Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Erori legate de constructia chestionarului

sociologie
Erori legate de constructia chestionarului

Simplu de utilizat, la prima vedere, sir de intrebari intr-o anumita ordine, dupa unii, CHESTIONARUL pare sa nu creeze probleme cercetatorilor, dar tocmai in lucrurile simple se manifesta erorile cele mai frecvente.Demersul de investigare cu ajutorul chestionarului presupune o desfasurare ciclica. Eroarea manifestata in prima etapa se poate amplifica si manifesta pana in ultima etapa de cercetare.

Punctul de plecare in erorile datorate formularii intrebarilor il constituie adecvarea limbajului la categoria careia ii este adresat chestionarul.

Solutie:

Cuvintele si expresiile utilizate trebuie sa fie cunoscute si intelese de cei chestionati. Se cere de asemenea, folosirea unui discurs care sa nu dea nastere la variante de interpretare, sa fie limpede, cu termeni si expresii cu inteles univoc, fara inflorituri stilistice. Trebuie respectata corectitudinea gramaticala precum si topica frazei sau/si a propozitiei.

Nerespectarea ordinii intrebarilor poate duce la aparitia reactiilor negative ale subiectului, acesta putand sa refuze sa raspunda datorita unor situatii delicate, cum ar fi: existenta la inceputul chestionarului a intrebarilor de identificare sau chiar a unor intrebari dificile.

Poate aparea efectul halo, de contagiune al raspunsurilor, prin iradierea sentimentelor sau organizarea logica a intrebarilor.

Cand contagiunea raspunsurilor se datoreaza necesitatii de coerenta din partea subiectului, se recomanda utilizarea "fenomenului de orbire". Acest fenomen se produce prin inmultirea datelor nesemnificative pentru problema ce trebuie rezolvata.

Intrebarile ce determina contagiunea raspunsurilor pot fi plasate la sfarsitul chestionarului.

Se vorbeste de o "dramaturgie", a chestionarelor ce evidentiaza necesitatea existentei unei curbe de tensiune ce recomanda ca inceputul chestionarului sa se afle intrebarile interesante pentru subiect iar la sfarsit cele relevante pentru operator .

Erori generate de forma de raspuns

In functie de realitate investigata se pot utiliza atat chestionare cu intrebari inchise cat si cu intrebari deschise.

erori si neajunsuri (inregistrate) in cazul intrebarilor inchise:

subiectului i se sugereaza variantele de raspuns atunci cand el in fapt nu are un raspuns. Utilizarea chestionarelor cu raspunsuri inchise, presupune din partea operatorului, o buna cunoastere a realitatii astfel incat subiectul investigat sa aiba opinii si cunostinte bine cristalizate despre tema respectiva.

Nu permir decat alegerea raspunsurilor dinainte fixate in chestionare, gradul de libertate al subiectului fiind redus.

S: se recomanda utilizarea mai multor variante de raspuns cu alegeri multiple, gen cafeteria, cu variante de genul: foarte multumit, multumit, nemultumit, foarte nemiltumit. Trebuie mentionat ca utilizarea intrebarilor care prevad mai mult de 4 variante de raspuns produc erori sistematice. Iar daca numarul variantelor este mai mare de 9, este mai bine ca intrebarea sa ramana deschisa.Sistemul de categorii stabilit ca variante de raspuns poate fi neadecvat precum continutul intrebarilor aparand pierderi si distorsiuni ale informatiei.

Ex. Lipsa din lista a unei variante de raspuns chiar daca intrebarea este numai semiinchisa (exista si varianta "alta selectie") conduce la subestimarea raspunsurilor indreptate spre varianta respectiva.

S: (la anumite teme, pentru obtinerea unui numar mai mare de raspunsuri se recomanda utilizarea intrebarilor deschise)

Erori pot aparea si datorita ordinii variantelor de raspuns, mai ales in cazul chestionarelor electorale.

S: cand e vorba de chestionare electorale se poate face o expunere aleatorie a partidelor sau se pot ordona nu in mod obistnuit, unul sub altul ci pe razele unui disc

erori si neajunsuri in cazul utilizarii intrebarilor deschise.

Oamenilor nu le place sa scrie si deci chestionarele completate de subiecti vor cuprinde putine informatii la intrebarile descise, un numar foarte mare de nonraspunsuri.

In ancheta orala, raspunsul trebuie inregistrat de operator care, fiind un element intermediar in procesul de comunicare introduce erori specifice.

Chiar daca subiectul are raspuns pentru o intrebare, se poate ca limbajul utilizat sa nu ii fie cel mai potrivit - variantele de raspuns ajutandu-l in acest sens.

Adesea intrebarile deschise pot fi intelese diferit de catre persoane diferite - in acest caz - variantele de raspuns asigura unitatea interprelarii sensului intrebarii.

In procesul de postcodificare numarul erorilor este foarte mare, asa cum arata cercetarile experimentale, care evidentiaza ca aceeasi persoana introduce dupa un anumit timp diferente semnificative in operatia de codificare.

Cercetarile demoscopice au pus in evidenta ca in utilizarea itrebarilor deschise numarul raspunsurilor este mai mare.

Daca intrebarile inchise dau un cadru de referinta util pentru reflectia persoanelor intervievate, intrebarile deschise dau posibilitatea exprimarii adevaratelor probleme care ii ingrijoreaza pe respondenti. Se recomanda alternarea intr-un chestionar a intrebarilor inchise cu cele deschise.

Erori generate de constructia grafica a chestionarelor

Designul chestionarului poate influenta in mod decisiv impresia subiectului despre importanta cercetarii. De aceea se acorda o atentie marita thnoredactarii acestuia.

Cand apar erori:

Cand intrebarile nu sunt clar delimitate una de alta ca si variantele proprii de raspuns, prin spatii si caractere diferite vor aparea un numar mare de nonraspunsuri.

Continuarea seriei de variante de raspuns la o intrebare de pe o pagina pe alta - poate determina erori privind corectitudinea, obiectivitatea raspunsului.

Cand hartia pe care ai tehnoredactat chestionarul este de proasta calitate, atunci subiectul isi poate face o impresie gresita despre importanta anchetei.

Solutii: caracterele folosite sa fie suficient de mari, bine accentuate si deversificate in functie de natura textului (unele pentru textul intrebarilor, altele pentru cel al variantelor de raspuns si altele pentru diferitele insemnari si indicatii tehnice de completare).

Hartia va fi de calitate si nu neaparat alba, putand fi chiar colorata.

Elementele esentiale pot fi evidentiate prin utilizarea pictogramelor iar evitarea inserierii monotone a intrebarilor poate fi evidentiata printr-o mai judicioasa punere a intrebarilor in pagina.

Document Info


Accesari: 7188
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )