Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Profesia de asistenta sociala

Asistenta sociala
PROFESIA DE ASISTENTA SOCIALA

1 Asistenta sociala si meseria de asistent social.
Asistenta sociala- masura existenta in majoritatea tarilor, reprezinta totalitatea masurilor luate de catre stat, in mod deosebit, (dupa unii autori & 121d35b #351;i de catre Biserica sau societatea civila),

: in scopul sprijinirii persoanelor aflate in situatii speciale, de dificultate, datorate unor stari fizice, psihice deficitare.

In Romania - reprezinta totalitatea masurilor luate de catre stat, Biserica si alte organisme neguvernamentale de a sprijini persoanele aflate in situatii speciale de dificultate din cauza unor stari psihice sau fizice deficitare: aparitia unor boli cronice, accidente, calamitati naturale, varsta si altele, in scopul de a depasi starea de dificultate.

Asistenta sociala - sub forma unor politici sociale si implementarea acestor actiuni in teritoriu se face prin aplicarea unor reglementari legislative, care se focalizeaza asupra persoanelor in dificultate.

Asistentul social   trebuie sa cunoasca

principalele forme ale sistemului de asistenta sociala adica, cele mai importante acte normative ale momentului si

institutiile care se ocupa cu acordarea acestora.

Am putea denumi sistemul de asistenta sociala ca fiind format din

cadrul legislativ,

cadrul institutional si

resursele umane existente.

Cadrul legislative - acte normative, care pot fi legi, Hotarari de guvern, ordonante de urgenta,

Cadrul institutional: institutii la nivel central si local,

In Romania asistenta sociala este componenta a sistemului de securitate sociala sau protectie sociala, alaturi de asigurarile sociale.

Daca asigurarile sociale se bazeaza pe finantare, atunci cand persoana este capabila sa realizeze venituri, in perioada de activitate, pentru eventualitatea pierderii capacitatii de munca, a varstei de exemplu. Daca contribui atunci beneficiezi , la pensie de o suma, care sa-ti asigure un minim necesar.

Asistenta sociala nu presupune contributie, de masurile de asistenta beneficiaza persoanele care din diferite motive ajung in imposibilitatea de a-si asigura cele necesare traiulu Asistenta sociala este finantata, in cea mai mare parte de la bugetul de stat, intr-o cota mica, de la bugetele locale, si este acordata de institutii specializate, descentralizate in teritoriu.

Asistenta sociala ar putea fi clasificata in

-asistenta sociala individuala si

- asistenta sociala comunitara.

Sub aspectul acordarii masurile de asistenta sunt de regula

Prestatii sociale si

servicii sociale.

Prestatiile sociale: transferuri banesti de la bugetul de stat in beneficiul individului, sau indivizilor aflati in dificultate si actiuni si se foloseste ca modalitate pentru combaterea saraciei grupurilor de indiviz Transferurile cunosc mai multe forme ca de exemplu:

- ajutorul social- venitul minim garantat,

subventii la mijloacele de transport in comun,

burse pentru elevii din familiile sarace,

reduceri sau scutirea de taxe si impozite

subventii la ajutoarele de incalzire

Serviciile sociale sunt masuri si actiuni care se realizeaza fara a face trabsferul de la o sursa catre beneficiar, Serviciile pot fi acordate numai de catre comunitatea locala, administratie sau organizatii non-guvrnamentale si pot fi primare sociale, socio medicale, la domiciliu sau comunitare.

Serviciile pot fi acordate si in cadrul unor centre sau locatii sub forma unor centre de zi sau rezidentiale, persoanelor care sunt lipsite si de adapost denumite servicii specilizate.

Asistenta sociala comunitara este un tip aparte de asistenta, fiind focalizata asupra comunitatii,

Exista trei servicii sociale fundamentale

Sanatatea,

InvatamantulSi mai nou asistenta sociala

Asistenta sociala: componenta a sistemului de protectie sociala, reprezinta ansamblul de institutii si masuri prin care statul, autoritatile publice ale administratiei locale si societatea civila asigura prevenirea, limitarea sau inlaturarea efectelor temporare sau permanente ale unor situatii care pot genera marginalizarea sau excluderea sociala a unor persoane

Nevoia sociala reprezinta ansamblul de cerinte indispensabile fiecarei persoane pentru asigurarea conditiilor de viata in vederea integrarii sociale.

Ancheta sociala reprezinta instrumentul principal al asistentei sociale si este produsul unei investigari pluridisciplinare: de obicei echipe de asistenti sociali, psihologi, sociologi, Scopul anchetei este de a

- evidentia nevoia sociala,

- a identifica problemele sociale

- de a recomanda posibilitatile de a solutiona problemele

2 Asistenta sociala ca disciplina de studiu

Aparitia si dezvoltarea scolii romane de asistenta sociala a fost initiata si sustinuta de un puternic grup de sociologi, care asimiland experienta de varf a SUA si a Europei au imprimat o orientare puternic originala.

Sub coordonarea directa a Scolii sociologice de la Bucuresti, inainte de razboi Romania se numara printre putinele tari din lume care initiase dezvoltarea rapida si inalt calificata a unui sistem profesionist de asistenta sociala , sistemul de formare a specialistilor era bine pus la punct si o retea de asistenta sociala comunitara se dezvoltase in mediul urban, urmand sa fie generalizata.

Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, ca rezultat al activitatii membrilor scolii sociologice a lui Gusti, care a supravietuit razboiului si primului val de represiune a regimului comunist, se organizeaza un complex sistem de asistenta sociala teritoriala, cu un asistent social la cca 30.000 de locuitor Sistemul a functionat doar in orase urmand sa fie extins si la sate.

Sistemul comunist (1952) a negat existenta problemelor sociale si a inceput desfiintarea sistemelor de pregatire a specialistilor din domeniu.

3 PROFESIA DE ASISTENTA SOCIALA

Asistentul social:

- pune in practica cunostintele, normele si valorile asistentei sociale,

- intervine si acorda asistenta persoanelor sau comunitatilor, la cererea acestora sau ori de cate ori situatia o impune,

- participa activ la elaborarea si aplicarea politicilor sociale in domeniu, strategiilor si planurilor de actiune la nivel local, judetean, national si international,

- promoveaza bunastarea sociala.

Se inrudeste cu alte discipline: medicina, psihologia, sociologie,

Dupa Cristian Bocancea profesia de asistenta sociala a evoluat astfel:

-a debutat cu instituirea unor forme de protectie a persoanelor cu nevoi speciale si a celor aflate intr-o imposibilitate permanenta de satisfacere a nevoilor prin fortele propri

- acestora din urma li s-au adaugat, mai apoi, indivizii afectati de o incapacitate temporara si care aveau nevoie de sprijin pentru o perioada de timp limitat,

- ulterior (in zilele noastre) asistenta sociala a ajuns la dezvoltarea unor programe si strategii de interventie destinate grupurilor si comunitatilor.

A aparut aistenta sociala ca profesie centrata pe trebuintele si problemele umane.

SUA au luat pentru prima data initiativa profesionalizarii in aceasta meserie, creand in 1897 prima scoala de asistenta sociala.

In Europa problema asistentei sociale, la inceputul anilor 1900, era legata direct de raporturile conflictuale dintre clasele bogate si cele sarace ale societatilor.

4 Metode in asistenta sociala

Prin metoda settlemen s-a incercat atenuarea acestui conflict, in Anglia (settlement-ului - aplanare a unui conflict, neintelegere).

Persoane din inalta societate impartaseau cu saracii aceleasi conditii de viata, ii sprijineau in cresterea si ingrijirea copiilor, acordau tinerelor mame consiliere, facilitau asistenta medicala si juridica gratuita pentru persoanele care beneficiau de asistenta acestora. In acest fel erau aplatizate diferentele dintre nivelurile de trai ale celor doua categorii sociale: saraci si bogat

Curentul a esuat fiind intens boicotat de religie si nu numa

Se dezvolta un alt model: casework: strategie a asistentei sociale, centrata pe modelul medical (casework.) Au fost create dispensare antituberculoza a caror activitate de asistenta era completata cu unele prestatii sociale si medicale la domiciliul bolnavilor.

In prezent pot fi identificate doua forme de terapie sociala:

tratamentul direct sau psihoterapia si

tratamentul indirect sau socioterapia.

Modelul interventiei - asistentul social defineste o serie de obiective si de mijloace adecvate procesului de schimbare sociala pe care il considera necesar. Pe baza unui proiect de interventie.

Deosebirea dintre cele doua modele medical (casework ) si cel al interventiei

Al doilea nu se mai concentreaza doar asupra a ceea ce nu functioneaza normal, asupra maladiei sociale,

metoda interventiei bazata pe schimbare orienteaza acesta metoda asupra a ceea ce este normal si obisnuit in viata fiecarui actor social.

La inceputul sec. Al XX lea profesia de asistent social era asa de dezvoltata incat cunostea peste 10 specializari sau ramuri de interventiepuericultorii-

consilierii in economie sociala si familiala,

delegatii la tutela.

Asistentele familiale.

animatorii socio-culturali

educatorii specializati

educatoarele ,

menajere si ingrijitoare pentru persoanele varstnice

asistentii sociali din diverse institutii: scoli, spitale, camine de copii, etc

asistentii de agentie sau de serviciu social.

In prezent profesia asistentului social este la inceputul unei evolutii rapide fiind necera stabilitatea unui cadru legislativ dar si devoltarea unor instituti

Asistentul social desfasoara in principal urmatoarele tipuri generale de activitati:

a) identifica segmentul de populatie

b) identifica si evalueaza problemele socioumane

c) dezvolta planuri de actiune, programe,

d) sensibilizeaza opinia publica

e) stabileste modalitatile concrete de acces la prestatii si servicii sociale

f) dezvolta programe de cercetare stiintifica si formare profesionala.

Asistentul social trebuie

sa respecte valorile si

principiile etice referitoare la furnizarea serviciilor de calitate,

justitia sociala,

demnitatea si unicitatea persoanei,

autonomia persoanei,

dezvoltarea relatiilor umane si

dezvoltarea profesionala permanenta,

5 Asistentul social are urmatoarele drepturi

a) sa contribuie la dezvoltarea profesiei cu scopul de a raspunde in mod adecvat nevoilor sociale;

b) sa-si apere profesia;

c) sa asigure cresterea increderii societatii in asistenta sociala;

d) sa fie deschis noilor domenii de interventie;

e) la libera practica, potrivit legii;

f) la apararea si reprezentarea intereselor profesionale de catre Colegiul asistentilor sociali;

g) la accesul informatiilor privind exercitarea profesiei;

h) la pregatirea continua in domeniul asistentei sociale.

Scopul principal al activitatii asistentului social este

de a asista persoanele sau comunitatile aflate in nevoie,

de a se implica in identificarea, intelegerea, evaluarea corecta si

solutionarea problemelor sociale.loading...Document Info


Accesari: 3400
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )