Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




PRINCIPIILE INCLUZIUNII

profesor scoala


PRINCIPIILE INCLUZIUNII


Principiile generale pe care le propune educatia incluziva au in vedere urmatoarele patru formulari( Asociatia Nationala pentru educatia cerintelor speciale in Marea Britanie - NASEN, 1999):



1. Principiul drepturilor egale. 515b15f Fiecare fiinta umana are dreptul la o dezvoltare personala, sociala si intelectuala si trebuie sa aiba asigurate ocaziile de a-si desavarsi potentialul propriu de dezvoltare.

2. Principiul unicitatii. Fiecare fiinta umana este unica in termeni de caracteristici, interese, abilitati, motivatii si nevoi de invatare.

3. Principiul diversitati. Sistemul educational trebuie astfel proiectat incat sa ia in calcul si sa-si asume intreaga diversitate a persoanelor pe care le antreneaza.

4. Principiul accesului si participarii. Toti cei care au nevoi/cerinte speciale de invatare si/sau dizabilitati ar trebui sa aiba acces la o educatie adecvata si de calitate.

In sinteza putem concluziona ca principiile cheie ale incluziunii au invedere aa

- valorizarea diversitatii

- dreptul de a fi respectat

- demnitatea fiintei umane

- nevoile individuale intele ca cerinte individuale

- planificarea

- responsabilitatea colectiva

- dezvoltarea relatiilor si culturii profesionale

- dezvoltare profesionala

- sanse egale.


Educatia pentru toti poate sa fie un mijloc de imbunatatire a educatiei in general prin reconsiderarea sprijinului care se acorda anumitor copii. Maniera in care o serie de particularitati de dezvoltare si invatare determina impartirea copiilor in categorii determinate tinde sa fie inlocuita de o maniera noncategoriala, care considera ca orice copil este o persoana care invata intrun anumit ritm si stil. Educatia pentru toti corespunde in educatia scolara scolii incluzive

Fiecare scoala care doreste sa fie deschisa si flexibila, abordand maniera incluzivitatii, trebuie sa asigure, prin managementul pe care il propune:

- o intelegere realaa ceea ce este incluziunea, definirea procesului ca atare nu numai o simpla plasare a copiilor impreuna;

- sa recunoasca legaturile dintre educatia incluziva si valorizarea diversitatii umane. Scoala de tip incluziv este scoala de baza accesibila, de calitate si care isi indeplineste menirea de a se adresa tuturor copiilor, a-i transforma in elevi si a-i deprinde si abilita cu tainele lumii. Sa le ofere bazele culturii si civilizatiei umane, pe intelesul lor si in asa fel incat toti sa beneficieze de acestea si sa le dezvolte mai departe dupa puterile lor. Dezvoltarea unor practici educationale cat mai eficiente este fateta pragmatica a modelului incluzivitatii. Academia internationala de Educatie (AIE) (Walberg si Paik,1999) propune in acest sens o concentrare pe acele aspecte ale invatarii ce par a fi universal valabile, pe acele principii care trebuie adaptate in contextele culturale diferite, pentru ca evaluarea sa tina seama de conditiile locale. In orice cadru educatuioanl, sugestiile sau liniile directoare pentru practica se cer aplicate temeinic iar evaluarea rezultatelor trebuie facuta continuu.

"Educatia incluziva presupune un proces permanent de îmbunatatire a institutiei scolare, având ca scop exploatarea resurselor existente, mai ales a resurselor umane, pentru a sustine participarea fa procesul de învatamânt a tuturor elevilor din cadrul unei comunitati."



Document Info


Accesari: 9979
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )