Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

Eticheta in Dojo

sociologie

Eticheta în Dojo


Motto Calea Martiala începe si se termina cu politete

Sosai Mas. Oyama.


La intrarea în Dojo studentii vor saluta "Osu", înclinându-se (Ritsurei) în directia "Shinzen"-ului. Daca în Dojo se gaseste instructorul sau / si colegi de antrenament salutul va fi repetat.

Studentii vor face tot posibilul sa nu întârzie la antrenament. Daca întârzirea se produce, dupa echiparea în GI, studentul va saluta "Osu" si se va a&# 22122g622w 351;eza în Seiza-Mokuso, în spatele formatiei, asteptând invitatia de a participa la antrenament. Dupa ce instructorul îi permite sa înceapa antrenamentul, studentul va saluta "Osu", îsi va cere scuze pt. întârziere (Shitsurei Shimasu! = scuzati-ma pentru deranj) si va ocupa o pozitie la spatele formatiei. Orice deplasare în Dojo se va face de asa maniera încât sa nu treaca prin fata colegilor si în special a gradelor superioare.

Echipamentul de antrenament (DO-GI) va fi de culoare alba, singurele embleme permise fiind: logo-ul Kanji în partea stânga a pieptului, emblema Kanku în partea stânga a reverului la partea inferioara si, eventual, emblema clubului pe mâneca stânga. Este o obligatie a studentului de a-si pastra DOGI-ul într-o perfecta stare de curatenie si integritate. Aceleasi conditii trebuie sa fie îndeplinite si de celelalte piese de echipament: protectii de tibie, cochilie, etc. Orice abateri vor fi prompt sanctionate de catre instructor.

Nu este permisa dezechiparea în DOJO.

Daca, la indicatia instructorului, studentul se dezechipeaza de bluzon, centura va ramâne fixata în jurul taliei pantalonului.

Daca în timpul antrenamentului, tinuta devine dezordonata, aceasta va fi refacuta, cu permisiunea instructorului, dar numai cu spatele la "Shinzen".

Va fi aratat un respect deosebit gradelor superioare si studentilor mai vechi cu orice ocazie, salutând "Osu" la intrarea acestora în DOJO sau în orice alte ocazii similare.

Regula mentionata la pct. 5 va fi mentinuta si în afara DOJO-ului în semn de respect. Daca gradul celui întâlnit nu este cunoscut, regulile de politete sunt valabile ca si cum ar fi un grad superior.

Atunci când, cu diferite ocazii, salutul se face prin strângerea mâinii, se folosesc ambele mâini în semn de respect si consideratie si se pronunta "Osu". Regula se aplica si în afara DOJO-ului si în special la salutarea gradelor superioare, dar numai daca acestia initiaza salutul prin strângerea mâinii.

Studentii vor raspunde "Osu" la orice comenzi sau indicatii ale instructorului si vor trece imediat la executarea acestora. Orice întârzieri sunt considerate lipsa de respect si vor fi sanctionate.

În timpul antrenamentului, atentia studentului va fi concentrata în permanenta pe explicatiile instructorului si pe executia tehnicii. Orice alte actiuni sau neatentii sunt considerate lipsa de respect fata de Spiritul   Kyokushin.Relaxarea din pozitia "Seiza" se va face, la comanda instructorului, în pozitia "Anza" ("turceste").

Parasirea DOJO-ului în timpul sau la sfârsitul antrenamentului se va face numai cu permisiunea instructorului, într-o maniera care sa nu derajeze colegii.

Pentru a evita accidentarea este interzisa purtatea oricaror bijuterii, ceasuri etc. în timpul antrenamentului. În momentul practicarii de KUMITE, ochelarii se recomanda a fi înlocuiti cu lentile de contact. De asemenea se recomanda utilizarea aparatorilor de tibie, manusilor, castilor de protectie, vestelor de protectie, protectiilor pentru testicule sau sâni.

Din respect fata de ideea de DOJO (locul unde se cauta "Calea") nu se va vorbi tare, nu se vor folosi cuvinte triviale, nu se va mânca, nu se vor consuma bauturi alcoolice sau fuma. În DOJO nu se va folosi încaltaminte de nici un fel.

La sfârsitul antrenamentului, toti studentii vor participa la curatarea DOJO-ului. Acesta trebuie mentinut în permanenta într-o perfecta stare de curatenie.

Studentii în Kyokushin vor respecta regulile camaraderiei, sportivitatii si respectului reciproc. La antrenamentele de KUMITE nu-si vor pierde calmul si controlul, evitând orice tendinte de nervozitate care ar putea prejudicia colegii de antrenament.

Vor fi evitate remarci jignitoare la adresa altor studenti, scoli sau stiluri de Arte Martiale.

Orice participare la competitii, stagii de antrenament sau alte activitati sunt permise numai cu acordul instructorului de club.

Participarea la antrenamentele altui club este permisa numai cu acordul instructorului, acord mentionat în carnetul de legitimare propriu studentului sau în alta forma scrisa.

Studentii în Kyokushin, prin comprtamentul lor, în DOJO si în afara acestuia, nu trebuie sa aduca nici un fel de prejudiciu imaginii Karate-ului Kyokushin, sau Artelor Martiale în general. Aplicarea tehnicilor de lupta în afara DOJO-ului este cu desavârsire interzisa, exceptie facând situatiile în care propria persoana sau cei apropiati se afla într-un pericol evident.

Se recomanda studentilor, în viata de zi cu zi, o atitudine rezervata, politicoasa, amabila, o judecata bine cumpanita în problemele cotidiene. Nu trebuie niciodata uitat principiul Kyokushin: "Pastreaza capul plecat (modestia), privirea îndreptata în sus (dorinta de autodepasire, ambitia), fii rezervat atunci când vorbesti si ramâi mereu calm si politicos. Trateaza întotdeauna oamenii cu bunatate, respecta-ti parintii si serveste interesele patriei tale".


"Ultimul scop al Karate-ului Kyokushin nu rezida în victorie sau înfrângere ci în perfectiunea caracterului celui care-l practica."

Sosai Mas. OyamaDocument Info


Accesari: 1810
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )