Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
MUZlCOTERAPIA SI TERAPIA COGNITIVA

Psihiatrie
MUZlCOTERAPIA sI TERAPIA COGNITIVA

Muzica special creeata pentru copii trebuie sa fie accesibila puterii lor de receptare, sa dea orientare superioara gandurilor si actiunilor, sa dec1anseze imagini cu valoare cognitiva, mergand pe calea activizarii si a transferului de idei din piesa muzicala in gandirea si in simtirea 535h79f acestora. Tocmai de aceea cultivarea accesului copiilor catre frumos trebuie esalonat inca de la cea mai frageda varsta, prin prezentarea de creatii muzicale usor de inteles si de redat Deprinderile muzicale ritmice, melodice, armonico-polifonice pot fi prezentate si consolidate gradat, constant, in functie de varsta si predispozitii native in asa fel incat sa se ajunga la intelegerea unor lucrari muzicale din ce in ce mai complexe.Pe baza receptivitatii analizatorului auditiv, se dezvolta calitativ perceptiile si reprezentarile. Pornind de la acestea, toate celelalte procese psihice de cunoastere implica o evolutie favorabila cu atat mai mult cu cat vor fi antrenate in diverse activitati de ordin intelectual.

O terapie educationala adecvata si sistematica favorizeaza priceperea, recunoasterea si reproducerea cu usurinta a jocurilor muzieale-exercitii, a jocurilor muzicale proprju-zise, a cantecelor sau a cantecelor de joc.

In centrul preocuparilorde dezvoltare intelectua trebuie sa stea, gandirea, cea mai productiva dintre procesele psihice, deoarece prin intermediul ei, copilul trece de la explorarea senzoriala si motrica la interiorizarea perceptiei prin operatii logice, si in acest mod se poate realiza inte1egerea creatiei muzieale.

Gandirea logica a copiilor este strans legata de sensibilitate, perceptie, reprezentare si memorie.

Muzicoterapia are menirea de a realiza la copii performante ale gandirii, cum sunt: supletea, independenta, creativitatea. Prin cantec, ei isi formeaza capacitatea de a analiza si diferentia din ce in ce mai exact sunetele muzicale, structurile ritmico-melodice, participand activ si constient la interpretarea lui.

Totodata, gandirea se dezvolta in conditiile in care muzica ofera un cadru cat mai placut si atragator activitatilor desfasurate.

Mai mult ca orice stimul exterior, muzica trezeste si intretine pe o durata mai mare atentia copiilor, fie prin ritm sau linie melodica, fie prin armonie sau text, determinand emotii profunde, trairi interioare puternice sau create spontan.

Atentia concentrata poate fi mentinuta un timp mai indelungat si datorita educatorului, care urmareste motivatiile pozitive in vederea mentinerii interesului pentru etapa - momentul - din activitatea pe care o desfasoara cu copiii.

Atentia distributiva se dezvolta atunci cand educatorul solicita copiilor executia unor scari sugerate de text, concomitent cu intonarea liniei melodice sau folosirea urior instrumente de percutie pentru marcarea anumitor timpi accentuati/neaccentuati.Memoria se dezvolta prin reflectarea experientei anterioare, prin fixare, pastrare, recunoasterea si reproducerea materialului sonor, a textului, a ideilor, a starilor afective sau a miscarilor asimilate.

Memoria involuntara se intalneste eu precadere la copiii cu predispozitii native; acestia dispun de o mai mare usurinta in fixarea si reproducerea cantecelor, ritmurilo si jocurilor.

Prin invatarea jocurilor muzicale exercitiu, de exemplu, se pastreaza, se recunosc si se reproduc deprinderi legate de timbru, tarie, durata si inaltime a sunetelor, iar prin jocurile muzicale propriu zise si cantece se contribuie la formarea si dezvoltarea memoriei logice.

Memoria muzicala se dezvolta si prin consolidarea deprinderilor de recunoastere a diferitelor jocuri si cantece din repertoriul invatat.

Percepitiile auditive, ca elemente ale muzicoterapiei, genereaza imagini variate legate de planul sonor, iar sunetele sunt transferate in plan imaginativ; de exemplu, ascultand anumite onomatopee sau "glasul instrumentelor", copiii le asociaza cu animalele, pasarile ori instrumentele care le produc.

Spre deosebire de perceptii, cand imaginile sonore se realizeaza in momentul executarii jocurilor muzicae respective, reprezentarile sonore reflecta imagini muzicale create in trecut. Prin urmare, reprezentarile sonore se realizeaza cu ajutorul memoriei muzicale, atunci cand se produc diferite imagini legate de particularitatile sunetului sau de textul cantecelor si jocurilor. Pe baza acestora se dezvolta imaginatia, si ulterior, la acei copii eu inclinatii deosebite, imaginatia creatoare.

Document Info


Accesari: 2057
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )