Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
INSTRUCTIUNILE TESTULUI RAVEN COLOR

Psihologie
INSTRUCTIUNILE TESTULUI RAVEN COLOR

Seria A

Dupa o scurta discutie de introducere (contact vizual), psihologul aseaza in fata copilului caietul de test deschis la itemul A1.
A1: "Fii atent! (aratam modelul). Acesta este un model din care lipseste o bucata (a fost taiata). Una dintre figurile acestea (aratam cele 6 figuri de sub model) umple complet locul lipsa (aratam pe partea goala din model), se potriveste exact aici. Figura cu numarul 1 are exact forma aceasta dar desenul nu se potriveste. Pe figura 2 nu este nici un desen. A treia este complet eronata. Figura 6 aproape se potriveste, dar aici este gresit (aratam spre locul gol al figurii). Numai una este buna. Arata-mi care se potriveste."

Daca persoana testata nu intelege sarcina, psihologul continua sa explice in continuare pana ce copilul va intelege natura exercitiului.

A2 - A3: "Iar din asta care lipseste? Arata-mi!"

Daca persoana testata greseste, psihologul va putea repeta exercitiul A1 explicand din nou exercitiul, dupa care se reintoarce la A2. Utilizeaza aceleasi instructiuni.

A4 - A5: Fara a lasa timp liber vom spune urmatoarele persoanei supuse testarii : "Fii atent la model (aratam cu degetul modelul). Numai una se potriveste exact. Mai intai uita-te bine la toate (indicam cele 6 figuri de sub model) Numai dupa aceea arata-mi acea figura care se potriveste aici. (indicam spatiul gol)."

Dupa ce copilul a ales o figura, indiferent dace este cea corecta sau nu, intrebati-l: "Aceasta este cea corecta? Se potriveste aici? (mai intai indicam figura aleasa apoi locul gol din model). Daca copilul raspunde cu "da", psihologul accepta raspunsul indiferent daca este sau nu corect. In schimb daca copilul vrea sa isi schimbe raspunsul, ii spunem: "Bine, arata-mi figura pe care o consideri buna".

Dupa noua alegere, indiferent daca este sau nu corecta, il intrebam: "Aceasta este figura corecta?" Daca copilul raspunde afirmativ, psihologul accepta raspunsul. Daca insa si in acest caz copilul este nesigur, psihologul continua: "Dar care este cea corecta?".

Urmatorul raspuns il consideram ca fiind cel final.

In cazul temului A5 procedam asemanator ca in cazul itemului A4.

Psihologul se poate oricand reintoarce de la itemul A1 la A5, la A1 ca urmare a necesitatii ilustrarii exercitiului, incercand sa determine persoana testata sa mai incerce. In cazul in care copilul nu este in stare sa rezolve itemii A1 - A5, intrerupem testarea si reincepem cu varianta de figurine mobile ale testului Raven Color. Daca persoana testata rezolva cu usurinta si corect prima sarcina, testarea continua cu figura A6.

A6 - A12: "Fii atent la model! Care se potriveste aici (indicam locul gol) dintre figuri (aratand cele 6 figuri de sub model). Fii atent ca numai una se potriveste. Care este aceasta? Arata-mi numai cand esti sigur ca ai gasit figura corecta".

In cazul itemilor urmatori indicatiile date sunt aceleasi, daca este nevoie. Daca cel care conduce testarea repeta de prea multe ori instructiunile, copilul nu va mai fi atent. In schimb daca copilul este atent si a inteles ce are de facut, instructiunile pot fi scurtate.

Seriile Ab si B

Ab1 - Ab5: La itemul Ab1 psihologul indica cele trei figuri ale modelului apoi locul gol: "Vezi ca se continua. Asta, asta, asta.Care va fi? Arata-mi figura care se potriveste aici. Fii atent! Mai intai uita-te la fiecare. Numai una se potriveste. Care este aceea?"

De la itemul Ab1 pana la itemul Ab5, dupa ce persoana testata a ales una dintre cele 6 figuri, indiferent daca este sau nu corecta, psihologul intreaba: "Aceasta este figura care completeaza bine modelul?" (mai intai indicam figura aleasa apoi locul gol de pe model).

Tot ca inainte, daca copilul rasounde cu "da", psihologul accepta raspunsul. In schimb daca acesta doreste sa isi modifice opinia, psihologul va proceda ca 818h718i in cazul seriei A. Va accepta raspunsul ce va fi dat ultimul de catre copil

Ab 6 - Ab12: Dupa matricea 5 copilul nu mai trebuie intrebat in legatura cu corectitudinea raspunsului. Psihologul va spune numai urmatoarele: "Fii foarte atent la model (indicam toate figurile modelului pe rand, apoi locul gol ce trebuie completat). Fii atent, numai o figura completeaza corect modelul (indicam pe rand cele 6 figuri de sub model). Care este aceea?"

Aceasta instructiune se utilizeaza si in cazul celorlalti itemi daca este cazul

In cazul seriei B instructiunile sunt aceleasi ca si in cazul seriei Ab. Atentia copilului trebuie indreptata spre modelul ce trebuie completat. Trebuie atrasa atentia ca numai una din cele sase figuri de sub model este corecta, spunand sa verifice toate figurile si sa aleaga numai dupa ce s-a convins ca a gasit raspunsul corect.

Instructiunile standard reprezinta indicatiile maxime ce se pot acorda persoanei testate.

Nume:

Clasa:

Scoala

Varsta

In patratica, alaturi de numarul problemei, scrie numarul rezolvarii corecte.

Daca ai gresit ceva, taie raspunsul (cu o linie) si scrie raspunsul corect alaturi.

A1

B1

C1

D1

E1

A2

B2

C2

D2

E2

A3

B3

C3

D3

E3

A4

B4

C4

D4

E4

A5

B5

C5

D5

E5

A6

B6

C6

D6

E6

A7

B7

C7

D7

E7

A8

B8

C8

D8

E8

A9

B9

C9

D9

E9

A10

B10

C10

D10

E10

A11

B11

C11

D11

E11

A12

B12

C12

D12

E12

REZOLVARILE CORECTE ALE TESTULUI RAVEN COLOR

Seria

Itemul

A

AB

B

STANDARDELE TESTULUI RAVEN COLOR

Varsta

Nota brutaSTANDARDELE TESTULUI RAVEN COLOR

Varsta

Nota brutaETALON RAVEN COLOR

(4 - 11 ANI)

ANI

PUNCTE

ANI

PUNCTE
Document Info


Accesari: 14010
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )