Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
SARCINI SPECIFICE IN CAZ DE INCENDIU

sociologieSARCINI SPECIFICE IN CAZ DE INCENDIU

Aceste sarcini specifice au fost intocmite luand in calcul potentialele focare de incendii specifice activitatii desfasurate in cadrul societatii respective :

activitatede prestari servicii in domeniul calculatoarelor - cod caen 7260 - Alte activitati legate de informatica

activitate de bar - fara distribuire bauturi alcoolice si bauturi la doze, aflate sub presiune


Au fost identificate urmatoarele pericole trecute in fisa, fiecare fisa fiind structurata pe urmatoarele puncte :

posibilitatea de incendiu sau explozie

riscuri pentru sanatate

masuri de ordin general privind securiatetea oamenilor

echipament de protectie

masuri de urgenta

primul ajutor

Fisele sunt structurate astfel :


FISA 01 INCARCATURA MIXTA / NEIDENTIFICATA

FISA 02 GAZE inerte (inclusiv lichide refrigerate)

FISA 03 SUBSTANTE COMBURANTE

FISA 04 SUBSTANTE TOXICE NEINFLAMABILE

FISA 05 SUBSTANTE iritante

FISA 01    INCARCATURA MIXTA / NEIDENTIFICATA

PERICOLE POTENTIALE


INCENDIU SAU EXPLOZIE

Poate exploda la caldura, socuri, frecare sau contact cu diverse impuritati. Poate reactiona violent sau exploda la contactul cu aerul, apa sau spuma. Se poate aprinde la caldura, scānteie sau flacari. Vaporii se pot aprinde īn contact cu flacara. Containerele supraīncalzite si recipientele deteriorate pot exploda.


RISCURI PENTRU SANATATE

Inhalarea, ingestia sau contactul cu substanta pot provoca rani grave, infectii, īmbolnavirea sau chiar moartea. In concentratie mare, produsele gazoase pot provoca asfixierea, uneori fara simptome prealabile de avertizare. Contactul poate produce arsuri ale pielii sau ochilor. La aprindere sau īn contact cu apa se poate declansa degajarea de gaze inerte, toxice sau/si corosive. Scurgerile pot determina poluarea mediului īnconjurator.


SECURITATEA PUBLICA

MASURI DE ORDIN GENERAL

Se va delimita si semnaliza imediat suprafata pe care s-au produs scurgeri, pe o distanta de cel putin 50-100 m īn toate directiile. Se vor īndeparta persoanele neautorizate. Se va ramāne numai pe partea expusa vāntului. Se vor evita zonele joase.


ECHIPAMENT DE PROTECTIE

Folositi aparatul de protectie a respiratiei. Imbracamintea de protectie īmpotriva incendiilor nu asigura decāt o protectie generala limitata.


MASURI DE URGENTA

PIERDERI (SCURGERI)

Nu atingeti si nu calcati substantele risipite (scurse). Indepartati din zona orice sursa de aprindere: foc mocnit, scāntei, flacara, interdictie generala pentru fumat. Tot echipamentul auxiliar folosit la transvazarea īncarcaturii trebuie sa fie īmpamāntat. Indepartati din zona scurgerilor substantele combustibile. Evitati patrunderea scurgerilor īn apele curgatoare, reteaua de canalizare, subsoluri sau īn sol.

Scurgeri mici - se va acoperi cu nisip sau cu alt material necombustibil substanta varsata si se va muta la loc sigur.

Scurgeri masive - īndepartati-va de zona afectata de scurgeri si cereti ajutorul unui specialist.


INCENDIU

ATENTIE - substanta poate rectiona la contactul cu agentii de stingere a incendiului

Incendii mici - folositi pulbere sintgatoare, dioxid de carbon, jeturi de apa sau spuma

Incendii mari - folositi jeturi de apa, spuma si īndepartati containerele din zona incendiata, daca acest lucru se poate face fara riscuri.

Cisterne incendiate - Containerele expuse la foc se vor mentine reci prin stropierea lor cu apa

Nu se introduce apa īn cisterne. Retrageti-va imediat cānd cisterna se decoloreaza sau daca creste intensitatea sunetului facut de aerul care iese prin supapele de ventilatie ale cisternei. Stati īntodeauna la departare de extermitatile cisternei.


PRIMUL AJUTOR

Mutati victima īntr-un loc cu aer curat. Chemati serviciul de ambulanta Daca victima nu respira, recurgeti la respiratie artificiala. Nu folositi metoda de respiratie gura-la-gura atunci cānd victima a īnghitit sau a inhalat substanta periculoasa: asigurati respiratia artificiala, folosind dispozitivul corespunzator din trusa de prim ajutor. Daca respiratia victimei este dificila, administrati oxigen. Indepartati imediat īmbracamintea si īncaltamintea contaminata. In cazul cānd produsul a ajuns īn contact cu pielea sau ochii, spalati imediat zonele respective cu jeturi de apa, timp de cel putin 20 minute. Spalati victima cu apa si sapun din abundenta. Tineti victima la caldura si īncercati sa o linistiti. Tineti victima sub observatie: efectele expunerii (prin inhalare, ingestie sau contact cu pielea) pot sa apara cu īntārziere. Asigurati-va ca personalul medical care intervine stie despre ce substanta periculoasa e vorba si ca si-a luat masurile de protectie necesare.
FISA 02 GAZE inerte (inclusiv lichide refrigerate)

PERICOLE POTENTIALE


INCENDIU SAU EXPLOZIE

Gaze neinflamabile. Recipientele supraīncalzite sau deteriorate pot exploda.


RISCURI PENTRU SANATATE

Vaporii pot provoca ameteli sau asfixie fara simptome de avertizare. Vaporii gazelor lichefiate sunt initial mai grei decāt aerul si se īmprastie pe suprafata pamāntului. Contactul cu gazele sau gazele lichefiate poate provoca arsuri, rani grave si/sau degeraturi.


SECURITATEA PUBLICA

MASURI DE ORDIN GENERAL

Se va delimita si semnaliza imediat suprafata pe care s-au produs scurgeri, pe o distanta de cel putin 25m īn toate directiile. Se vor īndeparta persoanele neautorizate. Se va ramāne numai pe partea expusa vāntului. Multe din gaze, fiind mai grele decāt aerul, se īmprastie pe suprafata pamāntului sau se aduna īn spatiile joase sau īnchise (canale de scurgere, subsoluri). Evitati zonele joase. Aerisiti spatiile īnchise īnainte de a intra īn ele.


ECHIPAMENT DE PROTECTIE

Folositi aparatul de protectie a respiratiei. Imbracamintea de protectie īmpotriva incendiilor nu asigura decāt o protectie limitata. Folositi īntotdeauna īmbracaminte cu protectie termica, atunci cānd se manipuleaza produse refrigerate/criogenizate.


MASURI DE URGENTA

PIERDERI (SCURGERI/emanatii)

Nu atingeti si nu calcati substantele risipite (scurse). Opriti scurgerile daca o puteti face fara riscuri. Nu īndreptati jetul de apa direct catre locul de scurgere. Folositi jetul de apa pentru a reduce vaporii sau pentru a dispersa norul de vapori. In cazul clorosilanilor, nu folositi apa: pentru dispersarea vaporilor este eficienta spuma cu coefient mediu de īnfoiere rezistenta la alcooli. Daca este posibil, rasturnati recipientul spart astfel īncāt sa se scurga gazul, īn loc de lichid. Preveniti īmprastierea vaporilor cu guri de scurgere, sisteme de ventilatie sau spatii īnchise. Lasati substanta sa se evapore. Izolati zona pāna cānd tot gazul se īmprastie.

ATENTIE: la contactul cu lichidele refrigerate/criogenizate, multe materiale devin casante si se pot sparge pe neasteptate.


INCENDIU

Folositi numai agentii de stingere corespunzatori tipului de incendiu care s-a declansat. Mutati recipientele din zona incendiului, daca puteti face acest lucru fara riscuri. Buteliile de gaz deteriorate vor fi manipulate numai de catre specialisti.

Incendiu la cisterna - Stingeti incendiul de la distanta maxima ori folositi dispozitive sau instalatii de refulare de la distanta. Raciti cisterna cu apa din abundenta pāna cānd se stinge incendiul. Nu īndreptati jetul de apa direct spre locul de scurgere a gazului sau spre dispozitivele de siguranta pentru ca apa poate īngheta. Indepartati-va imediat cānd se mareste intensitatea sunetului produs de aerul care iese prin supapele de siguranta ale cisternei sau daca cisterna īncepe se se decoloreze. Stati īntotdeauna la departare de extremitatile cisternei.


PRIMUL AJUTOR

Mutati victima īntr-un loc cu aer curat. Chemati serviciul de ambulanta Daca victima nu respira, recurgeti la respiratie artificiala. Daca respiratia victimei este dificila, administrati oxigen. Indepartati imediat īmbracamintea si īncaltamintea contaminata. Imbracamintea īnghetata pe piele trebuie dezghetata īnainte de a fi scoasa. In cazul contactului cu gaze lichefiate, dezghetati zona afectata folosind apa calduta. Mentineti victima la caldura si īncercati sa o linistiti. Asigurati-va ca personalul medical care intervine stie despre ce substanta periculoasa e vorba si ca si-a luat masurile de protectie necesare.


FISA 03 SUBSTANTE COMBURANTE

PERICOLE POTENTIALE


INCENDIU SAU EXPLOZIE

Aceste substante īntretin si accelereaza arderea cānd sunt implicate īntr-un incendiu. Unele substante se pot descompune exploziv cānd sunt supraīncalzite sau implicate īntr-un incendiu. Pot exploda la caldura sau chiar īn contact cu diverse impuritati. Unele reactioneaza violent cu hidrocarburile (carburantii). Pot declansa rapid apridnerea materialeleor inflamabile (lemn, hārtie, benzina, etc). Recipientele supraīncalzite pot exploda. Substantele risipite prezinta pericol de incendiu sau explozie.


RISCURI PENTRU SANATATESubstantele comburante pot provoca rani severe, arsuri sau chiar moartea prin inhalare, ingestie sau prin contactul vaporilor cu pielea, ochii, etc. Incendiul poate declansa degajarea de gaze iritante, corosive si/sau toxice. Scurgerile provenite din stingerea incendiului sau diluarea cu apa pot provoca poluarea mediului īnconjurator.   


SECURITATEA PUBLICA

MASURI DE ORDIN GENERAL

Se va delimita si semnaliza imediat suprafata pe care s-au produs scurgeri, pe o distanta de cel putin 10 -25 m īn toate directiile. Se vor īndeparta persoanele neautorizate. Se va ramāne numai pe partea expusa vāntului. Se vor evita zonele joase. Se vor aerisi spatiile īnchise īnainte de a intra īn ele.


ECHIPAMENT DE PROTECTIE

Folositi aparatul de protectie a respiratiei. Imbracamintea de protectie īmpotriva incendiilor ofera o protectie generala limitata.


MASURI DE URGENTA

PIERDERI (SCURGERI)

Indepartati materialele inflamabile (lemn, hārtie, benzina, etc) din apropierea scurgerilor. Nu atingeti recipientele deteriorate sau substantele scurse fara se purtati echipamentul de protectie corespunzator. Opriti scurgerile sau īmpastierea produselor, daca o puteti face fara riscuri. Nu introduceti apa īn recipiente. Scurgerile uscate trebuie colectate cu o lopata curata si puse īntr-un container curat, uscat, care va fi apoi acoperit si mutat din zona afectata. La scurgerile lichide mici trebuie folosit un material neinflamabil (vermiculita, nisipul sau pamāntul) pentru a absorbi scurgerile ce vor fi colectate īntr-un container pāna la dispozitii ulterioare. La scurgerile masive se va face un dig la distanta de scurgeri, pāna la dispozitii ulterioare. Dupa ce se acopera substantele scurse, zona se va spala cu apa din abundenta.


INCENDIU

Incendii mici - folositi numai apa. Nu trebuie sa folositi pulbere stingatoare, dioxid de carbon, halon sau spuma.

Incendii mari - aruncati de la distanta cantitati mari de apa asupra focului. Mutati recipientele din zona incendiului, daca o puteti face fara riscuri. Nu se muta recipientele sau vehiculul, care au fost expuse la caldura. Raciti recipientele cu cantitati mari de apa pāna la stingerea incendiului. In cazul unui incendiu puternic, folositi dispozitive sau instalatii de refulare de la distanta. Stati īntotdeauna la departare de extremitatile cisternei.


PRIMUL AJUTOR

Mutati victima īntr-un loc cu aer curat. Chemati serviciul de ambulanta Daca victima nu respira, recurgeti la respiratie artificiala. Daca respiratia victimei este dificila, administrati oxigen. Indepartati imediat īmbracamintea si īncaltamintea contaminata. In cazul cānd produsul a ajuns īn contact cu pielea sau ochii, spalati imediat zonele respective cu jet de apa, timp de 20 min. In cazul afectarii unei suprafete mici de piele, evitati īmprastierea substantei pe pielea sanatoasa. Mentineti victima la caldura si īncercati sa o linistiti. Tineti victima sub observatie; efectele expunerii prin inhalare, ingestie sau contactul cu pielea putānd aparea cu īntārziere. Asigurati-va ca personalul medical care intervine stie despre ce substanta periculoasa e vorba si ca si-a luat masurile de protectie necesare.FISA 04 SUBSTANTE TOXICE NEINFLAMABILE

PERICOLE POTENTIALE


INCENDIU SAU EXPLOZIE

Substante care nu ard, dar se pot descompune (cānd sunt expuse la caldura) si pot degaja fum corosiv si/sau toxic. Recipientele supraīncalzite pot exploda. Scurgerile provenite din stingerea incendiului pot polua cursurile de apa.


RISCURI PENTRU SANATATE

Sunt substante foarte toxice putānd fi mortale daca sunt inhalate, īnghitite sau absorbite prin piele. Evitati orice contact cu pielea. Efectele contactului sau inhalarii pot aparea cu īntārziere. Incendiul poate conduce la degajarea de gaze iritante, corosive si/sau toxice. Scurgerile provenite din stingerea incendiului pot determina poluarea mediului īnconjurator prin efecte corosive si/sau toxice.


SECURITATEA PUBLICA

MASURI DE ORDIN GENERAL

Se va delimita si semnaliza imediat suprafata pe care s-au produs scurgeri, pe o distanta de cel putin 25 - 50 m īn toate directiile. Se vor īndeparta persoanele neautorizate. Se va ramāne numai pe partea expusa vāntului. Se vor evita zonele joase. Se vor aerisi spatiile īnchise īnainte de a intra īn ele.


ECHIPAMENT DE PROTECTIE

Folositi aparatul de protectie a respiratiei. Utilizati echipament de protectie chimica. Imbracamintea de protectie īmpotriva incendiilor ofera o protectie generala limitata.


MASURI DE URGENTA

PIERDERI (SCURGERI)

Nu atingeti recipientele deteriorate sau substantele scurse fara sa purtati echipamentul de protectie corespunzator. Opriti scurgerile daca o puteti face fara riscuri. Preveniti patrunderea scurgerilor īn cursuri de apa, canale de scurgere, subsoluri sau īncaperi īnchise. Acoperiti substantele scurse cu o folie de plastic pentru a evita īmprastierea lor. Acoperiti scurgerile cu pamānt uscat, nisip sau cu alte materiale neinflamabile absorbante si colectati-le īntr-un container. Nu introduceti apa īn recipiente.


INCENDIUIncendii mici - folositi pulbere stingatoare, dioxid de carbon, jeturi de apa.

Incendii mari - folositi jeturi de apa sau spuma. Nu īndreptati jetul de apa direct spre foc. Mutati recipientele din zona incendiului, daca o puteti face fara riscuri.

Incendiul la cisterna sau la īncarcatura - stingeti focul de la distanta; folositi dispozitive sau instalatii de refulare de la distanta. Raciti recipientele cu cantitati mari de apa pāna la stingerea incendiului. Indepartati-va imediat cānd se mareste intensitatea sunetului produs de aerul care iese prin supapele de siguranta ale cisternei sau daca cisterna īncepe sa se decoloreze. Stati īntotdeauna la departare de extremitatile cisternei.


PRIMUL AJUTOR

Mutati victima īntr-un loc cu aer curat. Chemati serviciul de ambulanta. Daca victima nu respira, recurgeti la respiratie artificiala. Nu folositi metoda gura-la-gura atunci cānd victima a īnghitit sau a inhalat substanta periculoasa; asigurati respiratia artificiala folosind dispozitivul corespunzator din trusa de prim-ajutor. Daca respiratia victimei este dificila, administrati oxigen. Indepartati imediat īmbracamintea si īncaltamintea contaminata. In cazul cānd produsul a ajuns īn contact cu pielea sau ochii, spalati imediat zonele respective cu jet de apa, timp de 20 min. Indepartati imediat substanta periculoasa de pe piele. Mentineti victima la caldura si īncercati sa o linistiti. Asigurati-va ca personalul medical care intervine stie despre ce substanta periculoasa e vorba si ca si-a luat masurile de protectie necesare.

FISA 05 SUBSTANTE iritante

PERICOLE POTENTIALE


INCENDIU SAU EXPLOZIE

Unele substante pot arde, chiar daca nu se aprind cu usurinta. Recipientele supraīncalzite pot exploda.


RISCURI PENTRU SANATATE

Inhalarea vaporilor sau a pulberilor este deosebit de iritanta. Pot aparea arsuri ale ochilor sau lacrimare abundenta. Substantele pot provoca tuse, respiratie dificila sau greata. Efectele unei expuneri de scurta durata dureaza doar cāteva minute. Expunerea la substanta īntr-o īncapere īnchisa poate fi daunatoare. In incendiu, se pot degaja gaze iritante, corosive si/sau toxice. Scurgerile provenite din stingerea incendiului sau diluarea cu apa pot provoca poluarea mediului.


SECURITATEA PUBLICA

MASURI DE ORDIN GENERAL

Se va delimita si semnaliza imediat suprafata pe care s-au produs scurgeri, pe o distanta de cel putin 25 - 50 m īn toate directiile. Se vor īndeparta persoanele neautorizate. Se va ramāne numai pe partea expusa vāntului. Se vor evita zonele joase. Se vor aerisi spatiile īnchise īnainte de a intra īn ele.


ECHIPAMENT DE PROTECTIE

Folositi aparatul de protectie a respiratiei. Utilizati echipament de protectie chimica. Imbracamintea de protectie īmpotriva incendiilor nu este eficienta īn caz de scurgeri.


MASURI DE URGENTA

PIERDERI (SCURGERI)

In caz de scurgeri fara incendiu, purtati echipament etans de protectie. Nu atingeti si nu calcati substantele risipite (scurse). Opriti scurgerile daca o puteti face fara riscuri. Folositi jeturile de apa pentru a reduce vaporii sau a dispersa norul de vapori. Nu introduceti apa īn recipiente.

Scurgeri mici - folositi nisip sau alt material neinflamabil absorbant pentru a limita scurgerile si colectati-le īntr-un container pāna la dispozitii ulterioare.

Scurgeri masive - faceti un dig la distanta de scurgeri pāna la dispozitii ulterioare. Preveniti scurgerea īn cursuri de apa, canale de scurgere, subsoluri sau īncaperi īnchise.


INCENDIU

Incendii mici - folositi pulbere stingatoare, dioxid de carbon, jeturi de apa sau spuma.

Incendii mari - folositi jeturi de apa sau spuma. Mutati recipientele din zona incendiului daca o puteti face fara riscuri. Faceti un sant cu apa pāna la dispozitii ulterioare si nu īmprastiati substantele scurse.

Incendiu la cistrena sau la īncarcatura - stingeti incendiul de la distanta folosind dispozitive sau instalatii de refulare de la distanta. Nu introduceti apa īn recipiente. Raciti recipientele cu cantitati mari de apa pāna la stingerea incendiului. In cazul unui incendiu puternic, folositi dispozitive sau instalatii de refulare de la distanta. Indepartati-va imediat cānd se mareste intensitatea sunetuluui produse de aerul care iese prin supapele de siguranta ale cisternei sau daca cistrena incepe sa se decoloreze. Stati īntotdeauna la departare de extremitatile cisternei.


PRIMUL AJUTOR

Mutati victima īntr-un loc cu aer curat. Chemati serviciul de ambulanta. Daca victima nu respira, recurgeti la respiratie artificiala. Nu folositi metoda de respiratie gura-la-gura atunci cānd victima a īnghitit sau a inhalat substanta periculoasa; asigurati respiratia artificiala folosind dispozitivul corespunzator din trusa de prim-ajutor. Daca respiratia victimei este dificila, administrati oxigen. Indepartati imediat īmbracamintea si īncaltamintea contaminata. In cazul cānd produsul a ajuns īn contact cu pielea sau ochii, spalati imediat zonele respective cu jet de apa, timp de 20 min. Indepartati imediat substanta periculoasa de pe piele. Mentineti victima la caldura si īncercati sa o linistiti. Tineti victima sub observatie: efectele expunerii dispar de obicei dupa 10 minute īn aer curat. Asigurati-va ca personalul medical care intervine stie despre ce substanta periculoasa e vorba si ca si-a luat masurile de protectie necesare.
Document Info


Accesari: 3289
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )