Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Caracteristica generala a pedagogiei speciale

profesor scoala


Caracteristica generala a pedagogiei speciale

In sens general pedagogia speciala este aceea disciplina care elaboreaza metode si procedee pedagogice de interventie. Pedagogia speciala se ocupa de cazurile „speciale”, adica de acele categorii de populatie care se afla la extremele statistice ale societatii. De aceea pedagogia speciala are in vedere atat copii cu d 717j96h eficiente, care nu pot face fata cerintelor minime ale societatii, cat si copiii supradotati, care se remarca prin capacitati deosebite si carora, de multe ori, societatea nu este capabila sa le raspunda in maniera cea mai adecvata. Daca tinem cont de preocuparile tot mai frecvente privind educatia, recuperarea sau integrarea socio-profesionala a tinerilor si adultilor, observam cum domeniul de referinta al psihopedagogiei speciale depaseste cadrul copilariei.    Cu toate ca accentul cade in mod deosebit pe problematica varstei tinere (copii, puberi, adolescenti), in abordarea moderna pedagogia speciala tinde sa cuprinda intreg spectrul vietii, deoarece deficienta nu mai ramane o preocupare exclusiva al individului si a apropiatilor acestuia. Prin transformarea ei in handicap, devine subiect de interes al intregii comunitati.Tot despre handicap, dar de o alta natura, putem vorbi si in cazul copiilor supradotati. Daca societatea nu devine constienta de cerintele speciale ale acestora, substimularea scolara, conformismul social, neatractivitarea locului de munca pot conduce in timp la demobilizarea copiilor si tinerilor supradotati. In acest caz o reforma a scolii fara o reforma a societatii ramane doar un inutil exercitiul de imagine.

In cazul persoanelor cu disabilitati, folosim termenul de defectologie intr-un sens restrans, adica de domeniu al psihopedagogiei speciale preocupat de cunoasterea si remedierea starilor de handicap.

Defectologia este o disciplina a stiintelor psihopedagogice, biologice si fizice ale persoanelor cu disabilitati (intelectuale, motore, senzoriale, de limbaj etc.), principiile si metodologia instruirii, educarii, recuperarii si formarii pentru munca si viata a acestora. Preocuparile specialistilor in domeniu sunt de ordin pur aplicativ.

Obiectivele pe care ni le propunem in cadrul acestui curs sunt urmatoarele:

  • Precizarea cadrului conceptual-metodologic al pedagogiei speciale (obiect de studiu si relatii interdisciplinare; concepte de baza; clasificarea deficientelor; finalitati teoretice si practice ale pedagogiei speciale etc.).
  • Identificarea specificului diagnozei si prognozei in pedagogie speciala. Cu accent pe activitatea de prevenire si consiliere a familiilor copiilor.
  • Expunerea principalelor caracteristici ale diferitor categorii de disabilitati (tulburari de dezvoltare, tulburari de invatare, deficiente fizice si neuromotorii, deficiente mintale, auditive, vizuale), precum si abordarea fenomenului de policandicap (autism si surdocecitate).
  • Formarea unor reprezentari sociale corecte privind persoanele cu disabilitati si locul acestora in societate.

referitoare la aspectele specifice ale dezvoltarii psihice - in stransa legatura cu particularitatile dezvoltarii fizice –a copiilor care sufera de diferite deficiente .

Pedagogia speciala este disciplina stiinsifica care studiaza teoretico-practic probleme de educatie si instruire a copiilor cu disabilitati in scopul corectiei problemelor in dezvoltarea lor fizica si psihica in vederea pregatirii lor pentru viata sociala.Document Info


Accesari: 2887
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )