Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




EDUCATIA ESTETICA

Psihologie


EDUCAŢIA ESTETICĂ

7.1. Esenta educatiei estetice

Educatia estetica reprezinta o componenta indispensabila a formarii personalitatii prin intermediul careia se urmareste dezvoltarea capacita# 22222e422w 5;ii de a recepta, interpreta si crea frumosul. Arta, sustine D. Salade, " raspunde unor nevoi reale pe care le simte orice persoana de a-si lamuri unele idei, de a-si motiva unele comportamente, de a-si fundamenta unele atitudini, sugerând, explicând, valorificând sau problematizând. Prin caracterul ei stimulativ, tonic, optimist etc., arta împinge la iubirea adevarului, a binelui, a stiintei si a vietii (6, p. 17). Datorita fortei de înrâurire, arta a fost folosita din timpuri stravechi ca mijloc educativ. Înca de la Homer, de la grecii antici, preocupati de realizarea acelui kalokagathon (îmbinarea frumosului cu binele), trecând prin Renastere preocupata de realizarea  unei dezvoltari multilaterale, ajungând la neoumanismul secolului al XVIII -lea, care subliniaza rolul artei în procesul educatiei, si pâna în epoca moderna, oamenii au fost mereu preocupati, în diferite moduri, de a realiza educatia estetica. Mutatiile intervenite în lumea contemporana, progresele în domeniul stiintei, tehnicii si artei, urbanizarea si industrializarea accentuata, informatizarea au influentat fara îndoiala si esteticul, care a patruns în toate domeniile vietii si activitatii umane. Astazi este unanim acceptata ideea potrivit careia existenta umana în toate determinarile ei ar trebui sa se conduca si dupa legile frumosului, ale armoniei, într-un cuvânt dupa legile esteticului.



Educatia estetica are o infinitate de efecte pozitive asupra personalitatii elevilor. Cele mai semnificative dintre acestea vizeaza calitatea procesului de socializare a copiilor, maturizarea conditiei socio - morale (curaj, capacitate de comunicare interumana s.a.), formarea si rafinarea intelectului ca structura rationala si evaluativ - critica în plan mental, organizarea placuta si eficienta a timpului liber prin recrearea unui univers propriu în sfera imaginativului, a afectivului, motivationalului, motricului si volitivului, afirmarea si trairea sentimentului identitatii culturale strâns legat de stimularea capacita# 22222e422w 5;ii copiilor de a iubi patrimoniul artistic al natiunii, stimularea initiativelor în practicarea artelor etc. Într-o formulare sintetica educatia estetica este aceea care-l reînvata pe copil "sa traiasca armonia interioara si echilibrul între fortele imaginatiei si cele ale actiunii, între vis si realitate, între aspiratiile eu-lui si acceptarea realitatii, între îndatoririle fata de sine si cele fata de semeni. A trai în frumusete presupune interes pentru masura si armonie, deci o moralitate superioara; o pregatire morala superioara duce la bucurie - efect si semn al armoniei interioare si echilibrului - iar pe planul actiunii la dinamism fecund" (3). Stimulând într-un mod propriu expresivitatea si originalitatea, educatia estetica se înscrie pe linia unei pedagogii a creativitatii. Ea impune sa dezvoltam la elevi aspiratia lucrului bine si frumos facut, exigenta si bunul gust fata de orice produs industrial, simtul echilibrului si simplitatea comportarii frumoase, civilizate. Educatia estetica scolara are drept esenta formarea personalitatii elevilor prin intermediul frumosului din arta, societate si natura. Parte centrala a educatiei estetice, educatia artistica, are o sfera de actiune mai restrânsa (vizeaza numai valorile artei), sondeaza însa mai adânc, presupune un grad mai mare de initiere, angajeaza calitati mai subtile si solicita mai complex personalitatea în ansamblul ei. Obiectivele, continuturile, metodele si formele educatiei artistice sunt puternic individualizate, se exprima prin limbaje si tehnici specializate si implica o competenta profesionala atestata celui ce o realizeaza în scoala sau în afara scolii. Distinctia între educatia estetica si cea artistica este relativa, ea fiind determinata în primul rând, de particularitatile valorilor estetice prin care se realizeaza.

7.2. Obiectivele educatiei estetice

. Educarea atitudinii estetice. Atitudinea estetica se exprima printr-un ansamblu de reactii spirituale ale fiintei umane fata de valorile estetice (ale naturii, societatii si artei). Spre deosebire de alte atitudini specific umane determinate de interesul practic, utilitar, cognitiv, economic etc., în cazul atitudinii estetice mobilul principal este cel al satisfacerii unor trebuinte spirituale, al unor aspiratii si nevoi umane. La baza atitudinii estetice se afla un interes specific si anume "interesul estetic" (I. Pascadi - 1972). Efectele acestui interes vizeaza subiectivitatea fiintei umane, sensibilizând-o prin manifestari, cum sunt cele de placere, desfatare, daruire, curiozitate, uitare de sine etc. Principalele componente ale atitudinii estetice sunt gustul estetic, judecata estetica, idealul estetic, sentimentele si convingerile estetice.

Gustul estetic reprezinta capacitatea de a reactiona spontan printr-un sentiment de satisfactie sau insatisfactie fata de obiectele si procesele naturale, de actele si realizarile umane sau de operele de arta, privite toate ca obiecte ale însusirii estetice a realitatii de catre om. Reactia de gust estetic se declanseaza în momentul contactului cu valorile estetice si se manifesta sub forma unei dispozitii sau trairi subiective. Prezenta gustului se exprima prin sensibilitate la tot ce este frumos, prin capacitatea de orientare si alegere în concordanta cu legile frumosului (4).

Gustul estetic apartine prin excelenta sensibilitatii si imaginatiei, fapt pentru care nu poate fi întotdeauna argumentat din punct de vedere teoretic, desi se bazeaza pe anumite criterii uneori imposibil de exprimat pe plan logic. De aceea gusturile sunt diferite de la un individ la altul, fiind dependente de structura personalitatii, conditiile de viata, experienta acumulata si mai ales de rezultatul educatiei si al climatului cultural în care traieste omul. Trasaturile de personalitate, înnascute sau dobândite, reprezinta doar premisa aparitiei, evolutiei si diversificarii gusturilor. Actiunea educationala nu-si propune sa uniformizeze gusturile, dimpotriva, luând în consideratie spontaneitatea si individualitatea ce le caracterizeaza sa urmareasca dezvoltarea si formarea lor în conformitate cu structura si experienta personalitatii fiecarui elev.

Judecata estetica reprezinta un aspect psihic de natura intelectuala care consta în capacitatea de apreciere a valorilor estetice pe baza unor criterii de evaluare. Ea se exprima sub forma unor propozitii ce condenseaza impresii argumentate si întemeiate pe criterii de apreciere a frumosului. Daca la nivelul gustului estetic se consemneaza prezenta sau absenta placerii, la nivelul judecatii intervine argumentarea si motivarea acelei reactii, se realizeaza o intelectualizare a gustului estetic. Criteriile folosite în vederea argumentarii si motivarii pot fi estetice si extraestetice, acestea din urma putând fi de natura filozofica, sociologica, politica, ideologica, pe prim plan situându-se bine înteles, cele estetice, celelalte fiind implicate si subsumate acestora.

Idealul estetic este constituit dintr-un ansamblu de teze, principii si norme teoretice care imprima o anumita directie atitudinii estetice a oamenilor apartinând unei epoci, natiuni sau categorii sociale. Idealul reprezinta ceea ce este specific, dominant în diversitatea gusturilor estetice si se exprima prin principii care se impun si actioneaza la nivelul unei epoci istorice. Fiind specific unei întregi epoci istorice idealul înglobeaza o imensa experienta sociala si are o relativa stabilitate (4).

Sentimentele estetice însumeaza o configuratie de emotii, rezultat al unor trairi mai profunde si de durata a frumosului din natura, societate si arta. Sentimentele estetice reprezinta cea mai înalta forma de traire a frumosului. Ele îsi pun amprenta asupra întregii personalitati. Profunzimea si durata trairii difera de la un individ la altul, fiind determinata de categoria (tipul) valorii estetice si de structura personalitatii. Se disting emotii simple, înnascute, cu rezonanta biologica (bucurie, tristete, durere) si emotii complexe, specific umane (regretul, dorul, mila, extazul, nostalgia etc.), toate fiind provocate de receptarea valorilor estetice.

Convingerile estetice sunt idei despre frumos care au devenit mobiluri interne, orientând si calauzind preocuparea omului în vederea asimilarii si introducerii frumosului în modul sau de viata, în relatiile sale cu lumea si semenii sai. Se poate spune ca atitudinea estetica reprezinta rezultatul fuziunii componentelor amintite. Ea se manifesta în mod specific de la un individ la altul.

7.2.2. Formarea trebuintelor estetice. Trebuintele estetice vizeaza obiective legate mai ales de sfera motivational - afectiva. Cele mai importante dintre acestea sunt: formarea stilului estetic de viata, crearea unui spatiu intim, compensator si psihoterapeutic si formarea sensibilitatii estetice.

Formarea si dezvoltarea stilului estetic de viata exprima cerinta potrivit careia viata fiecarui elev poate si trebuie gândita în scoala, în familie si în afara lor în conformitate cu regulile frumosului, ale armoniei, masurii si exemplaritatii existentei sociale, contribuind astfel la o integrare functionala în mediul ambiant.

Crearea unui spatiu intim, compensator si psihoterapeutic reflecta câmpul efectelor subiective pe care educatia estetica îl creeaza în zona traita a personalitatii elevilor. Acest obiectiv presupune crearea, prin intermediul trairilor estetice, a unui microclimat spiritual de compensare si contracarare a unor stari de neliniste, oboseala sau stres datorate activitatilor algoritmice, rutiniere, pe de o parte si, pe de alta, datorate ritmului accelerat al dinamicii impuse vietii si profesiilor de stiintele si tehnologiile de vârf. Valorile constructive ale artei contribuie la ameliorarea si echilibrarea tensiunilor psihice aparute, induc o stare de detasare interioara prin fenomenele de "catharsis" (descarcare si eliberare) cu efecte terapeutice si recuperatorii. Aceste efecte pot fi obtinute prin desen (artterapia), prin muzica (meloterapia), prin armonia între sunete, ritm si miscare (euritmia), prin combinarea desenului, cuvântului, muzicii si miscarii etc., toate însa integrate într-un program educational coerent (3).

Educarea sensibilitatii estetice presupune atât dezvoltarea afectivitatii, a necesitatii de autocunoastere, de autoexprimare si autorealizare cât si asimilarea progresiva a unor modalitati de cunoastere sensibila, care sa-l ajute pe elev în perceperea, întelegerea mesajului operei, a finalitatii ei artistice si social - culturale.

7.2.3. Dezvoltarea aptitudinilor creatoare în diferite domenii ale artei. Dezvoltarea aptitudinilor, intereselor si înclinatiilor elevilor reprezinta un obiectiv important al scolii. În ceea ce priveste aptitudinile artistice, educatia estetica urmareste atât depistarea acestora de la vârsta cea mai frageda, cât si asigurarea conditiilor si mijloacelor necesare pentru dezvoltarea lor. Indiferent despre ce fel de aptitudini este vorba - muzicale, literare, coregrafice, plastice etc. - toti copiii, cu mici exceptii, sunt capabili sa asculte muzica, sa recite, sa deseneze sau sa danseze. Nu toti desfasoara aceste activitati în acelasi grad, între ei existând deosebiri calitative evidente. Cunoasterea acestor deosebiri este indispensabila pentru desfasurarea educatiei estetice în cadrul scolii. Aptitudinile artistice, ca de altfel orice aptitudine, se dezvolta prin exersare. De aceea sarcina scolii consta în initierea elevilor de timpuriu cu tehnicile diferitelor arte, antrenarea lor la exercitiile de creatie, studierea manifestarilor fiecarui elev si stimularea initiativelor artistice, iar în cazul unor semne promitatoare îndrumarea elevilor spre scolile speciale de arta. La vârsta adolescentei, când elevii devin constienti de aptitudinile lor si de rolul exercitiilor în dezvoltarea capacitatilor lor, ei vor fi îndrumati si stimulati treptat spre un proces de autoeducatie în domeniul artistic preferat. Antrenarea elevilor în exercitii sistematice, specifice domeniului artistic pentru care ei dovedesc aptitudini si conducerea lor cu tact reprezinta o dovada a maiestriei pedagogice.

7.3. Continutul si modalitatile de realizare a educatiei estetice în scoala

Continutul educatiei estetice în scoala este concretizat în ceea ce se întelege prin cultura estetica. La rândul ei, cultura estetica scolara se prezinta sub doua ipostaze:

a)      cultura obiectiva reprezentata de un ansamblu de cunostinte si capacitati estetice, prevazute în documentele scolare si transmise în procesul instructiv - educativ din scoala.

b)      cultura subiectiva care ne apare - asa cum remarca G. Vaideanu - "ca rezultat spiritual produs în individ de asimilarea culturii obiective". Acest rezultat spiritual se concretizeaza într-un ansamblu de capacitati, aspiratii, sentimente si convingeri estetice, toate subsumate si integrate unui ideal estetic.

Atitudinea estetica (cu toate componentele ei) reprezinta rezultatul interiorizarii culturii estetice obiective. Procesul acesta de interiorizare si de formare a culturii estetice subiective (care da sens individual atitudinii estetice) se realizeaza prin educatie, prin autoeducatie cât si prin influentele mediului. Modalitatile de realizare a educatiei estetice pot fi grupate în functie de mijlocul utilizat: frumosul natural, ambianta sociala, literatura, muzica, arta plastica etc.

Elementul cel mai general si care actioneaza de la început asupra "sensibilitatii", asupra laturii afective a copilului, înca înainte de scoala dar si dupa aceea, îl constituie frumosul natural. Succesiunea anotimpurilor, rasaritul si apusul soarelui, o noapte înstelata, un câmp înflorit, o padure înclinându-se sub bataia vântului, un cer senin si o liniste odihnitoare, toate pot deveni prilej de a atrage atentia copilului asupra frumosului din natura si a-l ajuta sa-l perceapa, sa reactioneze emotional si sa vibreze intern la contactul cu el. De asemenea, ambianta, cadru social în care traieste elevul (locuinta, scoala, clasa, strada, ceremonialul, vestimentatia, design-ul industrial, design-ul specific tehnologiei informatizate, artizanatul, relatiile dintre oameni etc.) toate exercita o influenta pozitiva sau negativa în acest sens. Ele devin un puternic mijloc de influentare a sensibilitatii elevilor mai ales daca atentia lor este orientata în directia perceperii si aprecierii frumosului social. De altfel, numeroasele implicatii sociologice (moda, design-ul etc.) ca si cele psihologice (formarea gustului, a creativitatii etc.) nu pot fi ignorate în procesul organizarii educatiei estetice din scoala.

În procesul de învatamânt educatia estetica se realizeaza prin toate disciplinele scolare. Fireste aceasta contributie nu este egala. Ea depinde de specificul si continutul obiectului de învatamânt, precum si de pregatirea profesorului pentru a introduce pe elev în "lumea frumosului" prin obiectul sau de specialitate. Date fiind importanta literaturii, muzicii si desenului în sfera culturii generale scolare ne vom opri cu analiza doar la cele trei forme corespunzatoare de educatie estetica.

Educatia pentru si prin valori literare. Literatura ca "arta cuvântului" detine un loc primordial în educatia estetica scolara. "Cuvântul" ca materie prima pentru literatura dispune de multiple posibilitati de a crea imagini vizuale, auditive, tactile si gustative si în acelasi timp de a provoca stari de spirit foarte diverse (admiratie, revolta, contemplare etc.). De aici, importanta a doua obiective specifice, anume dezvoltarea sensibilitatii si simtului literar si dezvoltarea capacita# 22222e422w 5;ii de a discerne frumusetea lumii reale de aceea creata prin fictiune în cadrul unei opere literare rezultat al receptarii poetice prin lectura artistica. A dezvolta receptivitatea literar artistica a elevilor înseamna a mari coeficientul de receptare senzoriala si emotionala a textului ca structura artistica (metaforica, cu ritm, rima, frazare, sonoritate). Totodata, aceasta înseamna sa doresti, sa simti nevoia sa citesti poezie buna, eseu, proza, teatru etc., sa poti aprecia ceea ce lecturezi prin introducerea unor categorii estetice, cum sunt frumosul, grotescul, sublimul, tragicul, comicul, satiricul, ironicul, umoristicul, dar si opusul acestora în sens valoric. Nu în ultimul rând, se impune si dezvoltarea spiritului creativ ca forma de autoexprimare artistica prin intermediul cuvântului, de a aprecia în context larg frumusetea limbii ce o vorbim cu totii, limba româna.

Educatia pentru si prin valori plastic - picturale. Socotit ca forma de expresie a dinamismului interior, desenul în toate formele sale (desen dupa natura, decorativ, artistic, tehnic etc.) reprezinta principalul mijloc de familiarizare a elevului cu limbajul artelor plastice, de stimulare a expresivitatii plastice x) . Aceasta componenta a educatiei estetice îsi propune sa dezvolte la elevi capacitatea de a discerne frumosul pictural de nonpictural, figurativul de nonfigurativ, sa le formeze abilitati vizuale si manuale, gustul si imaginatia, dar si elementele de gândire si comunicare plastica (a trasa si întelege un plan, o schita, un proiect a comunica în limbaj plastic ceea ce simte, gândeste si traieste). Totodata educatia plastic - picturala urmareste sa-i initieze pe elevi în perceperea, priceperea si crearea raporturilor plastice - culori, linii, armonii si forme de reprezentare vizuala, le dezvolta - dupa cum remarca R. Arnheim - capacitatea de a observa spatiul în raport cu tehnicile bi si tridimensionale, le perfectioneaza modalitatile de interactiune dintre comportamentul motor si controlul vizual, raporturile dintre orizontalitate si verticalitate, ca elemente ale morfologiei compozitiei, asa cum este masura pentru muzica. (cf.3)

Educatia pentru si prin valori muzicale. Dintre toate artele, muzica este cel mai aproape de sufletul omenesc, fiind prezenta în toate etapele devenirii sale. De la cântecul de leagan, la cele scolaresti, de dragoste, ostasesti, doine, cântece haiducesti si pâna la cele funebre omul a gasit mereu ocazia sa-si exprime "simtirea" si sa gaseasca în muzica curaj, alinare etc x). Educatia muzicala consta, în principal, în sensibilizarea elevului la valoarea melodica a unui text muzical global sau prin componentele lui - tema, armonie, polifonie, timbru, dinamica. Finalitatile ei vizeaza crearea acelei unitati neegalabile dintre om si muzica prin rezonanta afectiva si inefabil, formarea si rafinarea gustului muzical, discernerea muzicalului de nonmuzical, vizând desigur si dezvoltarea auzului muzical, stapânirea limbajului specific (notatie) si a structurii unei opere muzicale s.a. În cazul elevilor care manifesta aptitudini pentru acest domeniu al artei se poate atinge si treapta creatiei muzicale pe temeiul unirii dintre reactia emotional afectiva, starea de contemplare psihologica senina, participarea intelectiva si volitiva (ascultare calitativa, launtrica, întelegerea superioara a operei muzicale).

Educatia estetica se realizeaza si prin alte forme ale artei - arhitectura, teatrul, filmul, ca si prin mijloacele de comunicare în masa. Procesul acesta este deosebit de complex. El cere sensibilitate si efort modelator dar si competenta organizatorica si metodologica. Formele ei de realizare sunt foarte variate. Ele cuprind întregul proces de învatamânt, orele de dirigentie, activitatile extradidactice, totul poate sluji preocuparilor educative de potentare a setei de traire a frumosului, de formare a conduitelor civilizate, întemeiate pe valorile esteticii integrative, de stimulare a energiilor creatoare, concomitent cu pregatirea elevilor pentru a respinge urâtul si tot ce-i legat de el în plan estetic, etic, filozofic si educational.

Bibliografie

Cristea, S., "Dictionar de pedagogie", Ed. Litera, Bucuresti : Chisinau, 2000

Dancsuly,A. s.a., "Pedagogie", E.D.P., Bucuresti, 1979

Neacsu, I., "Educatia estetica", în Curs de pedagogie, T.U.B., 1988

Nicola, I., "Pedagogie", E.D.P., Bucuresti, 1994

Pascadi, I., "Idealul si valoarea estetica", Bucuresti, 1966

Salade, D., " Educatia prin arta si literatura", E.D.P., Bucuresti, 1973

Ciurea, R.,

Vaideanu, G., "Cultura estetica scolara", E.D.P., 1967



x) Obiectivele cadru ale educatiei plastice la cls. V-VIII vizeaza: dezvoltarea capacita# 22222e422w 5;ii de exprimare plastica utilizând materiale, instrumente si tehnici variate; dezvoltarea sensibilitatii, a imaginatiei si a creativitatii artistice; cunoasterea si utilizarea elementelor de limbaj plastic; dezvoltarea capacita# 22222e422w 5;ii de receptare a mesajului vizual artistic. (Curriculum national, Aria curriculara "Arte", Buc., 1999, p.11, Brosura nr.8)

x) În scoala generala educatia muzicala urmareste urmatoarele obiective cadru: dezvoltarea capacitatii interpretative (vocale si instrumentale); dezvoltarea capacita# 22222e422w 5;ii de receptare a muzicii si formarea unei culturi muzicale; cunoasterea si utilizarea elementelor de limbaj muzical; cultivarea sensibilitatii, a imaginatiei si a creativitatii muzicale. ( Curriculum national. Programe scolare pentru cls. V-VIII. Aria curriculara "Arte", 1999)


Document Info


Accesari:
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )