Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
ELEVUL - PARTICIPANT ACTIV LA CUNOAsTEREA SI OCROTIREA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR

Educatie civica
ELEVUL - PARTICIPANT ACTIV LA CUNOAsTEREA

sI OCROTIREA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
,,Nu stapânim natura decât respectând-o."

BACON

Mediul înconjurator ne asigura conditiile necesare vietii. Ocrotirea mediului este o problema mondiala si, tocmai de aceea, fiecare om trebuie sa-si asume aceasta responsabilitate. În tara noastra ocrotirea mediului înconjurator este reglementata de legea adoptata de Parlamentul României "Legea nr. 137 / 1995" numita "Legea Protectiei Mediului", care recunoaste dreptul tuturor persoanelor la un mediu sanatos, natura fiind considerata leaganul civilizatiei umane.

Înca de la aparitia omului pe Pamânt, natura l-a protejat, oferindu-i necesarul existentei, fiindu-i prietena. Gândindu-ma ca prietenia este legatura care-i uneste pe oameni, atunci trebuie s&# 616y245g 259; întelegem ca omul trebuie sa manifeste dragoste si respect pentru natura.

Mediul înconjurator este, dupa cum se stie, un sistem si ca orice sistem are o anumita organizare, structura, functie si functionare care asigura viata omului si dezvoltarea civilizatiilor. Ansamblul format din totalitatea vietuitoarelor de pe Pamânt si mediul lor de viata - apa, aerul si solul - reprezinta ecosfera, care altfel spus reprezinta ,,casa vietii" pe Pamânt.

Orice vietuitoare, pentru a putea trai pe Pamânt, trebuie sa se încadreze în ecosfera, caci altfel piere. Amenintarea mediului e un semn ca legatura dintre viata si mediul ei a început sa se macine. Pe masura ce legaturile dintre o vietate si alta, ca si dintre toate vietatile si mediul lor de viata încep sa se surpe, echilibrul în natura începe sa cedeze si pe alocuri sa dispara. Pentru a supravietui, oamenii au nevoie de o existenta stabila în mediul lor adecvat.

Natura îl cheama si îl primeste pe om în mijlocul ei ca pe un adevarat prieten, mângâindu-l cu frumusetile ei atât în momentele de fericire cât si în cele de rastriste si jale.

Contactul cu natura fructifica puterea creatoare, largeste orizontul de cunoastere al elevului, determina o confruntare si evaluare a modului sau de a gândi în fata unor realitati, creste experienta de viata si intensifica trairile afective.

Ocrotirea naturii începe cu muscata din fereastra, pisicuta, catelul sau pasarea în care nu trebuie sa ochim cu prastia sau sa aruncam cu piatra ci trebuie sa le îngrijim si sa le ocrotim.

Elevii dobândesc în scoala cunostintele, priceperile, atitudinile, motivatia de a actiona, atât individual cât si în colectiv, la cunoasterea si ocrotirea mediului înconjurator.

În scoala, toate obiectele de învatamânt îl ajuta pe elev sa capete competenta necesara pentru:

v     a întelege ca omul este inseparabil de mediul sau si ca, mai devreme sau mai târziu, efectele negative ale actiunilor sale se rasfrâng asupra sa;

v     a obtine cunostintele de baza necesare întelegerii si solutionarii problemelor mediului sau apropiat;

v     a dezvolta instrumentele de analiza, reflectie si actiune pentru a întelege, preveni si corecta neajunsurile provocate mediului;

v     a judeca corect responsabilitatile individuale si colective si a se angaja în obtinerea cooperarii pe linia rezolvarii unor probleme de mediu.

Dobândirea acestor competente de catre elevi în scoala mi se pare fireasca deoarece aceasta institutie are specialistii necesari acestui tip de educatie. Pe aceasta cale se va putea ajunge la realizarea interesului national - protejarea mediului, cu tot ce are mai valoros, pentru reusita principiului ,,dezvoltarii durabile".

Academicianul Mircea Malita în articolul ,,România secolului XXI si spectrul desertificarii", plecând de la studiile cuprinse în proiectul ,,România 2020" al Academiei Române, dupa ce evidentiaza rolul major al padurii în protectia mediului, efectueaza o scurta analiza a situatiei acesteia la nivel global, constatând ca în timp ce în tarile cu o economie dezvoltata suprafata împadurita creste, în cele în curs de dezvoltare scade. Autorul tine sa faca si sublinierea ca: ,,Grija pentru paduri a ajuns sa fie un test de civilizatie" si conchide: ,, Nu este spectacol mai frumos în atâtea tari ale lumii ca scolarii care ies cu lopetile pe umeri sa sadeasca pomi si arbori."

Este firesc ca scoala sa ramâna un partener de baza în efortul general de înfaptuire a protectiei mediului înconjurator. În acest sens s-au pus în aplicare Programele nationale de educatie ecologica ,,Eco-scoala" si ,,Eco-Padurea".

În cadrul programului ,,Eco - Padurea " am desfasurat proiectul ,, Padurea, prietena mea" organizând cu elevii mai multe activitati:

am sadit flori în fata scolii;

am iesit cu elevii în padurea din parcul orasului, am curatat padurea de gunoaie si plantat puieti;am învatat cu elevii poezii si cântece despre padure si despre natura în general;

elevii au realizat desene cu aspecte din natura în cele patru anotimpuri;

au realizat la abilitati practice lucrari în care au redat padurea;

am participat cu program artistic la programul ,, Sa învatam despre padure".

Natura a daruit un uimitor de mare si variat numar din bogatiile sale .

Civilizatia moderna, dezvoltata o data cu industrializarea, s-a fondat pe ideea ca omul este stapânul suprem al naturii, de la care trebuie sa smulga maximum de foloase .

Astfel au fost date uitarii mileniile de convietuire armonioasa a omului cu mediul sau natural si si-a facut loc o mentalitate incorecta, tradusa în atitudini care mergeau de la indiferenta pâna la agresiune incostienta împotriva mediului.

Consecintele practicilor iresponsabile s-au acumulat treptat, treptat, ajungându-se cu deosebire în ultimele decenii, la conturarea unor previzibile dezastre ecologice .

Folosind abuziv sau nechibzuit, puterea pe care o are omul de a actiona asupra naturii poate provoca daune incalculabile planetei, fiintelor care o populeaza si mediului în ansamblul sau. Exemple de daune, de distrugere si de devastare provocate de om se înmultesc sub ochii nostri. Se constata niveluri periculoase de poluare a apei, a aerului, a pamântului si a fiintelor vii; perturbari profunde ale echilibrului ecologic al biosferei, distrugerea si epuizarea unor resurse de neînlocuit , în sfârsit grave deficiente care afecteaza sanatatea fizica, mintala si sociala a omului în mediul înconjurator creat de el si în special în mediul sau de viata si de munca .

Din dorinta de a trai mai bine, omul a devenit un nascocitor, a explorat adâncul marilor, înaltimile cerului, considerându-se stapânul suprem al naturii, contribuind la dezvoltarea societatii omenesti, uitând ca natura trebuie ocrotita si îngrijita. Numai ca între dezvoltarea societatii omenesti si protectia mediului exista o contradictie care devine din ce în ce mai accentuata; dezvoltarea societatii nu se poate opri, iar deteriorarea mediului nu trebuie sa mai continue. Atunci se impune gasirea unor solutii pentru protectia mediului si a vietii pe Pamânt.

În fiecare an, pe data de 5 iunie, când se sarbatoreste în toata lumea ZIUA MEDIULUI, discutam problematica ecologica, subliniind importanta actiunilor întreprinse pe plan local pentru protejarea naturii .

Ne aflam într-un moment al istoriei în care trebuie sa orientam actiunile noastre de educatie a copiilor în directia întelegerii, apararii si îmbunatatirii mediului înconjurator pentru a crea , pentru noi si pentru generatiile viitoare , conditii de viata mai bune într-un mediu mai bine adaptat la nevoile si aspiratiile umanitatii .

Astfel, în cadrul orelor de cunoastere a mediului, geografie, educatie civica, noi, dascalii, putem realiza obiectivul principal de cultivare a interesului fata de mentinerea unui mediu natural echilibrat si propice vietii, a unui comportament favorabil ameliorarii relatiilor dintre om si natura .

De aceea, consider ca înca din clasele primare elevii trebuie sa cunoasca formele existente de viata în mediul înconjurator si sa învete sa le ocroteasca.

Particularitatile de vârsta ale elevilor din clasele I - IV permit formarea si dezvoltarea constiintei ecologice si a unui comportament adecvat. Întreaga activitate de educatie în domeniul ocrotirii mediului ambiant am realizat-o prin lectii la toate obiectele de învatamânt. Obiectivele în jurul carora s-au grupat cunostintele au fost:

sa prezinte activitati ale omului care conduc la poluarea mediului;

sa explice care sunt urmarile poluarii mediilor de viata (sol, aer, apa );

sa motiveze de ce trebuie ocrotit mediul înconjurator;

sa enumere activitati prin care putem ocroti mediul si mentine viata pe Pamânt;

sa enumere zilele mai importante ale calendarului ecologic cu scopul participarii directe a

copiilor la evenimentele majore ale lumii înconjuratoare.

Participarea copiilor la aceste activitati sporeste eficienta demersului educational, dat fiindcunoscuta marea disponibilitate a celor mici de a descoperi tot ceea ce le stârneste curiozitatea. Aceste activitati îsi gasesc finalitatea în comportamentul copiilor care devin mai buni, mai sensibili fata de mediul apropiat, mai protectori, disciplinati, responsabili, plini de initiativa si prompti în ocrotirea a tot ce-i înconjoara.

O tema de actualitate este poluarea. Cea mai mare responsabilitate pentru poluarea mediului o poarta omul. Poluarea fiind consecinta activitatii fiziologice, dar mai ales social-economice a acestuia. Referindu-ne la poluare în general si la efectele nocive ale acesteia asupra sanatatii si confortului omului , în special, este util sa amintim ca pe lânga auto-poluare mediul mai suporta trei feluri de poluari:

poluarea fizica generata de radiatii, accidente nucleare, termice si zgomote;

poluarea biologica creata de contaminari microbiologice, ca urmare a introducerii abuzive sau accidentale a unor specii de plante sau rase de animale;

poluarea chimica provocata de diverse substante deversate în natura.

În reactualizarea cunostintelor anterioare am folosit completarea unui rebus a carui cheie era cuvântul ,,poluare", termen în jurul caruia s-a desfasurat lectia discutând despre:

poluarea aerului: cu gaze toxice emanate de fabrici si uzine, gaze de esapament, defrisarea

necontrolata a padurilor, vânatul nepermis;

poluarea apelor: deversarea resturilor reziduale din gospodarii si industrie, substantele

chimice folosite în agricultura, pescuitul în perioada prohibitiei;

poluarea solului: erbicidare, depozitare de substante menajere si comerciale.

În completarea orei s-au citit poeziile ,,Copiii Planetei Pamânt " de Aurel Ciocan; ,,Codrule-n verzit"( creatie populara) si s-au cântat cântece pe aceasta tema.

Prin educatie ecologica putem sa cultivam dragostea si interesul elevilor pentru lumea înconjuratoare, pentru protejarea mediului si a societatii, putem sa formam atitudini de dezbatere fata de cei ce încalca normele de pastrare a igienei mediului, contribuim la activizarea vocabularului legat de termenii ecologici.

Îmbinând metodele traditionale cu cele moderne, am încercat sa pun copilul în situatia de a cunoaste, a observa, a participa activ la tot ceea ce implica cunoasterea si protejarea mediului înconjurator, dar mai ales, mentinerea acestuia cât mai sanatos.

Declaratia de la Stockholm sintetizeaza întreaga problematica a mediului înconjurator astfel:,,Omul are un drept fundamental la libertate, la egalitate si la conditii de viata satisfacatoare, într-un mediu înconjurator a carui calitate sa-i permita sa traiasca în demnitate si bunastare. El are datoria solemna de a apara si îmbunatati mediul înconjurator pentru generatiile prezente si viitoare."

Cu fiecare clipa care trece, planeta noastra este tot mai amenintata. Trebuie s-o cunoastem, ca sa o putem apara, pâna nu este prea târziu!

"Tot ce se afla pe fata Pamântului se transforma necontenit, fiindca Pamântul e viu; si are si suflet. Noi facem parte din acest suflet si rareori ne dam seama ca el lucreaza totdeauna spre binele nostru."

PABLO COELHO

Resurse bibliografice:

Ion Dragan, Pavel Petroman- ,,Educatia noastra cea de toate zilele", Editura EUROBIT,Timisoara 1992;

Marcela Penes, Ovidiu Hutu ,,stiinte"-manual clasa a IV A,Editura Aramis, Bucuresti

Anca Neagu, "Terra-planeta vie", Casa Editoriala Regina, Iasi, 2002.


Document Info


Accesari: 5325
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )