Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Depresia- "boala acestei epoci"

Psihiatrie


CUPRINS

INTRODUCERE

Partea ICAPITOLUL I:Depresia- "boala acestei epoci"

1.Definitia depresiei

1.1.dimensiunile problemei

1.2.fazele comportamentului specific depresiei

2.Cauzele depresiei

3.Simptomele depresiei

4.Tipuri si forme de depresie

5.Tratamentul depresiei

6.Personalitatea depresiva

7.Abordarea psihanalitica a depresiei

8.Statistici privind depresia

CAPITOLUL II:Calitatea vietii

1.Ce inseamna "calitatea vietii"?

2.Calitatea vietii in Romania

3.Calitatea vietii in psihiatrie

4.Calitatea vietii in depresie

1.Definitia depresiei si dimensiunile problemei

1.1.Dimensiunile problemei

In ultimele ale secolului nostru bolile depresive au devenit intr-un fel boli populare.Nu exista alta tulburare psihica care sa fie atat de raspandita,care sa afecteze toate paturile sociale,apare la toate grupele de varsta,atat la femei cat si la barbate,astfel incat este conceputa ca "boala a epocii".

Depresia este o problema de sanatate frecventa care ne afecteaza,intr-o masura mai mare sau mai mica,pe toti,cel putin o data in viata.

Depresia reprezinta o traire de suferinta si tristete profunda si este mai mult decat o dispozitie proasta de moment,mai mult decat o stare de rau care poate fi invinsa prin dorinta de a trai.Persoanele care sufera de depresie nu pot,pur si simplu,sa faca fata situatiei,sa treaca peste ceea ce este rau si sa se simta bine.

Depresia este o afectiune care in timp influenteaza gandirea,afectivitatea,comportamentul si confortul fizic.

Cuvantul "depresie" inseamna o stare care se caracterizeaza prin pierderea totala sau partiala ainteresului pentru viata reala.De obicei,depresia este asociata cu doliul.Doliul este pierderea cuiva drag sau a ceva foarte importanta-investitie libidinala-(1) O pierdere este cea a unui parinte drag care a murit.Dar nu se pierd numai rudele apropiate ci si libertatea,stima de sine,aspiratiile de o viata,credinta religioasa si multe asemenea lucruri care au o valoare afectiva majora pentru viata noastra.toate aceste pierderi atrag dupa sine stari depresive.

"Depresia se traduce printr-un raport extrem de particular cu timpul,acesta neaparand niciodata ca o succesiune orientata,in care sarcinile prezentului sunt determinate de necesitatile din viitor,in care s-ar putea inscrie un proiect sau altul.Subiectul deprimat traieste un timp uniform si monoton."(Larousse "Dictionar de psihanaliza").

1.2.Fazele comportamentului specific depresiei

Doctorul A.Stevens,un Jungian infocat,in urma experientelor sale de la un centru de copii abandonati,a putut face o schema pertinenta de comportare specifica depresiei(2),in 3 faze:a)REFUZUL PIERDERII.

Subiectul uman refuza realitatea pierderii si revolta impotriva oricarei certitudini sau perceptii care probeaza pierderea.Aici gasim tentativele spontane de a disimula pierderea care apar de pilda in vise.Cineva a pierdut un parinte drag dar viseaza ca acesta este viu si vorbeste cu el.Mai gasim aici si melancolia care este si ea o forma de rezistenta in fata pierderii,prin activitatea fantasmatica intense care o insoteste.

b)ACCEPTAREA PIERDERII

Aceasta stadiu este impus de logica evenimentelor vietii.Nu este ceva admis de bunavoie,in urma unei analize constiente a pierderii.In aceasta faza,interesul pentru lumea exterioara este diminuat mult.Subiectul uman pare total retras din viata curenta,indifferent,absent,traind cumva la voia sortii.

c)INDIFERENTA FATA DE PIERDERE

In ultima faza a depresiei,cand afectiunea este pe cale de a se vindeca,subiectul devine indifferent chiar fata de obiectul depresiei sale.Cel afectat regaseste dorinta de a trai si revine la activitatile sale.

2.Cauzele depresiei

Nu exista un raspuns clar la intrebarea despre cauzele depresiei. Sunt distinse trei grupe de cauze demne de luat in considerare in legatura cu aparitia si evolutia acestei tulburari sufletesti.Aceste cauze sunt somatice,endogene si psihogene.

Factorii organici cauzatori de depresii se regasesc intr-o multitudine de tulburari somatice cum ar fi:atrofie sau arterioscleroza cerebrala,tulburari hepatice,boala Parkinson,stari de hipoglicemie,porfirie,alcoolism cronic,tratamente cu psihotrope..etc.

"Depresiile endogene se deosebesc de cele cu substrat somatic si de cele nevrotice printr-o modalitate tipica de evolutie si printr-o mai mare incarcatura ereditara Benkert,1997).factorii genetici sunt considerati responsabili in depresia endogena.

In ceea ce priveste cauzele psihogene,acestea diferentiaza depresiile in:

a)depresia nevrotica(pe baza structurarii nevrotice a personalitatii);

b)depresia reactiva(o trauma existentiala severa pana la medie);

c)dispozitia depresiva cronica,pe care o intalnim adesea la oameni cu structuri pregnant depressive de personalitate.

Ma voi referi,in continuare la depresia nevrotica si la cele 10 posibile cauze ale aparitiei sale.

3.Simptomele depresiei

Simptomele depresiei sunt diverse,atat de ordin psihic cat si somatic.

a)perturbari ale dispozitiei normale(dispozitie trista,fara speranta;lucrurile sunt vazute in gri,se pierd sentimentele,unii uita chiar si sa planga;exista si o teama in fata vietii si indatoririlor);

b)afectarea gandirii si memoriei(nu se poate concentra la nimic,ganduri dese legate de moarte si sinucidere,procesele gandirii sunt neproductive si monotone);

c)pierderea initiativei(nu exista elan,energie,cel mai mic efort fiind de temut,toate miscarile fiind ingreunate,incetinite);

d)afectarea vitalitatii(oboseala,lipsa energiei);

e)simptome fizice care nu raspund la tratament(tulburari intestinale,dureri de cap sau de stomac,uscaciunea gurii,tahicardie,frisoane..etc);

f)tulburari ale functiilor sexuale;

g)tulburari de somn(insomanie,trezire prea de dimineata sau somn prelungit).

Document Info


Accesari: 4619
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )