Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Ce este filosofia politica

Filozofie
ALTE DOCUMENTE

Viata lui Aristotel
MAREA MOARTE
Stadiul cercetarilor asupra dualismului
Trecerea la socialism
Herodot
Noica, Denker in Dürftiger Zeit Un dialog cu Dan Petrescu
LUMEA CA PERCEPTIE
FACTORII VIETII
JOHN LOCKE - ESEU ASUPRA INTELECTULUI OMENESC
FRIEDRICH WILHELM JOSEPH SCHELLING SISTEMUL IDEALISMULUI TRANSCENDENTALCe este filosofia politica?

Filosofia politica ca suma a încercarilor de clarificare a conceptelor si termenilor importanti ai vietii politice. În functie de dimensiunile pe care suntem dispusi sa le atribuim politicului, aceasta disciplina este are un obiect de studiu mai mult sau mai putin vast. Astazi, cea mai mare parte a vietii noastre este invadata de politic. Politicile publice sau politici 313k1022d le sociale ne afecteaza zone din viata privata, impunând valori sau moduri de viata, trasee obligatorii de parcurs (învatamânt obligatoriu, munca drept valoare suprema, un parcurs de viata aproape identic, de la gradinita pâna la pensie etc . Politicile sociale (asigurari sociale, asigurari de sanatate tot domeniul acesta de interactiune între stat si individ) ale statului asistential ne delimiteaza si ne limiteaza libertatea. Aproape oricare dintre gesturile noastre cotidiene, chiar cele care se petrec în viata pe care o numit privata, sunt atinse, direct sau indirect, de aspecte ale vietii politice: masuri sau reglementari ale statului, aspecte ale relatiei între stat si individ, reglementari legale care au drept obiect proprietatea privata, timpul liber, viata privata, corpul. O importanta categorie de filosofi ai prezentului semnaleaza aceasta ingenrinta a politicului în viata privata, excesul de legislatie, sau chiar noua forma de subordonare a individului fata de fortele sociale ale lumii din care face parte. N-a fost întotdeauna asa. Vom trece împreuna în revista modul în care s-au nascut teoriile politice care au dus la consolidarea democratiei în Europa moderna si vom vedea ca ele delimitau în mod clar între ce anume este individul în viata lui publica, în cetate, si viata, respectiv convingerile sale private. În lumea contemporana, aceasta distinctie este tot mai neclara.Pe de alta parte, viata noastra invadata de politica este în acelasi timp marcata de o tot mai mare pasivitate. Suntem actori politici în împrejurari destul de bine delimitate si nu foarte frecvente: atunci când votam, de exemplu, din patru în patru ani. Sau atunci când actionam în spatiul public. În restul timpului, suntem subiecti ai unor actiuni politice. De fiecare data când ajungem, de exemplu, într-un spital, suntem beneficiarii unor politici (de sanatate) si subiecti ai unei actiuni politice. Legea si autoritatea ei au impact direct asupra corpurilor noastre (sa ne gândim la reglementarea transplantului de organe, a avortului sau a mortii asistate).Sunt numai câteva exemple care l-au facut pe Michel Foucault sa vorbeasca de o biopolitica - subiect asupra carora vom mai reveni.

Cu toate acestea, au existat societati umane în care politicul era foarte prezent; în care rolul primordial al omului (sau, cel putin al unor oameni) era cel de cetatean.

Poate o singura societate umana a fost mai politizata decât cea de acum: cea care se afla, de fapt, la originea conceptiei noastre democratice, chiar daca nu mai este modelul el: societatea ateniana a secolelor V-IV î.Chr. Într-o masura mai mare decât noi astazi atenianul era înainte de toate un cetatean angajat în viata cetatii sale.Unul dintre cei mai importanti filosofi politici ai secolului XX, Leo Strauss, sustine ca filosofia s-a nascut în Atena secolului V î. Chr ca filosofie politica, adica sub forma unei reactii reflexive a cetateanului asupra oranizarii si functionarii cetatii.

Leo Strauss, Cetatea si omul

"Obiectul de studiu al filosofiei politice este Cetatea si Omul. Cetatea si Omul este o sintagma care sugereaza în mod explicit si subiectul scrierilor de filosofie politica ale clasicilor." (Introducere)

Document Info


Accesari: 3258
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )