Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Mediul de invatare

Psihologie
Materiale de referinta

Mediul de învatare

Stiluri de învatare: vizual, auditiv si chinestezic / practic (VAK)

Învatam cu ajutorul a trei receptori sen 19419u209t zoriali principali - vedere, ascultare si atingere (chinestezic). Majoritatea elevilor le folosesc pe toate cele trei pentru a recepta informatii. Cu toate acestea, unul sau mai multe dintre aceste stiluri de receptare sunt dominante. Stilul dominant defineste modalitatea cea mai buna prin care o persoana poate acumula noi informatii prin filtrarea continutului care urmeaza sa fie învatat. Acest stil poate sa nu fie întotdeauna acelasi pentru toate sarcinile. Elevul poate prefera un stil de învatare pentru o sarcina si o combinatie de alte stiluri pentru alta sarcina.De multe ori stilul de învatare ne este impus de catre abordarile adoptate în scoala, universitate etc. În scoala primara învatam frecvent în mod chinestezic/ practic. Pe masura ce educatia noastra avanseaza, stilul poate deveni mai auditiv, prin prelegeri si prezentari formale. Cu toate acestea, în cultura noastra, majoritatea elevilor au ca stil dominant pe cel vizual (40%) sau chinestezic/practic (40%). Mai putin de 20% dintre elevi au ca stil de învatare dominant stilul auditiv. Asadar, ca formatori, este necesar sa prezentam informatiile folosind toate cele trei stiluri de învatare. Aceasta creeaza pentru toti elevii, indiferent de stilul lor preferat, oportunitatea de a se implica. De asemenea, permite ca elevul sa beneficieze de celelalte doua metode pentru consolidarea continutului învatat. Doar pentru ca preferam un stil, nu înseamna ca celelalte doua nu ne pot ajuta cu nimic. Din contra, ne ajuta sa învatam informatiile si mai repede - pot fi considerate metode de întarire a celor învatate. Câteva idei pentru recunoasterea si implementarea celor trei stiluri sunt:

Elevii cu stil de învatare predominant auditiv vorbesc în general mult cu ei însisi. De asemenea, îsi misca buzele si citesc cu voce tare. Pot întâmpina dificultati în activitatile de citire si scriere. De multe ori se descurca mai bine vorbind unui coleg sau catre un casetofon si ascultând ceea ce s-a spus. Pentru a integra acest stil în cadrul mediului de învatare:

Începeti predarea unui nou material cu o explicare scurta a ceea ce urmeaza sa se predea. Finalizati cu un rezumat al continutului predat. Acest fapt reprezinta vechiul principiu "spuneti-le ce urmeaza sa învete, învatati-i si apoi spuneti-le ce au învatat".

Folositi metoda socratica de sustinere a prelegerilor pe baza adresarii de întrebari elevilor pentru a obtine o cât mai mare parte din informatii de la ei si apoi umpleti golurile cu propriile dvs. cunostinte.

Includeti activitati auditive, cum ar fi brainstorming, scurte discutii în grupuri mici, concurs de raspuns la întrebari (Jeopardy) etc.

Lasati suficient de mult timp pentru discutarea si analizarea activitatilor. Acest lucru le permite sa stabileasca conexiuni privind continutul învatat si modul în care se aplica acesta la situatia lor.

Elevii cu stil de învatare predominant vizual dispun de doua sub-canale: lingvistic si spatial. Elevii ce manifesta stilul vizual lingvistic prefera sa învete pe baza limbajului scris, cum ar fi sarcini de citire si scriere. Îsi amintesc ceea ce a fost scris, chiar daca nu citesc materialul decât o singura data. Le place sa noteze în scris instructiunile si sunt mai atenti la prelegeri daca le urmaresc vizual. 

Elevii care prefera stilul vizual spatial au în general dificultati cu limbajul scris si se descurca mai bine cu diagrame, demonstratii, clipuri video si alte materiale vizuale. Vizualizeaza cu usurinta chipuri si locuri folosindu-si imaginatia si rar se ratacesc în noi împrejurimi. Pentru a integra acest stil în cadrul mediului de învatare:

Folositi grafice, diagrame, ilustratii etc.

Includeti planuri, agende de lucru, fise etc. pentru a fi citite si pe care sa ia notite.

Includeti în fise suficiente informatii pentru a fi recitite dupa sesiunea de învatare.

Lasati spatiu liber pe fise pentru luarea de notite.

Încurajati adresarea de întrebari pentru a-i ajuta sa ramâna atenti în medii auditive.

Folositi flipchart-uri pentru a înfatisa ce va urma si ceea ce s-a prezentat.

Accentuati ideile principale pentru a le semnala când sa ia notite.

Eliminati potentialele surse de distragere a atentiei.

Oricând este posibil, adaugati ilustratii la informatia textuala.

Elevii cu stil de învatare predominant chinestezic/practic învata cel mai bine atingând si miscându-se. Au tendinta sa îsi piarda concentrarea daca stimularea externa sau miscarea este prezenta într-o mica masura sau deloc. Când audiaza prelegeri pot dori sa ia notite. Când citesc, prefera întâi sa frunzareasca materialul si apoi sa se concentreze asupra detaliilor (sa îsi formeze mai întâi o imagine de ansamblu). Folosesc în mod obisnuit carioci colorate de evidentiere si iau notite desenând imagini, diagrame sau mâzgalind. Pentru a integra acest stil în cadrul mediului de învatare:

Realizati multe activitati de formare practice.

Folositi activitati care îi determina pe elevi sa se implice activ si sa se miste.

Puneti muzica în timpul activitatilor, atunci când este cazul.

Folositi culori pentru a evidentia ideile principale pe flipchart sau table albe. Asigurati-va ca aceste culori sunt suficient de stralucitoare pentru a fi vazute de toti participantii.Dati pauze frecvente de relaxare (pauze pentru odihnirea creierului).

Puneti la dispozitie carioci de evidentiere, pixuri si/ sau creioane colorate.

Îndrumati elevii cum sa vizualizeze sarcinile complexe.

Global si liniar

Global si liniar sunt doua metode diferite prin care întelegem informatiile. Oamenii care gândesc global prefera sa-si formeze întâi imaginea de ansamblu, înainte de a trece la modalitati mai specifice de obtinere a rezultatului. Acestia pot fi asemuiti cu un glob pamântesc pe care vezi întâi oceanele si masele mari de pamânt, înainte de a trece la diferite tari, state, orase etc. 

Cei care gândesc liniar, pe de alta parte, au nevoie sa puna toate detaliile în ordine. Acolo unde un gânditor global face o saritura de gigant, un gânditor liniar face pe rând câte un pas. Pot fi asemuiti cu riglele, pe care treci de la un semn la urmatorul si asa mai departe.

Modele prestabilite

Modelele prestabilite sunt reprezentate de atitudinile si convingerile pe care le au elevii când vin în mediul de învatare. Modelele prestabilite ale oamenilor provin de la alti oameni, supervizori, experienta trecuta, cultura din care fac parte sau cultura organizatiei.

Teoria învatarii privind unitatea celor doua emisfere

Creierul nostru este împartit în doua emisfere - emisfera stânga si emisfera dreapta. Partea stânga a creierului este Dr. Spock din Star Trek (partea logica):

Caracteristicile emisferei stângi sunt: rationala, liniara, logica, sistematica si verbala. Asigura urmatoarele functii:

orientare temporala

abilitati lingvistice

matematica

procesare secventiala

analiza

identificarea detaliilor

analize cantitative

Emisfera dreapta este Henry David Thoreau (partea creativa):

Caracteristicile emisferei drepte sunt: creativitate, intuitie, integrare, joc si vizuala. Asigura urmatoarele functii:

emotia

orientarea vizual-spatiala

arta si constientizarea tiparelor

intuitie

chinestezie

sintetizarea informatiilor

interpersonal

Învatarea trebuie sa fie organizata astfel încât emisfera stânga si cea dreapta a creierului sa coopereze. Trebuie sa combinati natura tehnica, "pas cu pas", a obiectivelor de învatare cu activitatile interpersonale si experimentale astfel încât sa fie implicate ambele parti ale creierului în cunoasterea aprofundata a subiectului. Implicarea ambelor emisfere ale creierului în dezvoltarea unei noi abilitati ne ajuta sa învatam mai repede si sa retinem mai mult timp.

În materialul prezentat exista recomandarea de a se folosi atât emisfera stânga cât si cea dreapta ("Învatarea trebuie sa fie organizata astfel încât emisfera stânga si cea dreapta a creierului sa coopereze.")

Cum se poate realiza acest lucru?

Un exemplu concret ar fi acela de a pune elevul sa-si foloseasca si mâna cealalta, nu numai mâna dominanta. Daca este stângaci, puneti obiectele pe care le foloseste pe partea opusa a mesei, nu tot pe stânga, sau cel putin pe centru. Astfel, va fi obligat cel putin sa vizualizeze partea dreapta si sa se ajute de mâna dreapta. Astfel de exercitii se pot realiza si pentru picior, ureche sau ochi.

Materiale resursa pentru stilurile de învatare se gasesc în materialele suport de curs ale programului Phare TVET RO 0108.01.

Document Info


Accesari:
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )