia lui Slavici , gazduit la Samson Bod Narescu .Publica in Convorbiri Literare din 1 noiembrie un articol asupra lui Constatin Balacescu reproducandu-I multe poezii.


In prima parte a anului pune ordine la biblioteca si propune imogatatirea ei cu manuscrise si carti vechi romanesti.Intr-un raport din 6 martie , adresatlui Maiorescu , ministrul invatamantului , inainteaza o lista bogata de tiparituri si manuscrise vechi pentru achizitionare .Incepe traducrea din nemteste a unei gramatici paleoslave.La 15 iunie primeste scrisoarea lui Maiorescu prin care i propune functia de revizor scolar pentru districtele Iasi si Vaslui .La 1 iulie este invitat sa-si ia in primire noul post , iar la 2 iulie preda biblioteca lui D.Petrino ,autorul brosuri criticate de Eminescu prin articolul sau O scriere critica .Tot in aceasta vreme este inlocuit si la scoala din cauza grevei declarate de elevi unor clase .La 10 august inainteaza ministerului un raport asupra constatarilor facute cu ocazia conferintelor cu invatatori din judetul Iasi .Remarca pe institutorul e la scoala numaru 2 din Pacurari Iasi.La 5 septembrie trimite un raport cu propuneri de reorganizare a scolilor din Vaslui .In Convorbiri literare din 1 februarie publica poezia Fat-Frumos din tei , iar la 1 aprilie publica tot acolo o scurta dare de schema asupra scrieri Pseudo-cynegeticos de Al. I. Odobescu .


La 14 martie in cadrul prelegerilor publie ale "Junimii", rosteste conferinta pe care o tipareste in Convorbiri literare , din 1 august sub titlu Influenta austriaca

asupra romanilor din principate.La 26 mai inainteaza ministerului un raport elogios asupra unei carti didactice alcatuita de I.Greanga si altii .Pe Creanga il introduce la "Junimea".Schimbandu-se guvernul , Eminescu este in disponsibilitate decretul domnesc numarul 1013 din 3 iunie .Prin raportul sau din 22 iunie catre Ministrul Invatamantului, D.Petrino cere ca Eminescu fost bibliotecar , sa fie urmarit pentru obiecte si carti "sustrase". Ministerul inainteaza raportul Parchetului din Iasi . Prin incheierea sa din 17 decembrie judecatorul de instructie declara insa ca "nu este loc de urmarire".

La 15 august se stinge din viata , la Ipotesti , Raluca Eminovici .

Ramas fara slujba , Eminescu primeste postul de corector si redactor al parti neoficiale la ziarul local Curierul de Iasi .Frecventeaza cu reguralitate sedintele "Junimii" . De multe ori il vizita pe Creanga in bojdeuca sa . Convorbiri literare ii publicau la 1 septembrie poeziile Melancolie , Craiasa din povesti , Lacul si Dorinta, la 1 noiembrie Calin , iar la 1 decembrie Stirgoi . Curierul de Iasi avea numeroase rubrici redactate de Eminescu ,fara semnatura . In aceasta forma apare la 9 iulie schita La aniversare si nuvela Cezara in numerele de la 6,11,13,15si 18 august .Face un drum la Bucuresti , unde , prin Maiorescu , se imprieteneste cu Mite Kremnitz..Veronica Micle ramane insa idolul sau .

Continua activitatea ziaristica la Curierul de Iasi. In forma polemica ia apararea manualului de logica a lui Maiorescu, subtitlul din Observatii critice, in Curierul de Iasi, din 12 august si Inca o data reccensiunea logicei Maiorescu, in Convorbiri literare din 1 septembrie. Publica cronici teatrale in legatura cu spectacolele la care asista. Viziteaza in dese randuri casa batranului Micle si participa la sedintele "Junimii", dar se simte din ce in ce mai singur, fapt pe care i-l comunica la 20 septembrie lui Slavici, iar la 12 octombrie precizeaza, catre acelasi, ca Iasii i-au devenit "nesuferiti". Fiind invitat sa intre in redactia ziarului Timpu, Eminescu paraseste Iasii in a doua jumatate a lunii Octombrie si vine la Bucuresti, unde se dedica gazetariei. Anul se scurge fara ca poetul sa fi publicat macar un vers. La 18 octombrie, totusi, Negruzzi se entuziasma de seria de articole din Timpul, Icoane vechi si Icoane noua "minunat scrise si minunat cugetate". Eminescu insa nu avea bani nici pentru o fotografie ceruta de Negruzzi la Iasi, spre a-i pune chipul in tabloul cu portretele junimistilor.


Activitatea ziaristica intensa. Nu raspunde scrisorilor primite de la Iasi. Abia daca participa la sedintele saptamanale de la Maiorescu si de Mite Kremnitz. Venirea lui Rossi la Bucuresti ii ocupa serile. Subtitlul Reprezentatiile Rossi publica in Timpul de la 28 ianuarie o scurta cronica teatrala. Si reprezentatiile romanesti il preocupa: la 6 octombrie publica un foileton cu titlul Deschiderea stagiunii 1878-1879. Dupa insistente numeroase, trimite lui Negruzzi 4 poezii: Povestea codrului, Povestea teiului, Singuratate si Departe sunt de tine., care se publica in Convorbiri literare din 1 martie. La 16 aprilie publica in Timpul un foileton, Pastele, care l-a impresionat pe Caragiale atat incat peste 15 ani avea sa-l reproduca in Moftul roman (1893). La 26 mai citeste acasa la Maiorescu poezii, prezent fiind si Alecsandri, sarbatoritul de la Montpellier pentru Ginta latina. In iulie, sfatuit de medic, isi i-a concediu de la ziar si pleaca la Floresti-Dolj, la mosia lui Nicolae Mandrea. Aici traduce, din insarcinarea ministrului cultelor si invataturilor publice, tomul intai al scrierii Fragmente din istoria romanilor de Eudoxiu Hurmuzaki, aparuta de curand in nemteste. La 13 iulie scrie din Floresti, adresand lui Caragiale si Ronetti-Roman, colegi de redactie, o scrisoare plina de umor si de sarcasm.

Dupa inapoierea de la Floresti i s-a propus sa se mute la Maiorescu, dar poetul nu a primite. La 17 septembrie face o recenzie in Timpul despre Cuvente den batrani, tomul I, de Hasdeu. Participa, intre 11 si 13 noiembrie, la a 15-a aniversare a Junimii la Iasi, mergand impreuna cu Slavici si Caragiale, toti trei in contul lui Maiorescu.


Satisface di plin cererile repetate ale lui Negruzzi si-I trimite la Iasii poezii ca se publica in Convorbiri literare : Pajul cupidon. , O,ramai , Pe aciasi ulicoara . la 1 februarie, De cate ori iubito . Rugaciunea unui dac si Atat de frageda. , la 1 septembrie Afara-i toamna , Sunt ani la mijloc , Cand inusi glasul, Freamat de codru, Revedere ,Despartire si Foaia vesteda, la 1 octombrie .Creste pasiunea pentru Mite Kremitz , careia ii preda lecti de limba romana si-I ofera in manuscris poezia Atat de frageda. Faptul il alarmeaza pe Maiorescu , dupa cum reiese dintr-o insemnare a criticului in ziua de 1 iunie :"Grea epoca Eminescu".La 6 august moare Stefan Micle .Eminescu scrie veronichii .Vaduva lui Micle vine la Bucuresti si-l roaga sa intervie pentru urgentarea pensiei sale.Impreuna fac planuri de casatorie nerealizabile .Se afunda din ce in ce mai mult in munca de gazetar .In redactie ar un rol preponderent , dar obositor .


Intr-o scrisoare catre Henrieta se plange ca are mult de lucru si ca-i bolnav trupeste , dar mai mult sufleteste .Din parte familie primeste numai imputari, in special adresate de tatal sau. N-are nici timp nici dispozitie sa-l felicite macar pe Matei care ii trimisese invitatie de nunta .Se simte imbtranit si ar vrea sa moara. Nu-si vede capul de datori .

Nu publica decat o poezie :O,mama. , care apare in Convorbiri literare din 1 aprilie .Negruzzi ii scrie inputandu-i ca nu ii mai trimite nici o colaborare. Renunta la casatoria proiectata cu Veronica Micle .Mite Kremnitz afirma ca inima poetului s-a aprins de o noua flacara .Maiorescu precizeaza ca e vorba de o doamna Poenaru Lecca , care-l ispira probabil , in poeziile pe care nu le publica, dar le citeste la intalnirile literare saptamanale .Corespondenta cu Veronica se poarta pe un ton iritat .La 6 decembrie Veronica se plange lui Hasdeu ca Maiorescu l-a determinat pe Eminescu sa nu-si tina fagaduiala de a o lua in casatorie .


Scrie la 18 martie , cerand iertare tatalui sau bolnav ca nu poate veni sa-l vada "Negustoria de gogosi si de brasoave" il tine strans de "dugheana" se plange ca-I ie "acru sufletul de cernala si de condei" .Tot odata ii scrie lui Negruzzi , spunand ca nu gaseste un minut liber spre a raspunde la scrisorileDocument Info


Accesari: 4211
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )