Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Inteligenta

Psihologie


Inteligenta
-Latura rezolutiv productiva a personalitatii-

Termenul inteligenta provine de la latinescul "inteligere", care inseamna a relationa, a organiza sau de la "interlegere" , care presupune stabilirea de relatii intre relatii.

Specialistii sustin ca inteligenta este capacitatea globala de 11111k108l cunoastere a lumii, gandire rationala, capacitatea de a invinge provocarile vietii. Inteligenta apare deci, ca fiind o calitate a intregii activitati mintale, ca expresia organizarii superioare a tuturor proceselor psihice, inclusiv a celor afectiv-motivationale si volitionale.

In privinta inteligentei se disting cel putin trei caracteristici fundamentale:
1. capacitatea ei de a solutiona situatiile noi, cele vechi, familiare, fiind solutionate cu ajutorul deprinderilor, obisnuintelor;
2. rapiditatea, supletea, mobilitatea, flexibilitatea ei;
3. adaptabilitatea adecvata si eficienta la imprejurari.

La ora actuala in psihologie persista intrebarea daca inteligenta este capacitatea generala de achizitie a cunostintelor, de ratiune si rezolvare de probleme sau ea implica diferite tipuri de abilitati. Cei mai multi inclina pentru prima ipoteza. Altii, mai putini la numar, sunt adeptii celui de al doilea punct de vedere. In aceasta categorie intra si Howard Gardner care in 1983 introduce conceptul de inteligenta multipla. El stabileste sapte tipuri de inteligenta (adaugam noi cateva exemple de genii pentru fiecare tip):
1. lingvistica - W.Shakespeare, E. Dickinson;
2. logico-matematica - Leonardo da Vinci, I. Newton, Marie Curie;
3. spatiala - Leonardo da Vinci, Michelangelo;
4. muzicala - Mozart, E. Fitzgerald;
5. kinestezica - Muhammad Ali, F.M. Alexander;
6. interpersonala - Mahatma Gandhi, N. Mandela, Regina Elisabeta I;
7. intrapersonala - Maica Tereza.

Aceste forme de inteligenta variaza nu doar de la individ la individ, ci si de la cultura la cultura. Ele sunt localizate in diferite arii corticale. Gardner aduce drept argumente doua categorii de dovezi in sprijinul conceptiei sale. El observa ca in diferite situatii traumatizante (tumori, traume cerebrale) formele de inteligenta nu sunt afectate in mod egal. Lucrand cu copii supradotati, el a constatat ca cei care sunt precisi intr-o arie (deci intr-un tip de inteligenta) nu sunt inzestrati in altele.

Mult mai aproape de zilele noastre, observam ca a inceput sa se dea o mai mare importanta notiunii de inteligenta emotionala adica, capacitatea personala de identificare si gestionare eficienta a propriilor emotii în raport cu scopurile personale (cariera, familie, educatie etc). Finalitatea ei consta în atingerea scopurilor noastre, cu un minim de conflicte inter si intra-personale. Dar despre acest subiect vom discuta intr-un articol separat.Document Info


Accesari:
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )