Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
CONFERINTA INTERNATIONALA VIITORUL ORGANIZATIILOR NEGUVERNAMENTALE DIN ROMANIA

sociologie


Conferinta internationala

Viitorul organizatiilor neguvernamentale din Romānia

Politici publice de dezvoltare a parteneriatului īntre ONG si institutii publice

7 Octombrie 2008

Sala OnTop, Uzinexport

Bucuresti, Romānia


Proiect agenda


Ziua 1


Sesiune de deschidere

Cea mai mare parte a activitatii organizatiilor neguvernamentale este de interes public si este desfasurata īn subsidiar functiilor multor institutii publice. Īn acest sens putem aminti printre altele ca serviciile sociale sau cele de sanatate sunt prestate īn completarea serviciilor publice furnizate de autoritatile publice. Organizatiile neguvernamentale au demonstrat deja ca furnizeaza servicii de o buna calitate si deservesc un numar foarte mare de beneficiari.

Acest panel doreste sa supuna atentiei decidentilor politici si guvernamentali dar si opiniei publice cāteva exemple de buna practica dezvoltate īn parteneriat sau īn beneficiul diferitelor autoritati publice precum si mecanismele de finantare.

Continuarea furnizarii unor astfel de servicii sau proiecte va fi din ce īn ce mai dificila daca nu exista o politica publica de sprijinire si dezvoltare a parteneriatelor dintre organizatiile neguvernamentale si institutiile publice mai ales din punct de vedere al asigurarii resurselor financiare si a stimularii implicarii expertizei sectorului ONG īn elaborarea de politici publice īn domeniu.Sectorul neguvernamental nu se poate dezvolta īn lipsa unei politici publice si a unui cadru normativ favorabil sustinut de institutiile publice centrale, in special de catre Guvern.

Evolutia organizatiilor neguvernamentale din ultima perioada de timp a fost observata cu precadere īn domeniul watchdog si advocacy mai putin īn rāndul furnizorilor de servicii. Premisele acestei tendinte sunt initiativele recente ale donatorilor precum si cadrul legislativ care confera liberul acces la informatii sau implicarea īn luarea deciziilor. Īn contraponderea acestei tendinte la celalalt pol se observa o stagnare sau chiar diminuare a numarului organizatiilor neguvernamentale prestatoare de servicii. Motivele sunt datorate retragerii finantatorilor traditionali cu accent pe furnizarea de servicii si practica incipienta a institutiilor publice locale de a finanta servicii prestate de organizatiile neguvernamentale desi īn cele mai multe cazuri costurile sunt mai reduse iar calitatea ridicata īn comparatie cu servicii prestate similar de sectorul public. La toate acesta se adauga mirajul Fondurilor Structurale care le face inaccesibile pentru multedin organizatiile prestatoare de servicii.


Dezbaterile acestui panel sunt centrate pe agendele politice ale partidelor vis-a-vis de sustinerea sectorului ONG din perspectiva cheltuirii eficiente si responsabile a banului public, furnizarea unor servicii de calitate si īncurajarea consultarii si participarii publice.

Organizatiile neguvernamentale au fost implicate īn procesul de planificare a alocarii financiare a Fondurilor Structurale reusind sa promoveze atāt masuri eligibile pentru organizatii īn Programele operationale si facilitati privind prefinantarea sau cofinantarea cāt si nominalizarea īn Comitetele de Monitorizare a diferitelor Programe Operationale.

Dezbaterile acestui panel vor scoate īn evidenta practica Autoritatilor de Management de dialog cu organizatiile neguvernamentale precum si analiza rolului reprezentantilor ONG īn Comitetele de Monitorizare. De asemenea, reprezentanti ai Autoritatilor de Management vor fi invitati sa prezinte situatia implementarii schemelor de finantare precum si noutati pentru organizatiile interesate de finantarile din Fondurile Structurale.

Rolul ONG īn Comitetele de Monitorizare. Bilantul primului an de activitate

Octavian Rusu - FDSC

Lavinia Andrei - Director executiv Terra Mileniul III

Oana Preda - Director executiv CeRe

Cristina Iova - Director General AMPOSDRU

Gabriel Friptu - Director General AMPOR


16:00 - 16:30 Sesiune de concluzii


Document Info


Accesari: 3095
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )