Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Aparitia noii editii a "Gramaticii Academiei"

profesor scoala
Aparitia noii editii a "Gramaticii Academiei" (GALR) -

un imbold în înnoirea predarii limbii române în scoala


Înca de la aparitia DOOM (Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii române, editia a II-a), din "Nota asupra editiei", cititorul a aflat ca o noua "Gramatica a Academiei" se afla în pregatire. Iata ca, recent, aparitia noii gramatici academice a devenit fapt împlinit si este interesant de constatat în ce masura cele doua lucrari (DOOM2 si noua GALR) de o importanta capitala pentru normarea, cunoasterea si folosirea corecta a limbii române sunt puse de acord. Acest deziderat, dificil de realizat din cauza volumului mare de lucru, ramâne sa fie îndeplinit de specialisti într-un viitor apropiat si în urma unui demers analitic atent, în asa fel încât observatiile lor sa contribuie la eliminarea eventualelor neconcordante.

Acest aspect nu constituie însa subiectul articolului de fata si de aceea vom face câteva referiri la necesitatea adoptarii noii gramatici pentru uzul scolar. Mai întâi trebuie sa precizam ca, întâmpinata de cele mai multe ori favorabil, uneori însa si cu oarecare ironie, neîncredere sau iritare, nu de putine ori cu malitiozitate (a se vedea numeroasele stiri sau semnale din diverse ziare ori din emisiunile radio-TV., neapartinând însa unor specialisti din domeniu), noua editie a GALR a stârnit un viu interes, mai ales prin noutatile constatate la o prima frunzarire a ei: renuntarea la cele doua parti ale gramaticii - morfologia si sintaxa - , diversificarea felului complementelor, înmultirea numarului conjugarilor verbale etc.

Desigur ca nu putem face observatii permanente asupra acestei lucrari de referinta în studiul limbii române atâta vreme cât nu ne aplecam cu atentie si cu seriozitate asupra ei. Ceea ce putem observa însa este faptul ca unele dintre autoarele GALR au fost implicate si în alcatuirea DOOM2, fie ca autoare, fie ca referenti stiintifici, ceea ce confera certitudinea concordantei dintre cele doua lucrari si a valorii lor stiintifice. Aceasta certitudine este data si de competenta tuturor autoarelor, cunoscute si apreciate cadre didactice de la diferite universitati din tara (totusi, de ce nu si de la universitatile din Cluj, din Iasi si din Timisoara, ci numai din Bucuresti, din Ploiesti si din Brasov?!) sau cercetatoare de la Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" din Bucuresti.

Cu certitudine ca actuala GALR era absolut necesara, ca s-a facut un imens si important pas înainte în acest domeniu. Totodata, noua editie trebuie sa fie un imbold în înnoirea predarii limbii române în scoala, dar pentru aceasta se impune, în momentul de fata în învatamântul românesc, spre binele acestuia si în folosul tuturor celor implicati în acest proces, adoptarea GALR pentru necesitatile scolare, ceea ce presupune o prelucrare prealabila a materialului, cu o destinatie speciala didactica. Orice dascal trebuie sa fie convins de necesitatea înnoirii predarii gramaticii limbii române în învatamântul preuniversitar si actuala lucrare poate constitui un temei si un imbold în acest sens.Pornind de la aceste considerente si având în vedere ca se continua editarea noilor manuale alternative de limba româna în anii urmatori, începând cu clasa a

V-a, credem ca ar fi absolut necesar ca la nivelul MEdC, în cadrul Comisiei de limba româna, sa se stabileasca cu exactitate continuturile ce vor fi incluse în viitoarele programe si manuale.

Înnoirea este necesara nu numai ca o cerinta a reformei, ci si pentru ca asigura o noua calitate si sporeste eficienta procesului instructiv-educativ; însa ea trebuie sa se bazeze pe principii ferme si solid argumentate si de aceea structurarea continuturilor si stabilirea cuantumului lor cu exactitate sunt absolut necesare pentru a nu crea o serie de disfunctionalitati în elaborarea noilor manuale scolare si de discrepante în ceea ce priveste volumul de cunostinte, aceasta neexcluzând originalitatea abordarii lor. Aceasta unitate în stabilirea continuturilor se impune si pentru ca, în cazul unor examene de absolvire si de admitere, este necesara si o unitate în evaluarea cunostintelor candidatilor.

Fenomenul înnoirii trebuie privit si în perspectiva, deoarece ar fi absurd ca atâta vreme cât exista o noua GALR cuprinzând multe noutati în domeniu, sa existe, paralel, o gramatica scolara depasita, care ar fi, implicit, o piedica în formarea unor viitori specialisti ce trebuie familiarizati înca de pe bancile scolii cu unele noutati, fie ele chiar elementare, în domeniul respectiv.

Credem ca toate dificultatile pe care le implica o astfel de înnoire a gramaticii scolare pot fi depasite daca actiunea demareaza la timp si se desfasoara cu seriozitate, cu responsabilitate si cu competenta.


Document Info


Accesari: 2116
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )