Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
NOTIUNI INTRODUCTIVE DESPRE NEVOILE FUNDAMENTALE

sociologie


ALTE DOCUMENTE

SOCIOLOGIA – sTIINŢA SOCIETĂŢII. CONSTITUIREA SOCIOLOGIEI CA sTIINŢĂ
DESPRE DROGURI
Prezentarea criteriilor pe baza caruia se realizeaza studiul comparativ
POLITICI DE ARMONIZARE LEGISLATIVA SI STRATEGII PRIVIND COMBATEREA CONSUMULUI DE DROGURI IN UNUINEA EUROPEANA STUDIU COMPARATIV
DROGUL.
SPECIFICUL EDUCATIEI ADULTILOR
CONDUCEREA UNUI GRUP -
Procesul rezolvarii conflictului
ASA E ROMANIA
7 miracole la barbati si femei

NOŢIUNI INTRODUCTIVE DESPRE NEVOILE FUNDAMENTALE


Nevoile fundamentale – generalitati
Cadrul conceptual al îngrijirilor

a) Conceptul despre om-individ : este o fiinta unica, având nevoi biologice, psihologice, sociale si culturale, o fiinta în continua schimbare si interactiune cu mediul sau înconjurator, o fiinta responsabila, libera capabila de a se adapta.

Conceptia individului dupa Virginia Henderson

Individul este o entitate bio-psiho-sociala formând un tot indivizibil (notiuni privind globalitatea individului).

El are necesitati fundamentale (comune tuturor) cu manifestari specifice pe care si le satisface singur daca se simte bine.

El tinde spre autonomie si satisfacerea necesitatilor sale”.

b) Conceptul privind sanatatea si boala

Dupa O.M.S. definitia sanatatii este: “Sanatatea este o stare de bine fizic, mintal si social, ce nu consta numai în absenta bolii sau a infirmitatii”.

Dupa V. Hederson definitia sanatatii este:” Sanatatea este o stare în care necesitaŢile sunt satisfacute în mod autonom, nu se limiteaza la absenta bolii”.Conceptia despre boala: este ruperea echilibrului, un semnal de alarma tradus prin suferinta fizica, psihica, o dificultate sau o inadaptare lao situatie noua, provizorie sau definitiva.

Este un eveniment putând merge pâna la respingerea sociala a omului din anturajul sau.


Nevoile fundamentale

a)     Definitia nevoii fundamentale

Pentru a aplica modul conceptual al Virginiei Henderson, asistenta trebuie sa stie ca: o nevoie fundamentala este o necesitate vitala, esentiala a fiintei umane pentru a-si asigura starea de bine, în apararea fizica si mentala.

b)    Scurta prezentare a celor 14 nevoi fundamentale

Cele 14 nevoi fundamentale sunt :

1. A respira si a avea o buna circulatie : reprezinta nevoia fiintei umane de a capta oxigenul din mediul înconjurator, necesar proceselor de oxidare din organism, si de a elimina dioxidul de carbon rezultat din arderile celulare.

2. A bea si a mânca : oricarui organism îi sunt necesare sa ingerezesi sa absoarba alimente de buna calitate si în cantitate suficienta pentru a-si asigura dezvoltarea, întretinerea tesuturilor si pentru a-si mentine energia indispensabila unei buyne functionari.

3. A elimina : reprezinta necesitatea organismului de a se debarasa de substantele nefolositoare, vatamatoare, rezultate din metabolism.

4. A se misca si a avea o buna postura : esteo necesitate a fiintei vii de a fi în miscare, de a-si mobiliza toate partile corpului prin miscari coordonate de a pastra diferitele parti ale corpului într-o pozitie care sa permita eficacitatea functiilor organismului.

5. A dormi si a se odihni : este o necesitate a fiecarei fiinte umane de a dormi si a se odihni în bune conditii, timp suficient, astfel încât sa-i permita organismului sa obtina randamentul maxim.

6. A se îmbraca si dezbraca : este o necesitate proprie individului de a purta îmbracaminte adecvata dupa circumstante, temperatura zilei, activitate, pentru a-si proteja corpul de rigorile climei (frig , caldura, umiditate), permitându-i o libertate a miscarilor.

7. A-si mentine temperatura corpului în limitele normale : este necesitatea organisamului de a conserva o temperatura la un grad aproximativ crescut, pentru a-si mentine starea de bine.

8. A fi curat, îngrijit, de a proteja tegumentele si mucoasele : sunt o necesitate pentru a-si mentine o tinuta decenta si piele sanatoasa, asa încât aceasta sa-si poata îndeplini functiile.

9. A evita pericolele : este o necesitate a fiintei umane pentru a fi protejata contra tuturor agresiunilor interne sau externe, pentru mentinerea integritatii sale fizice sau psihice.

10. A comunica : este o necesitate a fiintei umane de a schimba informatii cu semenii sai. Ea pune în miscare un proces dinamic, verbal si nonverbal, permitând persoanelor sa se faca accesibile una alteia, s1 reusasca sa puna în comun sentimentele, opiniile, experientele si informatiile.

11. A actiona conform propriilor convingeri si valori, de a practica religia: este o necesitate a individului de a face sau exprima gesturi, acte conform formatiei sale, de bine si de rau, de dreptate, de urmare a unei ideologii.

12. A fi preocupat în vederea realizarii: este o necesitate a oricarui individ de a înfaptui activitati care sa-i permita satisfacerea nevoilor sau sa fie util celorlalti.

13. A se recrea : este o necesitate a fiintei umane de a se deschide, de a se distra, recurgând, pentru aceasta, al activitati agreabile, în scopul obtinerii unei relaxari fizice si psihice.

14. A învata cum sa-si pastreze sanatatea : este acea necesitate a fiintei umane de a acumula cunostinte, aptitudini si deprinderi pentru modificarea comportamentelor sale sau adoptarea de noi comportamente, în scopul mentinerii sau redobândirii sanatatii.

Fiecare din aceasta nevoie comporta diferite dimensiuni ale fiintei umane si anume :

Dimensiunea bilogica (biofiziologica) ;

O dimensiune psihologica ;

O dimensiune sociologica ;

Clasificarea nevoilor umane dupa teoria lui Maslow

Abraham Maslow, psiholog si umanist american, afirma ca exista cinci categorii de nevoi umane, ierarhizate în ordinea prioritatilor, astfel :

Nevoi fiziologice ;

Nevoia de siguranta ;

Nevoia de apartenenta ;

Nevoia de recunoastere sociala ;

Nevoia de realizare

Independenta si dependenta în satisfacerea nevoilor fundamentale


Ca sa-si mentina un echilibru fiziologic, pacientul trebuie sa atinga un nivel minim de satisfacere a nevoilor sale.Independenta la adult

Atingerea unui nivel acceptabil în satisfacerea nevoilor (un bun echilibru fiziologic si psihologic) prin actiuni pe care le îndeplineste individul însusi (singur), fara ajutorul unei alte persoane. Independenta este deci satisfacerea uneia sau mai multor nevoi prin actiuni proprii, îndeplinite de persoana însasi.

Dependenta

Incapacitatea persoanei de a adopta comportamente sau de a îndeplini singur, fara ajutorul unei alte persoane, actiuni care sa-i permita nivel acceptabil în satisfacerea nevoilor astfel încât sa fie independent.

Originea probabila a acesteei dependente este o lipsa de forta (când pacientul nu poate), lipsa de vointa (când nu vrea), lipsa de cunoastere ( când pacientul nu stie cum sa actioneze pentru satisfacerea nevoilor fundamentale).

Important de retinut :

Notiunea de nivel acceptabil în satisfacerea nevoilor înseamna ca poate exista un oarecare grad de insatisfactie fara ca acest lucru sa presupuna o dependenta a persoanei.

De exemplu: o persoana este independenta daca foloseste într-un mod adecvat, fara ajutorul unei alte persoane, un aparat, un dispozitiv, o proteza (proteza auditiva, oculara, dentara, cârja, sac de stomie, membru artificial etc.), fapt care-i permite sa manifeste o stare de bine – deci este independenta.

Dependenta apare din momentul


Manifestarea de dependenta

Semn observabil al unei anumite incapacitati a persoanei de a raspunde prin el însusi la aceasta nevoie.

Apare una sau mai multe manifestari de dependenta atunci când o nevoie fundamentala este nesatisfacuta din cauza unei surse de dificultate.

Exemplu : incapacitatea unei persoane sa-si protejeze tegumentele poate duce la roseata sau la leziune = este o manifestare de dependenta fata de aceasta nevoie, sau – manifestari de dependenta (dificultatea de a auzi, dificultatea de a vorbi, dificultatea de a vedea, afazie, bâlbâiala, incapacitatea de a percepe prin pipait, incapacitatea de a vorbi etc) care pot conduce la izolare sociala.


Clasificarea nivelurilor de dependenta

Nivelul de dependenta (indicele de gravitate) al persoanei îngrijite se poate determina dupa evaluarea functiei de independenta/dependenta a fiecarei nevoi fundamentale, dupa urmatorul tabel :


Tabel de corespondenta a nivelurilor de dependentaNiveluri de dependenta


Nivelul 1


Persoana este independenta si autonoma

Nivelul 2


Persoana prezinta o dependenta moderata

Nivelul 3


Persoana prezinta o dependenta majora

Nivelul 4


Persoana prezinta o dependenta totala


Fiecare nevoie fundamentala poate fi încadrata într-una din cele patru categorii.

Totalul de puncte obtinut permite clasificarea pacientilor în patru categorii de dependenta, astfel :

Clasificarea în patru categorii de dependenta


Persoana independenta : pâna la 14 = nivel 1

Pacient cu dependenta moderata : de la 15 la 28 = nivel 2

Pacient cu dependenta majora : de la 29 la 42 = nivel 3

Surse de dificultate


a)     Definitie

Sursele de dificultate se definesc ca fiind cauza dependentei = orice obstacol major care împiedica satisfacerea uneia sau mai multor nevoi fundamentale.

b)    Cauze

Sursele de dificultate pot fi cauzate de :

Factori de ordin fizic

Cuprind toate obstacolele fizice de natura intrinseca (exemplu : o problema articulara, o paralizie, o problema metabolica, o infectie etc.) sau extrinseca care cuprind agenti exteriori care în contact cu organismul uman împiedica functionarea normala (exemplu : o sonda nazo-gastrica sau veziculara care cauzeaza iritatii etc) ;

Factori de ordin psihologic

Cuprind sentimente si emotii (tulburari de gândire, anxietate, stre etc.).

Manifestarile de dependenta la acest nivel pot afecta toate nevoile (exemplu : anxietatea poate cauza perturbarea capacitatii de comunicare etc).

Factori de ordin social

Cuprind problemele generate persoanei în raport cu anturajul sau, cu partenerul de viata, cu familia sa, cu prietenii, cu colegii de munca.

- aceste surse de ordin social pot sa afecteze calitatea vietii (cu repercursiuni asupra tuturor nevoilor) si pot fi surse de stres, de depresie, de malnutritie etc.

Factori de ordin spiritual

Aspiratii spirituale, revolta persoanei asupra sensului vietii, întrebari religioase, filosofice, limite în practicarea religiei care-i dau persoanei insatisfactii.

- au repercursiuni, mai ales, asupra persoanelor în vârsta sau la muribunzi.

Factori legati de insuficiente cunostinte

Asistenta poate ajuta pacientul în câstigarea unor cunostinte care sunt necesare pentru a-l ajuta în satisfacerea nevoilor. Astfel sunt necesare informatii pentru: cunoasterea de sine, cunostinte despre sanatate si boala, cunoasterea celorrlate persoane, cunoasterea mediului social.


Document Info


Accesari: 8289
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )