Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




EMOTIILE

Psihologie


emotiile

cu totii le avem

uneori ni se pare ca ele ne controleaza, alteori avem impresia ca noi le controlam pe ele, ceea ce este adevarat.

Cat stim cu adevarat despre emotiile noastre?

EMOTIILE



Emotiile par sa fie parte a experientei umane inca din prima zi de viata. La un nou nascut, se observa interes, surpriza, suparare si multumire. La 4 luni se poate arata supararea, iar la 6 luni frica si rusinea devin parte a repertoriului nostrum emotional. Ca adulti manifestam o arie larga de emotii si sunt putine locuri unde le putem enumera majoritatea lor, c 23223t192x um ar fi un joc de fotbal intre copii.

"89 extreem" este o echipa de baieti pana in 18 ani, din Phoenix Arizona si sunt la a treia participare la un turneu.

"echipa mea este una relative noua, multi dintre ei joaca impreuna din acest an, de aproape 6 luni. Sunt un grup foarte bun, invata mult unul de la celalalt, muncesc mult si se implica foarte mult, sunt buni jucatori de fotbal "

Cu fiecare grup de tineri jucatori de fotbal vine si un grup de parinti care se implica la fel de mult.

"sunt unii oamenii care se agita ceva mai incolo pentru ca stiu ca acel copil are probleme si vezi si parintti care se aseaza undeva si stau de vorba tot jocul si mai intreaba din cand in cand care e scorul."

Dupa cercetatorii emotiilor se pare ca avem 6 emotii de baza: frica, furia, fericirea, supararea, neplacarea si surpriza. Se pare ca sunt commune pentru toti oamenii, indifferent de apartenenta culturala sau etnica. Oricum foarte rar simtim un singur sentiment la un moment dat. De obicei ceea ce simtitm reprezinta un amestec de emotii care uneori ne creeaza confuzii. Dar de ce simtim aceste emotii, ce bine ne face ele.

"emotiile reflecta dorinta individului de a rezolva problemele in viata, modul in care se confrunta cu aceste probleme"

De exemplu furia apare atunci cand individual observa ca atingerea scopul lui este restrictionata si cand se cere o anumita actiune pentru a pastra acel scop. Si uneori aceasta actiune este atacul.

Frica apare cand exista perceptia ca un scop sa esueze in viitor si una din actiunile cerute este retragerea.

Dezgustul este de exemplu atunci cand gustam o mancare care nu   ne va face bine

Fericirea captiveaza oamenii, ii adduce mai aproape, ii face sa continue ceea ce deja fac.

Emotiile ne ajuta sa supravietuim in toate aceste diferite cai.

Multe dintre emotiile pe care le simtim nu par a avea o legatura cu supravietuirea. Viata noastra nu depinde de un joc de fotbal sau de un gol. Cu toate ca unii fani sunt greu de convins in privinta asta. Atunci emotiile joaca un alt rol.

Omul este un animal social. Si ce este ceea ce ne aduce impreuna ce ne leaga de copilul nostru sip e copil de prieteni si un grup de altul: emotiile. Impartasind emotiile unii cu ceillalti si incercand sa negociezi aceste emotii intr-un complex.

Toate emotiile sunt generate biologic. Chiar atunci cand supravietuirea noastra nu esste supusa riscului, corpul nostru raspunde ca si cum asa ceva s-ar intampla.

Am un nod in stomac o oarecare frustrare ca nu am inscris mai mult

Fata mea o simt tensionata si ca am ceva in stomac

Inima imi batea asa

Ai mai multa energie in tine,

Simti ceva in stomac. Daca ai un fiu sau o fiica care implicate intr-o competitie.. de exemlpu.. totul e in stomac.

Relatia dintre fiziologie si emotii a evoluat in ultimele decenii. Cand am ajuns cercetator in psihologie, si am inceput sa lucrez pe emotii accentual se punea indeosebi pe sistemul nervos,, bataile inimii, presiunea sangelui, temperature pielii si transpiratia. Incercarea era pentru a diferentia emotiile dupa acesti indicatori fiziologici. Au fost obtinute rezultate mixte. Ceea ce se observa in ultima parte a anilor 90 sau la incepuitul acestui mileniu, exista o schimbare intre sistemil nervos automat si sistemul nervos central. Se lucreaza intr-adevar asupra creierului si pe diferite parti ale acestuia se vad implicari in diferite experiente emotionale.

Creierul arata multe semne in functie de intensitatea emotiilor traite. Cu cat este mai intensa o emotie cu atat vibratiile creierului sunt mai rapide, calitatea emotiilor sunt de asemenea reprezentate pe creier. In regiunea stanga frontala se manifesta mai activ atunci cand este vorba de emotii pozitive iar regiunea dreapta atunci cand sunt emotii negative.

Este posibil sa avem o lovitura puternica in partea stanga si dupa ce individul este tratat este observabil in cele mai multe cazuri faptul ca acest individ va fi mai cinic, deprimat. Pe de alta parte daca individul a primit lovitura in partea dreapta si si-a revenit acestia devin ca si peresonaje pe coperta uneio reviste cu nebuni, eu ingrijorat? De ce as fi? Lovitura nici nu s-a simtit. Sunt astfel diferite reactii ale acestor doua parti ale creierului.

Marea parte a oamenilor manifesta ambele categorii de emotii, pozitive si negative.

Este interesant sa vezi cum lucrurile se schimba atat de rapid deoarece poate exista o frustrare negativa legata de cauze neplacute intr-o mai mare masura decat un joc de fotbal. Deci privesti si esti incordat si in urmatoarea secunda esti fericit e ca si o viata noua.

Ne intrebam cum apar aceste fluctuatii in emotiile noastre. Se pare ca sunt patru componente care lucreaza impreuna pentru a crea emotii: reactia fizica, evaluarea cognitiva, sau ceea ce credem, experienta subiectiva, expresia comportamentala. Experienta subiectiva este personala, nu e nicio cale sa aflam cum simte acest copil frustrarea, sau tatal lui. Psihologii nu au puterea de a determina care este interactiunea intre aceste 4 elemente. Dar care vine primul, cum incepe totul.

William James argumenta ca reactia fizica este cea care apare prima. Teoria sa era ca stimulii externi genereaza schimbari fiziologice si comportamentale, emotii comportamentale si perceptia acestor schimbari este experienta emotiilor. De exemplu ce presupune atunci cand un caine mare ataca, latrand zgomotos. Acest lucru produce batai puternice de inima, respiratia devine mai rapida, muschii se incordeaza. Iar perceptia acestor schimbari este frica. In 1914 Walter Cannon defineste probleme importante care apar in legatura cu teoria emotiilor. El considera ca acelasi patern fiziologic poate fi caracteristic mai multor emotii, cum ar fi mania si frica, dar care pot fi generate si de activitati care nu au legatura cu emotiile, ca alergatul. Cum stii a simti frica, manie sau doar alergi in jurul blocului.

Cannon si fiziologistul Philip Bard au propus o alta teorie. Reactia fiziologica si senzatia apar in acelasi timp deoarece informatia pentru acest stimul este provenita din cortex si din sistemul nervos simpatic simultan. Si atunci veti simti frica in exact acelasi moment cand incep bataile inimii. Dar alti cercetatori, mai tarziu s-au opus acestor teorii.  

Nu vedeau emotiile ca o reactie instinctuala, o reactie pasiva, ei considerau sistemul emotional mai mult ca pe unul primitiv decat rational si considera emotiile ca find in legatura unele cu celelalte. De asemenea au in comun faptul ca toate aceste emotii au impreuna o istorie comuna, de cand specia incerca sa se adapteze. Daca un pradator se apropie de tine atunci vrei sa fugi. Pe de alta parte daca esti in fata comitetului de examinare si iti sustii teza, fuga din incapere nu este o reactie de adaptare.

Multe dintre teoriile emotiilor pun accentul pe rolul cognitiei in determinarea a ceea ce simtim. De exemplu doi factori ai teoriei emotiilor, propusi de Stanley Sharter.

Sharter considera ca doi factori in teoria emotiilor.

Teoria celor doi factori. Ideea este ca la inceput corpul este anuntat iar aceasta provoaca un raspuns general. Apoi persoana incerca sa realizeze de ce trece prin aceasta experienta si genereaza senzatia subiectiva. Este numita si "juke-box teory"(tonomat). Tonomatul trebuie deschis, merge dar pana nu apesi butonul nicio melodie nu se aude.

Sunteti o echipa buna dar nu intr-atat de buna ...a fost asta stilul nostru de a juca? Nu a fost stilul nostru.

Richard Lazarus a dezvoltat o alta teorie referitoare la emotii. Aceasta sustine ca gandurile noastre determina emotiile pe care le experimentam. De exemplu, Michael pare suparat deoarece pierde un joc din cadrul turneului, dar Indy se bucura deoarece vor pleca mai devreme acasa.   Este perceptia parintilor referitor la ce inseamna. Aprecierea cognitiva a situatiei determina simtul. Vedem ce rol are procesul de gandire in crearea emotiilor oricand incercam sa explicam ceea ce simtim.

Am fost suparat deoarece nu am castigat

Suparat deoarece trebuia sa jucam mai bine

Suparat si manios pentru ca puteam juca mai bine

Trebuie sa uitam si sa ne gandim la urmatorul meci unde trebuie sa jucam mai bine.

Indiferent de cauzele simturilor subiective experienta noastra emotionala nu este completa pana cand un anumit tip de exprimare a fetei pe care altii o pot observa sau interpreta (-12:52).


Document Info


Accesari:
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )