Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
MANUAL CADRUL ASIGURARII CALITATII CADRUL DE LUCRU PENTRU INSPECTIA EFECTUATA IN SCOLILE IPT

profesor scoalaMANUAL

CADRUL ASIGURĂRII CALITĂŢII

CADRUL DE LUCRU PENTRU INSPECŢIA EFECTUATĂ ĪN sCOLILE ĪPTMANUAL AL ACTIVITĂŢII DE INSPECŢIECUPRINS


Introducere


Capitolul 1 Criterii ale cadrului de asigurare a calitatii


Capitolul 2 Ghid de inspectie


Capitolul 3 Fisa de observare īn inspectie


Capitolul 4 Manual privind raportul de inspectie


Capitolul 5 Raportul de inspectie
MANUALUL INSPECŢIEI


INTRODUCERE


Prezentul manual a fost realizat ca parte a procesului de elaborare a unui Cadru de Asigurare a Calitatii pentru scolile ĪPT. Ghidul din prezentul manual este menit sa sprijine inspectorii īn procesul de inspectie.


Obtinerea calitatii īn desfasurarea programelor educationale oferite īn cadrul īnvatamāntului profesional si tehnic este un proces pe termen lung care necesita o planificare si o organizare atenta. Unul dintre pasii pe care trebuie sa īi parcurgeti īn vederea dezvoltarii unui sistem de asigurare a calitatii īn cadrul scolii dumneavoastra este autoevaluarea performantei scolii īn raport cu anumite principii ale calitatii. Capitolul 1 prezinta cele opt principii ale calitatii si indicatorii de performanta asociati fiecaruia (documentul #QA01). Nu trebuie sa va īngrijorati īn legatura cu numarul mare al indicatorilor de performanta si cu standardul īnalt de performanta pe care acestia īl descriu. Principiile calitatii reprezinta standardul dorit care poate fi obtinut numai īn urma unui īndelungat proces de dezvoltare.


Acelasi lucru este valabil si pentru lista dovezilor propuse. Aceste liste ofera exemple de documente, politici, proceduri si activitati pe care inspectorii le pot analiza ca dovezi ale rezultatelor si performantei scolii ĪPT. Īn momentul de fata scolile ĪPT nu dispun de toate elementele descrise īn aceste liste. Crearea acestor elemente va face parte din planul de dezvoltare pe termen lung al scolii ĪPT.


Ca introducere la procesul de autoevaluare si la cadrul de asigurare a calitatii scolile ĪPT vor īncepe sa lucreze doar pe baza principiului de calitate 5. Scopul inspectiei este acela de a valida procesul de autoevaluare si notare al scolilor ĪPT.


Capitolul 2 ofera inspectorilor īndrumari generale privind procesul de inspectie (document # QA13).


Capitolul 3 contine fisa de observare īn cadrul inspectie (document # QA15), pe care inspectorii o vor folosi cānd vor observa procesul de predare si īnvatare. Este aceeasi fisa de observare ca aceea folosita de scolile ĪPT īn timpul procesului de observare a propriilor profesori.


Manualul privind raportul de inspectie (document # QA16) din capitolul 4 explica modul īn care inspectorii pot colecta dovezi, pot efectua evaluari si formula judecati si modul īn care se utilizeaza si se completeaza formatul raportului (document # QA17), care este īn capitolul 5.


Inspectorii vor gasi alte īndrumari si comentarii utile despre autoevaluarea scolii ĪPT (document # QA02) si dovezile privind performanta (document # QA11) īn manualul de autoevaluare.


CADRUL DE ASIGURARE A CALITĂŢII

Ghid pentru inspectorii scolari responsabili de

scolile ĪPTIntroducere


Toti elevii au dreptul fundamental la un proces de īnvatare de buna calitate. Inspectia constituie o componenta esentiala a Cadrului de Asigurare a Calitatii pentru ridicarea nivelului de calitate. Aceasta asigura o evaluare externa independenta a calitatii si a standardelor scolilor ĪPT. Prezentul document defineste cadrul īn care trebuie sa se desfasoare inspectia, pregatirile care trebuie avute īn vedere pentru o inspectie externa si principiile care stau la baza modului īn care inspectorii īsi īndeplinesc sarcinile de lucru. Documentul prezinta de asemenea natura autoevaluarii si importanta acesteia īn cresterea nivelului calitatii īn scolile ĪPT (vezi si documentul #QA02).


Inspectorii trebuie sa īncerce sa ajunga la un echilibru īntre necesitatea unei inspectii riguroase si flexibilitatea de care este nevoie pentru a raspunde situatiilor individuale care caracterizeaza fiecare scoala ĪPT care trebuie inspectata. Inspectia trebuie sa fie o experienta pozitiva si īn acelasi timp provocatoare. Ea completeaza autoevaluarea facuta de fiecare scoala ĪPT si contribuie la stimularea si dirijarea procesului de īmbunatatire. Inspectia constituie o buna ocazie pentru personalul care lucreaza īn scolile ĪPT de a fi pus īn fata unei evaluari impartiale si clare a calitatii muncii lor si a unei analize a punctelor tari, punctelor slabe si prioritatilor existente īn vederea īmbunatatirii.


Acest ghid trebuie privit mai degraba ca un set de proceduri care se aplica īn mod obisnuit īn cazul inspectiilor, decāt ca o serie de reguli inflexibile. Ghidul prezinta elementele pe care trebuie sa le includa o inspectie si activitatile care trebuie efectuate de inspectori. El include de asemenea cerintele care trebuie īndeplinite īn vederea inspectiei. Inspectorii trebuie sa īndeplineasca aceste cerinte īn totalitate, iar inspectorul īnsarcinat cu īntocmirea raportului este īn ultima instanta responsabil de componenta echipei de inspectori, de calitatea inspectiei si de raportul de inspectie.


Alte īndrumari privind implementarea Cadrului de desfasurare a inspectiei sunt furnizate īn urmatoarele documente:


Manualul privind raportul de inspectie (document # QA16)

Raportul de inspectie (document # QA 17)

Fisa de observare īn cadrul inspectiei (document # QA 15)

Criteriile cadrului de asigurare a calitatii (document # QA 01)
Responsabilitatile Inspectoratului


Programul national de inspectie este condus si administrat de inspectorii care se ocupa de īnvatamāntul profesional si tehnic. Inspectoratul va stabili programul ciclurilor de inspectie la nivel judetean si national si va hotarī cānd vor avea loc inspectiile (īn mod normal ciclul este de 4 ani). Inspectoratul trebuie sa se asigure ca inspectiile sunt efectuate si sunt raportate obiectiv si impartial.


Inspectoratul stabileste data de desfasurare a fiecarei inspectii a unei scoli ĪPT, īn functie de urmatoarele criterii:

data la care a avut loc inspectia precedenta

constatarile inspectiei precedente

tendintele ce caracterizeaza performantele obtinute īn decursul timpului

performantele obtinute raportate la mediile nationale


Rezultatele inspectiilor individuale la scolile ĪPT contribuie la īmbunatatirea nivelului calitativ īn sectorul respectiv. Inspectoratul va folosi aceste constatari pentru a revizui si īmbunatati calitatea viitoarelor inspectii si modul de lucru al echipelor de inspectori.


Inspectoratul trebuie de asemenea sa colationeze dovezile din baza sa de date astfel īncāt concluziile inspectorilor sa constituie date de comparatie pentru inspectiile viitoare si pentru statisticile nationale. Baza de date va fi de asemenea folosita ca suport pentru implementarea planurilor de īmbunatatire.


Īn plus, inspectoratul este responsabil cu recrutarea si instruirea inspectorilor si cu monitorizarea performantelor acestora.


Urmatoarele principii sunt aplicabile pentru toate activitatile de inspectie efectuate īn numele inspectoratului.


a. Inspectiile trebuie sa aiba īn vedere interesul elevilor, pentru a īncuraja existenta unei oferte educationale de īnalta calitate, care sa raspunda unor necesitati diverse si sa promoveze egalitatea.


b. Inspectia evalueaza si pune un diagnostic īn ce priveste calitatea si conformitatea, furnizānd astfel o baza clara pentru īmbunatatirile viitoare.


c.          Inspectia ia īn considerare si valideaza autoevaluarea efectuata de scolile ĪPT.


d.         Inspectia ofera un feedback clar si constructiv si duce la elaborarea unui raport scris care evalueaza performanta si calitatea si care identifica punctele tari si domeniile de activitate care trebuie īmbunatatite.


e. Inspectia este efectuata de persoane care dispun de cunostinte profesionale si instruire adecvate si suficiente.


f.           Judecatile de evaluare formulate de inspectori se bazeaza pe indicatorii de performanta din cadrul de asigurare a calitatii si sunt justificate prin dovezi valabile.


g.         Inspectia reflecta codul de conduita.


h.         Inspectia respecta cerintele de asigurare a calitatii.Aceste principii garanteaza ca:


toate constatarile inspectiei sunt valabile, viabile si consecvente.


toate constatarile inspectiei contribuie la procesul de īmbunatatire


inspectia este caracterizata prin transparenta fata de persoanele care sunt inspectate


Principii de calitate


Inspectia masoara calitatea ofertei educationale profesional si tehnic prin raportare la o serie de indicatori de performanta privind calitatea. Acestia sunt grupati īn opt principii ale calitatii (PC):


PC 1 Managementul calitatii

PC 2 Responsabilitati de management

PC 3 Managementul resurselor

PC 4 Proiectare si dezvoltare

PC 5 Predare si īnvatare

PC 6 Evaluarea si certificarea īnvatarii

PC 7 Masurare si analiza

PC 8 Īmbunatatire


Principiile de calitate sunt definite īn cadrul de asigurare a calitatii (document #AQ01), care specifica standardele de calitate īn vederea autoevaluarii si inspectiei. scolile ĪPT folosesc indicatorii de performanta īn procesul de autoevaluare pentru monitorizarea si īmbunatatirea performantei si a calitatii, precum si īn vederea pregatirii pentru inspectie. Inspectorii folosesc indicatorii de performanta pentru a valida raportul de autoevaluare, precum si pentru a inspecta performanta globala a scolilor ĪPT.


Sistemul de inspectie pentru scolile ĪPT


Inspectorii trebuie sa īsi formeze o opinie generala justificata cu privire la eficienta ofertei educationale ĪPT si la masura īn care aceasta satisface nevoile elevilor. Īn acest scop, ei trebuie sa analizeze rezultatele procesului educational, calitatea educatiei si instruirii, precum si calitatea conducerii si managementului scolilor ĪPT.


Judecatile formulate de inspectori trebuie sa se bazeze pe dovezi. Acestea se pot obtine de exemplu prin observarea procesului de īnvatare, interviuri cu elevii si cu personalul didactic, proceduri documentate si prin fisele de īnregistrare a performantelor. Inspectorii aduna dovezi din mai multe surse pentru a investiga toate aspectele semnificative.


Inspectorii trebuie sa analizeze esantioane de dovezi de o īnalta calitate, care sa respecte cerintele ca acestea sa fie documentate, masurabile, valabile, viabile, suficiente, actuale, consecvente si autentice.


De exemplu, pentru a emite judecati privind rezultatele scolare ale elevilor, inspectorii trebuie sa analizeze gradul īn care elevii reusesc sa atinga tinte ambitioase, standardele lor de lucru, precum si progresul īnvatarii īn raport cu potentialul lor si rezultatele anterioare. Inspectorii combina aceste evaluari si indicatori atunci cānd īsi formuleaza judecatile.


Inspectorii pot analiza de asemenea si alte aspecte ale ofertei educationale, ca de exemplu calitatea si eficienta conducerii, gama ofertelor educationale, inclusiv continutul programului de īnvatamānt, sprijinul acordat fiecarui elev īn parte si modul īn care toate acestea contribuie la atingerea standardelor. Cānd aplica principiile de inspectare la o scoala ĪPT particulara, inspectorii trebuie sa identifice contextul īn care are loc procesul de īnvatare. Evident ca pentru diversele scoli ĪPT si pentru localitati diferite, contextul va fi diferit.


Īn plus, inspectorii trebuie sa analizeze si sa raporteze daca scolile ĪPT īsi īndeplinesc sarcinile generale si specifice, conform legislatiei nationale si masura īn care oferta educationala include toate categoriile sociale, prin promovarea egalitatii rasiale si a unor sanse egale de acces la educatie si instruire. Aceasta include oferta educationala pentru elevii cu dificultati si/ sau deficiente.


Īn sfārsit, inspectorii trebuie sa īntocmeasca un raport cu constatarile lor, sa formuleze judecati privind standardele observate si sa comenteze asupra calitatii procesului de īnvatare, a conducerii si managementului īn scolile ĪPT.


Un alt aspect foarte important al rolului inspectorului este furnizarea de sprijin si īndrumare pentru scolile ĪPT īn procesul lor de autoevaluare. Astfel, inspectorul va actiona ca un mentor sau instructor care ajuta scolile īn procesul de dezvoltare si care da exemple de buna practica tuturor scolilor.


Autoevaluarea si inspectia


Responsabilitatea pentru īmbunatatirea ofertei īnvatamāntului profesional si tehnic revine īn primul rānd scolilor ĪPT. Este esential ca scolile ĪPT sa evalueze īn mod regulat toate aspectele care tin de oferta sa educationala si sa īncerce sa īmbunatateasca continuu calitatea. scolile ĪPT trebuie sa elaboreze un raport anual de autoevaluare īn care sa īsi identifice punctele tari si punctele slabe. Īn plus, scolile ĪPT trebuie sa elaboreze un plan de īmbunatatire īn care sa se arate cum sunt vor fi remediate punctele slabe si cum vor fi valorificate punctele tari.


Totusi, autoevaluarea ca mijloc de asigurare a calitatii nu se poate substitui evaluarii externe. Procesul de autoevaluare īsi poate atinge scopurile numai daca este integrat īntr-un feedback adecvat oferit de evaluatori externi acceptati. Numai atunci cānd autoevaluarea efectuata de scoala ĪPT este comparata cu evaluarile realizate de terte parti competente, aceasta dobāndeste gradul necesar de obiectivitate si siguranta unui judecati solide care sa genereze īmbunatatiri. Autoevaluarea si inspectia sunt doua fete ale aceleiasi monede.


Inspectorii valideaza procesul de autoevaluare a scolilor ĪPT, raportul si planul de īmbunatatire, contribuind astfel la o īmbunatatire continua si la mentinerea unor standarde de calitate foarte ridicate. Procesul de īmbunatatire continua a unei scoli ĪPT include:


evaluarea performantei

elaborarea unui plan de īmbunatatire

stabilirea tintelor

monitorizarea si analizarea masurii īn care planurile sunt realizate si tintele sunt atinse

popularizarea exemplelor de buna practica

inspectii externe


Autoevaluarea joaca un rol important īn inspectii. Ea furnizeaza scolii ĪPT si inspectorului īnsarcinat cu īntocmirea raportului un mijloc de a garanta ca inspectia acopera aspecte care sunt importante pentru scoala ĪPT.


scolile ĪPT au la dispozitie o serie de procese interne pentru monitorizarea propriei performante si pentru evaluarea eficientei eforturilor depuse īn vederea īmbunatatirii rezultatelor scolare. O astfel de monitorizare contribuie direct la procesul de actualizare a planurilor de īmbunatatire īntocmite de scolile ĪPT. O autoevaluare riguroasa si un plan de īmbunatatire bun trebuie sa reprezinte o parte integranta a managementului scolilor ĪPT.


Prin urmare, calitatea si modul īn care sunt utilizate autoevaluarea si planificarea īmbunatatirilor reprezinta indicatori importanti ai performantei manageriale. Dovezile care arata cāt de eficienta este autoevaluarea efectuata de scolile ĪPT si modul īn care aceasta este folosita īi ajuta pe inspectori sa evalueze calitatea managementului si conducerii, precum si capacitatea de īmbunatatire a scolilor ĪPT.


scolile ĪPT pot efectua autoevaluarea īn orice moment al anului, moment care sa fie cel mai potrivit pentru ciclul de planificare operationala si strategica al scolii. Īn orice moment anterior unei inspectii, scolile ĪPT īsi pot actualiza raportul de autoevaluare, atragānd atentia echipei de inspectori asupra īmbunatatirilor propuse privind oferta educationala si asupra schimbarilor cu privire la aspectele de baza pe care scoala ĪPT le face.


Elementul central al raportului de autoevaluare īl constituie evaluarea ofertei educationale īn functie de raspunsurile la indicatorii de performanta inclusi īn principiile de calitate. Īn elaborarea raportului lor de autoevaluare, scolile ĪPT formuleaza judecati privind performanta obtinuta, identificānd punctele tari, punctele slabe si īmbunatatirile necesare. Toate judecatile trebuie sprijinite de dovezi solide.


Cānd este planificata o inspectie, raportul de autoevaluare al scolii ĪPT este trimis la inspectorat, īmpreuna cu celelalte informatii relevante, cum ar fi datele privind rata de retentie, progresul si rezultatele scolare.


Inspectorii folosesc raportul de autoevaluare atunci cānd planifica si efectueaza o inspectie. Raporturile de inspectie cuprind judecati de evaluare privind rigurozitatea si minutiozitatea raportului de autoevaluare. Pentru a sustine aceste procese, raportul de autoevaluare (document # QA10) va fi elaborat īn acelasi format ca si raportul de inspectie (document #QA17), folosit de inspectori. Īn plus, fisa de observare a procesului de predare - īnvatare folosit de scolile ĪPT (document #QA14) corespunde fisei de observare folosite de inspectori (document #QA15).


Inspectorii si echipele de inspectori


Fiecare inspectie la scolile ĪPT va fi condusa de inspectorul īnsarcinat cu īntocmirea raportului, care va fi responsabil de conducerea echipei de inspectori si de coordonarea inspectiei. Inspectorul īnsarcinat cu īntocmirea raportului este responsabil cu aprobarea componentei echipei de inspectori si cu conducerea desfasurarii activitatilor de inspectie. Acesta trebuie sa se asigure ca echipa corespunde situatiei individuale a fiecarei scoli ĪPT si ca nici un membru al echipei nu are legatura cu scoala respectiva, astfel īncāt sa nu existe nici o īndoiala īn privinta capacitatii acestuia de a actiona impartial. Inspectorul īnsarcinat cu īntocmirea raportului va fi de asemenea responsabil cu redactarea raportului final scris si cu furnizarea de feedback oral directorului scolii ĪPT īn cauza.


Inspectorii au responsabilitatea de a inspecta si raporta īn ceea ce priveste anumite arii curiculare sau principii de calitate specifice. Toti inspectorii care fac parte din echipa vor contribui la evaluarea globala a scolii ĪPT, vor furniza dovezi si vor formula judecati de evaluare privind principiile de calitate. Aceste informatii vor fi folosite pentru o evaluare generala a scolilor ĪPT. Inspectorii īsi vor planifica si folosi timpul cu grija si īntr-un mod eficient īn vederea colectarii informatilor necesare pentru sustinerea judecatilor formulate. Ei trebuie sa fie receptivi la impactul pe care inspectia o are asupra profesorilor si asupra celorlalti membri ai personalului din scoala ĪPT si sa respecte un cod profesional de conduita.


Inspectiile trebuie sa fie deschise, riguroase si corecte. Inspectorii trebuie sa respecte confidentialitatea īn ce priveste scolile ĪPT, personalul si elevii acestora. Ei trebuie sa fie politicosi si īn acelasi timp constienti de tensiunile care se pot crea īn timpul unei inspectii.


Membrii echipei de inspectori trebuie sa detina īn colectiv cunostintele si experienta necesara inspectarii tuturor aspectelor ofertei educationale, care trebuie acoperite īn timpul inspectiei. Echipa va fi formata din inspectori competenti, apti pentru inspectie. Inspectorul īnsarcinat cu īntocmirea raportului trebuie sa se asigure ca membrii echipei sunt repartizati adecvat, astfel īncāt inspectia sa corespunda situatiei particulare a scolii ĪPT inspectate.


Īnainte de a participa la inspectarea scolilor ĪPT, fiecare inspector trebuie sa absolve īn mod satisfacator un program de instruire aprobat de MECT, referitor la rolul Inspectorului.


Inspectorii īnsarcinati cu īntocmirea raportului trebuie sa se asigure ca judecatile de evaluare privind scolile ĪPT sunt corecte si exacte, ca se bazeaza pe dovezi solide si ca acopera cerintele de evaluare ale indicatorilor de performanta. Īn plus, acestia trebuie sa se asigure ca judecatile de evaluare de baza īntrunesc consensul echipei de inspectori, ca inspectorii urmeaza o abordare consecventa īn ce priveste colectarea si īnregistrarea dovezilor si ca manifesta o conduita profesionista īn timpul inspectiei si īn comunicarea feedback-ului catre profesori si conducere.


Inspectorii trebuie sa ofere feedback catre conducerea scolii ĪPT pe parcursul īntregii inspectii pentru a verifica validitatea judecatilor lor, pentru a da scolii ĪPT posibilitatea de a furniza mai multe dovezi si pentru a ajuta scoala ĪPT sa īsi īmbunatateasca calitatea ofertei educationale.


Inspectorul īnsarcinat cu īntocmirea raportului va fi responsabil cu controlul calitatii, care include verificarea atenta a selectarii activitatilor inspectate si masura īn care diversi profesori sunt observati īn timpul orelor; va trebui de asemenea sa monitorizeze si daca este cazul sa intervina īn activitatea inspectorilor pentru a se asigura ca cerintele sunt īndeplinite si ca dovezile si judecatile sunt protejate.


Codul de conduita profesionala


Inspectorii trebuie sa respecte standarde profesionale de īnalta calitate īn activitatile lor. Aceste standarde sunt asigurate printr-un cod de conduita pentru inspectori. Inspectorii se vor asigura ca personalul scolilor ĪPT este tratat corect si ca obtin beneficii īn urma inspectiei respective. Acestia vor depune toate eforturile pentru a asigura cooperarea si īncrederea celor care sunt inspectati.


Inspectorii trebuie:

sa evalueze obiectiv si impartial

sa nu aiba nici o legatura cu scoala ĪPT, care le-ar putea prejudicia obiectivitatea

sa elaboreze un raport corect

sa se asigure ca judecatile formulate sunt exacte

sa se asigure ca judecatile sunt comunicate cu claritate si onestitate

sa aiba un mod de lucru transparent si deschis si sa ofere feedback

acolo unde este cazul sa tina conducerea la curent īn ce priveste problemele care se ivesc si constatarile lor

sa dea dovada de integritate īn desfasurarea activitatii lor si sa aiba un comportament politicos


sa depuna toate eforturile pentru a reduce pe cāt posibil starea de tensiune a celor implicati īn inspectie si sa aiba ca prioritati interesul si bunastarea acestora

sa mentina un dialog practic si productiv cu persoanele inspectate

sa adere la principiul egalitatii sanselor

sa respecte confidentialitatea informatiilor

sa respecte dreptul indivizilor de a ramāne anonimi

sa fie pe deplin pregatiti pentru inspectiile pe care le efectueaza

sa mentina solicitarile de informatii si alte materiale la un nivel realist minim


Inspectiile trebuie efectuate cu profesionalism astfel īncāt sa asigure cooperarea deplina a scolii ĪPT, sa inspire īncredere īn activitatea inspectorilor si īn judecatile acestora si sa contribuie semnificativ la procesul de īmbunatatire. Īn acest scop, inspectorii trebuie sa raspunda celor mai īnalte standarde profesionale cerute de codul de conduita profesionala. Inspectorii īnsarcinati cu īntocmirea raportului trebuie sa se asigure ca echipele de inspectie respecta acest cod.


Notificarea inspectiei


scolile ĪPT primesc īn mod normal o notificare privind faptul ca vor fi inspectate. Pentru 19419d311t a facilita planificarea inspectiei, scolile ĪPT trebuie sa furnizeze anumite informatii. Īntrucāt echipa de inspectori va esantiona datele privind rata de retentie, progresul si rezultatele scolare pentru anul precedent inspectiei, scoala ĪPT trebuie sa trimita aceste date īnainte de inspectie. Inspectorii vor utiliza, īntr-o cāt mai mare masura posibil, documentele existente ale scolii ĪPT.


scoala ĪPT trebuie sa furnizeze īn interval de doua saptamāni de la notificare urmatoarele:


cel mai recent raport de autoevaluare

planul curent de īmbunatatire a scolii ĪPT

pliantul sau brosura scolii ĪPT

detalii privind rata de retentie, progresul si rezultatele scolare

detalii privind numarul curent al elevilor īnscrisi pe arii curiculare

orarul scolii ĪPT


4.5 Planificarea inspectiei


Inspectiile sunt planificate astfel īncāt sa corespunda conditiilor si marimii scolilor ĪPT. Inspectorii trebuie sa īnteleaga foarte bine situatia scolii respective si sa cunoasca toate aspectele care trebuie inspectate īnainte de a-si īncepe activitatea la fata locului. Inspectorii trebuie sa ia īn considerare īn totalitate raportul de autoevaluare al scolii ĪPT si planul de īmbunatatire al acesteia.Inspectorul īnsarcinat cu īntocmirea raportului va folosi documentatia scolii ĪPT pentru a elabora planul de inspectie. Īn acest scop, inspectorul īnsarcinat cu īntocmirea raportului poate face o vizita preliminara inspectiei la scoala ĪPT pentru a strānge informatiile necesare pregatirii planului de inspectie.


Planul de inspectie trebuie sa precizeze:


Ariile curiculare care urmeaza sa fie inspectate

Numarul de inspectori si numarul de zile necesare efectuarii inspectiei

Inspectorii care au pregatirea necesara pentru ariile curiculare īn cauza si principiile de calitate

Īntālnirile principale cu personalul scolii ĪPT

Numarul activitatilor de observare care trebuie realizate

Modalitatile de a oferi feedback

Domeniile īn care va fi nevoie de informatii suplimentare


Durata de desfasurare a inspectiei trebuie sa fie stabilita īn functie de orarul programelor de formare oferite de scoala ĪPT. Se vor alege inspectorii potriviti care sa alcatuiasca echipa de inspectori, īn functie de numarul de elevi din scoala ĪPT, de tipul de oferta educationala si de varietatea locurilor unde se desfasoara procesul de īnvatare, de exemplu īn timpul practicii la locul de munca.


Prin toate activitatile preliminare inspectiei se garanteaza faptul ca atāt echipa de inspectori cāt si scoala ĪPT cunosc foarte bine oferta educationala pe care scoala o pune la dispozitie, au ajuns la o viziune comuna īn ce priveste aspectele care fac obiectul inspectiei si pregatirile necesare si sunt pe deplin pregatite pentru inspectie.


sedinta de planificare a inspectiei


Dupa ce scoala ĪPT a primit notificarea de inspectie, inspectorul īnsarcinat cu īntocmirea raportului va organiza o sedinta de planificare a inspectiei īmpreuna cu directorul scolii ĪPT. sedinta de planificare a inspectiei va avea loc īnainte de desfasurarea inspectiei. La sedinta de planificare a inspectiei, inspectorul care este īnsarcinat cu īntocmirea raportului va prezenta si va discuta planul de inspectie.


La aceasta sedinta scoala ĪPT va furniza urmatoarele documente:


ghidul pentru cadrele didactice, daca exista un astfel de ghid

o prezentare a structurii organizationale a scolii ĪPT, cu identificarea responsabilitatilor manageriale

daca este cazul, o actualizare a raportului de autoevaluare

daca este cazul, o actualizare a planului de īmbunatatire


Agenda de lucru a sedintei va cuprinde de obicei urmatoarele:


prezentarea planului de inspectie catre director

solicitarea de īntālniri de inspectie cu managerii, personalul si grupurile de elevi

informatii despre profesorii si elevii care urmeaza sa fie observati in timpul inspectiei

metode de aflare a opiniilor angajatorilor si parintilor

detalii despre echipa de inspectori, membrii sai si responsabilitatile acestora

alte informatii solicitate de scoala ĪPT

materialele solicitate de inspectori pentru a fi analizate īn sala de inspectie

orice alte materiale cerute de echipa de inspectori sau de scoala ĪPT


Inspectorii vor īncerca sa solicite un minimum de informatii de la scolile ĪPT.


Dupa sedinta de planificare a inspectiei, scoala ĪPT va trebui sa furnizeze orarele corespunzatoare pentru fiecare arie curiculara (cu exceptia cazului īn care aceste informatii au fost furnizate anterior; vezi 4.4). Pot fi solicitate de asemenea si alte documente importante.


De cele mai multe ori, inspectorii vor solicita urmatoarele:


detalii privind calificarea si experienta personalului

fisele posturilor pentru personalul principal

rapoartele de revizuire a programului de formare

documentele care prezinta programele de formare

planurile de lectie, planificarile si evaluarile profesorilor

esantioane din lucrarile evaluate ale elevilor

esantioane din fisele si rapoartele elevilor, inclusiv fise de activitati de īndrumare si planurile de īnvatare

politicile si brosura scolii ĪPT

detalii privind activitatile de dezvoltare profesionala a personalului īn ultimii doi ani

planul de actiune al scolii ĪPT, principiile de functionare, planurile curiculare, dezvoltarea profesionala a personalului

planurile de īmbunatatire si planurile de actiune de la ultima inspectie

orice alte documente propuse de scoala ĪPT pentru a fi luate īn considerare


Īn general, inspectorii vor examina aceleasi dovezi pe care scolile ĪPT le-au folosit pentru a stabili punctele tari si punctele slabe īn timpul procesului de autoevaluare. Prin urmare, exemplele de dovezi care vor fi probabil folosite īn timpul inspectiei sunt mentionate īn raportul de autoevaluare a scolii ĪPT (document #QA10). O lista de sugestii privind dovezile pentru fiecare principiu de calitate poate fi gasita īn documentul care prezinta criteriile cadrului de asigurare a calitatii (#QA01).


Desfasurarea activitatilor de inspectie


Timpul alocat inspectiei trebuie folosit īn principal pentru colectarea dovezilor directe care sa īi ajute pe inspectori sa formuleze concluzii cu privire la eficienta scolii ĪPT, la principalele sale puncte tari si puncte slabe si īn legatura cu actiunile care trebuie īntreprinse īn vederea īmbunatatirii.


Prin activitatile de inspectie la fata locului trebuie sa se garanteze ca:


planul de inspectie este adaptat dupa prima zi de inspectie si chiar īn timpul inspectiei daca acest lucru este necesar

s-au colectat suficiente dovezi astfel īncāt judecatile formulate referitoare la scoala ĪPT sunt obiective si viabile

constatarile facute sunt verificate īn profunzime si valorificate la maximum astfel īncāt inspectia sa se concentreze asupra problemelor importante pentru scoala ĪPT

toate dovezile folosite sunt mentionate īn raportul de inspectie

principalele judecati formulate referitoare la scoala ĪPT reprezinta opinia unanima a echipei de inspectori

conducerea scolii ĪPT primeste un feedback util si amanuntit

conduita profesionala a echipei de inspectori are un standard īnalt


Īn timpul inspectiei, echipa de inspectori va colecta dovezi legate de o serie de aspecte reprezentative privind oferta educationala a scolii ĪPT respective. Inspectorii trebuie sa colecteze suficiente dovezi pentru a-si sustine judecatile formulate. Exemplele de activitati alese pentru inspectie trebuie sa fie reprezentative pentru scoala ĪPT astfel īncāt evaluarea acesteia sa fie una corecta. Īn acelasi timp, inspectorii trebuie sa fie suficient de flexibili pentru a raspunde problemelor particulare care pot aparea.


Informatiile detinute de catre scoala ĪPT trebuie puse la dispozitia inspectorilor si scoala trebuie sa coopereze cu inspectorii si sa-i ajute pe acestia īn strāngerea dovezilor necesare. De asemenea, inspectorii au acces si la alte locuri īn care se desfasoara procesul de īnvatare daca acestea sunt incluse īn oferta scolii ĪPT (ex. locurile īn care se desfasoara practica). scoala ĪPT trebuie sa se asigure ca inspectia este anuntata si īn aceste locuri.


Inspectorii vor intervieva elevii, instructorii si profesorii, parintii, personalul agentilor economici si personalul ĪPT. Ei vor vizita locurile īn care se desfasoara procesul de īnvatare atāt la nivel oficial cāt si neoficial si vor examina activitatile elevilor. Ei vor inspecta, de asemenea, modul de planificare, furnizare si evaluare a procesului de īnvatare, modul īn care elevii sunt īndrumati si sprijiniti si cāt de eficient este promovata si implementata egalitatea sanselor. Vor fi analizate, de asemenea rezultatele scolare ale elevilor.


Inspectorii vor evalua fiecare aspect al procesului de īnvatare, conducerea si managementul scolii ĪPT, precum si calitatea si rigurozitatea procesului de autoevaluare. Inspectorii vor raporta masura īn care procesul de autoevaluare corespunde constatarilor facute de ei īn urma inspectiei.


Inspectorii responsabili cu anumite arii curiculare vor strānge dovezi care au la baza suficiente exemple caracteristice ofertei educationale din aria respectiva. Ei vor evalua calitatea activitatilor scolii ĪPT pentru fiecare arie curiculara supusa inspectiei si vor contribui la formularea judecatilor echipei cu privire la cele opt principii de calitate si la gradul general de adecvare a scolii respective. Toate judecatile privind punctele tari si punctele slabe referitoare la fiecare aspect al ofertei educationale a scolii ĪPT vor fi formulate colectiv de catre īntreaga echipa de inspectori.


Inspectorii trebuie:


sa observe procesul de predare-īnvatare si, daca este necesar, sa observe si alte procese īn afara scolii ĪPT, de exemplu la locul de munca unde se desfasoara practica

sa observe procesul de instruire si evaluare si sa discute cu angajatorii si cu cei care asigura practica

sa evalueze datele privind rata de retentie, progresul si rezultatele scolare ale elevilor

sa evalueze un numar de activitati reprezentative curente sau recente ale elevilor, inclusiv activitatea practica

sa discute cu elevii, profesorii, instructorii, managerii, membrii consiliului de administratie a scolii, angajatorii si, daca este cazul, cu parintii

sa observe modul īn care scoala ĪPT functioneaza īn mod curent

sa participe la sedinte si sa observe procesul de management (ex. monitorizarea procesului de predare-īnvatare)

sa evalueze impactul documentelor fundamentale, inclusiv planurile, politicile, procedurile, evidente ale programelor de formare si fisele de monitorizare a progresului elevilor

sa evalueze evidentele referitoare la elevii cu dificultati si/sau deficiente de īnvatare, concentrāndu-se asupra eficientei cu care acestea sunt utilizate pentru īmbunatatirea ofertei educationale pentru fiecare individ


Politicile, procedurile si sistemele sunt importante pentru functionarea īn bune conditii a unei scoli ĪPT; inspectorii trebuie sa se concentreze īnsa asupra eficientei lor, īntrucāt este important modul īn care toate acestea sunt puse īn practica.


Inspectorii se vor concentra asupra observarii lectiilor, analizānd īnvatarea prin activitati practice (ex. īn timpul practicii de specialitate) si selectānd prin esantionare anumite activitati ale elevilor. Aceasta se va face pe cāt posibil fara a īntrerupe activitatea de predare-īnvatare. Inspectorii nu vor lua parte la lectii.


Totusi, atunci cānd se iveste ocazia, inspectorii pot discuta neoficial cu elevii si pot examina lucrarile acestora. Observarea lectiilor face parte din programul de lucru normal al scolii ĪPT. Inspectorii nu vor solicita modificari īn acest program. Cānd intra īn sala de clasa inspectorii vor cere profesorului catalogul, planul de lectie si orice alte materiale ajutatoare. Ei pot solicita informatii prin care sa poata identifica elevii care apartin diferitelor grupe de vārsta sau tipuri de programe sau pe cei cu dificultati sau deficiente de īnvatare. Inspectorii vor face observatii scrise īn timpul lectiilor folosind fisa de observare (document #QA15) si vor oferi apoi feedback.


Pe cāt posibil, lectiile selectate vor cuprinde o gama reprezentativa de activitati. De exemplu, acestea pot include activitati de grup sau individuale, activitati de īndrumare, perioade de īnscriere, activitati de īnvatare care au loc īn centre de īnvatare sau la locul de practica, activitate de teren sau vizite educationale, activitati extracuriculare si suplimentare.


Profesorii care vor fi observati vor reprezenta o parte cāt mai mare a ofertei educationale. Inspectorii nu trebuie sa observe neaparat toti profesorii care lucreaza īntr-o anumita arie curiculara. Va fi inspectat atāt personalul cu jumatate de norma cāt si profesorii cu responsabilitati manageriale. Inspectorii nu vor anunta anticipat lectiile pe care le vor observa.


Inspectorii pot asista la īntreaga lectie sau numai la o parte a acesteia. Ei vor petrece suficient timp la ore pentru a putea formula apoi judecati valide si viabile īn ce priveste standardul procesului de īnvatare. Īn mod obisnuit timpul petrecut la o lectie va fi de cel putin 30 de minute. Fiecare lectie observata va fi evaluata conform criteriilor prevazute īn fisa de observatie (document #QA15), care la rāndul ei se bazeaza pe indicatorii de performanta din principiul calitatii nr.5. Lectia este evaluata folosind o notare de la 1 la 3.


Dupa observarea lectiei, profesorul va primi feedback oral si i se va da posibilitatea sa discute orice probleme ridicate īn urma observarii lectiei. Obiectivul este de a i se permite profesorului sa stie care au fost aspectele reusite si mai putin reusite si ce īmbunatatiri ar putea fi aduse īn vederea cresterii eficientei.


Inspectorii vor identifica punctele tari si punctele slabe. Ei nu vor comenta fiecare aspect al lectiei, dar concluziile lor generale pot include cāteva exemple ilustrative specifice. Punctele slabe vor fi mentionate specificānd efectele pe care le au asupra rezultatelor elevilor si vor explicate prin raportare mai degraba la procesul de predare decāt la cadrul didactic. Pentru sustinerea judecatilor formulate, inspectorii vor aduce argumente si explicatii solide.


Alaturi de observarea lectiilor si discutiile cu elevii, analizarea activitatilor scrise si practice furnizeaza dovezi importante privind rezultatele si progresul elevilor. De asemenea, ajuta la īntelegerea procesului de predare, precum si a atitudinii elevilor fata de munca. Īn acelasi timp permite inspectorilor sa evalueze calitatea modului īn care profesorii stabilesc notele si evalueaza temele.


Esantioanele de lucrari notate, care vor fi furnizate de scoala ĪPT, trebuie sa includa urmatoarele:


lucrari a cel putin trei elevi pentru fiecare program de formare inspectat

lucrari standard peste medie, medii si sub medie

evidente ale evaluarilor si planurile de īnvatare pentru elevii ale caror lucrari au fost selectate īn esantionul supus inspectiei

lucrarile elevilor cu dificultati si/sau deficiente de īnvatare, daca este cazul


Analiza si evaluarea datelor privind rata de retentie, progresul si rezultatele scolare, facute de inspectori sunt o sursa esentiala de dovezi īn ce priveste standardele. Inspectorii vor examina datele referitoare la elevii care au parcurs un program de formare īn ultimii trei ani. Ei īsi vor concentra atenti asupra ultimilor trei ani si asupra programelor de formare actuale. Daca este cazul, ei vor analiza rata de retentie a elevilor actuali si rezultatele testelor examinarilor si a activitatilor desfasurate īn cursul lectiilor. Se vor analiza de asemenea datele privind progresul si rezultatele scolare a diferitelor grupuri etnice si a celor cu dificultati si/sau deficiente de īnvatare. Manualul privind raportul de inspectie (document #QA16) ofera īndrumari suplimentare pentru evaluarea datelor referitoare la rezultatele scolare.Discutiile cu elevii furnizeaza dovezi despre ceea ce elevii stiu, īnteleg si pot face. Ele īi ajuta pe inspectori sa determine gardul de progres al elevilor si sa verifice daca rezultatele lor sunt pe masura capacitatii pe care o au.


Discutiile pot avea loc individual sau īn grup. Inspectorii vor īncerca sa afle care sunt opiniile elevilor asupra scolii ĪPT īn cauza, atitudinea lor fata de munca, interesele acestora, progresul pe care elevii sunt constienti ca l-au realizat si masura īn care ei cred ca sunt īndrumati si sprijiniti eficient. Elevilor care au facut practica li se va cere sa discute despre aceasta activitate.


Sursele de obtinere a dovezilor vor include urmatoarele:


īntālniri oficiale planificate si discutii individuale cu elevii sau grupurile de elevi

īntālniri neoficiale planificate si discutii individuale cu elevii sau grupurile de elevi

scurte discutii cu elevii īn timpul observarii lectiilor, daca este cazul


Inspectorii vor colecta dovezi bazate pe contributia elevilor īn timpul lectiilor, raspunsurile acestora la īntrebarile profesorilor, calitatea īntrebarilor puse de elevi īn timpul lectiilor si la īntālnirile cu inspectorii si informatiile obtinute din sondajele care au ca obiectiv aflarea punctului de vedere al elevilor.


Identitatea elevilor sau grupurilor de elevi va ramāne anonima si confidentiala, astfel īncāt atunci cānd inspectorii vor oferi feedback directorilor scolii ĪPT sau altor persoane, nu vor atribui anumitor elevi comentariile referitoare la scoala facute īn timpul īntālnirilor cu elevii.


Discutiile cu directorul, directorul adjunct, managerii, profesorii si alti membri ai personalului constituie o sursa importanta de dovezi īn ce priveste rolurile si responsabilitatile, procedurile si politica scolii. Acestea clarifica modul de luare a deciziilor si motivele care stau la baza acestora, precum si modalitatea de evaluare a impactului acestor decizii. Discutiile īi ajuta pe inspectori sa stabileasca contextul necesar pentru o buna desfasurare a procesului de observare. Daca este cazul, inspectorii se vor īntālni cu angajatorii si cu cei care furnizeaza alte activitati de īnvatare.


Echipa de inspectori va organiza īntālniri cu managerii si personalul responsabil cu ariile curiculare inspectate. Se pot solicita de asemenea īntālniri cu personalul de sprijin si cu expertii colaboratori, cum ar fi de exemplu consilierii pentru orientare profesionala.


Inspectorii trebuie sa evite convocarea de īntālniri fara aviz prealabil si, daca este posibil, ei trebuie sa specifice dinainte agenda de lucru. Durata īntālnirii va fi de asemenea stabilita īn avans si ea nu trebuie sa depaseasca o ora. Persoanele care participa la īntālnirile cu inspectorii vor avea posibilitatea sa puna īntrebari si sa īsi exprime punctele de vedere. Identitatea participantilor va ramāne anonima si confidentiala astfel īncāt atunci cānd inspectorii vor oferi feedback directorilor scolii ĪPT sau altor persoane, nu vor atribui anumitor persoane comentariile referitoare la scoala facute īn timpul īntālnirilor.


scoala ĪPT va pune la dispozitia echipei de inspectori o sala adecvata, unde acestia se vor īntruni si vor putea lucra pe parcursul inspectiei. De asemenea, īn aceasta sala vor fi pastrate si diferitele documente care urmeaza sa fie examinate (pentru lista documentelor necesare, vezi 4.6).


Echipa de inspectori se va īntālni īntr-o o prima sedinta de lucru īn prima dimineata de inspectie, pentru a se asigura ca toti inspectorii cunosc:


responsabilitatile care le revin si codul de conduita profesionala

contextul caracteristic īn care functioneaza scoala ĪPT īn cauza

performantele elevilor

aspectele cheie care urmeaza sa fie supuse inspectiei

orice alte aspecte specificate de scoala ĪPT

aspecte organizationale si administrative


Pe tot parcursul inspectiei, echipa de inspectori se va īntruni pentru a-si īmpartasi si analiza constatarile facute. Inspectorii si scoala ĪPT vor avea īn vedere faptul ca centrul de interes al inspectiei se poate modifica pe masura ce unele probleme sunt rezolvate si apar altele noi. Inspectia are ca obiectiv explicarea modului īn care elevii ajung la anumite rezultate si a motivatiei care sta la baza acestora.


La sfārsitul inspectiei, inspectorul īnsarcinat cu īntocmirea raportului va convoca o ultima sedinta cu īntreaga echipa de inspectori. Scopul acestei sedinte este formularea unor judecati corecte si sigure ale echipei īn ce priveste scoala ĪPT respectiva.


Īn particular, sedinta va permite echipei sa ajunga la o opinie generala comuna privind calitatea si standardele aplicate īn scoala ĪPT respectiva, precum si cu privire la eficienta scolii īn a raspunde nevoilor educationale ale elevilor. Īn mod normal toti inspectorii trebuie sa participe la sedinta.


Inspectorii formuleaza diferite judecati īn timpul inspectiei. Acestea trebuie exprimate īn mod clar si exact, acordānd note de la 1 la 3 si folosind adjective ca cele din tabelul de mai jos.Nota

Descriere

Implicatii


excelent, de foarte buna calitate, exceptional, remarcabil, foarte eficient, foarte rapid, cu mult peste medie,

performanta ridicata

merita sa fie diseminate īn afara scolii ĪPT


mediu, acceptabil, bun, satisfacator, tipic, eficient, rapid


performanta adecvata

merita sa fie diseminate īn scoala, sa fie sustinute si dezvoltatesub medie, inadecvat, nesatisfacator, īncet, ineficient, slab


performanta slaba

necesita atentie, masuri imediate si schimbareJudecatile trebuie argumentate convingator pe baza de dovezi. Judecatile globale trebuie sa reflecte toate dovezile luate īn considerare de catre echipa de inspectori. Judecatile finale trebuie elaborate numai dupa ce toate dovezile au fost adunate si analizate si ele trebuie sa reprezinte opinia īntregii echipe de inspectori, inclusiv a membrilor care nu au fost prezenti la sedinta finala.


Echipa va ajunge la un consens īn ce priveste urmatoarele:

punctele tari si punctele slabe ale scolii ĪPT

factorii care au dus la promovarea unor standarde ridicate

aspectele care trebuie īmbunatatite de catre scoala ĪPT

continutul raportului de inspectie

punctele tari si punctele slabe caracteristice fiecarei arii curiculare

nota generala pentru fiecare principiu de calitate

nota generala pentru scoala ĪPT

daca scoala ĪPT este considerata a fi adecvata sau nu


Echipa de inspectori trebuie sa formuleze o judecata referitoare la masura īn care calitatea ofertei educationale a scolii ĪPT raspunde īn mod satisfacator nevoilor beneficiarilor acesteia. Echipa va lua īn considerare calitatea generala a procesului de predare-īnvatare, precum si constatarile inspectorilor referitoare la cele opt principii de calitate.


Totusi, elementele principale pe baza carora este determinat gradul de adecvare sunt notele acordate principiului de calitate nr.5 (procesul de predare-īnvatare) si īntr-o masura mai mica principiului de calitate nr.2 (responsabilitatile de management).


Īn principiu, o scoala ĪPT va fi considerata inadecvata īn urmatoarele cazuri:


oferta educationala este nesatisfacatoare sau slaba pentru o treime sau mai mult din ariile curiculare inspectate

conducerea si managementul sunt nesatisfacatoare sau slabe

nota generala pentru toate principiile de calitate este 1


Īn aplicarea acestor linii directoare, inspectorii vor lua īn calcul proportia elevilor din ariile curiculare considerate inadecvate.Rezultatele inspectiei


Feedback


Dupa ce echipa de inspectori a ajuns la anumite concluzii, acestea trebuie explicate persoanelor competente din scoala ĪPT īn cadrul unor īntālniri separate. Dupa oferirea de feedback verbal raportul scris nu va putea contine alte judecati decāt cele prezentate deja scolii ĪPT.


Rezultatele inspectiei ramān provizorii pāna la publicarea raportului. Constatarile inspectorilor ramān confidentiale pentru personalul scolii ĪPT si consiliul de administratie al acesteia pāna la publicarea raportului. Feedback-ul verbal este confidential pentru beneficiarii acestuia.


Inspectorii īsi vor prezenta constatarile īntr-un mod:bine structurat, clar si argumentat corespunzator

care subliniaza partile bune si ceea ce poate fi īmbunatatit

care ofera exemple bine alese

care permite discutarea si clarificarea constatarilor facute de inspectori

care permite scolii ĪPT sa īnteleaga motivele care stau la baza judecatilor emise

care ofera posibilitatea de a face comentarii celor care participa la feedback

care da indicatii clare īn ce priveste ariile care au nevoie de īmbunatatiri


Este esential sa existe un dialog constructiv īntre inspectori si membrii scolii ĪPT. Feedbackul trebuie sa sublinieze faptul ca admiterea punctelor slabe nu diminueaza punctele tari ale scolii si ca dimpotriva, o abordare constructiva a acestora face parte dintr-o autoevaluare pozitiva. Īn nici un caz feedbackul nu trebuie sa plaseze vina asupra individului. O abordare deschisa reprezinta o conditie de baza pentru dezvoltarea scolii, iar vechiul sistem de control bazat pe sanctiuni trebuie īnlocuit cu un climat de īncredere reciproca.


Inspectorii vor prezenta o imagine clara a constatarilor inspectiei pentru fiecare arie curiculara. Judecatile vor fi exprimate sub forma de puncte tari si puncte slabe.


Feedback-ul va cuprinde urmatoarele:


o judecata generala privind calitatea ofertei educationale pentru fiecare arie curiculara

o prezentare pe scurt a dovezilor care stau la baza judecatilor, inclusiv aspectele care au fost inspectate, profilul claselor la care s-a asistat la lectii, numarul mediu de elevi dintr-o clasa si procentul mediu de prezenta la ore

judecati privind nivelul rezultatelor scolare si standardele caracteristice unei anumite arii curiculare si daca este cazul unor discipline sau programe de formare

judecati privind calitatea procesului de predare si eficienta procesului de īnvatare

judecati privind eficienta conducerii si managementului

va oferi participantilor posibilitatea de a pune īntrebari si de a face comentarii


Īnainte de a oferi feedback sefilor diferitelor arii curiculare, echipa de inspectori īl va informa pe directorul scolii ĪPT asupra judecatilor formulate pentru fiecare arie curiculara. La sfārsitul inspectiei, directorul si ceilalti membri vor primi o notificare privind judecatile generale formulate asupra eficientei conducerii si managementului precum si asupra gradului de adecvare a scolii ĪPT.


Feedback-ul se va concentra asupra:


standardelor atinse de elevi si daca acestea sunt suficient de īnalte

punctele tari si punctele slabe ale procesului de predare-īnvatare

calificativului acordat fiecarui principiu de calitate

calificativul general acordat scolii ĪPT

judecatile importante bazate pe cele opt principii de calitate

constatarea daca scoala ĪPT este sau nu adecvata

problemele prioritare identificate de inspectori ca necesitānd īmbunatatire


La scurt timp dupa efectuarea inspectiei, raportul initial va fi adus la cunostinta scolii ĪPT īn vederea verificarii exactitatii informatiilor. scoala ĪPT are la dispozitie zece zile lucratoare pentru a face comentarii. Erorile trebuie corectate. Judecatile incluse īn raport nu pot fi modificate decāt īn cazul īn care erorile au o influenta semnificativa asupra acestora. Toate modificarile trebuie facute de catre inspectorul īnsarcinat cu īntocmirea raportului, care se va consulta cu echipa de inspectori.


Formatul raportului de inspectie este prestabilit, dar nu si continutul si modul de formulare a acestuia. Textul si tonul raportului trebuie sa reflecte situatia scolii ĪPT īn cauza. Rapoartele trebuie sa fie exacte īn privinta faptelor relatate, trebuie sa fie bine argumentate, scrise īntr-un limbaj clar si bazate pe dovezi convingatoare. Raportul trebuie sa fie usor de citit si sa aiba un caracter informativ, astfel īncāt scoala ĪPT sa beneficieze de o evaluare corecta a punctelor tari si punctelor slabe si sa se specifice ce masuri trebuie luate īn vederea īmbunatatirii.


Raportul final este de obicei publicat īn intervalul de timp convenit de la īncheierea inspectiei. Dupa cum am mentionat mai sus (vezi 6.1), raportul nu trebuie sa contina judecati care nu au fost explicate īn timpul sesiunilor de feedback verbal.


Constatarile facute de inspectori, īmpreuna cu rezultatele autoevaluarii scolii ĪPT constituie baza planului de actiune conceput īn vederea īmbunatatirii.


Dupa inspectie, scoala ĪPT trebuie sa īnainteze un plan de actiune īn care sa detalieze cum intentioneaza sa raspunda constatarilor inspectiei. scoala ĪPT are la dispozitie doua luni pentru a pregati acest plan de actiune. La calcularea acestui termen de doua luni, perioadele de vacanta vor fi excluse.


Planul trebuie sa se concentreze asupra actiunilor pe care le va īntreprinde scoala ĪPT īn vederea solutionarii acelor aspecte ale ofertei educationale identificate ca necorespunzatoare conform celor opt principii de calitate, precum si a punctelor slabe specificate pentru fiecare arie curiculara.


Īn cazul īn care oferta educationala este considerata nesatisfacatoare sau daca anumite arii curiculare sunt inadecvate, inspectoratul poate fi solicitat sa comenteze asupra masurii īn care planul de actiune reuseste sa solutioneze punctele slabe identificate de catre echipa de inspectori.


Planurile de actiune pot varia in functie de scoala ĪPT, dar ele trebuie sa indice urmatoarele:

detalii specifice privind actiunile ce urmeaza sa fie īntreprinse

rezultatele prevazute ale acestor actiuni

faptul ca au fost abordate toate punctele slabe si celelalte īmbunatatiri necesare

modul īn care vor fi valorificate punctele tari existente si cum pot fi create noi puncte tari

cine este responsabil cu implementarea fiecarei actiuni

termene realiste pentru realizarea fiecarei actiuni

masurile luate īn vederea monitorizarii implementarii planului

cine este responsabil cu monitorizarea termenelor

resursele necesare īn vederea implementarii planului


Formatul planului de īmbunatatire (document #QA12) cuprinde toate cerintele care trebuie īndeplinite la elaborarea planului de actiune si scolile ĪPT pot consulta ghidul de īndrumare pentru autoevaluare (document #QA02), daca au nevoie de informatii suplimentare īn ce priveste dezvoltarea planului de actiune pentru īmbunatatire.


Dupa fiecare inspectie va fi publicat raportul final, īn care vor fi prezentate punctele tari si punctele slabe ale scolii ĪPT. Raportul publicat va cuprinde judecati referitoare la scoala ĪPT īn general, precum si la diverse arii curiculare īn particular. Raportul va identifica punctele slabe si sectoarele care necesita īmbunatatiri.


Raportul de inspectie include de asemenea informatii cantitative referitoare la numarul de elevi, rata de retentie, progresul si rezultatele scolare, precum si notele acordate de inspectori sesiunilor de īnvatare observate.


Raportul de inspectie va cuprinde urmatoarele sectiuni:


un scurt paragraf descriptiv privind scoala ĪPT

o judecata generala referitoare la oferta educationala

un tabel cu note pentru fiecare din cele opt principii de calitate

principalele puncte tari si puncte slabe ale ofertei educationale, precum si alte īmbunatatiri necesare

Majoritatea scolilor ĪPT obtin o evaluare pozitiva īn urma inspectiei. Exista totusi anumite scoli ale caror rezultate sunt nesatisfacatoare, ceea ce constituie un motiv de īngrijorare. Inspectorii trebuie sa stabileasca daca respectiva scoala ĪPT are probleme grave sau daca rezultatele sale nu se ridica la nivelul asteptarilor si, prin urmare, necesita a fi inspectate din nou.


Echipa de inspectori trebuie sa puna urmatoarele īntrebari:


Este scoala ĪPT īn incapacitatea de a oferi elevilor sai un standard de īnvatare acceptabil si prin urmare se impun masuri radicale imediate si schimbari?

Se confrunta scoala ĪPT cu probleme grave īntr-unul sau mai multe domenii de activitate?

scoala ĪPT nu are rezultate satisfacatoare?


Daca raspunsul la aceste īntrebari este afirmativ, atunci scoala ĪPT trebuie sa se dezvolte si sa implementeze un plan de actiune īn vederea īmbunatatirii.


7.1 Criteriile de reinspectie


Īn mod normal reinspectiile se fac īn interval de un an de la publicarea raportului de inspectie initial. Reinspectia poate fi de doua feluri:


Īn cazul īn care īn urma inspectiei generale scoala ĪPT a fost evaluata cu nota 1, īntreaga oferta educationala va fi supusa reinspectiei generale. Īn cazul īn care anumite principii de calitate individuale sunt evaluate cu nota 1 si anumite arii curiculare individuale sunt considerate inadecvate (iar principiul de calitate nr.5 a fost evaluat cel putin cu nota 2), numai acestea vor fi reinspectate.


Īn efectuarea reinspectiei de monitorizare, inspectorii se vor concentra īn primul rānd asupra actiunilor planificate care sunt relevante pentru reinspectare. Īn cazul unei reinspectii generale, inspectorii vor acorda note pe baza punctelor tari si punctelor slabe ale ofertei educationale īn momentul reinspectiei, si nu īn functie de progresul scolii ĪPT īn implementarea planului sau de actiune.


O caracteristica de baza a reinspectiei o constituie faptul ca aceasta se va desfasura pe o perioada de timp si nu īntr-un singur moment. La fiecare vizita de reinspectie scoala ĪPT va primi feedback verbal, care va fi confirmat īn scris dupa īncheierea vizitei. Dupa ultima vizita de reinspectie, va fi publicat un raport de reinspectie. Acest raport va cuprinde toate aspectele ofertei educationale evaluate ca satisfacatoare īnainte de vizita finala de reinspectie.


Reinspectiile de monitorizare a scolilor ĪPT considerate inadecvate


Atunci cānd procesul de predare-īnvatare este nesatisfacator sau foarte slab īn anumite arii curiculare, inspectoratul va vizita scoala ĪPT īn vederea efectuarii reinspectiilor de monitorizare a ariilor curiculare respective. Pe baza reinspectiilor de monitorizare, inspectoratul poate evalua daca aria sau ariile curiculare īn cauza sunt satisfacatoare sau au ramas nesatisfacatoare.


La prima reinspectie de monitorizare, se va face o evaluare a capacitatii directorului si membrilor conducerii de a īmbunatati scoala ĪPT. Indiferent de rezultatule reinspectiilor de monitorizare, scoala ĪPT va fi considerata inadecvata pāna la emiterea unei judecati care sa constate ca procesul de predare-īnvatare este de o calitate corespunzatoare pentru a raspunde nevoilor beneficiarilor acestuia.


Astfel de judecati, acolo unde este cazul, vor fi formulate cel mai probabil īntr-un interval de 12 pāna la 18 luni de la inspectie. Daca, dupa aproximativ 18 luni, scoala ĪPT nu a facut suficiente progrese pentru a justifica afirmatia ca ariile curiculare individuale sau principiile de calitate sunt satisfacatoare, notele initiale vor ramāne la dosarul scolii ĪPT pāna la urmatoarea inspectie generala.


Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului va monitoriza scolile ĪPT considerate ca fiind īn continuare inadecvate si va fi raspunzator cu stabilirea actiunilor necesare pentru a remedia aceasta situatie.


7.3. Proceduri folosite īn cadrul reinspectiilor de monitorizare


Programul general al reinspectiilor de monitorizare va fi organizat si administrat de catre inspectoratul national/ judetean. Prima reinspectie de monitorizare va avea loc nu mai tārziu de sase luni de la inspectia initiala, excluzānd perioadele de vacanta.


Procedurile pot varia īn functie de conditiile caracteristice reinspectiei de monitorizare. Īn cazul reinspectiilor de monitorizare tipice, inspectorul īnsarcinat cu īntocmirea raportului trebuie:


1. sa pregateasca reinspectiile de monitorizare si sa notifice scoala ĪPT īn ce priveste:


scopul reinspectiei de monitorizare

data si orele cānd vor avea loc vizitele

inspectorii implicati

documentele solicitate anterior inspectiei

īntālnirile si documentatia necesare


Reinspectiile generale urmeaza procedurile de inspectie obisnuite, iar evaluarile se vor face īn functie de indicatorii de performanta definiti īn cele opt principii de calitate (vezi punctul 3 si documentul #QA01)


Raportul scris rezultat īn urma reinspectiei unei scoli ĪPT inadecvate va avea structura generala a celorlalte rapoarte de inspectie publicate si īn plus va face comentarii asupra eficientei actiunilor īntreprinse de la inspectia de baza. Raportul va specifica de asemenea daca oferta educationala ramāne īn general inadecvata.

Asigurarea calitatii inspectiilor


Standardele de calitate ale inspectoratului cer ca scolile ĪPT sa fie evaluate corect si cu exactitate, iar inspectiile sa fie conduse si raportate la un īnalt standard profesional (vezi 4.3). Inspectiile si activitatea inspectorilor sunt monitorizate si evaluate conform standardelor privind calitatea judecatilor, dovezilor, comunicarii si conduitei.


Aceste cerinte de calitate asigura urmatoarele:


judecatile privind scoala ĪPT si masurile care trebuie luate īn vederea īmbunatatirii sunt corecte si exacte

dovezile sunt solide si justifica toate judecatile formulate de inspectie

comunicarea constatarilor facute de inspectie este clara si utila scolii ĪPT

conduita inspectorilor se ridica la un īnalt standard profesional


Calitatea inspectiei trebuie asigurata de catre inspectorul īnsarcinat cu īntocmirea raportului, care va avea grija ca toate echipele de inspectori sa adere la standardul de calitate.


Judecatile privind scoala ĪPT si masurile care trebuie luate īn vederea īmbunatatirii sunt corecte si exacte atunci cānd inspectorii:


īsi bazeaza judecatile pe dovezi, tinānd cont de criteriile de evaluare (indicatorii de performanta) si de datele de comparatie

evalueaza cu exactitate eficienta scolii ĪPT si stabilesc corect principalele puncte tari si puncte slabe

ajung la concluzii valabile, argumentate convingator, coerente si care sa se bazeze pe dovezi

identifica cu perspicacitate aspectele esentiale pentru īmbunatatire si ofera membrilor scolii ĪPT o baza clara de actiune

cad de acord asupra principalelor concluzii

respecta cerintele principiilor de calitate


Dovezile sunt solide si justifica toate judecatile formulate de inspectie atunci cānd inspectorii:

se asigura ca cerintele privind dovezile sunt īndeplinite (dovezile sunt documentate, masurabile, valabile, viabile, suficiente, actuale, consecvente si autentice)

analizeaza si interpreteaza cu atentie informatiile, inclusiv indicatorii cuantificabili, raportul de inspectie anterior, informatiile furnizate de scoala ĪPT si cele obtinute īn urma interviurilor

aduna suficiente dovezi reprezentative pentru activitatea scolii ĪPT īn cauza si pentru caracteristicile de baza ale acesteia

includ foarte multe informatii obtinute din observatii si discutii directe

utilizeaza īn mod inteligent informatiile si verifica afirmatiile pe baza informatiilor obtinute din alte surse (informatii din trei surse)

īnregistreaza cu exactitate informatiile obtinute si constatarile care stau la baza judecatilor de inspectie


Comunicarea constatarilor facute de inspectie este clara si utila scolii ĪPT atunci cānd inspectorii:


īsi formuleaza judecatile oral sau īn scris, īntr-un limbaj usor de īnteles de catre cei carora li se adreseaza

īsi exprima clar judecatile, explicāndu-le convingator si ilustrāndu-le cu grija.


Conduita profesionala a inspectorilor se ridica la un īnalt standard profesional atunci cānd inspectorii:


respecta codul de conduita profesionala

se pregatesc foarte bine pentru inspectie si īnteleg contextul ce caracterizeaza scoala ĪPT īn cauza, cerintele celor opt principii de calitate, ariile curiculare si profilurile elevilor respectivi

contribuie la cresterea valorii inspectiei pentru scoala ĪPT prin cultivarea unei relatii deschise si profesioniste cu membrii scolii ĪPT


Inspectoratul monitorizeaza toate aspectele inspectiei de care este responsabil pentru a se asigura ca inspectiile ofera o imagine exacta si corecta a performantei scolilor ĪPT. Asigurarea calitatii inspectiei include monitorizarea urmatoarelor aspecte:


calitatea, standardul si managementul inspectiei

competenta, eficienta si conduita inspectorilor

calitatea si standardul rapoartelor de inspectie


Inspectoratul trebuie sa īsi analizeze continuu propriile performante si īn acest scop el va aduna informatii īn diverse moduri si dintr-o gama variata de surse. De exemplu, opiniile scolilor ĪPT privind eficienta procedurilor de inspectie sunt obtinute oficial printr-un sondaj post-inspectie. Evaluarea datelor obtinute prin sondaj de catre inspectorat contribuie la progresul inspectiei.


Inspectoratul efectueaza de asemenea vizite la fata locului pentru asigurarea calitatii, īn vederea monitorizarii procesului de inspectie. Evaluarea activitatii inspectorilor asigura bunul mers al inspectiei. Atunci cānd īn urma procesului de monitorizare se constata ca un raport de inspectie este fals sau ca inspectia prezinta lipsuri majore, scoala ĪPT īn cauza va fi notificata si se va efectua o noua inspectie.8.2 Procedura de depunere a contestatiilor


Cele mai multe inspectii nu ridica probleme de acest fel. Uneori īnsa, scolile ĪPT sau alte parti interesate sunt nemultumite de anumite aspecte ale inspectiei, de raportul de inspectie sau de conduita profesionala a inspectorilor. Procedura de depunere a contestatiilor stabileste modul īn care scolile ĪPT pot depune contestatii referitoare la procesul de inspectie si ceea ce se īntāmpla cu aceste contestatii.


Inspectoratul ia īn serios aceste contestatii si le considera un instrument de asigurare a calitatii.


scolile ĪPT trebuie sa se adreseze inspectorului īnsarcinat cu īntocmirea raportului pentru orice probleme, īn momentul aparitiei acestora. Inspectorul īnsarcinat cu īntocmirea raportului trebuie sa īncerce sa rezolve aceste probleme.


Urmatoarea etapa consta īn depunerea unei contestatii scrise catre inspectorat. Contestatiile trebuie depuse īn interval de zece zile lucratoare de la primirea feedback-ului oficial.


Daca scoala ĪPT considera ca o nota primita īn urma inspectiei este incorecta, aceasta poate solicita o noua analizare a dovezilor inspectiei. scoala ĪPT care solicita o noua analiza a dovezilor trebuie sa demonstreze ca echipa de inspectori a omis o parte din dovezile prezentate īn timpul inspectiei. Faptul ca scoala nu este de acord cu judecatile inspectorilor nu constituie un motiv suficient pentru o noua analiza.


Atunci cānd inspectoratul considera ca exista motive pentru efectuarea unei noi analize, un inspector sef care nu a fost implicat īn inspectia initiala va analiza dovezile prezentate de scoala ĪPT si daca este necesar va vizita scoala ĪPT pentru a colecta dovezi suplimentare. Īn mod obisnuit raspunsul va fi dat īn interval de 15 zile lucratoare de la primirea solicitarii scolii ĪPT. Daca este cazul, raportul de inspectie va fi modificat si publicat.


Daca o scoala ĪPT considera ca are dovezi ca modul de desfasurare a inspectiei sau conduita profesionala a unui membru al echipei de inspectori nu a respectat cerintele de calitate ale inspectoratului si/sau a influentat īn mod negativ judecatile emise, aceasta poate face o contestatie scrisa oficiala. Motivele care stau la baza contestatiei si efectele asupra judecatilor emise de inspectie trebuie clar precizate, argumentate si sustinute prin dovezi.


Contestatia va fi investigata de catre inspectorul sef, care nu a fost implicat īn inspectia initiala. Investigatia poate include o vizita la scoala ĪPT. Īn mod obisnuit raspunsul va fi dat īn interval de 15 zile lucratoare de la primirea reclamatiei scolii ĪPT.


Daca o scoala ĪPT este nemultumita de rezultatele reanalizarii dovezilor sau a analizarii contestatiei privind conduita profesionala, aceasta poate solicita o reanaliza suplimentara. Īn cazul īn care scoala ĪPT continua sa fie nemultumita de modul īn care a fost solutionata contestatia, aceasta poate apela la un arbitru extern independent. Arbitrul poate analiza contestatia numai dupa ce aceasta a fost examinata conform procedurilor de mai sus. Arbitrul poate decide numai īn ce priveste administrarea procedurii de depunere a contestatiilor si nu asupra validitatii judecatii inspectorilor.Anexa 1


Rolul agentilor economici


Uniunea Europeana duce o politica de īncurajare a parteneriatelor dintre agenti economici si furnizorii de ĪPT. Este clar recunoscut faptul ca elevii pot beneficia de o experienta de munca eficienta numai atunci cānd exista o strānsa legatura īntre activitatile practice desfasurate de elevi si curriculum.


Pentru scolile ĪPT aceasta īnseamna o legatura strānsa cu angajatorii, care furnizeaza instruirea la locul de munca. O experienta de munca eficienta īnseamna ca elevii vor fi pusi īntr-o situatie reala de lucru si li se vor da sarcini de lucru reale. Foarte putini agenti economici pot accepta mai mult de unul sau doi elevi o data si acest lucru este valabil mai ales pentru īntreprinderile mici si mijlocii.


Īnvatarea la un loc de munca va cuprinde un proces de īnvatare si formarea de competente la locul de munca, precum si o evaluare a competentelor astfel dobāndite. scolile ĪPT care colaboreaza cu angajatorii trebuie sa se asigure ca indicatorii de performanta corespunzatori cuprinsi īn principiile de calitate sunt respectati la locul de desfasurare a procesului de īnvatare prin munca. Inspectorii care selecteaza īn vederea inspectiei un loc extern unde se desfasoara procesul de īnvatare trebuie sa confirme faptul ca scoala ĪPT īsi īndeplineste obligatiile.


Aspectele legate de calitatea īnvatarii la locul de munca, īn care sunt implicati agentii economici, cuprind urmatoarele:


calitatea īnvatarii, instruirii si evaluarii la locul de munca si masura efectuarii acestei activitati

masura īn care competentele elevilor sunt dezvoltate si evaluate īn contextul efectuarii unor sarcini de lucru reale

numarul personalului calificat si/sau al evaluatorilor aflati la locul de munca

calitatea resurselor de la locul de munca

masura īn care angajatorii īnteleg programul de formare si rolul lor īn acest program

implicarea angajatorilor īn planificarea programului de lucru al elevilor

punctul de vedere al angajatorilor fata de cerintele adresate elevilor, care sunt stipulate īn programul de formare

masura īn care elevii sunt sprijiniti

masura īn care angajatorii se asigura ca elevii beneficiaza de sanse egale


Anexa 2


Reprezentantul scolii ĪPT


Fiecare scoala ĪPT trebuie sa aleaga un membru din conducere - "reprezentantul scolii"- care sa colaboreze cu echipa de inspectori. Reprezentantul scolii constituie principala legatura a scolii cu inspectorii. Astfel, reprezentantul scolii se va asigura ca echipa de inspectori are acces la toate dovezile semnificative si ca inspectia se desfasoara eficient.


Beneficiile numirii unui reprezentant pentru scoala ĪPT:

se urmareste fiecare etapa care duce la elaborarea judecatilor finale, astfel īncāt scolile ĪPT pot contribui cu informatii si īsi pot exprima punctul de vedere

sunt evitate surprizele

reprezentantii ajung la o īntelegere profunda a procesului de inspectie

se creeaza legaturi īntre autoevaluare, planificarea procesului de īmbunatatire si evaluarea/inspectia externa

creste īncrederea si gradul de acceptare a inspectiei ca parte a procesului de īmbunatatire continua


Īn timpul inspectiei, inspectorul īnsarcinat cu īntocmirea raportului īl va tine pe la curent pe reprezentantul scolii īn ceea ce priveste problemele importante care apar si se asigura ca acesta cunoaste toate dovezile care stau la baza judecatilor formulate de inspectie. Pot fi furnizate dovezi suplimentare, daca sunt disponibile, īn cazul īn care reprezentantul scolii considera ca dovezile de baza sunt incomplete. Reprezentantul scolii este invitat sa participe la sedintele echipei de inspectori dar nu poate influenta deciziile privind calificativele acordate.


Reprezentantul scolii trebuie:

sa ocupe o functie de conducere īn scoala ĪPT pentru a asigura colaborarea personalului de la toate nivelele īnainte, īn timpul si dupa inspectie

sa dispuna de autonomie īn īndeplinirea rolului sau

sa se bucure de īncrederea personalului scolii ĪPT

sa aiba acces direct la directorul scolii ĪPT

sa cunoasca foarte bine modul de functionare a scolii ĪPT

sa īnteleaga īn profunzime programele de formare ale scolii ĪPT

sa īnteleaga īn profunzime sistemul si procedurile de asigurare a calitatii, caracteristice scolii ĪPT

sa īnteleaga continutul raportului de autoevaluare a scolii ĪPT

sa aiba īncredere īn echipa de inspectori

sa īi ajute pe inspectori sa ajunga la elaborarea unor judecati corecte, indiferent daca acestea sunt favorabile sau nu

sa īi ajute pe inspectori sa īnteleaga punctele tari ale scolii ĪPT

sa poata negocia punctele slabe si sa prezinte dovezi suplimentare

sa doreasca sa fie reprezentantul scolii ĪPT

sa aprecieze inspectia ca parte a procesului de īnvatare


Aceste cerinte sunt foarte solicitante. Totusi, daca ele sunt īndeplinite corespunzator, rolul jucat de reprezentantul scolii aduce mari beneficii procesului de inspectie. Este un rol foarte dificil, care implica multa responsabilitate si este important ca persoana aleasa sa fie potrivita pentru aceasta functie. Succesul inspectiei depinde īn mare masura de persoana aleasa ca reprezentant. Alegerea reprezentantului este o decizie la fel de importanta ca orice alt aspect legat de īmbunatatirea calitatii.


Nu exista o fisa a postului pentru functia de reprezentant al scolii pentru ca nu exista doua scoli ĪPT la fel. Totusi, listele urmatoare prezinta etapele principale prin care reprezentantul scolii trece de obicei īnainte, īn timpul si dupa inspectie.


Īnainte de inspectie, sarcinile reprezentantului ar putea fi urmatoarele:


sa ia legatura cu inspectorul īnsarcinat cu īntocmirea raportului pentru aflarea datei si aspectelor care urmeaza sa fie inspectate

sa se īntālneasca cu inspectorul īnsarcinat cu īntocmirea raportului īntr-o sedinta de planificare

sa analizeze raportul de autoevaluare si sa identifice punctele tari si punctele slabe

sa stie care sunt dovezile de care inspectorii vor avea nevoie

sa analizeze sursele acestor dovezi

sa ia masurile necesare astfel īncāt dovezile sa fie strānse īnainte de inspectie

sa furnizeze liste cu numele elevilor, locul unde se vor afle acestia īn timpul inspectiei (de ex. locurile de desfasurare a practicii) si obiectivele de īnvatare ale acestora

sa calculeze rata de retentie, progresul si rezultatele scolii

sa stabileasca īntālniri cu inspectorii si elevii, profesorii, alti membri ai personalului, angajatorii, etc

sa se ocupe de partea organizatorica pe care o implica observarea lectiilor si alte vizite de lucru

sa verifice daca exista o sala de inspectie adecvata si daca aceasta este disponibila pe durata inspectiei

sa ia masuri astfel īncāt īntregul personal al scolii ĪPT sa primeasca o lista actualizata cu punctele tari si punctele slabe la sfārsitul fiecarei zile


Īn timpul inspectiei, sarcinile reprezentantului scolii ar putea fi urmatoarele:


sa se īntālneasca cu echipa de inspectori īn prima zi de inspectie

sa prezinte inspectorilor masurile de protectia muncii

sa aranjeze ca inspectorii sa primeasca o prezentare a scolii ĪPT īn prima zi de inspectie

sa fie la dispozitia inspectorilor pe tot parcursul inspectiei pentru a clarifica problemele aparute si pentru a furniza dovezi

sa numeasca un asistent care sa īl ajute la organizare

sa participe la sedintele zilnice ale echipei de inspectori

sa participe la discutiile privind punctele tari si punctele slabe

sa conteste judecatile nesigure prin aducerea de dovezi suplimentare daca este necesar

sa ia legatura cu personalul scolii ĪPT si sa īi tina la curent īntr-o maniera pozitiva

sa identifice rapid ce dovezi suplimentare ar putea fi necesare

sa aranjeze īntālniri cu persoanele pe care inspectorii doresc sa le intervieveze

sa se asigure ca inspectorii au acces la informatiile relevante

sa se asigure ca personalul scolii ĪPT este disponibil pentru īntālnirile care au fost programate

sa se asigure ca documentele sunt disponibile conform celor stabilite īn etapa de planificare a inspectiei

sa aduca prompt la cunostinta inspectorului īnsarcinat cu īntocmirea raportului toate problemele legate de procesul de inspectie si, daca este posibil, sa ajute la rezolvarea acestora

sa aranjeze ca echipa de inspectori sa poata utiliza mijloacele scolii ĪPT (ex. fotocopiator)

sa respecte confidentialitatea discutiilor cu inspectorii si a deciziilor preliminare ale acestora


Dupa inspectie, sarcinile reprezentantului scolii ar putea fi urmatoarele:


sa ia masuri īn vederea comunicarii feedback-ului privind constatarile inspectiei catre scoala ĪPT si alte parti interesate

sa se īntālneasca cu inspectorul īnsarcinat cu īntocmirea raportului dupa īncheierea inspectiei pentru a verifica exactitatea raportului initial

sa elaboreze planul de actiune post-inspectie īn vederea īmbunatatirii, īn care sa fie abordate punctele slabe subliniate de inspectie si sa fie consolidate punctele tari

sa se asigure ca toti membrii personalului sunt implicati īn elaborarea planului de actiune post-inspectie

CADRUL ASIGURĂRII CALITĂŢII

Observarea Predarii si Īnvatarii īn cadrul InspectieiLoc:   Data: ____


Profesor/ Instructor: Elevi: ____


Inspector:  


Disciplina:   Nivel/ an: ____Comentarii generale (tipul grupului de elevi, dificultati, disciplina, mapele de lucru ale elevului etc.)

 

Pregatire


DA

NU

Exemple

 

Locul/sala/organizarea salii au fost adecvate?

 

Toate echipamentele erau pregatite si functionale?
 

Toate materialele ajutatoare/resursele adecvate erau la īndemāna?
 

Ce considerente speciale au fost avute īn vedere?
 
 

Profesorul/ Instructorul


DA

NU

Exemple

 

a explicat īn mod clar scopul, metodele si obiectivele lectiei /sesiunii?
 

a explicat procesul de evaluare cu exactitate, unde a fost cazul?
 

a oferit informatii pentru a evita lipsa de impartialitate si pentru a promova egalitatea sanselor īn rāndul elevilor?
 

a identificat si a tinut cont de cunostintele si experienta anterioara? 

a tinut cont de alcatuirea /nevoile / capacitatile grupului / elevilor? 

a adaptat lectia/sesiunea pentru a raspunde nevoilor elevilor?

 

Profesorul/ Instructorul


DA

NU

Exemple

 

a stabilit tinte individuale de īnvatare cānd acest lucru a fost necesar ?

 

a īmpartit procesul de īnvatare īn pasi mici?
 

a īncurajat productivitatea, angajamentul, concentrarea si eforturile elevilor? 

a īncurajat īnvatarea autonoma, centrata pe elev, īnvatarea īn grup si īnvatarea īn diferite contexte? 

a folosit o serie de strategii diverse pentru a raspunde stilurilor individuale de īnvatare si nevoilor elevilor? 

a redus la minim, ori de cāte ori a fost posibil, diferitele preocupari si īntreruperi?
 

a comunicat eficient (ton, ritm, stil) cu elevii, raspunzānd nevoilor lor diferite? 

a prezentat informatii, fapte si idei clare, exacte si semnificative?
 

a verificat ceea ce au īnteles elevii si a formulat īn mod clar īntrebarile?
 

a asigurat existenta unor materiale clare, lizibile si care au sporit claritatea informatiilor? 

a selectat o varietate de materiale si resurse pentru a sprijini nevoile elevilor? 

a īncurajat elevii sa puna īntrebari?
 

a īncurajat elevii sa participe pe tot parcursul lectiei /sesiunii?
 

a raspuns īntrebarilor suplimentare ale elevilor furnizānd informatii suplimentare clare? 

a explicat scopurile si rezultatele asteptate ale exercitiilor si activitatilor? 

a oferit la timp feedback constructiv privind īnvatarea si progresul? 

a implicat elevii īn evaluare si le-a oferit feedback īn legatura cu progresul acestora? 

a asigurat o evaluare formativa regulata care este adecvata, riguroasa, corecta si exacta? 

a pus la dispozitia elevilor diferite tipuri de activitati de evaluare, care sa raspunda nevoilor lor? 

Numele profesorului/ instructorului:_____ _______ ______ __________ Data: ____________


Profesorul/ Instructorul


DA

NU

Exemple

a īncurajat elevii sa īsi asume responsabilitatea pentru propriul proces de īnvatare?
a alocat timp suficient pentru discutarea unor aspecte, īngrijorari sau nevoi suplimentare?a folosit īn mod eficient temele pentru acasa, pentru a consolida si extinde īnvatarea?
a atins scopurile si obiectivele lectiei /sesiunii?
a demonstrat o buna stapānire a disciplinei predate si cunostinte actualizate īn aceasta disciplina?a obtinut feedback pentru propria dezvoltare profesionala si īn scopul evaluarii?a completat si semnat cu exactitate documentatia si īnregistrarile corespunzatoare?
Lista de strategii/ materiale/ materiale vizuale ajutatoare

Bifati materialele/ strategiile folosite īn timpul acestei lectii.


o transparente + retroproiector

o video

o PowerPoint

o flipchart

o tabla

o fise de lucru

o studiu de caz

o activitate de proiect

o joc de rolurio exercitii scrise

o activitati practice

o utilizarea calculatorului

o carti, articole etc.

o īntrebarile elevilor

o lucru īn grup

o lucru pe perechi

o catalog de prezenta

o īnregistrari completate


o altele


Alte observatii
Numele profesorului/ instructorului:_____ _______ ______ ____________ Data: ____________


Rezumat


Puncte tari


Puncte slabe

Rezumat general


NOTĂ:
excelent; performanta depaseste cu mult nivelul asteptat

satisfacator; īndeplineste cerintele

slab; predare slaba, lipsita de un rezultat de īnvatare folositorSemnatura profesorului/instructorului: __________ ______ ____ _______Semnatura inspectorului: __________ ______ ____ ____________


CADRUL DE ASIGURARE A CALITĂŢII

Inspectoratul scolii ĪPT

Manual privind raportul de inspectie0. Introducere

Cadrul asigurarii calitatii (documentul # QA01) este valabil pentru procesul de auto-evaluare si activitatea de inspectie din scolile ĪPT si va fi implementat īntr-o faza pilot īn septembrie 2004. Acesta prezinta principiile care se aplica īn cazul autoevaluarii si inspectiei care au loc īn scolile ĪPT. Cerintele mai specifice privind evaluarea activitatii scolii, formulate prin intermediul indicatorilor de performanta, reflecta nevoile de informare generale ale Guvernului care trebuie sa fie informat īn legatura cu:


Teme de inspectie


Principiu al calitatii

Date privind retentia, progresul si rezultatele

Principiu al calitatii 5/6

Predare si īnvatare

Principiu al calitatii 5

Orientare si sprijin

Principiu al calitatii 5

Evaluarea si certificarea īnvatarii

Principiu al calitatii 6

Proiectare si dezvoltare

Principiu al calitatii 4

Managementul resurselor

Principiu al calitatii 3

Conducere si management

Principiu al calitatii 2

Managementul calitatii, autoevaluare si īmbunatatire

Principiu al calitatii 1/7/8


Dupa faza pilot toate instrumentele pentru autoevaluarea si inspectia scolilor ĪPT vor fi evaluate si revizuite, tinānd cont de experientele si judecatile formulate īn timpul fazei pilot precum si de procedurile existente (ex. metodologia pentru inspectia scolara din īnvatamāntul preuniversitar).


Date privind retentia, progresul si rezultatele scolare


Principiu al calitatii

Indicatori de performanta

1. Managementul calitatii


2. Responsabilitati de management


3. Managementul resurselor


4. Proiectare si dezvoltare


5. Predare si īnvatare


6. Evaluarea si certificarea īnvatarii


7. Masura si analiza


8. ĪmbunatatireĪn vederea īndeplinirii cerintelor specificate prin principiile calitatii, scolile ĪPT vor dezvolta sisteme informationale de conducere pentru colectarea si īnregistrarea datelor privind retentia, progresul si rezultatele elevilor. Astfel, scolile ĪPT vor dispune de date proprii de comparatie pentru a demonstra īmbunatatirile obtinute de la an la an.


Inspectoratul va colecta si īnregistra date de la toate scolile ĪPT pentru a putea compara la nivel national performantele elevilor. Astfel, se vor putea efectua comparatii ale performantei la nivel national si o scoala ĪPT va putea masura daca propria performanta se afla peste sau sub media nationala.


Atunci cānd vor analiza datele privind retentia, progresul sau rezultatele inspectorii vor evalua rezultatele elevilor. Se vor concentra pe standardele atinse si vor verifica daca aceste standarde sunt suficient de ridicate.


Distinctia īntre standarde si rezultatele elevilor este foarte importanta:


Excelent


Satisfacator

Slab


Ratele de promovabilitate si retentie sunt mult peste medie.

Rezultatele privind orice abilitati cheie examinate sunt de asemenea foarte ridicate.

Cunostintele si competentele sunt la un nivel mult mai mare decāt cel care se asteapta īn mod obisnuit .

Majoritatea elevilor lucreaza la nivelul capacitatii lor si raspund īn mod adecvat la probleme .

Majoritatea elevilor au realizat un progres mult mai īnsemnat decāt s-ar fi asteptat avānd īn vedere performanta lor anterioara.

Progresul prin gasirea uni loc de munca sau continuarea studiilor īn īnvatamāntul superior reprezinta o regula.Ratele de promovabilitate si retentie sunt cel putin egale cu mediile nationale.

Analiza valorii adaugate indica faptul ca majoritatea elevilor fac progresul care se asteapta din partea lor.

Majoritatea elevilor ating nivelul asteptat pentru abilitatile cheie de comunicare, utilizarea calculelor si a calculatorului, unde este cazul .

Majoritatea elevilor demonstreaza ca au cunostintele, īntelegerea si competentele pe care se asteapta sa le aiba un elev mediu.

Elevii lucreaza la un nivel cel putin adecvat capacitatii lor.

Multi elevi reusesc sa īsi atinga obiectivele privind gasirea unui loc de munca sau studiile superioare .Rezultate slabe generale pe grupuri de elevi specifice; de exemplu, elevii supradotati si talentati, cei cu dificultati si/sau deficiente de īnvatare si grupuri de elevi apartinānd unui grup minoritar etnic .

Rezultatele unui numar semnificativ de elevi īn ceea ce priveste abilitatile cheie sunt prea slabe pentru a le permite acestora sa faca fata īn mod adecvat programului de īnvatare pe care īl parcurg sau pentru a avea sanse reale de a se ridica la nivelul cerintelor din īnvatamāntul superior si/sau de la un loc de munca .

Standardele programelor de īnvatare individuale sau a anumitor discipline sunt īn mod semnificativ mai scazute decāt īn alte discipline studiate de aceeasi eleviCompararea performantei scolii ĪPT cu mediile la nivel national, atāt īn ceea ce priveste activitatea generala, cāt si disciplinele specifice se va efectua atāt īn cadrul raportului de autoevaluare, cāt si īn timpul inspectiei, folosind date de comparatie nationale. Inspectorii nu vor presupune, de exemplu, ca o rata de retentie mai mica decāt media, reflecta neaparat un aspect slab al scolii ĪPT.


Īn mod similar, nu se va presupune ca rata de retentie mare este neaparat un aspect pozitiv. Īn fiecare dintre aceste cazuri, judecatile formulate de inspectori vor tine cont de motivele care fac sa existe nivelul respectiv al ratei de retentie, īn masura īn care aceste motive pot fi descoperite. Acolo unde acest lucru este adecvat, inspectorii vor analiza rata de retentie īn raport cu punctualitatea si prezenta la curs, calitatea īndrumarii initiale si a sesiunilor de sprijin, calitatea predarii, gama de programe din oferta educationala si oportunitatile de gasire a unui loc de munca pe plan local.


Predarea si īnvatarea


Principiu al calitatii

Indicatori de performanta

1. Managementul calitatii


2. Responsabilitati de management


3. Managementul resurselor


4. Proiectare si dezvoltare


5. Predare si īnvatare

5.1 - 5.7 si 5.13 - 5.29

6. Evaluarea si certificarea īnvatarii


7. Masura si analiza


8. ĪmbunatatireCalitatea predarii reprezinta elementul principal care determina cāt de bine īnvata elevii, atitudinea pe care acestia si-o formeaza īn ceea ce priveste īnvatarea si rezultatele pe care le obtin. O predare de calitate inspira si provoaca. Se bazeaza pe o buna cunoastere a disciplinei sau a programului de īnvatare combinata cu o atitudine de entuziasm care īncurajeaza elevii sa participe īn mod activ si cu placere la procesul de īnvatare.


Inspectorii trebuie sa inspecteze si sa raporteze asupra:


a. īn ce masura predarea si instruirea raspunde nevoilor elevilor si cerintelor programelor de īnvatare

b. cāt de bine īnvata elevii si progresul realizat de acestia.


a. Īn formularea judecatilor, inspectorii vor analiza masura īn care profesorii si instructorii -


demonstreaza ca detin cunostinte, competente tehnice si cunostinte practice actualizate, la un nivel care sa asigure un proces de predare, instruire practica si evaluare eficient

realizeaza o planificare eficienta stabilind obiective clare pe care le īnteleg toti elevii

folosesc metode si stiluri de predare si instruire care sunt īn conformitate cu obiectivele programelor de īnvatare si cu obiectivele personale ale elevilor

au o atitudine care īi stimuleaza si īi inspira pe elevi

stabilesc, utilizeaza si noteaza teme si alte activitati īntr-un mod care īi ajuta pe elevi sa progreseze

elaboreaza īmpreuna cu elevii planuri de īnvatare individuale pe baza evaluarilor initiale si care sunt revizuite si actualizate īn mod regulat

promoveaza relatii bune de lucru care ajuta procesul de īnvatare

folosesc materiale didactice si metode de predare care tin seama de aspectele legate de egalitatea sanselor


b. Īn formularea judecatilor, inspectorii vor analiza masura īn care, elevii, indiferent de vārsta, sex, rasa, etnie, dificultatea sau deficienta de īnvatare -

Excelent


Satisfacator

Slab


Activitatile sunt foarte bine pregatite, ceea ce nu īmpiedica valorificarea unor ocazii neanticipate dar productive care apar īn timpul lectiilor.

Entuziasmul si angajamentul profesorilor īi inspira pe elevi, care raspund bine la provocarile care le sunt prezentate.

Profesorii demonstreaza autoritate si o buna cunoastere a disciplinei si a ariei ocupationale de care sunt responsabili.

Īn decursul unei anumite perioade de timp, metodele folosite variaza si elevii utilizeaza modalitati de lucru diferite.

Evaluarea este bine organizata.

Profesorii formuleaza comentarii eficiente īn ceea ce priveste lucrarile scrise ale elevilor, astfel īncāt acestia sa poata sti cāt de bine īnvata si cum īsi pot īmbunatati rezultatele.

Īn cadrul activitatii de predare se promoveaza cercetarea pe cont propriu si utilizarea productiva a timpului elevilor .Continutul cursului este exact, planificat si prezentat īn mod clar si eficace.

Metodele de lucru sunt adecvate sarcinilor si le īngaduie elevilor sa īnregistreze un progres satisfacator.

Lectiile au obiective clare si elevii stiu ceea ce fac.

Profesorii ajuta elevii sa īsi planifice īn mod eficient timpul .

Lucrarile sunt notate īn mod regulat si precis si comentariile scrise īi ajuta pe elevi sa īnteleaga unde au gresit si ce trebuie sa faca pentru acest lucru.

Elevii raspund pozitiv si cu scop īn timpul lectiilor , raspund la īntrebari si participānd la discutii.

Profesorii īi īncurajeaza pe elevi sa lucreze eficient pe cont propriu, dar anumiti elevi ramān prea dependenti de profesor.Stapānirea de catre profesor a disciplinei este inadecvata pentru nivelul solicitat de disciplina respectiva.

Evaluarea sunt inadecvate pentru a oferi elevilor o imagine clara si critica īn ceea ce priveste rezultatele si progresul pe care īl realizeaza la disciplina respectiva.

Elevii nu īnteleg īn mod adecvat ce trebuie sa faca pentru a-si īmbunatati performanta .

Se folosesc īntr-o masura prea mare metode de predare care solicita prea putin initiativa proprie a elevilor, abilitatile lor practice si abilitatea de a gāndi pentru ei īnsisi.

Prezenta elevilor la lectii sau la practica la locul de munca este slaba.


Nu exista o legatura automata īntre proportia de lectii nesatisfacatoare si slabe si judecata generala privind gradul de adecvare a scolii ĪPT. Judecata privind gradul de adecvare cuprinde judecatile generale pentru fiecare arie curiculara, precum si judecata referitoare la conducere si management. Cu toate acestea, se va tine seama de calitatea generala a procesului de predare atunci cānd echipa de inspectie va formula judecata privind gradul de adecvare. Proportiile ridicate de lectii nesatisfacatoare (ex. mai mult de 10%) maresc posibilitatea formularii unei concluzii de inadecvare.


Modalitatile utilizate de inspectori pentru observarea lectiilor vor diferi īn functie de situatie. Se va folosi aceeasi fisa de observare (document # QA15) pentru toate observatiile la lectii. Printre caracteristicile lectiilor bune pe care inspectorii pot īncerca sa le descopere īn timpul observarii lectiilor se numara urmatoarele :


Principiu al calitatii

Indicatori de performanta

1. Managementul calitatii


2. Responsabilitati de management


3. Managementul resurselor


4. Proiectare si dezvoltare


5. Predare si īnvatare


6. Evaluarea si certificarea īnvatarii


7. Masura si analiza


8. ĪmbunatatireJudecatile privind sprijinul acordat elevilor se concentreaza asupra calitatii activitatilor de orientare si sprijin de care beneficiaza toti elevii de la primul lor contact cu scoala ĪPT pāna la plecarea din cadrul acesteia pentru a face urmatorul pas īn cariera lor. Īn etapa de intrare activitatile de orientare se concentreaza asupra modului īn care elevii afla despre, opteaza pentru sau se īnscriu īn cadrul programelor de īnvatare corespunzatoare abilitatilor si aspiratiilor lor.  


Urmatoarea etapa se concentreaza asupra modului īn care elevii sunt ajutati pentru a īsi utiliza la maximum potentialul īn perioada de timp īn care sunt īncadrati īn scoala ĪPT. Etapa finala se concentreaza asupra modului īn care elevii sunt ajutati pentru a face alegeri īn cunostinta de cauza īn legatura cu urmatorii lor pasi. Activitatile de orientare trebuie sa īi sprijine pe elevi, dar sa nu fie extrem de protectoare, īncurajānd un grad de autonomie corespunzatoare pentru elevii tineri si adulti.


Inspectorii trebuie sa evalueze si sa raporteze īn ceea ce priveste:


a.     calitatea si accesibilitatea pentru elevi a informatiilor, consilierii si orientarii legate de cursuri si materiale de īnvatare, precum si de evolutia carierei lor  

    1. diagnoza si masurile luate pentru a raspunde nevoilor individuale de īnvatare
    2. accesul pe care īl au elevii la sprijin relevant, eficient pentru problemele personale.

a. Īn formularea judecatilor legate de consiliere si orientare, inspectorii vor avea īn vedere masura īn care -


orientarea impartiala da elevilor posibilitatea sa aleaga cursul sau programul potrivit pentru ei

informatiile sunt corecte, utile si interesante din punct de vedere vizual; si potrivite pentru diferite tipuri de audiente

elevii pot discuta cu personalul scolii ĪPT despre alegerea lor īn privinta programelor de īnvatare īnainte de a se īnscrie

activitatile de orientare tin seama de factori precum sexul, rasa si etnia

calitatea si impartialitatea consilierii oferite elevilor īi ajuta sa aleaga programul de īnvatare potrivit

orientarea profesionala este eficienta īndrumāndu-i pe elevi catre gama de oportunitati disponibile pentru ei

parteneriatele cu alte servicii de orientare sunt eficiente

programele pregatitoare dau posibilitatea elevilor sa se acomodeze repede cu programele lor, sa īsi īnteleaga drepturile si responsabilitatile, precum si cerintele cursului sau programului de īnvatare

elevii īnteleg cerintele programului de īnvatare ales

elevii au fost familiarizati cu stilurile de predare si īnvatare utilizate īn cadrul programului lor de īnvatare si cu necesitatea de a dobāndi abilitati de īnvatare individuala

elevii cunosc masurile de igiena si siguranta a muncii

elevii īsi īnteleg drepturile si responsabilitatile

profesorilor li se ofera īndrumare privind buna practica legata de programele pregatitoare si evaluarea programelor pregatitoare pentru elevii care īsi īncep programul cu īntārziere

disponibilitatea si calitatea activitatilor de orientare privind oportunitatile existente īi ajuta pe elevi sa ia decizii odata ce si-au terminat programul,

activitatile care īi ajuta pe elevi sa ia decizii legate de viitorul lor sunt eficiente si desfasurate la timp

elevii primesc referinte corecte si obiective

informatiile legate de evolutia fostilor elevi sunt utilizate pentru planificare si practica


b. Īn formularea judecatilor īn ceea ce priveste diagnoza nevoilor elevilor, inspectorii vor avea īn vedere masura īn care -


exista proceduri pentru stabilirea din faza incipienta a lipsei de punctualitate, absentei la ore si performantei slabe si pentru luarea unor masuri corespunzatoare

planurile de actiune stabilesc tinte realiste pentru perfectionare si modificari de comportament

elevii cunosc necesitatea de a fi prezenti la toate orele si aplicatiile practice si de a fi punctuali

sistemul de raportare este eficient īn ceea ce priveste asigurarea ca prezenta tuturor elevilor la toate materiile este īnregistrata cu promptitudine

nevoile individuale de īnvatare sunt determinate corect, iar elevii au acces la sprijin suplimentar eficient pe perioada studiilor sau formarii lor

informatiile existente sunt utilizate īn evaluarea nevoilor individuale ale elevului

evaluarea nevoilor de sprijin pentru īnvatare īn legatura cu toti elevii este eficienta

exista posibilitati pentru profesor de a face cunoscuta elevilor posibilitatea unui sprijin suplimentar, iar pentru elevii īnsisi de a solicita un astfel de sprijin

analiza evaluarii initiale este urmata de o discutie la care sa participe toti cei vizati, legat de natura si nivelul sprijinului solicitat

sunt concepute programe de īnvatare individuala adecvate si acestea specifica tinte clare de atins  

activitatile de sprijin si predare a programelor de īnvatare sunt corelate

modalitatile de a oferi sprijin īn īnvatare nu sunt interpretate de elevi ca avānd nici un fel de conotatii negative

este evaluat impactul activitatilor de sprijinire a procesului de īnvatarea asupra elevilor


c. Īn formularea judecatilor privind serviciile de sprijin, inspectorii vor avea īn vedere masura īn care -


Excelent


Satisfacator

Slab


Orientarea initiala este impartiala si atenta.

Informatiile sunt furnizate īn multe forme si locuri, iar elevii au posibilitatea sa analizeze alegerile lor.

Programele pregatitoare ofera elevilor posibilitatea sa se acomodeze repede cu programele lor .

Nevoile lor sunt evaluate corect si repede īnaintea sau la īnceputul programului lor.

Nevoile de sprijin pentru īnvatare sunt abordate repede si cu grija, iar elevii includ activitatile suplimentare.

Impactul acestui sprijin este evaluat regulat, iar eficacitatea sistemelor de sprijin este evaluata īn raport cu costurile si rezultatele elevilor.

Exista aranjamente bune si variate de a oferi sprijin īn perioade dificile, si exista o gama variata de servicii personale si sociale pentru elevi.

Elevii cunosc bine persoanele desemnate pentru a-i ajuta, atāt cu privire la studiu cāt si cu privire la aspectele personale.

Exista o buna comunicare īntre diriginti, profesori si personalul de sprijin.

Sunt stabilite tinte iar progresul este monitorizat si īnregistrat cu atentie.

Exista posibilitati frecvente pentru elevi de a discuta si planifica viitoarele directii de studiu sau angajarea.

Exista o evolutie de succes pe scara larga pentru toate tipurile de elevi.

Nevoile elevilor din toate mediile sociale sunt recunoscute si satisfacute.

scoala ĪPT reprezinta o comunitate de sprijin īn cadrul careia elevii īsi asuma responsabilitatea cu privire la bunastarea lor si a altora.

Exista posibilitati de angajare īn cadrul scolii ĪPT si a comunitatii extinse.

Programul tutorial al scolii ĪPT ofera posibilitati de educatie personala, sociala si privind cariera, īmpreuna cu o gama completa de servicii sociale.Informatiile initiale sunt clare si accesibile tuturor elevilor.

Elevilor li se ofera atāt sprijin tutorial cāt si pentru īnvatare, care este verificat pentru a vedea daca corespunde nevoilor lor.

Ţintele sunt stabilite si verificate regulat, iar elevii stiu ce se asteapta de la ei.

Exista posibilitati pentru elevii mai slabi de a obtine ajutor suplimentar.

Exista surse suplimentare de a obtine ajutor si consiliere privind aspectele financiare, medicale si legate de asigurari.

scoala ĪPT verifica evolutia elevilor lor si se asigura de faptul ca majoritatea elevilor evolueaza spre niveluri superioare de īnvatamānt sau slujbe relevante.Un numar semnificativ de elevi schimba cursurile curānd dupa ce au intrat, īn moduri care reflecta faptul ca au fost consiliati necorespunzator.

Exista o rata ridicata a abandonului programelor sau un procent mare de elevi parasesc scoala ĪPT īnainte de absolvire.

Orientarea si sprijinul pentru grupurile de elevi cu nevoi speciale nu sunt eficiente.

Elevii cu apartenenta la anumite grupuri etnice nu se īnscriu īn cadrul anumitor programe.

Nevoile de sprijin pentru īnvatare nu sunt evaluate, sau sunt evaluate dar nu sunt satisfacute.

Multi elevi nu sunt informati īn legatura cu serviciile disponibile.

Comunicarea dintre personalul de sprijin, diriginti, si alte persoane ce ofera servicii este necorespunzatoare sau nu exista.

Īnregistrarile privind progresul elevilor sunt necorespunzatoare sau nu exista.

Atmosfera de lucru din cadrul scolii ĪPT nu antreneaza la studiu, sau elevii au motive sa nu se simta īn siguranta.
Evaluarea si certificarea īnvatariiPrincipiu al calitatii

Indicatori de performanta

1. Managementul calitatii


2. Responsabilitati de management


3. Managementul resurselor


4. Proiectare si dezvoltare


5. Predare si īnvatare


6. Evaluarea si certificarea īnvatarii


7. Masura si analiza


8. ĪmbunatatireEvaluarile regulate si eficiente contribuie semnificativ īn a-i ajuta pe elevi sa atinga potentialul lor maxim. Trebuie sa implice o identificare atenta a īnvatarii elevilor si nevoilor suplimentare de sprijin, si trebuie sa identifice just si cu acuratete ceea ce efectueaza bine si ce mai trebuie īmbunatatit.


Elevii trebuie sa īnteleaga cum vor fi evaluati si cum va fi monitorizat progresul lor īn ansamblu. Ei trebuie sa fie, de asemenea, īncurajati sa īsi evalueze propria performanta. Profesorii trebuie sa utilizeze evaluarea pentru a stabili cāt de eficient īntāmpina cursul nevoile elevilor.


Inspectorii trebuie sa evalueze si sa raporteze asupra:


Excelent


Satisfacator

Slab


Evaluarea este regulata si riguroasa.

Profesorii noteaza lucrarile elevilor just si le īnapoiaza cu promptitudine.

Evaluarea fiecarei lucrari semnificative ofera profesorului prilejul sa puna īn discutie īn fata elevilor diverse aspecte, iar elevilor sa clarifice aspecte legate de evaluare.

Elevilor li se ofera informatii corecte legate de rezultatele lor.

Sunt ajutati sa īnteleaga punctele tari si slabe ale lucrarilor lor si sa identifice tintele pentru urmatoarea etapa īn cadrul activitatilor desfasurate.

Ţintele sunt difuzate printr-o varietate de date si pareri ale celor implicati.

Evaluarea este utilizata pentru a identifica nevoile de īnvatare suplimentare ale elevilor.

Aceste nevoi sunt satisfacute.

Raportarea este corecta si ofera elevilor si parintilor lor o imagine clara asupra performantelor elevilor.

Performantele si progresul elevilor sunt utilizate eficient pentru a monitoriza eficacitatea scolii ĪPT.

Comentariilor din partea examinatorilor si inspectorilor li se raspunde cu promptitudine si īn mod corespunzator.

Profesorii si managerii monitorizeaza rezultatele elevilor asigurāndu-se ca standardele sunt aceleasi pentru grupuri diferite de elevi privind programele echivalente īn diversele parti ale scolii ĪPT.

Exista proceduri de verificare interna foarte eficiente care dau posibilitatea evaluatorilor sa īmpartaseasca lucruri cu privire la buna practica īn cadrul ariilor curriculare si profesionale.Evaluarile regulate ale lucrarilor sunt corecte si ofera elevilor informatii legate de performantele lor si de posibilitatea de perfectionare.

Exista o oarecare variatie īn privinta calitatii activitatilor propuse elevilor, cu cāteva activitati nesatisfacatoare īn cāteva zone ale scolii ĪPT.

Profesorii stabilesc teste frecvent si dau regulat elevilor teme pentru acasa.

Majoritatea adopta o abordare riguroasa īn privinta notarii si corectarii lucrarilor elevilor.

Este usor pentru elevi sa vada unde au cāstigat si unde au pierdut puncte.

Profesorii fac deseori comentarii īncurajatoare.Evaluarile nu sunt suficient de riguroase si regulate, si nu ofera elevilor posibilitatea de a-si forma o imagine clara asupra rezultatelor lor.

Īnregistrarile progresului furnizeaza indicatii necorespunzatoare cu privire la ce s-a īnvatat.

Procedurile de verificari interne sunt inadecvate.

Nu se face suficient pentru a-i ajuta pe elevi sa deprinda abilitati si cunostinte care sa le dea posibilitatea sa-si evalueze propria activitate.

Nu exista modalitati de monitorizare a activitatilor efectuate si rezultatelor elevilor pe perioada programelor lor sau pentru materiile studiate.

scoala ĪPT nu raspunde īntr-o maniera corespunzatoare si la timp parerilor examinatorilor, inspectorilor sau verificatorilor externi.Inspectorii vor cauta o corespondenta strānsa īntre obiectivele programului de īnvatare si mijloacele utilizate pentru a evalua progresul elevilor. De exemplu, programele care utilizeaza preponderent testele sau lucrarile scrise pentru a evalua elevii trebuie sa ofere elevilor posibilitatea de a-si dezvolta abilitatile de scriere pāna la un nivel suficient de īnalt pentru a putea aborda astfel de teste scrise.


Profesorii trebuie sa utilizeze aceleasi metode de evaluare si sisteme de īnregistrare īn cadrul unui program de īnvatare. Trebuie utilizate metode adecvate de evaluare (ex. bazate pe competente si cu trimitere la un criteriu) a īnvatarii bazate pe activitati si trebuie pastrate īnregistrari detaliate ale evaluarilor.


Īn cazul īn care MECT specifica criteriile, regulile si procedurile de evaluare, inspectorii trebuie sa stabileasca daca aceste cerinte sunt īntrunite. Ei vor formula, de asemenea, judecati cu privire la activitatile verificatorilor interni prin intermediul discutiilor purtate cu acestia, trimiterilor la procedurile scolii ĪPT, īnregistrarilor verificarilor interne si trecerii īn revista a activitatilor elevilor verificate intern.


Feedback-ul oferit elevilor cu privire la evaluarile lor trebuie sa fie onest si obiectiv. Acesta trebuie sa ofere suficiente informatii despre realizarile lor pentru a asigura ca se pot face evaluari realiste legate de progresul si perspectivele lor.  

Daca elevii pun la īndoiala abilitatea lor de a īnregistra progrese, feedback-ul obtinut de la profesori trebuie sa-i sustina si sa-i īncurajeze pe acei elevi fara a declansa asteptari false si nerealizabile.


Evaluarea trebuie sa ofere elevilor o imagine justa si completa asupra activitatilor si progresului lor īn legatura cu obiectivele programului de īnvatare. Mesajele clare legate de punctele tari si slabe ale activitatilor lor sunt esentiale. Elevii trebuie sa īnteleaga caracteristicile pozitive ale activitatilor lor si ce anume poate fi facut pentru perfectionare.


Pentru a formula judecati cu privire la acest aspect, inspectorii vor -


Principiu al Calitatii

Indicatori de Performanta

1. Managementul calitatii


2. Responsabilitati de management


3. Managementul resurselor


4. Proiectare si dezvoltare


5. Predare si īnvatare


6. Evaluarea si certificarea īnvatarii


7. Masurare si analiza


8. ĪmbunatatireInspectorii vor evalua efectul curriculum-ului asupra elevilor. Ei vor analiza alegerile pe care le pot face elevii si cāt de mult le vor permite programele de īnvatare sa īnregistreze progrese. Discutiile cu elevii vor furniza dovezi cu privire la cāt de bine cred ei ca programul le satisface nevoile si aspiratiile. Inspectorii vor lua īn considerare cāt de eficient reflecta programele de īnvatare nevoile si interesele elevilor si masura īn care acestea le permit sa obtina calificarile corespunzatoare.


Inspectorii trebuie sa evalueze si sa raporteze despre:


Excelent


Satisfacator

Slab

Curriculumul este bogat si variat, cu o gama de programe care permit tuturor participantilor la procesul de īnvatare sa-si continue formarea la niveluri diferite.

Furnizarea de cursuri de formare este bine organizata.

O buna gama de activitati extra-curriculare īmbogateste curriculum-ul.

Programele sunt planificate si monitorizate cu atentie.

Planificarea programelor asigura de asemenea faptul ca elevii pot construi pe si se pot folosi de cunoasterea si experienta lor.

De-a lungul curriculum-ului elevii au oportunitati periodice de a reflecta la problemele personale, sociale si etice relevante pentru ei.

Elevii se folosesc eficient de facilitatile puse la dispozitie pentru ei īn a munci pe cont propriu.

Curriculum este inclusiv si asigura egalitate de acces si sanse egale.


scoala ĪPT ofera o gama buna de programe la niveluri corespunzatoare nevoilor elevilor.

Marea majoritate a elevilor sunt capabili sa urmeze programele pe care le-au ales.

scoala ĪPT se asigura ca elevii sunt constienti de oportunitatile oferite de alte scoli ĪPT din zona.

Programul extra-curricular scolar ofera o gama satisfacatoare de activitati, inclusiv sportul.

Exista facilitati corespunzatoare pentru dezvoltarea abilitatilor practice.


scolii ĪPT īi lipsesc politicile si practicile care sustin eficient includerea tuturor categoriilor de elevi.

Curriculum-ului este lipsit de sensibilitate fata de educatia inclusiva si egalitatea sanselor, ceea ce are ca rezultat faptul ca anumite grupuri de elevi nu sunt pregatite īn mod corespunzator.

Gama de cursuri este prea limitata pentru a permite elevilor sa obtina calificari corespunzatoare sau sa progreseze spre alte programe superioare.

Programele de īnvatare nu sunt planificate, organizate si monitorizate eficient, astfel īncāt un numar semnificativ de elevi nu reuseste sa obtina evolutia preconizat.

Elevii au putine oportunitati de a-si largi experientele prin activitati extra-curriculare.

Abilitatile si īntelegerea necesare īn vederea angajarii, pentru continuarea formarii sau pentru studii superioare sunt luate prea putin īn considerare.

Programele sunt prea fragmentate datorita rigiditatii din sectiunile de predare, care sunt realizate īntr-o ordine recomandata.

Exista o incoerenta datorata lipsei de comunicare īntre diferiti profesori.

Dobāndirea progresiva de cunostinte si de abilitati de catre elevi este īmpiedicata pentru ca orele teoretice si cele practice nu sunt integrate.

Programarea activitatilor genereaza un program prea īncarcat pentru elevi.

Calitatea procesului de formare variaza de la o unitate de īnvatamānt la alta.Gama programelor de īnvatare ar trebui sa le permita elevilor sa-si utilizeze cunostintele si experienta si sa furnizeze o gama de optiuni si oportunitati din domenii noi. Inspectorii se vor analiza numarul de programe de īnvatare, combinatiile oferite, nivelurile de īnvatare, rutele de progres si orarele.


Inspectorii vor fi constienti de problemele care apar īntr-o arie curriculara care atrage un numar scazut de elevi, de exemplu, daca:


Principiu al Calitatii

Indicatori de Performanta

1. Managementul Calitatii


2. Responsabilitati de Management


3. Managementul Resurselor


4. Proiectare si Dezvoltare


5. Predare si Īnvatare


6. Evaluarea si Certificarea Īnvatarii


7. Masurare si Analiza


8. ĪmbunatatireEvaluarea de ansamblu se va axa pe impactul resurselor asupra calitatii si asupra gradului īn care elevii īnvata. Inspectorii vor evalua facilitatile de īnvatare, echipamentul, materialele si resursele pentru īnvatare, atāt īn scoala ĪPT, īn unitatile de desfasurare a practicii, cāt si īn alte locatii īn care are loc īnvatarea. Acolo unde exista diferente semnificative īn ceea ce priveste calitatea resurselor īn diferite parti ale scolii ĪPT, acestea vor fi evidentiate īn raport. Rapoartele asupra resurselor īn diferitele arii curriculare vor include evaluari detaliate despre procesul de īnvatare si alt personal din acele arii, si resursele generale si specializate si facilitatile disponibile destinate elevilor.


Inspectorii trebuie sa evalueze si sa raporteze despre :


Excelent


Satisfacator

Slab

Profesorii si formatorii sunt bine calificati.

Ei au programe actualizate sau cunostinte ocupationale care sunt bine folosite pentru a promova īnvatarea.

scoala ĪPT ofera un mediu interesant si activ pentru elevi.

Facilitatile de īnvatamānt si resursele de īnvatare sunt bune.

Studiile arata ca personalul si elevii apreciaza facilitatile de īnvatamānt.

Munca elevilor este expusa īn clase si īn locuri publice.

Bibliotecile si centrele de resurse pentru īnvatare sunt bine proiectate, echipate si folosite.

Acestea cumuleaza o gama variata de resurse pentru īnvatare.

Elevii si personalul au acces la echipamente de calcul moderne, disponibile īn locuri cu acces liber si īn multe clase sau ateliere.

scoala ĪPT si-a sustinut investitia īn echipamente de calcul si software prin politici care īncurajeaza folosirea calculatoarelor.

Serviciul de copiere le permite profesorilor sa realizeze un bun suport tiparit pentru cursuri.

Toate zonele scolii ĪPT au acces usor pentru elevii cu mobilitate redusa.

Adaptarile claselor, locurilor de practica si atelierelor permit elevilor cu diverse dificultati de īnvatare si deficiente fizice sa īnvete eficient.


Personalul este bine calificat pentru munca pe care o efectueaza, dar un numar mic de profesori la cursurile profesionale care nu au lucrat īn ultima vreme īn industrie.O parte din cladirile scolii ĪPT ofera facilitati de īnvatamānt corespunzatoare.

Spatiile destinate īnvatarii sunt suficient de mari, au personal adecvat, si ofera elevilor acces usor la materialele de īndrumare.

Exista īncaperi mai mici īn care pot avea loc īntālniri particulare doar cu un elev.

Majoritatea claselor le ofera elevilor un mediu atractiv.

Elevii si personalul pot folosi calculatoare moderne, cu o gama larga de software si acces bun la Internet.


Un numar semnificativ de profesori sunt slab calificati īn materia predata, le lipseste experienta sau nu detin calificari pentru didactice.

Exista putine oportunitati pentru dezvoltarea profesionala.

Eficacitatea dezvoltarii profesionale nu este evaluata riguros.

Echipament specializat si materiale care sa sprijine aspecte substantiale ale muncii scolii ĪPT, inclusiv formarea la locul de munca sunt de calitate redusa.

Spatiile destinate īnvatarii au standard redus si sunt necorespunzator īntretinute.

Cartile, casetele video si materialele care au la baza īnvatarea de pe computer sunt insuficiente pentru a face fata nevoilor elevilor.

Zone importante ale scolii ĪPT sunt inaccesibile sau necoresunzatoare pentru elevii cu dificultati de īnvatare si/sau cu deficiente.Inspectorii vor face o evaluare de ansamblu asupra calitatii mediului scolii ĪPT. Ei vor evalua modul īn care spatiile si resursele afecteaza activitatile īn desfasurare, de exemplu, daca restrictioneaza sau sporesc oportunitatile pentru munca practica. Ei vor acorda o atentie deosebita atāt adecvarii spatiilor comune, salilor de clasa si atelierelor, cāt si facilitatilor specializate pentru elevii cu dificultati de īnvatare sau deficiente.


Personalul ar trebui sa detina calificari corespunzatoare activitatilor didactice īn care sunt angrenati. Dezvoltarea profesionala ar trebui sa permita personalului sa devina mai eficient ca profesori, nu doar sa-i ajute sa obtina calificari ulterioare. Īn multe cazuri, dezvoltarea profesionala va include oportunitati pentru ca personalul sa-si actualizeze cunostintele si experienta īn industrie si comert.


Evaluarea personalului nu va fi efectuata separat de celelalte aspecte ale pregatirii scolii ĪPT. De exemplu, inspectorii vor urmari daca nivelul slab al predarii are legatura cu celelalte aspecte de personal.


Judecatile vor acoperi atāt calitatea echipamentului cāt si modul īn care īl folosesc profesorii pentru a asigura o īnvatare eficace. Echipamentul si materialele specializate ar trebui sa reflecte, pe cāt posibil, standardele cerute de industrie. scoala ĪPT ar trebui sa aiba obiectivul de a le prezenta elevilor cele mai recente realizari industriale sau tehnologice. Inspectorii vor judeca daca aceste resurse sunt īn mod corespunzator disponibile.


Clasele, atelierele si spatiile destinate īnvatarii ar trebui sa aiba dimensiuni adecvate pentru a gazdui grupurile care le utilizeaza. Spatiile destinate īnvatarii trebuie sa fie curate, sigure, bine īntretinute si sa ofere un mediu de lucru modern. Mobila trebuie sa fie destinata scopului, iar amplasarea acesteia trebuie sa corespunda activitatii specifice de īnvatare. Calitatea spatiilor destinate īnvatarii pentru grupurile de elevi cu dificultati de īnvatare sau deficiente trebuie sa fie comparabile cu spatiile destinate īnvatarii pentru celelalte grupuri de elevi.
Principiu al Calitatii

Indicatori de performanta

1. Managementul Calitatii


2. Responsabilitati de management


3. Managementul Resurselor


4. Proiectare si Dezvoltare


5. Predare si īnvatare


6. Evaluarea si certificarea īnvatarii


7. Masurare si analiza


8. ĪmbunatatireInspectia se va axa pe masura īn care echipa de conducere si managerii scolii ĪPT creeaza o scoala ĪPT eficienta si īmbunatatita, īn care elevii ating standarde īnalte si sunt bine sustinuti. Judecatile nu se vor baza numai pe munca depusa de cadrele de conducere, vor lua īn considerare si impactul direct pe care īl au conducerea si managementul departamentelor individuale si al echipelor asupra evolutiei elevilor.


Īn cadrul fiecarui departament, calitatea predarii, progresul īnregistrat de elevi, rezultatele si nivelurile de participare si retentie reflecta calitatea managementului. Inspectorii de curriculum vor evalua impactul actiunilor managerilor, nu intentiile acestora. Judecatile despre conducere si management vor fi īn acord cu judecatii referitoare la predare si īnvatare.


Inspectorii trebuie sa evalueze si sa raporteze despre:


Excelent


Satisfacator

Slab

Managerii īmpartasesc un scop comun si pun pe primul plan elevii si rezultatele acestora.

Ţelurile si valorile scolii ĪPT sunt clare si sansele egale sunt puternic evidentiate

Personalul este bine informat si este dedicat telurilor scolii ĪPT.

scoala ĪPT lucreaza eficace cu parteneri, cum ar fi angajatori si grupuri ale comunitatii.

Rezultatele elevilor sunt evaluate īn mod regulat.

Informatiile despre retentia, evolutia si rezultatele elevilor sunt exacte, accesibile profesorilor si managerilor, si sunt folosite eficient pentru a īmbunatati performanta.

Sistemele de evaluare a performantei personalului, pentru identificarea nevoilor de formare si de asigurare a acestora sunt complete si eficiente.

Resursele financiare si alte resurse sunt utilizate īn mod eficient pentru a sustine prioritati educationale.

Membrii comitetului administrativ monitorizeaza īndeaproape performanta scolii ĪPT.

Ei īnteleg punctele forte si punctele slabe ale scolii ĪPT, si stabilesc prioritatile corecte pentru dezvoltare si īmbunatatire.

Īsi īndeplinesc īndatoririle statutare si furnizeaza o directie bine definit pentru scoala ĪPT.

Liderii scolii ĪPT sunt constienti de punctele tari si punctele slabe.

Ei au stabilit cāteva metode de crestere a nivelurilor rezultatelor.

Obiectivele referitoare la retentie, evolutie si rezultate sunt stabilite si īn mare parte sunt īndeplinite.

Majoritatea personalului are acces la date exacte privind retentia, evolutia si rezultatele elevilor, si le folosesc īn mod adecvat īn evaluarea muncii lor.

O mare parte din munca scolii ĪPT este monitorizata īndeaproape.

Īn majoritatea departamentelor, eficienta predarii si īnvatarii este bine monitorizata, si este evaluat impactul asupra evolutiei elevilor.

Majoritatea personalului este evaluat īn mod regulat si sunt formati pentru a satisface nevoile care au fost identificate.

Resursele financiare si alte resurse sunt utilizate īn mod eficient pentru a sustine prioritati educationale.

Membrii comitetului administrativ sunt informati despre performantele scolii ĪPT si stabilesc obiective pentru īmbunatatire.

Īsi īndeplinesc responsabilitatile reglementate.


Exista un grad semnificativ de predare nesatisfacatoare sau exista variatii inacceptabil de mari īn calitatea predarii īn cadrul scolii ĪPT.

Ca indicator, cantitatea de predare nesatisfacatoare este semnificativa, daca mai mult de 10% din lectiile observate sunt nesatisfacatoare.

Standardele scolii ĪPT sunt semnificativ mai reduse decāt ar trebui sa fie.

Īn mod regulat, scoala ĪPT nu poate atinge tintele de performanta.

S-a depus un efort minim pentru a promova sansele egale.

Liderii si managerii nu cunosc punctele tari si punctele slabe ale scolii ĪPT.

Resursele nesatisfacatoare reduc calitatea predarii īn multe domenii ale scolii ĪPT.

Scopurile si obiectivele scolii ĪPT nu sunt clare.Judecatile de ansamblu despre conducere si management vor reflecta relatia dintre rezultatele elevilor si eficienta factorilor de conducere si administrare. Inspectorii nu vor recomanda un model particular de management. Exista modalitati diferite prin care o conducere si un management eficient pot asigura succesul elevilor. Inspectorii īsi vor concentra atentia asupra impactului direct al conducerii si managementului, mai degraba decāt pe sistemele si structurile de sprijin sau politici si proceduri.


Vor fi judecate calitatea Planului de Actiune a scolii ĪPT si procedurile de elaborare a acestuia. Inspectorii vor evalua -


Principiul Calitatii

Indicatori de Performanta

1. Managementul Calitatii


2. Responsabilitati de management


3. Managementul Resurselor


4. Proiectare si Dezvoltare


5. Predare si īnvatare


6. Evaluarea si certificarea īnvatarii


7. Masurare si analiza


8. ĪmbunatatireInspectorii īsi vor concentra atentia asupra masurii īn care procesul de asigurare a calitatii si cel de autoevaluare formeaza īn scoala ĪPT o cultura de practica reflectiva īn care succesele sunt analizate si evaluate, iar punctele slabe sunt discutate deschis si folosite ca baza pentru īmbunatatiri de planificare.


Procesul de asigurare a calitatii si de autoevaluare ar trebui īndeplinit nu numai de catre managerii scolii ĪPT, ci si de echipele de personalului acesteia. Toti membrii personalului, inclusiv personalul auxiliar, ar trebui sa-si evalueze gradul de contributie la succesul elevilor. Autoevaluarea la nivel de echipa ar trebui sa constituie o baza pentru raportul de autoevaluare al scolii ĪPT pe ansamblu. Inspectorii vor evalua impactul procesului si eficienta planurilor de īmbunatatire ce rezulta din acesta.


Inspectorii trebuie sa evalueze si sa raporteze despre:


Excelent


Satisfacator

Slab

Valorile si normele de conduita sunt īntelese de toti si aplicate īn activitatile zilnice.

scoala ĪPT are echipe eficiente care stabilesc tinte solicitante, dar realiste, inclusiv tinte privind rata retentiei, evolutia si rezultatele.

Profesorii si celalalt tip de personal īsi īnteleg cu claritate responsabilitatea īn lucrul cu alte persoane pentru a identifica si a furniza dovezi referitoare la punctele tari si punctele slabe īn domeniul lor de activitate.

Profesorii si celalalt tip de personal īsi īnteleg foarte bine rolurile si responsabilitatile, respectiv impactul pe care īl au asupra scolii ĪPT si asupra succesului elevilor.

Elevii, profesorii si celalalt tip de personal īnteleg procesul de management al calitatii si de autoevaluare si sunt capabili sa contribuie liber la acestea.

Alte parti interesate īnteleg procesul de autoevaluare a scolii ĪPT si contribuie la el.

Munca scolii ĪPT este monitorizata cu atentie, īn mod particular, eficienta predarii si a īnvatarii si a activitatilor care depasesc organizatia.

Rezultatele elevilor sunt evaluate īn mod regulat.

Informatiile despre retentia, evolutia si rezultatele elevilor sunt exacte, accesibile profesorilor si managerilor, si folosite eficient pentru a īmbunatati performanta.

Politicile si procedurile sunt respectate, monitorizate, analizate si īmbunatatite, iar toate partile interesate contribuie la acest proces.

Sesizarile si reclamatiile sunt tratate eficient, prompt pentru a satisface partile implicate.

Datele din sesizari si reclamatii sunt folosite eficient pentru a īmbunatatii performanta.

Eficienta procesului de īmbunatatire a calitatii este monitorizata.

Lucrul īn echipa este, īn general, bine instituit si scoala ĪPT are obiective rezonabile identificate.

Echipele de predare contribuie la asigurarea calitatii si la autoevaluare, dar nu se asteapta contributia membrilor personalului auxiliar sau a altor parti interesate.

Ţintele privind retentia, evolutia si rezultate sunt stabilite si, īn mod normal, atinse.

Majoritatea personalului are acces la date exacte privind retentia, evolutia si rezultatele elevilor, si īsi evalueaza corect munca pe baza acestora.

Mare parte din munca scolii ĪPT este monitorizata īndeaproape.

Īn majoritatea departamentelor, eficacitatea predarii si īnvatarii este bine monitorizata, si este evaluat impactul asupra evolutiei elevilor.

Unele politici si proceduri sunt respectate, monitorizate, analizate si īmbunatatite, dar nu toate partile interesate contribuie la acest proces.

Unele departamente trateaza sesizarile si reclamatiile īn mod eficient.

Se efectueaza īmbunatatiri ale calitatii, dar eficienta acestora nu este monitorizata.


Nu exista dovezi daca alti membri ai personalului, īn afara celor din echipa de conducere superioara au vreo contributie īn ceea ce priveste managementul calitatii sau autoevaluarea.

Slaba monitorizare si evaluare a performantei , si masuri reduse īn īmbunatatirea rezultatelor scolare.

Liderii si managerii nu cunosc punctele tari si punctele slabe ale diferitelor parti ale scolii ĪPT.

Respectarea politicilor si procedurilor este sporadica īn toata scoala ĪPT, iar politicile si procedurile sunt rar analizate.

Elevii si alte parti interesate nu sunt solicitate īn mod activ sa foloseasca procedurile de sesizari si reclamatii si putini sunt constienti de acestea.

Sesizarile si reclamatiile sunt tratate ineficient si cu īntārziere.

Autoevaluarea si planificarea īmbunatatirii sunt ineficiente si au putine rezultate.
telefon - fax - email


Perioada acestui raport


de la

zi/luna/an

pāna la

zi/luna/an

zi/luna/an

la

zi/luna/an


Note


= punct tare (foarte bine)

= poate fi īmbunatatit

= punct slab

Managementul calitatii

Responsabilitate de management

Managementul resurselor

Proiectare si dezvoltare

Īnvatare si predare

Evaluare si certificare

Masurare si analiza

Īmbunatatire

Nota cu cea mai mare pondere

Descriptori ai notelor: 3 = punct tare: performanta depaseste cu mult norma obisnuita si nivelul de performanta asteptat

2 = poate fi īmbunatatit: performanta īndeplineste cerintele minime; dar ar putea fi īmbunatatita

1 = punct slab: performanta nu īndeplineste cerintele; exista lipsuri grave, care trebuie abordate īn planul de īmbunatatire


Partea A: Rezumat Sectiunea 1 Informatii privind scoala ĪPT


Aceasta este o scurta explicatie privind scoala ĪPT si activitatile sale, tipul de elevi carora li se adreseaza si scopurile si obiectivele principale avute īn vedere de scoala ĪPT.Partea A: Rezumat Sectiunea 2 Cāt de eficienta este scoala ĪPT


Aceasta sectiune evidentiaza punctele tari esentiale si principalele domenii de īmbunatatire pentru scoala ĪPT ca īntreg. Īn cazul īn care scoala ĪPT este considerata necorespunzatoare, īn aceasta sectiune se va include o declaratie īn acest sens

scoala ĪPT este corespunzatoare / necorespunzatoare

Va rugam stergeti ce nu corespunde.

Declaratie:
Partea A: Rezumat Sectiunea 3 Calitatea ofertei educationale pe arii curriculare


Acesta este un rezumat al evaluarii globale pentru fiecare arie curiculara. De asemenea, exista evaluari sumare privind conducerea si managementul, includerea educationala si sociala si orientarea si sprijinul; si un paragraf ce descrie aria de cuprindere a ofertei educationale.Partea A: Rezumat Sectiunea 4 Punctele de vedere ale elevilor privind scoala ĪPT


Rezumatul celor constatate se va īmparti īn doua categorii: ceea ce elevii considera bun īn scoala ĪPT si ceea ce cred ca trebuie īmbunatatit.

Partea B:   scoala ĪPT ca īntreg Sectiunea 1 Calitatea ofertei de īnvatamānt profesional si tehnic


Notare

Puncte tari

Puncte slabe

total


Scop si plan


3 - Managementul resurselor


Scop si plan


4 - Proiectare si dezvoltare


Notare

Puncte tari

Puncte slabe

total


Implementare


5 - Predare si īnvatare


Implementare


6 - Evaluarea si certificarea īnvatarii
Partea B: scoala ĪPT ca īntreg Sectiunea 2 Conducere si management


Notare

Puncte tari

Puncte slabe

total


Metodologie


1 - Managementul calitatii


Scop si plan


2 - Responsabilitati de management


Notare

Puncte tari

Puncte slabe

total


Evaluare


7 - Masurare si analiza

Feedback si schimbare


8 - Īmbunatatire

Partea C: Date privind performanta


Tabelul 1 numarul total al īnscrierilor elevilor pe nivel, vārsta, sex, etnie, rezultate anterioare

Tabelul 2 īnscrieri pe program de formare, nivel, vārsta, sex, etnie, rezultate anterioare

Tabelul 3 rezumat al datelor privind retentia si rezultatele pentru ultimii trei ani

Tabelul 4 rezumat al datelor privind progresul pe tip de progres (inclusiv "abandonurile")

Tabelul 5 rezumat la notelor acordate predarii si īnvatarii pe arie curriculara


Va rugam sa introduceti aici tabelele. Nu este nevoie sa rescrieti tabelele īn cazul īn care acestea sunt deja realizate cu ajutorul unui program de calculator specific si sunt disponibile īntr-un format corespunzator.

Partea D:   Concluziile inspectorilor cu privire la indicatorii de performanta


Sistemul de management al calitatii asigura calitatea programelor de īnvatare si promoveaza īmbunatatirea continua printr-un proces riguros de autoevaluare.

INDICATORI DE PERFORMANŢĂ

NOTARE

DOVEZI
membrii managementului elaboreaza misiunea, viziunea si valorile si sunt modele ale unei culturi a excelentei

valorile si codurile de comportament sunt vizibile īn practica
un membru al echipei de management a desemnat responsabilitatile īn ceea ce priveste asigurarea calitatii
membrii managementului se asigura ca sistemul de management al calitatii al organizatiei este dezvoltat, implementat si continuu īmbunatatit
īntregul personal sunt implicati īn implementarea asigurarii calitatii
sistemul de asigurare a calitatii cuprinde formulari clare privind politicile, planuri strategice si operationale, documente si manuale ale calitatii
politicile, procedurile si activitatile sunt īn mod clar documentate, respecta cerintele interne si externe si asigura calitatea si consecventa programelor de īnvatare
evaluari regulate ale sistemului de calitate au loc cel putin anual


sistemul de calitate este supus unui proces de īmbunatatire continua care face parte din strategia de īmbunatatire a calitatii stabilita de organizatie

procedurile sunt monitorizate īn mod regulat pentru a asigura mentinerea si respectarea sistemelor si proceselor

sunt stabilite proceduri privind neconformitatea si se implementeaza masuri corective
predarea, īnvatarea si activitatile comune mai multor organizatii sunt incluse īn evaluarea sistemului calitatii
procedurile de revizuire a programelor duc la o īmbunatatire a predarii, īnvatarii si rezultatelor
sistemul de calitate dispune de proceduri eficiente de a raspunde plāngerilor si contestatiilor
recomandarile privind īmbunatatirea calitatii sunt puse īn practica si sunt monitorizate din punct de vedere al eficacitatii lor
scoala ĪPT este angajata ca organizatie īn obtinerea acreditarii īn conformitate cu una sau mai multe dintre marcile de calitate cunoscute (ISO, EFQM etc.)
Total note

PRINCIPIUL CALITĂŢII 2 - Scop si plan: Responsabilitati de management

Organizatia asigura o conducere si un management caracterizate prin eficacitate īn ceea ce priveste calitatea si dezvoltarea curriculum-ului/īnvatarii.

INDICATORI DE PERFORMANŢĂ


NOTARE

DOVEZI
managementul demonstreaza sprijin activ si implicare īn ceea ce priveste dezvoltarea si calitatea programelor de īnvatare si alte servicii

obiectivele strategice, tintele si valorile sunt īntelese pe deplin de toti membrii personalului si de toti factorii interesati, inclusiv de subcontractori si furnizorii de practica
managementul supravegheaza cu eficacitate respectarea directiei strategice si monitorizeaza cu regularitate programele de īnvatare si propria performanta de management
se promoveaza egalitatea sanselor si problema discriminarii este abordata astfel īncāt toti elevii si toti membrii personalului sa īsi atinga potentialul
exista masuri eficiente prin care este īmpiedicat comportamentul autoritar, inclusiv orice forma de hartuire
managementul actioneaza cu eficacitate īn ridicarea nivelului rezultatelor obtinute si īn sprijinirea tuturor elevilor
rolurile, responsabilitatile, autoritate si raspunderea care revin fiecarui membru al personalului sunt īn mod clar definite, alocate si īntelese de toti factorii interesati


exista o comunicare eficienta īn cadrul organizatie

se dezvolta, se mentin si se analizeaza īn mod regulat parteneriate si retele eficiente care cuprind alti furnizori, agentii competente si alti factori interesati externi
se colecteaza īn mod sistematic informatii īn legatura cu factorii interesati interni si externi si īn legatura cu nevoile si asteptarile acestora pentru viitor
proiectele de parteneriat si programele de īnvatare contribuie la dezvoltarea participarii si ocuparii fortei de munca la nivel local, regional si, daca este posibil, la nivel national si european

sunt colectate īn mod regulat informatii despre anumite variabile importante, precum evolutiile de ordin social, ecologic, economic, juridic si demografic
exista un sistem de informatii pentru informarea factorilor interesati interni si externi
informatiile sunt analizate īn vederea planificarii, dezvoltarii si implementarii strategiilor
informatiile si sistemele de īnregistrari sunt exacte, actualizate si pastrate īn conditii de siguranta si confidentialitate, pot fi inspectate si sunt revizuite īn mod regulat
exista o contabilitate eficienta si se efectueaza audituri financiare periodice īn conformitate cu cerintele fiscale si legale


dezvoltarea si durabilitatea serviciilor furnizate elevilor se bazeaza pe un management financiar responsabil

cheltuielile efectuate īn cadrul unor capitole de buget specifice sunt monitorizate cu eficacitate pentru a asigura ca se obtine valoare īn schimbul banilor
prioritatile privind cheltuielile si utilizarea resurselor financiare sunt īn mod clar legate de programele de īnvatare si prioritatile de planificare si reflecta īntr-o masura considerabila scopurile si obiectivele scolii ĪPT respective
toti membrii personalului sunt implicati īntr-un grad corespunzator īn procesul de consultare
interesele financiare ale tuturor factorilor interesati sunt echilibrate si satisfacute cu eficacitate
Total note


PRINCIPIUL CALITĂŢII 3 - Scop si plan: Managementul resurselor

Organizatia ofera elevilor un mediu sigur, sanatos si care le ofera sprijin; de asemenea, organizatia se asigura ca programele sunt furnizate si evaluate de personal competent si calificat.

INDICATORI DE PERFORMANŢĂ


NOTARE

DOVEZI
procesul de aprobare a programului de īnvatare vizeaza cerintele privind siguranta si sanatatea si resursele fizice; precum si orice alte conditiile prevazute de lege acolo unde este cazul

exista resurse eficace gestionate astfel īncāt sa sprijine procesul de īnvatare, resurse care sunt īnsotite de instructiuni de functionare clare, usor de īnteles īn diferite formate
se gestioneaza, mentine, monitorizeaza si evalueaza siguranta, gradul de adecvare si utilizarea echipamentelor, resurselor si spatiilor de specialitate folosite īn procesul de īnvatare
echipamentele, materialele si spatiile de specialitate sunt adecvate specialitatii (unde este cazul) si īndeplinesc standardele industriale curente
elevii au acces la resurse de īnvatare care raspund nevoilor lor si care sunt adecvate unui studiu independent eficace
metodele/resursele/sarcinile etc. de predare si formare sunt actuale, sunt analizate si modificate īn mod regulat
metodele/resursele/sarcinile etc. de predare si formare raspund nevoilor elevilor, diferitelor stiluri de īnvatare, cerintelor programelor de īnvatare si specificatiilor calificarilor


resursele de īnvatare si spatiile aferente permit tuturor elevilor sa participe īn mod integral

spatiile, cladirile si echipamentele sunt accesibile tuturor grupurilor de elevi; sunt semnalate prin indicatoare si sunt usor de localizat
conditiile si mediul de lucru sunt eficace si asigura relatii de munca bune.


revizuirea programului de īnvatare ia īn considerare sugestiile elevilor privind un mediu de īnvatare īmbunatatit
progresul tehnologic este monitorizat si inovatiile semnificative sunt introduse
toti membrii personalului sunt angajati īn conformitate cu legislatia locala si nationala privind ocuparea fortei de munca si egalitatea sanselor
politica de recrutare a personalului stabileste standarde minime īn ceea ce priveste calificarile si experienta adecvate, īn special pentru cei implicati īn furnizarea si evaluarea programelor de īnvatare
toate rolurile si responsabilitatile membrilor personalului sunt clar definite si īntelese; autoritatea este recunoscuta
politica de dezvoltare profesionala a personalului cuprinde prevederi adecvate referitoare la initierea membrilor nou veniti si la dezvoltarea continua a personalului
toti acei membrii ai personalului care nu detin o calificare primesc sprijin īn vederea obtinerii unei calificari profesionale adecvate


dezvoltarea profesionala a īntregului personal contribuie la sporirea eficacitatii si ofera posibilitatea reflectiei asupra practicii

toti membrii personalului au acces la cunostinte utile si valide privind sarcinile si obiectivele lor
sunt dezvoltate cunostintele managerilor īn ceea ce priveste managementul si pedagogia calitatii
performanta tuturor membrilor personalului este monitorizata si evaluata

sistemele de evaluare a personalului au ca rezultat planificarea unor actiuni
datele privind rata de retentie si rata de succes a elevilor   sunt utilizate pentru a aduce īn discutie potentiale aspecte legate de dezvoltarea profesionala
profesorii/instructorii demonstreaza ca poseda cunostinte, competenta tehnica si experienta actualizata la un nivel care sa asigure predarea, īnvatarea si evaluarea eficace a programelor
nevoile organizatiei, echipelor si persoanelor individuale sunt echilibrate
conflictele si problemele personale sunt rezolvate īn mod eficace; solutiile gasite sunt satisfacatoare pentru toate partile implicate si raspund nevoilor acestora
Total note

PRINCIPIUL CALITĂŢII 4 - Scop si Plan: Proiectare si dezvoltare

Organizatia este receptiva fata de nevoile indivizilor, agentilor economici si comunitatii si a diferitelor nevoi ale elevilor.

INDICATORI DE PERFORMANŢĂ


NOTARE

DOVEZI
programele de īnvatare se armonizeaza cu obiectivele strategice si cu valorile organizatiei

programele de īnvatare sunt supuse aprobarii de catre management/autoritatea competenta
prin instrumentul de īnregistrare si prin analiza nevoilor se identifica si se īnregistreaza nevoile, interesele si caracteristicile elevilor, angajatorilor, organizatiilor si comunitatilor
programele de īnvatare iau īn considerare nevoile persoanelor individuale, ale angajatorilor, organizatiilor si comunitatilor; feedback-ul obtinut din partea acestora determina directiile de īmbunatatire
programele de īnvatare īndeplinesc cerintele externe si sunt receptive fata de situatia la nivel local, regional, national si european
procesul de aprobare a programului presupune existenta unor dovezi conform carora programul de īnvatare propus raspunde cerintelor identificate ale persoanelor individuale, agentilor economici sau comunitatilor
programele de īnvatare demonstreaza angajamentul de a pune elevii pe primul loc si de a raspunde nevoilor lor īntr-un mod cāt mai flexibil cu putinta īn ceea ce priveste optiunile si accesul acestora


colaborarea cu alti parteneri si departamente ale autoritatilor locale face ca programele si procesul de īnvatare sa fie mai accesibile (de exemplu transport, asistenta copilului)

programele de īnvatare au un caracter de includere din punct de vedere social, asigurānd egalitatea īn ceea ce priveste accesul si egalitatea sanselor pentru elevi
programele de īnvatare demonstreaza o implementare activa a politicii privind sansele egale
programele de īnvatare sprijina si sporesc valoarea īnvatarii practice si teoretice

programele de īnvatare includ procese eficace de evaluare formativa si sumativa si de monitorizare a īnvatarii
obiectivele de īnvatare ale programelor includ criterii si metode de evaluare sumativa care sunt adecvate scopului si care sunt revizuite īn mod regulat
programele de īnvatare definesc īn mod clar traseele de continuare a studiilor
programele de īnvatare includ un proces eficace de rezolvare a plāngerilor si contestatiilor
programele de īnvatare au o serie de indicatori de performanta prin care poate fi masurat gradul de succes al programului; tintele privind īmbunatatirea sunt stabilite īn conformitate cu reperele institutionale, locale, regionale, nationale sau europene


programele de īnvatare au definite obiective de īnvatare, care sunt revizuite īn mod regulat īn lumina cerintelor privind calificarile stabilite la nivel intern, local, regional, national si european

programele de īnvatare sunt revizuite cel putin o data pe an si elevii contribuie la acest proces de revizuire
informatiile privind evaluarea īnvatarii si rezultatele dobāndite, inclusiv analiza performantei diferitelor grupuri de elevi, sunt folosite ca punct de plecare pentru dezvoltarea programului de īnvatare
Total note


PRINCIPIUL CALITĂŢII 5 - Implementare: predarea si īnvatarea

Organizatia ofera conditii egale de acces la programele de īnvatare si sprijina toti elevii.

INDICATORI DE PERFORMANŢĂ


NOTARE

DOVEZI
elevilor le sunt puse la dispozitie informatii si īndrumari despre toate programele de īnvatare existente

elevii primesc ajutor pentru a īntelege, a obtine sau a cauta informatii conform nevoilor lor
elevilor li se da posibilitatea sa se īnscrie la programe de īnvatare care raspund nevoilor lor
elevii care au fost respinsi primesc sfaturi si īndrumari adecvate pentru a gasi programe de īnvatare mai potrivite nevoilor lor
evaluarea initiala ofera o imagine exacta pe baza careia se poate planifica un program de īnvatare adecvat
toti elevii participa la un program de initiere īn programul de īnvatare la care au fost īnscrisi, avānd posibilitatea de a participa la diferite sesiuni īn cadrul programului si/sau de a schimba programul de īnvatare (daca este necesar)
programele de īnvatare raspund aspiratiilor si potentialului elevilor, dezvoltānd cunostintele si experienta anterioare
drepturile si responsabilitatile elevului sunt clar definite
elevii au acces la sprijin semnificativ si eficace pentru rezolvarea unor probleme personale si la orientare si consiliere pe toata durata programului


sunt prevazute perioade pentru revizuirea si reevaluarea nevoilor de sprijin ale elevilor, nevoi legate de progresul īn cadrul programului de īnvatare

informatiile, orientarea si consilierea sunt eficace, īndrumāndu-i pe elevi īn ceea ce priveste modalitatile de a-si continua studiile dupa īncheierea programului

exista īnregistrari privind evolutia ulterioara a elevilor - continuarea studiilor si/sau angajare
profesorii/instructorii folosesc masuri eficace pentru a promova egalitatea sanselor, pentru a īmpiedica discriminarea si pentru a elimina toate formele de comportament opresiv astfel īncāt elevii sa īsi poata atinge potentialul
profesorii/instructorii stabilesc si mentin relatii de lucru eficace cu elevii, alti profesori/instructori, alti membrii ai personalului si cu managerii
elevilor li se stabilesc criterii individuale privind rezultatele de īnvatare si tinte de īnvatare individuale, pe baza evaluarii initiale
programele de īnvatare si materialele de īnvatare (ex. temele) ofera posibilitatea īnvatarii prin pasi mici
programele de īnvatare si materialele de īnvatare (ex. temele) au criterii explicite, care sunt īmpartasite elevilor
profesorii/instructorii folosesc o gama variata de strategii de predare si īnvatare pentru a raspunde stilurilor de īnvatare individuale, abilitatilor, culturii, genului, motivarii fiecaruia


profesorii/instructorii selecteaza si mentin o gama variata de resurse si materiale pentru a oferi sprijin īn functie de diferitele nevoi ale elevilor

profesorii/instructorii comunica īn mod eficient cu elevii, luānd īn considerare diferitele nevoi ale elevilor
toate activitatile de īnvatare sunt planificate si structurate pentru a promova si a īncuraja īnvatarea individuala centrata pe elev, precum si īnvatarea īn cadrul unui grup sau īnvatarea īn diferite contexte
elevii primesc īn mod regulat feedback si informatii privind progresul realizat, precum si informatii despre modul īn care pot stabili noi criterii individualizate pentru a acoperi lipsurile īn īnvatare

elevii sunt implicati īn evaluarea progresului pe care īl realizeaza; evaluarea formativa si feedback-ul sunt folosite pentru planificarea īnvatarii si pentru monitorizarea progresului elevilor
evaluarea formativa este adecvata, riguroasa, corecta, exacta si se efectueaza īn mod regulat
elevii sunt sprijiniti īn atingerea obiectivelor prevazute īn cadrul programelor de īnvatare si primesc sprijin īn stabilirea unor obiective de īnvatare
elevii sunt īncurajati sa īsi asume responsabilitatea pentru propriul proces de īnvatare (ex. sunt constienti de propriile puncte tari si puncte slabe, actioneaza conform feedback-ului primit, negociaza noi obiective de īnvatare)


elevii au experienta īn ceea ce priveste diferitele activitati de evaluare formativa si sumativa folosite īn cadrul programului lor de īnvatare īnainte ca evaluarea finala sa aiba loc

formele de evaluare formativa si īnregistrare sunt adecvate programului de īnvatare si raspund nevoilor elevilor
programele de īnvatare urmeaza un proces sistematic de pastrare a īnregistrarilor
Total note


PRINCIPIUL CALITĂŢII 6 - Implementare: Evaluarea si certificarea īnvatarii

Organizatia utilizeaza procese eficace de evaluare si monitorizare pentru a sprijini progresul elevilor.

INDICATORI DE PERFORMANŢĂ


NOTARE

DOVEZI
īnscrierea elevilor respecta cerintele interne si externe

procedurile si conditiile privind evaluarea sumativa si evaluarea interna sunt comunicate īn mod clar tuturor factorilor interesati
cerintele specifice de evaluare ale elevilor sunt identificate si īndeplinite atunci cānd este posibil
evaluarea sumativa este adecvata, riguroasa, corecta, exacta si efectuata īn mod regulat
evaluarea sumativa este folosita pentru a monitoriza progresul elevilor si pentru a informa elevii īn legatura cu progresul pe care l-au realizat si cu modul īn care se pot īmbunatati
elevii au oportunitatea de a se īnregistra la o noua procedura de evaluare sumativa (daca este posibil) si /sau au o "a doua sansa" de a fi evaluati
evaluarea sumativa si evaluarea interna sunt efectuate de profesori/instructori cu calificare adecvata si experienta corespunzatoare
īn mod regulat sunt selectate si revizuite exemple de decizii si practici de evaluare sumativa; constatarile rezultate sunt luate īn considerare īn actiuni ulterioare de evaluare, pentru a asigura consecventa si corectitudinea


profesorii/instructorii participa la standardizarea activitatilor care sunt efectuate īn mod regulat

doar acelor elevi care īndeplinesc toate cerintele din cadrul evaluarii sumative li se acorda un certificat sau o calificare oficiala, daca acest certificat sau calificare sunt specificate īn obiectivele de īnvatare
acele rezultate obtinute de elevi care reprezinta etape īn atingerea obiectivelor de īnvatare si īn obtinerea calificarilor sunt īnregistrate, acreditate si pastrate

certificarea este validata īn mod oficial prin acreditarea externa (unde acest lucru exista) de catre autoritati publice legale sau de catre alte organisme legale si de reglementare
evaluatorii externi au acces īn cladiri, la īnregistrari, informatii, elevi si profesori/instructori
procedurile de evaluare a īnvatarii, de evaluare interna si de moderare respecta cerintele organismelor legale si de reglementare
īnregistrarile privind elevii si datele privind rezultatele de īnvatare si certificarea sunt pastrate timp de 3 ani dupa terminarea programului
Total note


PRINCIPIUL CALITĂŢII 7 - Evaluarea: Masurare si analiza

Performanta organizatiei este monitorizata si evaluata si se stabilesc pasi īn vederea īmbunatatirii, prin asigurarea calitatii si autoevaluare.

INDICATORI DE PERFORMANŢĂ


NOTARE

DOVEZI
o politica clara privind autoevaluarea este comunicata tuturor factorilor interesati pertinenti si este īnteleasa de acestia

managementul este īn mod activ angajat fata de si implicat īn procesul de autoevaluare
toate aspectele referitoare la organizatie sunt supuse procesului de autoevaluare
procesul de autoevaluare este sistematic, efectuat anual īmpreuna cu īntreg personalul competent si ia īn considerare opiniile exprimate toti factorii interesati pertinenti interni si externi
pentru monitorizarea eficacitatii programelor de īnvatare si a altor servicii sunt folosite masuri pertinente si repere externe
sistemul de calitate dispune de un mecanism de colectare regulata a feedbackului din partea elevilor si a altor factori interesati interni si externi
performanta este analizata pe baza indicatorilor de performanta interni si externi si judecata īn mod constructiv, ducānd la stabilirea unor tinte de īmbunatatire


performanta este analizata īn conformitate cu tintele stabilite si tendintele existente si este evaluata, avānd ca rezultat planificarea actiunii si īmbunatatirilor necesare

autoevaluarea riguroasa are drept rezultat identificarea prioritatilor, stabilirea unor tinte de īmbunatatirea ambitioase si la planificare actiunii
exista stabilite proceduri pentru medierea si validarea judecatilor formulate īn timpul procesului de autoevaluare si a dovezilor aferente

raportul de autoevaluare este aprobat si avizat de management
Total note


PRINCIPIU DE CALITATE 8 - Feedback si schimbare: Īmbunatatire

Procesul de autoevaluare a organizatiei duce la planificarea īmbunatatirii; īmbunatatirile sunt implementate si monitorizate.

INDICATORI DE PERFORMANŢĂ

NOTARE

DOVEZI
exista stabilite proceduri pentru analizarea punctelor slabe si pentru realizarea unor īmbunatatiri

planurile de īmbunatatire se adreseaza tuturor punctelor slabe identificate, inclusiv celor care a caror īmbunatatire nu s-a realizat īn ciclul anterior
domeniile de activitate selectate pentru a fi īmbunatatite reprezinta un raspuns adecvat la punctele tari si slabe ale scolii ĪPT
planurile de īmbunatatire definesc īn mod clar tintele, prioritatile, sarcinile, responsabilitatile si termenele; criteriile de succes sunt specifice, masurabile si posibil de atins
planurile de īmbunatatire stabilesc īn mod adecvat costurile si resursele
implementarea planurilor de actiune, a īmbunatatirilor si a masurilor corective este monitorizata si evaluata si sunt aduse modificari īn conformitate cu rezultatele monitorizarii si evaluarii
performanta īmbunatatita a organizatiei este monitorizata si analizata si este folosita ca punct de reper pentru programe de īnvatare si activitati de dezvoltare viitoare


īntreg personalul este implicat īn sistemele si modalitatile de īmbunatatire continua a calitatii

toti membrii personalului si toti factori interesati primesc informatii si feedback īn legatura cu rezultatele procesului de autoevaluare si cu planul de īmbunatatire
tendintele īn timp privind performanta demonstreaza o īmbunatatire continua sau mentinerea unor standarde foarte īnalte
actiunile specificate de organisme externe sunt prezentate personalului īn cauza si sunt puse īn aplicare masuri corective

inspectia externa independenta evalueaza si raporteaza īn legatura cu nivelul de calitate atins de scoala ĪPT; de asemenea, mediaza fidelitatea si impactul procesului de autoevaluare si īmbunatatire
Total note
Document Info


Accesari: 5820
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )