Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
DEZVOLTAREA COMUNITARA Intre teorie si practica - Studiu de caz : Rolul politiei comunitare in integrarea unei comunitati minoritare .

Asistenta sociala


DEZVOLTAREA COMUNITARA

Intre teorie si practica

Studiu de caz : Rolul politiei comunitare in integrarea unei comunitati minoritare .

,, Parabola bicicletei este un simbol al dezvoltarii: dezechilibrul dezvoltarii:se

transforma in echilibru numai prin miscare, pedaland aceasta bicicleta tot mai tare"

INTRODUCERE

Sectorul 1 este inima capitalei . In cadrul acestei entitati teritoriale Primaria Sectorului 1 este o institutie transparenta, prietenoasa, deschisa solicitarilor cetatenilor. Aceasta relatie adevarat europeana intre administratia locala si contribuabili a fost creata prin dezvoltarea unor multiple instrumente de comunicare comunitara.

Unul din aceste instrumente la constituit crearea politiei comunitare.

Aspiratia spre protectie si siguranta este o nevoie esentiala omeneasca, o componenta inportanta a calitatii vietii.Aceasta nu poate fi realizata decat prin abordarea sistemica a mijloacelor de comunicare la distanta.

Politia comunitara nu poate exista in afara procesului de comunicare. Nu mai este astazi de ajuns ca politia sa reactioneze post- factum la infractiuni si evenimente , ea trebuie ca prin prevenire sa reduca acele conditii care pot duce la infractiuni sau alte pericole. Data fiind complexitatea societatii moderne , actiunile preventive in beneficial sigurantei si sentimentului de siguranta nu mai pot fi asumate de politie exclusive ce trebuie conduse in parteneriat cu cetatenii si alte institutii. De aceea trebuie create noi structuri de cooperare, dar trebuie cautate si noi cai de eliminare sau de reducere a cauzelor pericolelor obiective sau auxietatii populatiilor.

Aceasta implica modalitati perfecte de comunicare intre autoritatile locale, politie comunitara , cetateni, constientizarea faptului, ca politia nu poate oferi siguranta, starea de siguranta pe care o doreste fiecare om fara un schimb permanent de informatii.

Plecand de la aceste considerente apreciez ca este mai mult decat utila o extindere a interesului in relatiile politie-comunitate,urmarindu-se elaborarea unor metodologii de actiune care sa aiba la baza principiile descentralizarii si a stransei interactiuni intre cetateni si politie,in calitate de coautori ai sigurantei publice.Aceasta filozofie se bazeaza pe convingerea ca identificarea si diminuarea factorilor care favorizeaza ..... depinde de instituirea unor forme noi de relatii intre politie si persoanele din comunitate,care sa permita acestora din urma participarea active la stabilirea prioritatilor activitatii politiei si implicarea ei in eforturile de ameliorare a calitatii vietii.

Relatiile comunitare presupun un proces de comunicare in dublu sens,care sa exprime atat punctual de vedere al politiei comunitare cat si al membrilor comunitatilor in rezolvarea unor probleme de interes comun.

Responsabilitatile in domeniul controlului social trebuie impartite intre comunitate si politie,aceasta din urma reprezentand doar un element esential in cadrul unui sistem general care asigura mentinerea si respectarea valorilor morale.

SCOPUL STUDIULUI

Romania, ca si alte tari din Europa de Est are un nivel scazut al ....social, ca urmare a distrugerii sistematice a societatii civile si a proprietati private. Valori si norme ca : incredere, transparenta, reciprocitate si participare au fost continu subminate. Acest fapt este reflectat parinitatea oamenilor , in incapacitatea lor de a-si exprima optiunile si de a participa la activitati de interes comun. Pornind de la aceste considerente observate de ARDC ( Asociatia Romana de Dezvoltare Comunitara) intr-un studiu publicat in 2003, am decis sa testez in mediul minoritar teoria dezvoltarii comunicarii comunitare.

CARACTERISTICI PREDEFINITE UTILIZATE IN STUDIU

Modalitati de lucru ale politiei comunitare

Prima : Contactul, prezenta , comunicarea - patrularea pe jos ii ofera posibilitatea unei bune cunoasteri a populatiei si a teritoriului, ceea ce permite stabilirea de legaturi.

A doua: politia are vointa de a cauta solutii durabile pentru probleme .. de indata ce acestea apar, cu sprijinul populatiei si a serviciilor ...

A treia :In mediul urban domeniul de competenta este determinat de localizarea subunitatii de politie.

A patra: Transparenta .Politia isi stabileste obiectivele si masurile in baza legii si se adreseaza populatiei prin intermediul mass- media.

2. Modalitati de exprimare a comunitatii minoritare.

Studierea comunitatii minoritare reliefeaza o serie de caracteristici ce trebuie avute in vedere in definirea acestei entitati. Neglijarea lor nu duce decat la marginalizarea si implicit la neintegrarea lor in societate.Semnificative in acest sens sunt urmatoarele aspecte.

comunitatea minoritara este adesea cuprinsa de intrigi si conflicte personale.

este constituita de populatie cu varsta relativ tanara ( data de numarul mare de copii)

dislocarea comunitatilor de regula in cartierele marginase.

acces redus la mijloacele de comunicare ( internet,telefon, radio, televizor).

lipsa de initiative civica.

absenta grupurilor de initiative si a liderilor informati.

lipsa de cooperare intre membrii comunitatii

grad scazut de ocupare profesionala.

PROBLEME DE ANALIZAT

  1. Prezentarea diferitelor fatete ale indatoririlor politiei prin prisma comunicarii comunitare.
  2. Prezentarea obiectivelor si domeniilor de activitate ale politiei comunitare.
  3. Prezentarea modalitatilor de interventie si comunicare comunitara utilizate de politia comunitara in procesul de integrare a unei entitati.
  4. Prezentarea parteneriatului comunitara-etnie minoritara prin prisma comunicarii comunitare.

Diferitele fatete ale indatoririlor politiei prin prisma comunicarii comunitare

Principalele indatoriri ale politiei comunitare sunt menite sa ofere cetatenilor siguranta si liniste. Felul in care politia comunitara isi adduce la indeplinire misiunile ce-I revin ajuta cetatenii ca aceasta institutie sa fie perceputa ca un partener in rezolvarea problemelor sociale. De aceea relatiile de comunicare intre aceste entitati devin deosebit de importante si trebuie aprofundate.

Schematic apeciez ca ele se prezinta astfel:

Mijloacele de comunicare prin care politia comunitara isi indeplineste

( misiunile )indatoririle functionale


Obiectivele si domeniile de activitate ale politiei comunitare

Activitatea politiei comunitare trebuie inteleasa ca un serviciu care genereaza siguranta, intarind increderea cetateanului in utilitatea sa.

Grafic situatia poate fi prezentata astfel:
● Contactul, comunicarea si prezentarea politici in mijlocul cetatenilor minoritari imbunatatesc posibilitatile de prevenire a abaterilor de la actele normative si in finalul de gestionare a unor eventuale conflicte.

Indentificarea unor domenii problematice in cadrul unei comunitate minoritare implica colaborarea si multe ori parteneriat cu membri acestei entitatii.

Cooperarea intre cetatenii minoritari si politie , dar si increderea reciproca, pot fi generate doar daca cetatenii minoritari inteleg care este misiunea politiei, ce obiectiv urmareste acesta si cu ce masuri se doreste atingerea acestor obiective. De aceea , politia comunitara foloseste toate instrumentele mediatice si de relatii publice pentru a explica cetatenilor, pe intelesul lor, ce face politia. Transparenta trebuie sa fie un factor determinat al relatiilor dintre comunitatile minoritare si politic.

Modalitati de interventie si comunicare comunitara utilizate de politia comunitara in procesu de integrare al unei entitati minoritare.

Teoria ne recomanda parcurgerea urmatoarelor etape:

1.Cercetarea initial

Actionarea in cadru unei comunitati minoritare presupune o abordare decisive si flexibila.Plecandu-se de la obiectul urmarit trebuie aplicata practica"pasilor marunti":

- identificarea grupurilor relevante asupra carora se va actiona si crearea cadrului de acceptare prin masuri de comunicare la distanta.

- castigarea increderii si a bunavointei grupului prin masuri de comunicare verbale si nonverbale,precum si prin actiuni din care sa rezulte ca politia comunitara ne reprezinta o institutie represiva ci un facilitator comunitar care ii ajuta in procesu de integrare.

2.Planificarea unei campanii de integrare.

Bunele relatii cu comunitatea minoritara trebuie sa permita un facdback permanent si sa urmeze un model de comunicare.In acest sens trebuie avute in vedere urmatoarele:

- stabilirea cadrului general determinat de cercetarea initiala.

- consultarea comunitatii minoritare asupra actiunilor in care urmeaza sa fie implicate.

Consultarea se face prin abordarea liderilor acestor comunitati folosind ca instrument de comunicare comentariul.

- utilizarea pentru informarea a membrilor comunitatii minoritare a materialelor tiparite prin care se explica de ce este necesar o schimbare in viata lor

- luarea in calcul a eventoalilor opozanti

- folosirea grupurilor entuziaste pentru a influenta opinia grupurilor opozante.

3.Dezvoltarea retelelor de comunicare comunitara in cadrul entitatii comunitare.

- un rol important in acest sens il au serviciile de consiliere.Din aceste actiuni politia comunitara poate sprijini comunitatea minoritara in vderea indentificarii si rezolvarii problemelor cu care aceasta se confrunta.

- identificarea liderilor si formarea gruparilor de initiative locala.Identificarea impreuna cu acestia a problemelor cu care se confrunta minoritatea .

- sustinerea si stimularea demararii institutiilor locale.

- realizarea unei educatii sociale sub forma de sfaturi,recomandari ,actiuni culturale atractive.

Tinand cont de aceste considerente putem afirma ca o comunitate dezvoltata este in primul rand o comunitate proactive,cu oameni pregatiti sa actioneze pt binele comunitatii.Este o comunitate in care oamenii indraznesc si reusesc sa controleze sis a imbunatateasca propria viata,o comunitate unde oamenii sunt un partener real si capabil atat pt administratia local cat si pentru alte institutii.

Putem afirma ca o retea de comunicare cu o entitate minoritara este dezvoltata atunci cand membrii comunitatii:

- au incredere in ei insasi si in ceilalti ;

- se simt capabil sa intervina ;

- isi asuma responsabilitatea propriilor probleme;

- au initiative in rezolvarea problemelor;

- coopereaza in rezolvarea problemelor locale;

- exista un spirit comunitar /atasament al minoritatii fata de comunitate.

Parteneriatu politiei comunitara-ednie minoritara

analizat prin prisma comunicarii comunitare

Parteneriatu intre indivizii ce apartin aceleiasi comunitati sau intre comunitati si institutie respective intre institutii si cetateni este generat de nevoia de siguranta.

Conform teoriei lui Maslow,fiecare om incearca sa-si ideplineasca o serie de nevoi,clasificate in functie de importanta lor.


nevoi

personale


nevoi de stima

nevoi sociale

nevoi de siguranta
nevoi fiziologice

De fiecare data cand o necesitate este indeplinita, se poate trece la un nivel superior.O persoana isi va asigura mai intai nevoile ce se afla la baza piramidei iar apoi va trece la nivelul superior.

Fiecare nivel in parte impune modalitate de comunicare verbala.Toata gama de nevoi poate fi cunoscuta numai in masura in care aceasta este prezentata.Politistu comunitar trebuie sa arate cetateanului minoritar care este punctual sau de vedere vis-avis de o anumita chestiune iar aceasta din urma sa-si exprime optiunea sa.Instrumente de a comunica sunt multe:

- dialogul;

- chestionarea;

- influentarea vizuala;

- mass-media;

- etc.

Abordarea cetatenilor minoritari si comunicarea cu ei.

Aaliza Tranzactionala la care faceam referitor in lucrarea de licenta ne ajuta sa imbunatatim modu in care abordam oamenii din jurul nostrum si in care comunicam cu ei,in special in situatii critice.Ea ne ofera un set variat de instrumente de comunicare menite sa rezolve problemele pentru ca,asa cum spunea Paul Watzlawick"cine are doar un ciocan la dispozitie ,tinde sa vada toate problemele sub forma de cuie".

Fundamentata de psihiatrul american Eric Berne(1910-1970),analiza tranzactionala este o teorie a personalitatii umane si a comunicarii interumane.Este o metoda de consultanta ,de pedagogie si formare a adultilor si o cale spre o exprimare mai buna a unei comunitati fie ea si minoritara.

Potrivit acestui concept entitatea minoritara trebuie inteleasa si privita in baza a trei aspecte (idei) fundamentale:

- omul este in esenta in regula ;

- orcine are abilitatea de a gandi;

- omul isi influenteaza propria soarta si poate ca atare sa-si schimbe deciziilor luate anterior.

Cunoscand si avand in vedere aceste stari politistul comunitar comunicand cu gupul, respective cetateanul minoritar poate determina printr-o discutie:

- daca partenerul de comunicare simte, gandeste sau actioneaza intr-un mod dobandit anterior sau gandeste si actioneaza in baza unor modele dobandite in present de la personae cu autoritate;

- daca partenerul simte, gandeste sau actioneaza asa cum adecis el insusi in mod constient pe baza situatiei reale;

- daca partenerul simte, gandeste sau actioneaza asa cum a decis el insusi in mod constient sau inconstient pe baza starii vietii sale.

Rezolvarea problemelor in parteneriat

Problemele trebuie indentificate rapid, analizate si rezolvate.Scopurile pe care ni le propunem nu pot fi atinse decat prin comunicarea comunitara.Politia a trasat anumite linii de conduita, a swchimba mentalitati si stari comportamentale este nevoie de dialog, de o prezenta vizibila a politiei comunitare in mediile minoritare ce dorim sa le schimbam.

In rezolvarea problemelor in parteneriat apreciez ca treuie avut in vedere uratorul model de analiza.

Oval: Situatia 
problemei


sisit

sisit

Faza de scanare

 
intre


Concluzii

Acest studiu de caz a fost determinat de necesitatea realizarii unei comunicari directe si eficiente cu o minoritate etnica, de o noua abordare a interventiei in acest tip de comunitate, pe baza cunoasterii aprofundate a caracteristicilor, nevoilor si problemelor pe care le genereaza asemenea grupuri.

De asemenea, am incercat sa aprind o mica scanteie prin care sa sesizez ca este nevoie de parteneritate durabile si de noi proiecte de integrare a minoritatilor locale.

Document Info


Accesari: 5498
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )