Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ESTE BINE SA AFLAM CE NE REZERVA VIITORUL?

sociologie


ESTE BINE SA AFLAM CE NE REZERVA VIITORUL?  

      Motto:
         "Astrele sunt cauzele primare ale          actiunilor voastre, dar sunteti inzestrati cu          o lumina care va permite sa distingeti          intre bine si rau si o vointa libera care,          dupa ce ati inceput lupta contra astrelor ,          triumfa deplin daca e bine dirijata. "

Dante Aligheri
Dupa cum am vazut, omul traieste intre limitele unui determinism relativ. Liberul sau arbitru este mai mare sau mai mic in functie de gradul sau de evolutie. Dar exista si situatii in care liberul arbitru este nul. Sunt acele momente de fatalitate in care oricat am interveni, nu putem schimba cursul unui eveniment. Un astfel de moment poate fi socant si el va lasa urme adanci in sufletul si in mintea noastra. Dar in acelasi timp vom realiza ca am facut un "salt" pe calea cunoasterii , unde pana atunci inaintasem cu pasi mici. Aceste momente socante, la unii oameni pot reprezenta un fel de initiere, ei se pot trezi dintr-o data ca au devenit credinciosi, unde pana atunci fusesera atei. Sau, daca au fost credinciosi, au dintr-o data revelatia lui Dumnezeu, dar la o alta dimensiune. Oricum, ceva esential se schimba in ei, nu pot spune ce, dar simt cu toata fiinta lor ca nu mai sunt aceiasi de dinainte. Este vorba de o transformare profunda , de esenta.      Astfel de momente de fatalitate pot fi legate de pierderea unei fiinte dragi, informatia ca suf 17417j922r erim de o boala incurabila, falimentul si pierderea agoniselii de o viata, un accident, etc. Dar pot fi si evenimente fericite: nasterea unui copil, vindecarea miraculoasa a unei boli considerata incurabila, o bucurie mare, neasteptata, etc. Astrologia ne poate da informatii despre aceste momente remarcabile care ne marcheaza existenta. Daca nu suntem in stare sa le primim cu curaj, mai bine sa nu incercam sa aflam ceva despre asta. Astfel de momente sunt insa destul de rare in existenta unui individ si astrologul nu le dezvaluie oricui, pentru a evita producerea fenomenului numit in psihologie "implinirea profetiei". Acest fenomen nu are in el nimic miraculos si se explica logic.
     Sa dam un exemplu. Daca vom spune unui copil:" Esti un prost si un lenes, si nu o realizezi nimic in viata!", aceasta idee se va infiltra in mintea lui. Cu cat o vom repeta mai des , ea va patrunde mai adanc in constiinta, devenind aproape o obsesie. El va incepe atunci sa se comporte conform etichei pe care i-am pus-o, aceea de prost si lenes, si atitudinea lui va fi in concordanta cu asteptarile celor din jur. Nu va avea curajul sa depaseasca un obstacol, pentru ca se va crede intr-adevar prost. Nu va face eforturi pentru a se realiza, pentru ca i-am implantat ideea ca este un lenes. Un esec, in loc sa-l ambitioneze, il va descuraja si mai mult si ii va intari convingerea ca este exact asa cum i s-a spus. Si iata cum, un copil minunat, din cauza unei afirmatii distructive, ajunge la maturitate sa se simta un ratat, in loc sa-si urmeze drumul firesc spre reusita. Iata cum profetia s-a implinit, dar nu e nici o magie aici, lucrurile au evoluat din aproape in aproape, urmand o cale logica. Cauza esecului este o afirmatie nereala, negativa, pe care deseori o facem din nervozitate, fara a o crede cu adevarat. Dar copilul o crede, el este profund marcat. De aici se vede cat este de important sa gandim pozitiv si despre noi si despre cei din jur, sa vedem in fiecare semen al nostru partea frumoasa, sa-i incurajam pe semenii nostri atunci cand esueaza, sa invatam sa privim cu optimism in viitor.
     Dar fenomenul "profetiei implinite" poate fi explicat si din perspectiva esoterica. Cuvintele, gandurile, sentimentele si actiunile noastre au puterea de a crea realitatea. Sa ne amintim de experimentele fizicii cuantice, in care subparticula avea doar tendinta de a se manifesta si, pentru a lua forma, era nevoie ca cercetatorul sa alega ceea ce vrea sa observe, unda sau particula. Si in Biblie, aflam ca "la inceput a fost cuvantul" si Dumnezeu a spus:"Sa se faca lumina!" si s-a facut lumina. Daca acceptam ideea ca am fost creati dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, de ce sa ne indoim ca el ne-a inzestrat si cu aceasta capacitate de a crea realitatea ? Chiar daca mecanismele prin care noi cream o parte a realitatii ne scapa pe moment, ca si efectele cuvintelor si gandurilor noastre, ar trebui sa fim mai atenti la ceea ce spunem si ce gandim. S-ar putea sa cream o realitate pe care nu o dorim. In privinta actiunii, lucrurile sunt mai simple. Putem vedea de cele mai multe ori efectele ei, pentru ca actiunea intervine in plan material. Cuvintele si gandurile actioneaza insa in planuri ale existentei, mult mai subtile. (Despre aceste planuri putem afla cate ceva din lucrarile de esoterism.) Efectul lor nu este imediat, de aceea nu-l putem observa. Dar asta nu inseamna ca el nu exista.

Dupa cum vedem, "ghicitul" in viitor are pericolele lui si de aceea un astrolog va evita sa prevesteasca nenorociri. Mai ales ca astrologia nu este o stiinta exacta, evenimentele au doar "tendinta" de a se intampla, nu se poate vorbi decat de o probabilitate mare ( nu putem calcula cat de mare este aceasta probabilitate!) ca un eveniment sa aiba loc.Si evenimentul respectiv se petrece doar daca exista un potential format.
     Sa luam spre exemplu o perioada in care suntem predispusi accidentelor. Daca de regula suntem persoane atente si prudente, este foarte putin probabil ca vom pati ceva. Dar daca de obicei suntem distrati si cu capul in nori (deci exista un potential in acest sens!), este mai probabil sa fim victima unui accident, de mai mica sau mai mare importanta. In cel de-al doilea caz informatia astrologica ne poate fi utila, pentru ca ne previne si putem actiona cu mai multa atentie decat o facem in mod obisnuit.
     Ar fi absurd sa credem ca o singura existenta ne-ar fi de ajuns pentru a dobandi "iluminarea" , pentru a ne proiecta spre "Nirvana" sau "Imparatia Cerurilor", cum vrem sa-i spunem. E suficient sa ne privim si sa vedem cat suntem de imperfecti, cat suntem de departe de ceea ce reprezenta Iisus, ca ideal al devenirii noastre. Dar in acelasi timp ce urias potential zace in noi, inca nedescoperit si nevalorificat.
     Dupa cum se poate vedea, o importanta foarte mare - in afara de predispozitiile astrale - o are potentialul de care dispunem, dar si decizia pe care o luam (liberul arbitru). Daca in plus beneficiem si de informatiile oferite de astrologie, atunci putem lua in calcul mai multe date si decizia va fi cu atat mai buna.
                     *
De asemenea, un eveniment fatal legat de destin poate sa apara in tema natala si el totusi sa nu se produca niciodata. De ce? Explicatia este simpla. Tema astrala a unei persoane ne da informatii despre pozitia planetelor la nasterea sa, care se afla in stransa legatura cu viata sa anterioara, cu greselile persoanei, calitatile si defectele sale, datoriile Karmice pe care le-a acumulat, adica acel bagaj cu care aceasta porneste la drum in noua viata. Aceste informatii sunt exacte in momentul nasterii persoanei, dar pe parcursul vietii informatia se poate schimba. Persoana a trait noi experiente si a putut sa scape de un anumit defect, sa zicem agresivitatea. De acum nu va putea actiona decat cu blandete.
     Un eveniment legat de un fapt petrecut in viata anterioara, in care - sa zicem - individul a provocat traume cuiva, ar putea avea drept consecinta trairea unei experiente similare in aceasta viata, dar de pe pozitia de victima. Dar acest lucru nu se va petrece, intrucat individul si-a invatat lectia despre agresivitate. Legea Karmei nu urmareste pedeapsa cu orice pret, ci constientizarea unei greseli pe care individul nu o va mai repeta niciodata. Odata ce am constientizat ca nu este bine sa fim agresivi, inseamna ca ne-am insusit lectia, asa ca nu va mai trebui sa traim o intamplare neplacuta legata de acest lucru.

La fel, daca aflam de la consultantul nostru in astrologie ca este posibil - deci nu este cert !- sa traversam o perioada mai dificila a existentei noastre, in care vom fi marcati de lipsuri materiale, sa zicem, este necesar sa primim informatia ca pe o "tendinta", nu ca pe ceva care se va intampla cu siguranta. Nu ne vom "culca pe o ureche", gandindu-ne ca orice am face, oricum vom saraci. Vom folosi aceasta informatie in folosul nostru. Fiind preveniti in legatura cu ce s-ar putea sa ne astepte, vom munci mai mult, vom face economii si vom putea traversa perioada dificila mult mai usor.
                     *
     Am dat aici cateva exemple care sa ajute cititorul sa inteleaga ca aflarea unui viitor probabil prin astrologie nu este potrivita pentru unii oameni. Este vorba de cei prapastiosi, panicosi, fatalisti, lipsiti de curaj si ambitie, care cred intr-un destin implacabil. Pe toti acestia astrologia poate sa-i influenteze in mod negativ.
     Dar exista si o alta categorie de oameni care doresc sa aiba cat mai multe date , pentru a lua cea mai buna decizie intr-o situatie data. Acest gen de oameni de obicei dau piept cu incercarile vietii si incearca sa le depaseasca. Inteleg ca totul depinde in primul rand de ei, de decizia pe care o iau si de consecintele ei. Pentru acesti oameni informatia astrologica se poate dovedi deosebit de utila.
                        *
Dar astrologia ofera mult mai multe posibilitati, ea nu este doar o cale de a afla un viitor probabil. "Ghicirea" viitorului este mai putin recomandata, pentru ca nu stim in ce masura poate afecta ea actiunile viitoare ale persoanei. Mai ales cand acest viitor se prezinta in culori sumbre. Numai gandul persoanei ca i se va intampla o nenorocire poate contribui la concretizarea acesteia. Am vorbit de fenomenul "realizarii profetiei" si modul in care el actioneaza.
Succesiunea vietilor urmeaza o ordine interioara implacabila. Fiecare existenta are o logica a sa proprie si destinul sau special. Succesiunea de vieti si morti urmeaza o lege mai generala numita de catre brahmani si budhisti Karma . Conform acestei legi, actiunile unei vieti se rasfrang fatal in viata urmatoare. Omul se va naste cu acele instincte si caracteristici (calitati sau defecte) pe care singur le-a dezvoltat in incarnarea precedenta.
Karma ar fi deci efectul, cauza se afla in actiunile existentei sau existentelor anterioare. O problema care apare aici si care ne impiedica sa sesizam legatura de cauzalitate care exista intre actiunile proprii si destin, este decalajul foarte mare - in timp si spatiu - care exista intre fenomenul cauza si fenomenul efect. In plus, peste existentele anterioare se asterne valul uitarii. De aceea putem trai in mod eronat cu impresia ca Divinitatea a fost excesiv de darnica cu unii, care se bucura de talent, bogatie sau onoruri, si extrem de nedreapta cu altii care duc o viata penibila, marcata de lipsuri si nenorociri de tot felul. Acest lucru ar contravine ideii ca Fiinta Suprema este esenta adevarului si justitiei. Daca nu gasim o explicatie logica a ceea ce se intampla cu noi si cu viata noastra, a piedicilor care par ca ne urmaresc la tot pasul, riscam sa fim din ce in ce mai debusolati si chiar sa ne pierdem mintile. Dogmele Bisericii nu mai satisfac pe omul modern, la care nevoia de logica a devenit a doua sa natura. Chiar daca acceptam ca pe un postulat - impus de dogma - ideea ca Inteligenta Cosmica nu poate fi cuprinsa de mintile noastre limitate, ne dorim totusi sa cunoastem macar o parte din Adevar, care sa ne ajute sa intelegem si sa ne putem continua existenta in concordanta cu legile Cosmosului.
Iisus afirma: Eu sunt "Calea, Adevarul si Viata", propunandu-ne sa urmam legile iubirii si calea sacrificiului prin iubire. Astrologia poate fi si ea un mijloc care sa ne ajute sa gasim aceasta cale a iubirii, pentru ca prin intermediul ei ajungem sa intelegem - si cu mintea si cu sufletul - ca Iubirea este cea mai mare forta din Univers, ca tot ce ni se intampla este just, ca experienta dobandita in existentele noastre in trup sunt absolut necesare elevarii spirituale si ca depinde numai de noi, daca mergem pe calea dreapta a iubirii si armoniei, sau alegem un drum ocolit, plin de experiente penibile si marcat de suferinta. Aceasta libera alegere ne apartine, conform unei alte legi despre care vom vorbi in capitolul urmator, legea liberului arbitru.
                   *
Conform legii Karmei si reintruparii, fiecare existenta este rasplata sau pedeapsa precedentei. Daca este vorba de pedeapsa, sa remarcam ca ea este o consecinta a propriei noastre alegeri, a incalcarii legilor divine. O viata de criminal va avea ca efect o existenta ulterioara de ispasire, pe care sufletul inferior o va rabda. O viata nedesavarsita va fi urmata de una plina de incercari, pe care individul va trebui sa le depaseasca. O viata traita in acord cu planurile divine va determina o misiune de indeplinit in viata ulterioara. Iar o viata traita in deplin acord cu legile Cosmosului va conduce catre o incarnare in care omul va avea de dus la bun sfarsit o misiune creatoare. O entitate superioara care a rupt lantul reincarnarilor, nu va mai fi obligata sa reia o viata pamanteana, dar ea poate alege acest lucru in mod deliberat pentru a indeplini o misiune, doar din devotament fata de binele comun.
Pe masura ce omul urca pe treptele evolutiei, observam ca el obtine o libertate mai mare (altfel spus un liber arbitru mai mare). Si e firesc sa fie asa. O societate functioneaza normal numai daca are la baza respectarea anumitor norme sau reguli, de catre toti membrii societatii. Altfel s-ar instala haosul. Normele sociale sunt de mai multe feluri : juridice, etice, morale, religioase, etc. Un om care se gandeste la binele comun se simte mai liber, pentru ca este in deplin acord cu aceste norme, ele i se par juste. Un altul care este manat de interese egoiste va dori sa fure pentru a trai mai bine, sa agreseze sau sa ucida pentru a scapa de o persoana care i se pare incomoda, sa-si satisfaca anumite porniri sexuale fara a tine seama ca ar putea sa provoace traume altei persoane. Acest individ inferior nu va da de cele mai multe ori curs liber acestor porniri, care vin din launtrul sau, de teama pedepsei. Dar in acelasi timp el va simti acut constrangerea, se va simti prea putin liber.
Legea Karmei si legea liberului arbitru sunt legi instituite de Divinitate pentru buna functionare a Universului. Si la aceasta scara lucrurile se petrec in mod similar ca si in societate. Aceste legi sunt compatibile cu ideea unui Univers in care incap notiunile de Adevar, Frumos si Dreptate.
                     *
Entitatile evoluate vor pastra in memorie constiinta de necontestat a vietii spirituale si chiar isi vor reaminti vietile lor pamantesti. Este vorba aici de o serie de informatii care nu sunt accesibile oricui, ci numai celor elevati. Este ca si cum in Univers ar exista o uriasa banca de date la care nu oricine poate avea acces. Ca si cum informatia ar fi protejata de cei care ar putea-o folosi in scopuri destructive. Asa cum sunt protejate armele de distrugere in masa de cei care ar putea declansa o adevarata catastrofa colectiva. Aceste minti distructive exista, asa cum exista si minti luminate care actioneaza doar pentru binele comun. Savantii care au colaborat la dezvoltarea fizicii atomice nu s-au gandit probabil decat la descoperirea unei noi forme de energie care sa rezolve problemele energetice de pe Terra. Din pacate descoperirile lor au dus si la constructia bombei atomice. Iata cum informatia poate ajuta, dar poate aduce si mari deservicii umanitatii.
De aici rezulta necesitatea ca anumite informatii sa nu fie la indemana oricui. Nu degeaba au existat in trecut societati secrete, in care cunoasterea era permisa doar initiatilor. Asa cum si astrologia nu era inainte permisa oricui; ea a fost mult timp interzisa de Biserica, probabil ca nu intamplator. Informatia poate face mai mult rau decat poate ajuta, daca persoana nu este pregatita pentru a o primi. Si , in particular, informatia care ne parvine pe calea astrologiei are "capcanele ei", dar despre asta vom vorbi ulterior mai pe larg.
                     *
Conform legendei, lui Gautama Buddha i s-a dezvaluit in extazele sale firul existentelor trecute. Si in zilele noastre sunt destui oameni care isi amintesc reincarnarile anterioare. Exemplele pot fi gasite de catre cei care vor sa aprofundeze acest subiect in literatura de specialitate, in cartile de esoterism sau in scrierile serioase in care se vorbeste despre o serie de fenomene, numite impropriu "paranormale". Spun "serioase" pentru ca din pacate in prezent suntem asaltati de un bombardament de informatii diverse pe aceasta tema si devine din ce in ce mai greu sa selectam informatiile de valoare de cele lipsite de valoare. Nu pot decat sa sfatuiesc pe oricine sa citeasca mai intai marile carti ale omenirii provenind atat din cultura orientala - din pacate prea putin cunoscuta in Occident - cat si cele din propria noastra cultura. Dupa ce isi vor fi format acest fundament solid, cei interesati vor putea sa citeasca critic orice carte care pune in discutie subiecte referitoare la tainele Universului.
O tehnica folosita uneori in psihologie - desi multi nu o recomanda, considerand-o periculoasa - este regresia hipnotica. Psihologul porneste de la premisa ca o anumita stare psihica patologica ( o fobie spre exemplu ) are drept cauza o trauma traita anterior si de care subiectul nu-si mai aminteste. Regresia hipnotica - asistata de psiholog - permite subiectului sa faca o intoarcere in timp , in transa hipnotica fiind, si sa-si aminteasca ce eveniment i-a provocat fobia respectiva. S-a observat la unii subiecti aflati in stare de hipnoza, ca acestia vorbeau despre experiente traite anterior, pe care le localizau in trecut, in antichitate sau in Evul Mediu, sau in perioade mai recente. Ei aduceau o serie de informatii care nu aveau nici o legatura cu ceea ce traisera ei in viata prezenta. Ulterior aceste informatii au fost comparate cu ceea ce se stia despre o anumita epoca trecuta si s-a dovedit ca ele erau de o uimitoare exactitate. Au fost si situatii in care subiectul, in timpul transei hipnotice , vorbea o limba straina pe care in actuala viata nu o invatase. Aceste lucruri le-am reamintit aici doar, pentru ca ele pot aduce dovezi in sprijinul teoriei reincarnarii. Cei care doresc sa cunoasca mai multe, pot consulta carti care trateaza acest subiect pe larg.
                     *
Fiecare existenta a omului este marcata de sustinerea unor lupte, de luarea unor decizii si de suportarea unor consecinte. Entitatile care urmeaza calea ascendenta a binelui, pot ajunge la deplina constienta a binelui si a raului. Exista pe scara evolutiei un "punct critic" (termenul este imprumutat din fizica ) dincolo de care se rupe lantul reincarnarilor si entitatea trece intr-o noua stare, numita "Rai" de catre religia crestina sau "Nirvana" de catre cea buddhista.
Similar, si pe calea descendenta a raului exista un "punct critic" dincolo de care nu se mai afla cale de intoarcere spre Lumina. Sufletul pervers se va cufunda din ce in ce mai mult in materialitate , in abisul Intunericului, devenind demon si monada sa indestructibila va fi silita sa reinceapa evolutia. Fiinta o va lua de la capat, urcand calea evolutiva. Ea va trece prin existente penibile si nenumarate, dandu- i-se alta sansa de a urca spre Lumina. Acesta stare teribila reprezinta "Iadul", in acceptiune crestina. Sa nu ni-l imaginam ca pe un loc de sub pamant in care oamenii sunt supusi la torturi si fierti in cazane cu smoala. Aceasta descriere este doar simbolica si ea sugereaza suferinta teribila prin care trece fiinta care nu a urmat cursul firesc al evolutiei. "Iadul" asa cum este descris de stiintele esoterice este la fel de teribil, dar mult mai logic.
                     *
Din perspectiva acestei legi, Dumnezeu nu ne mai apare ca fiind nemilos si razbunator, asa cum este infatisat in Vechiul Testament. Dimpotriva, sesizam justetea legilor divine ce guverneaza lumea.
Legea Karmei raspunde nevoii noastre de logica. In plus, ea ne arata de ce nu putem sa identificam credinta cu "frica de Dumnezeu", atat de propovaduita si astazi de unii reprezentanti ai Bisericii. Poate ca aceasta sintagma are o valoare practica, si ii impiedica pe unii oameni sa greseasca de frica pedepsei divine, in cazul in care s-ar sustrage pedepsei oamenilor. Dar atata timp cat ne ferim sa gresim de frica pedepsei, inseamna ca nu am inteles esenta a ceea ce suntem si care este scopul existentei noastre pe acest pamant. Nu am dobandit inca "constienta" binelei si a raului, care este o forma de cunoastere deopotriva a Mintii, a Sufletului si a Spiritului.
Credinta inseamna actiune constienta pe calea evolutiei, in deplina conformitate cu planurile divine, dar inseamna in primul rand cufundarea in acest imens ocean de iubire si Lumina, reprezentat de Fiinta Suprema.
Legea Karmei - combatuta sau acceptata de institutia Bisericii - este in prezent din ce in ce mai mult cunoscuta de omul occidental, desi ea are drept sursa textele sacre apartinand culturii Orientului. Ea pare sa fie din ce in ce mai mult acceptata ca fiind viabila, intrucat omul actual din Occident reactioneaza mai mult la forta argumentului. Pentru oriental Karma este asimilata prin traditie, ca ceva natural, in firea lucrurilor.Document Info


Accesari: 3736
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )