Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload






























BUNELE MANIERE

sociologie


BUNELE MANIERE


CULTURA.. UNUI GEST


Semnificatia gesturilor difera de la o tara la alta. Iata câteva exemple:



Doriti sa comandati o cafea într-un local din Grecia sau Turcia? Nu ridicati mâna cu degetul aratator si cel mediu întinse si celela 828i85i lte îndoite, palma fiind orientata în sus: gestul este interpretat ca pe o grava insulta legata de sex.

Daca uniti degetul mare cu aratatorul pentru a spune "OK", în Japonia gestul semnifica cuvântul "bani", în Franta "zero", în Grecia si Sardinia echivaleaza cu un comentariu obscen, în timp ce în Malta indica prezenta unui "homosexual".

Daca într-un dialog cu un francez va prindeti vârful nasului între degetul mare al mâinii si cel aratator, amicul va fi jignit, pentru ca l-ati etichetat ca betiv. Acelasi gest, în Africa Orientala, înseamna "nu are importanta"

În Orientul Mijlociu, de-a lungul coastei Mediteranei si în câteva zone ale Asiei, daca doi barbati se plimba tinându-se de mâna, gestul lor semnifica doar "amicitie".

Daca dialogati cu un libanez sau un sirian si daca, la un moment dat, acesta îsi introduce degetul în nas, fiti sigur ca va insulta grosolan.

În Italia, cine musca degetul aratator tinut paralel cu gura îti transmite urmatorul mesaj: "M-ai înfuriat, o sa-ti arat eu!" Acelasi gest în Liban sau Siria înseamna "Noroc".

Daca în Franta interlocutorul îsi trece mâna peste obraz, înseamna ca va transmite "Ce plictisitor"!

În Arabia Saudita daca cineva îsi prinde barbia cu vârful degetelor de la mâna dreapta, înseamna ca va cere ajutorul, iar daca va saruta pe frunte, înseamna ca va exprima "regretul" sau.

Tapotarea obrazului cu vârful unui deget, daca în Spania înseamna "Esti delicat", în Germania gestul semnifica "Esti nebun".

În Japonia, mâna ridicata cu degetele întinse si policele îndoit nu semnifica cifra "patru", ca peste tot în lume, ci o grava insulta: "Nu valorezi nimic!".

Coarnele sunt considerate un semn ofensiv în întreaga luma, cu exceptia celui din Texas, unde este utilizat de catre studenti în timpul competitiilor sportive pentru a-si sustine propria echipa








Cum sa manânci:

O persoana bine crescuta nu va sta niciodata prea aproape, nici prea departe de masa, pentru a evita accidentele: pete pe fata de masa sau pe haine, pahare rasturnate, tacâmuri cazute pe jos.

Nu te rezema prea mult pe speteaza scaunului, rasturnându-te pe spate. Nici nu te întinde cu coatele pe masa. Nu vorbi decât cu voce scazuta si nu provoca la discutii un musafir asezat la celalalt capat al mesei.

servetul, pe jumatate desfacut, îl asezati pe genunchi, nu îl întinzi pe piept.

Sa nu manânci nici prea repede nici prea încet, si fara plescaituri.

Nu bea si nu vorbi cu gura plina.



Nu lua oasele de pasare în mâna si nici nu baga pîinea în sos.

Pâinea o rupi cu mâna, n-o musti si nici n-o tai cu cutitul.

Când manânci supa, nu apleca farfuria cu cealalta mâna, ca sa o golesti pâna la fund. Nu sorbi zgomotos. La urma, pune lingura în farfurie cu partea bombata în jos.

Furculita se tine în mâna dreapta când manânci feluri care nu trebuie taiate cu cutitul: legumele, oua, salate, etc.

Furculita se tine în mâna stânga când carnea din farfurie (cârnati, piftia, etc.) trebuie taiate cu cutitul. Pe masura ce tai câte o bucata, o duci la gura si o manânci. Nu-ti face provizii în farfurie.

Nu va uitati cutitul în mâna, gesticulând cu el, în timp ce vorbiti.

Când ati terminat de mâncat felul doi, puneti cutitul si furculita alaturi, pe marginea din dreapta a farfuriei în interiorul ei.

Înainte de a bea, stergeti-va totdeauna la gura, ca sa nu ramâna pete de grasime sau mâncare pe suprafata sticlei. Nu dati paharul pe gât, ci beti câte putin, înghititura cu înghititura.

Maslinele nu se iau niciodata cu mâna, ci numai cu furculita. Sâmburii nu se pun în palma, ci tot pe dintii furculitei, iar apoi pe farfurie.

Ridichile se iau de codite si se ating de sarea care se pune mai întâi pe o margine a farfuriei, cu ajutorul unui vârf de cutit.

Ouale moi se mamânca în paharute speciale. Ţinem oul cu mâna stânga si îi taiem un capacel cu mâna dreapta, folosind cutitul. Oul nu se ia niciodata cu mâna. Dupa ce îi mâncam continutul cu lingurita, strivim coaja - obicei ramas demult, când se credea ca diavolul se ascunde înauntru.

Friptura se taie bucatica cu bucatica, pe masura ce o mâncam. Nu o taiati niciodata pe toata, ca mâncarea copiilor. Osul cotletului nu trebuie luat cu mâna, pentru a taia carnea mai usor.

Cartofii prajiti sau fierti, se înteapa cu furculita si se manânca.. Daca sunt prea tari, se iau pe furculita.

Macaroanele lungi, se învârt pe vârful furculitei. Daca nu puteti, mai bine taieti-le cu marginea furculitei, decât sa umblati cu limba prin aer, dupa pastele care spânzura.

Brânza nu se manânca cu furculita. Se ia cu cutitul si se asaza pe o bucatica de pâine.

Pâinea nu se taie bucati, dar nici nu se farâma cu mâna. Rupeti bucata cu bucata, cu ambele mâini.

Scobitorile se folosesc extrem de dicret, acoperite cu palma, asa încât vecinii de masa sî nu vada nici operatia, nici rezultatul.  





Document Info


Accesari: 2512
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )