Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Model de educatie integrata autohton
MODEL DE EDUCATIE INTEGRATA AUTOHTON


In Romania se simte din ce in ce mai mult nevoia unor modele noi de educatie in ceea ce priveste invatamantul special. Aceasta idée se refera la sustinerea existentei si functionarii invatamantului special, in conditiile in care se duce o lupta la nivel international pentru eliminarea sau subordonarea sa, invatamantului normal. Se sustine integrarea elevilor cu CES in institutii de invatamant normale dar oare acestea sunt pregatite sa ii primeasca si sa le ofere pregatirea de baza pe care o primesc in scolile speciale de traditie?

Un model autohton de educatie integrata ar putea fi creat in conditiile in care ar exista o ordine de desfasurare a programelor didactice, bine stabilita, atat la nivelul invatamantului normal cat si la nivelul invatamantului special.Este bine cunoscut faptul ca in invatamantul romanesc troneaza haosul, experimentele fiind preocuparea de baza  celor ce il conduc. Probabil ca o solutionare ar putea veni de la cei care deocamdata se pregatesc sa Il abordeze .

Pentru tara noastra cel mai potrivit model de educatie integrata este o imbinare intre modelul bazat pe folosirea unei camere de instruire si resurse si coperarea scolii speciale cu scoala obisnuita, totul, in functie de deficienta si de gradul de handicap.

Sustinem aceste modele de integrare doar in cazul elevilor cu intelect laminar sau cu deficiente senzoriale care au dobandit un nivel de pregatire si adaptare la un mod de viata cat mai normal.

Educatia integrata nu este pentru toti asa cum se promoveaza aceasta idée care pare a fi mai mult un current la moda in ceea ce priveste Romania. Consideram ca baza ramane invatamantul special cu ibunatatiri si adaptari la progresele facute in plan educational la nivel mondial.

Elevul cu CES poate ajunge la un  schimb de experienta cu elevii din invatamantul normal, numai dupa ce isi compenseaza deficienta cu un mod comun de comunicare, autoservire si socializare cu acestia.

Abia dupa ce sistemul din invatamantul special reuseste sa ii formeze deprinderi de autonomie personala si de socializare, elevul cu deficiente poate sa incerce sa se integreze intr-o scoala normala, alaturi de copii de varsta apropiata lui.

Pentru integrare este nevoie de pregatirea emotionala pentru impactul cu scoala normala, cu copiii normali, care sunt tot copii, de fapt, neezitand in ciuda educatiei primite sa se exprime cu voce tare atunci cand sesizeaza diferente intre ei si copilul nou integrat.
In cazul elevilor cu deficiente senzoriale, este extrem de evidenta nevoia abordarii invatamantului special mai inainte de toate si apoi integrarea intr-o scoala normala care la randul ei trebuie sa se adapteze nevoilor fizice ale acestor copii.

Pentru realizarea unei integrari la nivelul celorlalte tari care au adoptat acest model de educatie, tara noastra trebuie sa opteze in favoarea unor modele care se muleaza pe posibilitatile de care dispunem. Adica sa aleaga o forma care i se potriveste, mai ales ca intampinam dificultati din punct de vedere material si legislativ.

Din punct de vedere legislativ, specialistii U.E. nu reproseaza Romaniei existenta scolilor speciale ci lentoarea cu care scolile obisnuite ,se transforma in scoli incluzive, mai ales in localitatile unde nu exista scoli speciale care sa vina in ajutorul copiilr cu CES.

Din punct de vedere economic, sunt intampinate dificultati de ordin financiar penru ca odata cu cresterea numarului de servicii de acest gen, vor creste proportional si costurile sustinerii acestora: salariile specialistilor, multiplicarea aparaturii si tehnologiilor didactice la nivelul fiecarei scoli obisnuite, sali individuale, cabinete, modificarea arhitecturii, sali de recuperare, etc.

Modelul ideal de integrare este modelul bazat pe cooperarea dintre invatamantul normal si cel special.

Scolile specile ar trebui sa se transforme in centre de resurse si consultanta pentru scolile obisnuite. Este un mod in care scolile speciale servesc copiii cu polihandicap si handicapuri severe oferind caracteristicile unui centru de zi.(D.V. Popovici-“Orientari teoretice si practice in Educatia integrata”)

Un model bazat pe cooperea dintre cele doua sisteme de invatamant, poate reuni avantajele si dezavantajele create de imbinarea acestuia cu modelul bazat pe folosirea unei camere de instruire si resurse:

AVANTAJE:

Profesorii din scoala speciala au posibilitati de predare mult mai largi;

Profesorii din scoala obisnuita dobandesc  informatii cu privire la modul de lucru cu elevii cu handicap de la colegii din invatamantul special;

Profesorii din scoala obisnuita dobandesc un grad de specializare pentru rezolvarea nevoilor copiilor cu handicap, intr-un sistem stabil si familiar si pot consulta profesorul specialist care este de asemenea, un coleg familiar.

Scoala speciala ofera scolii obisnuite un plus de resurse ;

Copii normali invata despre handicapuri;

In cadrul ambelor sisteme copiii pot locui acasa si pot beneficia de siguranta traiului si cresterii in familie si in comunitatea lor, precum si dezvolterea intr-un mediu al normalilor;Ambele sisteme ofera ajutor imediat, individual si specializat , in masura cerintelor si asigura o gama larga de predare specializata; copii deficienti pot lucra si invata unul de la altul, in activitatea pe grupuri mici sau de la cei normali;

Ambele sisteme dau posibilitatea copiilor de a invata de la copii normali, in situatii sociale naturale;

Suma de bani necesara este foarte mica – pot fi folosite cladirile existente;

DEZAVANTAJE:

Copiii implicati in acest program pot petrece mult timp pe drum, de la un loc la altul;

Acest sistem este dificil de administrat pentru ca se bazeaza pe bunavointa cadrelor didactice implicate;

In cadrul ambelor sisteme, daca profesorul specialist lipseste, exista pericolul ca copiii deficienti sa nu poata participa la ore;

Clasa pentru elevii cu handicap poate ajunge sa fie privita ca un element separat fata de scoala obisnuita si copii din clasa speciala pot fi segregati;

Copii trebuie dusi acolo unde lucreaza profesorul specialist, iar deplasarile pot fi lungi si obositare, mai ales daca profesorul nu lucreaza intr-o scoala din vecinatate.


Document Info


Accesari: 379
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )