Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
O SA ECONOMISESC SAPTAMANAL SUMA X

sociologie


O SĂ ECONOMISESC SĂPTĂMÂNAL SUMA XN-am sa repet niciodata îndeajuns ca ne este greu sa ne lasam de fumat din cauza spalarii creierului, si cu cât vom contracara în mai mare masura apalarea creierului, cu atât ne va fi mai usor să 19419r1716t ; ne atingem scopul.Din când în când, îi atac pe asa-numitii fumatori învederati. Dupa definitia mea, un fumator învederat este cineva care îsi poate permite sa fumeze, nu crede ca îsi pune în pericol sanatatea si nu-i pasa ca e stigmatizat de societate. (În zilele noastre nu exista prea multi.)

Daca e vorba de un tânar, îi spun: « Nu pot sa cred ca nu-ti pasa cât cheltuiesti! »

De obicei, se lumineaza la fata. Daca l-as fi atacat în privinta sanatatii sau a stigmatului social, s-ar fi simtit prins pe picior gresit, dar daca e vorba de bani. « Pai pot sa-mi permit. Nu înseamna decât suma X pe saptamâna si cred ca merita. E singurul meu viciu, singura mea placere. » s.a.m.d.

Daca fumeaza 20 de tigari pe zi, îi spun: « Totusi nu-mi vine sa cred ca nu-ti pasa de bani. Pe toata durata vietii dumitale, ai sa cheltuiesti peste 40 000 de lire sterline. si ce faci cu banii astia? Nici macar nu le dai foc sau nu-i arunci la gunoi. Îi folosesti de fapt ca sa-ti ruinezi sanatatea fizica, sa-ti distrugi nervii si încrederea în sine, sa înduri o viata întreaga de sclavie, de respiratie urât mirositoare si dinti patati. Asta te cam îngrijoreaza, nu-i asa? »

În acest moment devine clar, mai ales daca fumatorul e un tânar, ca nu s-a gândit niciodata la suma platita într-o viata. Pentru majoritatea fumatorilor, nici pretul unui pachet nu e prea mic. Câteodata calculam cât cheltuim pe saptamâna si suma ne alarmeaza. Foarte rar (si numai când ne gândim sa ne lasam) estimam suma anuala - iar rezultatul ne înspaimânta - dar cât cheltuim într-o viata.asta pare de necrezut.

Totusi, pentru ca se simte atacat, fumatorul va replica: « Pot sa-mi permit. Pe saptamâna e doar atât. » Recurge la trucurile oricarui agent de vânzari - însa o face pe spinarea lui.

Atunci îi spun: « Îti fac o oferta pe care nu poti s-o refuzi. Da-mi 1 000 de lire acum si eu o sa-ti dau gratis tigari tot restul vietii. »

Daca i-as fi propus sa-I preiau o datorie de 40 000 de lire pentru 1 000 de lire, fumatorul m-ar fi pus sa semnez contractul imediat. Cu toate astea, absolut nici un fumator învederat - si tine cont ca nu vorrbesc de cei ca tine, care vor sa se lase, ci de fumatorii care n-au deloc intentia asta - nu mi-a acceptat vreodata oferta. De ce?

Adesea, ajunsi în acest punct al conversatiei, fumatorul spune: « Adevarul este ca nu-mi prea pasa de treaba asta cu banii. » Daca gândesti la fel, întreaba-te de ce. Cum se face ca în alte situatii din viata te straduiesti din rasputeri sa economisesti câteva lire, si totusi cheltuiesti fara sa-ti pese mii de lire otravindu-te singur?

Iata care este raspunsul. Orice alta decizie pe care o iei în viata e consecinta unei analize în care cântaresti argumentele pro si contra ca sa ajungi la o solutie rationala. E posibil sa fie o solutie gresita, dar cel putin ajungi la ea prin deductii logice. Ori de câte ori fumatorul pune în balanta argumentele pro si contra tigarii, rezultatul e invariabil acelasi: Nu mai fuma! Esti un cretin! Prin urmare, toti fumatorii fumeaza nu pentru ca vor sau pentru ca au hotarât sa fumeze, ci pentru ca îsi închipuie ca nu pot înceta. Trebuie sa-si tina capul în nisip.

Partea ciudata este ca fumatorii fac între ei pariuri - de pilda: « Cine cedeaza primul îi plateste celuilalt 50 de lire. »- însa miile de lire pe care le-ar economisi nemaifumând nu par sa-i tulbure. si se întâmpla asa pentru ca înca gândesc cu creierul « spalat » al fumatorului.

Scoate-ti doar pentru o clipa nisipul din ochi. Fumatul e o reactie în lant si lantul e vesnic. Daca nu-l sfarâmi, vei ramâne fumator toata viata. Acum calculeaza cât crezi ca vei cheltui pe tigari tot restul vietii. Evident, suma variaza de la o persoana la alta, dar sa presupunem, pentru exercitiu, ca se ridica la 10 000 de lire sterline.

În scurta vreme vei lua decizia sa fumezi ultima ta tigara (te rog, nu înca - aminteste-ti de instructiunile de la începutul catii). Tot ce trebuie sa faci ca sa ramâi nefumator este sa nu cazi din nou în capcana. Altfel spus, sa nu fumezi acea prima tigara. În caz contrar, desi e una singura, te va costa 10 000 de lire sterline.

Daca îti spui ca recurg la un truc, continui sa te amagesti. Pur si simplu calculeaza câti bani ai fi economisit daca n-ai fi fumat prima ta tigara.

Daca socotesti ca argumentul e realist, întreaba-te cum ar fi sa câstigi mâine la loterie 10 000 de lire sterline. Ai dansa de bucurie! Asa ca hai, danseaza! Esti pe cale sa câstigi acel premiu - si e doar unul dintre cele câteva câstiguri miraculoase pe care le vei avea.

În perioada privarii de nicotina, e posibil sa fii tentat sa fumezi doar o tigara. Daca îti reamintesti ca te costa 10 000 de lire (sau suma pe care ai estimat-o), vei rezista mai usor tentatiei.

Am facut ani în sir oferta dinainte în emisiuni TV si radio. si înca mi se pare de necrezut ca nici un fumator învederat n-a acceptat-o. Pe membrii clubului meu de golf îi tachinez ori de câte ori îi aud plângându-se ca s-au scumpit tigarile. Drept sa spun, mi-e teama ca daca-i întarât prea tare unul dintre ei va accepta târgul, iar eu voi pierde o avere!

Când te vei afla în compania unor fumatori veseli si multumiti, care sustin ca le place tigara, spune-le ca ai întâlnit un idiot dispus, în schimbul sumei pe care o cheltuiesc într-un an pentru fumat, sa le dea gratis tigari tot restul vietii. Crezi ca vei gasi pe cineva care sa-mi accepte oferta?
Document Info


Accesari: 2186
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )