Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Patru tipuri de dependenti

Psihiatrie
Patru tipuri de dependenti

8.1 Dependentul primar

8.2 Dependentul secundar

8.3 Dependentul infractor

8.4 Dependentul psihopatÎn literatura de specialitate se fac diferentieri între mai multe tipuri de dependenti. Înaint 555f56f e de a le prezenta, este bine sa stabilim ca de fapt dependentul nu exista si ca împartirea pe categorii, indiferent de ce fel, îl nedreptateste pe individ.

8.1 Dependentul primar

Momentul în care o persoana devine independenta este foarte important. Aceasta presupune ca persoana are locuinta proprie si se îngrijeste singura de nevoile ei. Dependentul primar nu a reusit sa atinga aceasta faza. Sa luam un exmplu: cineva care este dependent de la vârsta de 14 ani. La vârsta de 25 de ani el/ea nu are înca experienta functionarii ca om matur. Singura lume pe care o cunoaste este cea a dependentei. Singurul lucru pentru care el/ea traieste este folosirea produsului sau a comportamentului viciat. Tiparul de functionare este specific unui  tânar de 14 ani. Este foarte important sa tinem cont de acest aspect pe parcursul procesului terapeutic. Chiar eliberata de viciul sau, persoana de 25 de ani trebuie înca sa învete cum sa traiasca ca un om matur, independent.

8.2 Dependentul secundar

Aceasta persoana si-a câstigat un loc în societate înainte sa devina dependenta. si-a finalizat studiile si are deja o anumita perioada de experienta în munca sa. Consumul de substante ce provoaca dependenta avea în general scopul de a-i aduce placere în viata. Daca perioada de utilizare a produsului a fost lunga, atunci deosebirea este minima între comportamentul lui si cel al dependentului primar. Odata despartit de viciul sau, dependentului secundar îi poate fi mai usor sa se resocializeze, doar ca exista pericolul de a reîncepe folosirea unui produs pentru placere.8.3 Dependentul infractor

Dependentul infractor a adoptat acest tip de comportament datorita anturajului în care se afla. El/ea a învatat sa-si întretina viata prin comiterea de infractiuni. În lumea drogurilor, aceasta persoana are de obicei un statut mai înalt (dealer-ul). Pentru ea, schimbarea presupune nu numai încetarea folosirii produsului care a determinat dependenta, ci si modificarea completa a stilului de viata.

8.4 Dependentul psihopat

Multi dintre dependentii de cocaina au halucinatii si aud voci. Deseori, datorita acestora, ei ajung sa solicite asistenta în cadrul spitalelor de psihiatrie. Când vorbim de "dependentii psihopati," ne referim la oamenii cu o dereglare psihica primara, care au început sa foloseasca produsele ce au dus la dependenta pe baza de automedicatie.


Document Info


Accesari: 2097
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )