Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Conceptul de psihologie

Psihologie
Conceptul de psihologie

Teme:

1. Definirea psihologiei ca stiinta

2.Etapele dezvoltarii psihologiei ca stiinta

3. Specificul cunoasterii psihologice

4. Specificul legilor in psihologie

1.Definirea psihologiei ca stiintaPsihologia este stiinta care studiaza ansamblul proceselor psihice, comportamentul si personalitatea omului cu ajutorul unor metode stiintifice in scopul ameliorarii existentei lui.

Obiectul de studio al psihologiei este psihicul, comportamentul si personalitatea omuliu

a)   &nb 454b16e sp;  psihicul este o forma specifica de adaptare a omului la mediul exterior ce se realizeaza prin cunoastere, activitate constienta si creativitate. Exemplu: a cunoste, a intelege, a invata, a crea, etc

b)   &nb 454b16e sp;  comportamentul = ansamblul reactiilor emotionale, verbale si motorii ale omului la situatii sociale. Exemplu: reactii emotionale ( ras, plans, bucurie, tristete, etc), reactii verbale( dialogul, tipatu, cantatal, etc) si motorii ( mers, alergat, etc)

c)   &nb 454b16e sp;  personalitatea omului reprezinta ansamblul trasaturilor fizice, psihice , morale si socioculturale ale individului uman , care sunt unice, stabile, dimnamice si polare. Exemplu: trasaturi fizice ( inalt, blond, gras, etc), trasaturi psihicce ( istet, perseverent, atent, etc), trasaturi morale( sociabil, generos, civilizat, etc), trasaturi socioculturale se refera la urmatoarele aspecte, nivel de educatie si pregatire profesionala, familia din care provine, statusul social-economic.

Putem concluziona, ca obiectul de studiul al psihologiei reprezinta activitatea psihica a omului concret ( asa cum este el in relatiile cu sine si cu ceilalti).

2.Etapele dezvoltarii psihologiei ca stiinta

Psihologia s-a dezvoltat in urmatoarele etape:

 1. etapa prestiintifica
 2. etapa filosofica
 3. etapa stiintifica
 1. etapa prestiintifica pune accent pe relatia dintre om si divinitate, care defineste psihiocul ca suflet, duh, spirit.

1. Etapa prestiintifica pune accent pe relatia dintre om si divinitate si ca atare s-au dezvoltat mai multe curente si anume:

-   &nb 454b16e sp;   &nb 454b16e sp; Animism=spune ca exista mai multe suflete: suflet viata si moarte ( paraseste corpul in timpul somnului si revine cand omul se trezerste); suflet umbra; suflet oglinda( imaginea de sine) si suflet nucleu ( stilul de viata al individului).

-   &nb 454b16e sp;   &nb 454b16e sp; Mitologia =credinta in mai multi zei

-   &nb 454b16e sp;   &nb 454b16e sp; Religia= credinta in Dumnezeu

2Etapa filosofica ( metafizica) incearca sa explice natura psihicului uman, fapt care a dus la aparitia a doua curente filosofice

a)   &nb 454b16e sp;  materialism= care arata ca psihicul este o functie a creierului

b)   &nb 454b16e sp;  idealism= care arata ca psihicul este un dat divin fiind de natura ideala, spirituala

3.Etapa stiintifica ( pozitiva), studiaza psihicul, comportamentul si personalitatea omului cu ajutorul unor metode stiintifice, in scopul descoperirii legitatilor lui de functionare, precum si in scopul ameliorarii si optimizarii existentei omului.

Psihologia se imparte in 2 categorii si anume:

a)   &nb 454b16e sp;  Psihologia traditionala care incerca sa isi defineasca obiectul de studiul.

b)   &nb 454b16e sp;  Psihologia contemporana

a)Psihologia traditionala, incerca sa defineasca obiectul psihologiei fapt, care a determinat aparitia mai multor curente, scoli psihologice, cum ar fi:

- asociationismul, spunea ca psihicul este format din senzatii care prin insumarea lor formeaza gandirea.

- gestaltism, arata ca psihicul este format din structuri din ce in ce mai complexe ( senzatii, perceptii, gandirea, etc)

- psihanaliza, arata ca obiectul de studiul al psihologiei este inconstientul fiind format din dorinte refulate de catre constient si care transpar in visele din timpul somnului.

- behaviorism, arata ca obiectul de studiul al psihologiei este comportamentul.

- introspectionismul arata ca obiectul de studiul al psihologieie este viata psihica constienta care functioneaza dupa principiul realitatii si normelor sociale.

-psihologia umanista arata ca obiectul de studiul al psihologiei este personalitatea omului

b)Psihologia contemporana pune accent pe organizarea structurilor psihice complexe, fapt care a dus la aparitia altor curente, scoli psihologice, cum ar fi:

-structuralism

- teoria informatiei

-teoria sistemica

- teoria sinergetica

3.Specificul cunoasterii psihologice

In continuare, voi realiza o analiza comparativa dintre cunosterea empirica, cunoasterea stiintifica si cea psihologica

Criterii

Cunoasterea empirica

Cunoasterea stiintifica

Cunoasterea psihologica

1

Continuturi

-   &nb 454b16e sp;   &nb 454b16e sp; Cunostiinte, atitudini, convingeri, dobandite in urma interactiunilor sociale, proceselor de socializare si enculturatie, despre conditiile existentiale si praxiologice ale omului.

-   &nb 454b16e sp;   &nb 454b16e sp; Comcepte empirice cu grade diferite de generalitate care se refera la obiecte si fenomene concrete materiale.

-   &nb 454b16e sp;   &nb 454b16e sp; Imagini mintale ale obiectelor perceptive

Definitii, concepte stiintifice, legi si principii stiintifice, exercitand effect de autoritate in explicarea fenomenelor realitatii

Sunt dobandite prin instructie scolara si formare profesionala.

Notiuni, definitii, legii, principii stiintifice.

Cunoasterea psihologica are un character mijlocit-indirect prin intermediul reactiilor comportamentale ale individului; character probabilist in sensul ca intre manifest si latent poate exista o relatie de contradictie; character cantitativ-calitativ in sensul ca implica metode calitative longitudinale ( observatia, convorbirea, interviul, etc) si cele statistico-matematice
2

Operatii intelectuale

Rationamente inductive care porneste de la cazuri particulare la cazuri generale, realizand generalizari intuitive.

Rationamente deductive pornind de la fapte generale la cele particulare,

Legi liniare adica porneste de la cauza la effect in explicarea realitatii

Metode stiintifice de cunoastere a realitatii

Aceleasi ca si in cunoasterea stiintifica

3

Limbajul

Limbaj cotidian prin care personalizeaza comunicarea adica raporteaza lumea la interesele personale

Utilizeaza un limbaj stiintific

Utuilizeaza limbaj stiintific

4

Legi, principii

Regulile vietii sociale, principii morale si sisteme de valori personale

Are la baza urmatoarele prioncipii: principiul determinismului principiul dezvoltarii;principiul verificabilitatii; principiul organizarii sistemice.

Are la baza urmatoarele principii: principiul determinismului; principiul dezvoltarii si principiul organizarii sistemice.

4.Specificul legilor in psihologie

Legea in psihologie este definita ca un raport de maxima generalitate, repetabilitate si stabilitate intre un fenomen cauza si fenomen effect.

Legile psihologiei au urmatoarele caracteristici:

  1. Caracter linear adica o singura cauza duce la un singur effect. Exemplu, elevul Ionescu a luat nota 2 la psihologie pentru ca nu a invatat lectia.
  2. Character multicauzal adica la baza unui singur effect exista mai multe cauze. Exemplu, delicventa juvenila este cauzata de conflicte in familie, saracie, abandon scolar, anturaj nefast, etc
  3. Character unicauzal adica la baza mai multor efecte se afla o singura cauza. Exemplu comsumul de drogurii determina, tulburari comportamentale, izolare sociala, afectiuni organice, etc.
  4. Character finalist adica legile psihologie au drept scop ameliorarea, optimizarea existentei umane. Exemple de legi sunt urmatoarele legi de compozitie si  legi de dezvoltare ( etapele dezvoltarii personalitatii umane).
  5. Character obiectiv-subiectiv adica unele fenomene ale realitatii depend de vointa noastra personala iar altele depend de legile naturii.

Lectia nr 2

Natura contradictorie a psihicului uman

Teme:

 1. Natura contradictorie a psihicului uman
 2. Relatiile psihicului cu exteriorul
 3. Clasificarea fenomenelor psihice

Psihicul este definit ca o forma specifica de adaptare a individului uman la mediul exterior care se realizeaza prin cunoatere, activitate constienta si creativitate.

Psihicul uman se caracterizeaza prin:

 1. character ideal si material adica material pentru ca are la baza activitatea creierului si ideal pentru ca poseda idei si imagini dobandite prin cunoasterea individuala si cea sociala.
 2. character subiectiv si obiectiv se refera la interioritatea ( personalitatea )individului uman ( subiectiv) si la la existenta omului ca fiinta rationala.
 3. character latent ( personalitatea) si manifest (comportament) se refera la faptul ca intre interioritatea si exterioritatea omului exista o contradictie adica una spunem si alta facem.
 4. character normal si patologic se refera la faptul, ca nu exista o linie precisa de demarcatie dintre normal si patologic.La un om normal, putem intalni reactii caudate iar la omul bolnav psihic, putem intalni reactii normale. Normalitatea psihica a omului depinde de urmatorii factori: gradul de adaptare la mediul sociocultural, mentalitatile si cultura unui popor, capacitatea de exercitiul a omului in raport cu asteptarile sociale, normele sociale existente.
 5. character determinat si determinant se refera la faptul, ca psihicul este influientat de mediul cultural, social in care traieste si se dezvolta prin procesele de socializare, educare si enculturatie. Psihicul omului determina situati sociale, culturale. In prima parte a vietii, omul este un consummator de valori si produse culturale iar in a doua parte a vietii, omul este producator de valori si produse culturale.

2. Relatiile psihicului cu exteriorul

 1. psihicul este o forma de reactie a omului la mediul exterior adica reactiile psihice se manifesta prin instincte, nevoi socioculturale, cunoatere si creativitate.
 2. psihicul dependent de nivelul de dezvoltare si de functionarea a creierului.

La baza acestei relatii, sunt aduse urmatoarele argumente:

-   &nb 454b16e sp;   &nb 454b16e sp; unele procese psihice sunt localizate in anumiti centrii nervosi iar altele sunt localizate difuz pe intreaga scoarta cerebrala.

-   &nb 454b16e sp;   &nb 454b16e sp; Traumatismele craniene determina tulburari ale diferitelor procese psihice ( tulburari de memorare; tulburari ale limbajului oral, scris; tulburari de atentie, etc).

-   &nb 454b16e sp;   &nb 454b16e sp; Intoxicatiile cu alcool sau droguri determina tulburari comportamentale si cele de personalitate.

-   &nb 454b16e sp;   &nb 454b16e sp; Tipul de activitate nervoasa superioara ( raportul dintre excitatie si inhibitie nervoasa) determina tipurile temperamentale ( coleric, sangvinic, melancholic, flegmatic)3.Psihicul este o forma de cunoastere specifica omului.

Cunoasterea omului se caracterizeaza prin:

-   &nb 454b16e sp;   &nb 454b16e sp; Este subiectiva in sensul ca omul dobandeste cunoistiintele in functie de interesele sale, capacitatile lui psihice.

-   &nb 454b16e sp;   &nb 454b16e sp; Este ideala deoarece cunoasterea se realizeaza prin intermediul notiunilor, imaginilor mintale.

-   &nb 454b16e sp;   &nb 454b16e sp; Este constienta deoarece cunoasterea se realizeaza prin operatii de explorare, manipularea, ale obiectelor reale.

-   &nb 454b16e sp;   &nb 454b16e sp; Este creactiva deoarece implica combinari si recombinari mintale ale cunostiintelor.

4.psihicul este influientat de mediul sociocultural se refera la procesele de socializare, educare si enculturatie.

3. Clasificarea fenomenelor psihice

Fenomenele se impart in trei categorii si anume:

1. procese psihice senzoriale

2. procese psihice intelectuale

3. procesele psihice reglatorii

1. Procesele psihice senzoriale cuprind:

a) senzatiile

b) perceptiile

c ) reprezentarile

2Procesele psihice intelectuale cuprind:

a)   &nb 454b16e sp;  gandirea

b)   &nb 454b16e sp;  memoria

c)   &nb 454b16e sp;  imaginatia

d)   &nb 454b16e sp;  limbajul

3) procesele psihice reglatorii cuprind:

a) motivatia

b) afectivitatea

c ) vointa

d) atentia

Lectia nr 3

Ipostazele psihicului uman ( pt profil uman)

Teme

1 Constientul

2 Subconstientul

3Inconstientul

Pentru a facilita intelegerea dumneavostra cu privire la ipostazele psihicului uman, voi realiza o analiza comparativa intre aceste instante psihice .

Criterii

Constient

Subconstient

Inconstient

Definitie

Constientul reprezinta totalitatea proceselor psihice constiente care permit omului adaptarea lui activa la mediul inconjurator ( gandire, memoria voluntara, atentia voluntara, observatia, etc)

Subconstientul reprezinta totalitatea deprinderilor care au fost candva constiente care prin exercitiul si repetare ele s-au automatizat adica se desfasoara in afara controlului constient. ( scris, citit, calcule matematice, etc)

Inconstientul reprezinta totalitatea instinctelor, nevoilor, si dorintelor refulate de catre constient.

Caracteristici

Functioneaza dupa pricipiul realitatii, respectand regulile vietii sociale.

Refuleaza dorintele care incalca regula soiciala, provenite din inconstient.

Este dobandit prin socializare, educatie si enculturatie

Functioneaza ca un filtru care permite sau nu patrunderea continuturilor incostientului in constient, avand functia de cenzura ( interzicere)

Functioneaza ca o statie de tranzit intre constient si inconstient.

Reprezinta sediul amintirilor si deprinderilor.

Functioneaza dupa principiul placerii, care poate incalca regula sociala.

Este innascut

Se manifesta preponderant prin vise si in stare de boala psihica

Explica fenomenele de sublimare, negatie, proiectie, rationalizare, agresivitatea, actele ratate, etc

Functiile acestora

Cunoasterea realitatii externe prin operatii intelectuale

Stabilirea scopurilor actiunii

Anticiparea rezultatelor actiunii

Organizarea actiunilor complexe

Transformarea realitatii obiective

Functia de automatizare

Functia de cenzura

Functia de memorare

Functia de descarcare tensiunii emotionale generate de refularea dorintelor prin vise

Functia creativa.

Functia de aparare a egoului prin negare, sublimare, rationalizare, etc

Functia de insight ( descoperirea spontana a cauzalitatii suferintei psihice)

Tipuri

Constiinta individuala ( c.de sine, c. altua. c. realitatii) si constiinta sociala ( mentalitatile si atitudinile oamenilor)Incostient refulat si arhetipurile ( reactii comportamentale innascute, actele reflexe)

Relatia dintre constient si inconstient

Exista trei tipuri de relatii intre constient si inconstient

a)   &nb 454b16e sp;  relatii circulare - explica starea de veghe si starea de somn

b)   &nb 454b16e sp;  relatia de dominare - explica boala psihica si actul de refulare

c)   &nb 454b16e sp;  relatia de balansare explica starea de hipnoza, meditatie sic ea de deliratie.

Relatia dintre constient si subconstient se manifesta prin distinctia dintre acte constiente si deprinderi ( acte involuntare)

Acte constiente

Acte involuntare

Are la baza un scop

Presupune un effort voluntar ( starea de oboseala fizica sau intelectuala)

Are o desfasurare discursiva

Implica autoreglajul voluntar ( initiere sau amanarea desfasurarii actiunii)

Nu are la baza un scop

Nu implica effort voluntary

Are o desfasurare spontana

Cuprind deprinderile, obisnuintele si priceperile

Lectia nr 4 ( pt profil uman si cel real )

Procesele psihice senzoriala

Aceste procese psihice se caracterizeaza prin:

-   &nb 454b16e sp;   &nb 454b16e sp; conatau in cunoasterea obiectelor concrete, fizice cu ajutorul organelor de simt

-   &nb 454b16e sp;   &nb 454b16e sp; opereaza cu insusiri concrete, fizice ale obiectelor

-   &nb 454b16e sp;   &nb 454b16e sp; formeaza la nivel mintal imagini ale obiectelor care pot fi primare si secundare

imaginile primare =legatura directa dintre om si obiect si apar la nivelul senzatiilor si perceptiilor

imaginile secundare = evocarea insusirilor obiectelor in absenta lor si apar la nivelul reprezentarilor

- implica actiuni externe cu obiecte ducand la formarea schemelor perceptice ale obiectelor

Criterii

Senzatiile

Perceptiile

Reprezentarile

Definire

Senzatiile sunt imagini primare simple, isolate, care opereaza cu insusiri concrete, isolate ale obiectelor cu ajutorul unui singur analizator

Caracteristici

Sunt imagini primare simple, isolate pentru ca opereaza cu o singura insisire a obiectului ( culoare, intensitatea luminii, sunetului, etc)

Sunt imagini unimodale pentru ca au la baza un singur analizator

Sunt imagini polarizate pentru ca provoaca reactii de atractie sau respingere

Mecanismele

Codificare = transformarea energiei excitatie exteriaoare in influx nervos care se realizeaza la nivelul receptorilor( pt vaz- retina; pt auz Organul Corti din urechea interna; pt miros- bulb olfactiv; pt gust-papile gustative)

Recodificarea=transmiterea in

Document Info


Accesari: 13446
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )