Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Atlasul social al Romaniei rurale ATSR satele

sociologie
Atlasul social al Romāniei rurale ATSR sateleUn atlas social este o descriere a vietii sociale folosind unitati comunitare sau regionale de analiza si indicatori sau tipologii de mare relevanta, cu capacitate de masurare a unor aspecte de durata si profunzime ale vietii sociale īn profil teritorial.


Hartile sunt expresia grafica a a unor baze de date si analize care promoveaza abordarea de tip atlas social. (Pentru detalii de definire a atlasului social vezi Dumitru Sandu, 1993.)Proiect de lunga durata īn cercetarea sociala romāneasca (Gusti, Go 22522q167w lopentia, Herseni si Ionica*), atlasul social al tarii este construit īn bazele de date pe care le pun īn circulatie si prin aceste pagini, prin abordari:- de tip multinivel - sat, comuna/oras, regiuni (judete, regiuni istorice,   

regiuni de dezvoltare, microregiuni, arii culturale etc.),

- care vizeaza completitudinea unitatilor descrise prin analiza,


- folosind masuri constructiviste precum indicii sau tipologiile sau

prin identificarea indicatorilor de mare relevanta.
Majoritatea indicilor sau a tiplogiilor pentru care fisierul ATSRsate.sav aduce detalii au fost deja probate sub aspectul relevantei īn analize sociale proprii sau ale unora dintre colegi. Este cazul abordarilor referitoare la tipologia culturala a satelor, nivelul de dezvoltare a satelor (DEVSAT), ariile culturale, experienta de migratie a comunitatilor locale, sau subregiunile de dezvoltare, prezente īn cartile, sau īn studiile invocate sau reproduse īn paginile acestui site.Functie de tipul de unitate de analiza folosit preponderent este util sa distingem īntre ATSRsate, ATSRorase, ATSRregiuni.Fisierul ATSRsate pe care īl introduc īn prima etapa este unul de tip multinivel, cu variabile referitoare la sat, comuna si regiune. Predominante sunt īnsa masurile la nivel de sat, cu valori pentru toate satele tarii care īn 2002 aveau peste 19 locuitori si erau localizate īn comune. Datele folosite sunt preponderent cele furnizate de recensamāntul populatiei si locuintelor (RPL) realizat de Institutul National de Statistica (INS).
Īmbinarea dintre sociologie, demografie, statistica si informatica a permis realizarea celei mai cuprinzatoare abordari de tip atlas social rural de care, dupa cāte stiu, dispunem pāna īn prezent pe cazul Romāniei. Indicii si tipologiile care rezuma viata sociala extrem de bogata a satelor tarii se regasesc cu detalieri tehnice , de mod de constructie, si cu validare prin interpretabilitate sociologica īn materialele cuprinse īn paginile acestui site referitoare la analiza regionala si la analiza comunitara. Desigur, responsabilitatea pentru modul de calcul īmi revine īn īntregime, indiferent de sursa datelor primare.Baza de date ATSRsate este un fisier sav cu 32 de variabile pe 12402 cazuri, respectiv sate. Definirea variabilelor este data īntr-un tabel iar valorile variabilelor sunt precizate prin etichetare īn interiorul fisierului. Pentru cei care nu lucreaza in spss am inclus si o varianta a fisierului in excell, cu 12092 sate (am eliminat satele pentru care nu am avut dateele necesare in calcularea indicelui de dezvoltare a satului) - ATSRsate.zip. Fisierul este arhivat. . Pentru detalii suplimentare pot fi contactat la dumitru.sandu@gmail.com.
Daca nu se iau in calcul cele trei variabile de identificare (cod sat, nume sat si cod comuna) rezulta ca fiecare sat este identificat printr-un profil de 29 de variabile. Un astfel de profil estimat pentru fiecare dintre cele 12400 sate, folosind cel mai adesea indici cu mare putere de discriminare, este echivalent cu o "monografie sumara", de tipul celei preconizate de Golopentia**.


Cu mijloace moderne ale sociologiei cantitative si ale informaticii se realizeaz un atlas social īn care profilurile sunt pe deplin comparabile, īn termeni de : tip cultural de sat ,nivel de dezvoltare, experienta de migratie, pozitie a satului īn cadrul comunei, pozitie a satului īn cadrul regiunii, nivelul de dezvoltare a judetului de care apartine satul, distanta īntre sat si cel mai apropiat oras etc.


O harta sociala a comunitatilor de romi


Extras din fisierul de date (tip sav) realizat in cadrul cercetarii pentru Banca Mondiala-Agentia Nationala pentru Romi, in 2005.Sunt incluse informatii despre localizarea a 848 comunitati de romi clasificate in patru categorii - foarte sarace HIGHPROB, sarace MIDPROB, cu gravitate redusa a problemelor sociale LOWPROB , fara probleme deosebite NONPROB. Descrierea metodologiei de lucru si a principalelor rezultate, in Dumitru Sandu, Roma Communities Social Map, NAR WB, Bucharest July 2005


Comportamente de alegere ale populatiei COMALP


Sondajul a fost realizat īn septembrie 1995 īn cadrul unui sondaj al Catedrei de Sociologie a Universitatii Bucuresti. Esantionul de 1174 persoane , reprezentativ la nivel national, este descris īn Dumitru Sandu, Sociologia Tranzitiei. Valori si tipuri sociale in Romania. Bucuresti: Staff, 1995, p.273. Schema de esantionare este cea folosita in cadrul firmei private SOCIOBIT, preluata tot in 1995 la nivelul barometrelor de opine publica din cadrul Fundatiei pentru o Societate Deschisa. Chestionarul cuprinde 281 de itemi (disponibila si o varianta in engleza). Capitolul referitor la intentiile de migratie a fost proiectat īn colaborare cu Gordon F.De Jong, unul dintre autorii value expectancy model (impreuna cu J.T. Fawcett ), folosit in domeniu. Intrebarile referitoare la masurarea starii de spirit si a orientarilor de valoare au fost adaptate in mare masura dupa chestionarele folosite in perioada 1990-2005 de catre Research Office of USIA in cercetarile sociologice din Estul Europei. Rezultatele sondajului sunt analizate extensiv in volumul anterior mentionat referitor la Sociologia tranzitiei, dar si in Dumitru Sandu, Spatiul social al tranzitiei, Iasi:Polirom, 1999. Baza de date COMALP1995, cu variabile si valori identificabile in chestionarul mentionat , este disponibila in cadrul acestei pagini.

Document Info


Accesari: 2752
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )