Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




NEUROFIZIOLOGIA LIMBAJULUI

Psihologie


neurofiziologia limbajului

Procesul limbajului are la baza mecanisme nervoase reflexe; el īncepe īntotdeauna cu stimularea neuronilor eferenti (motori) sub influenta impulsurilor aferente (auditive, vizuale, kinestezice, tactile etc.) la nivelul scoartei cerebrale. Neuronii verbo-motori stimulati 929n1318j trimit impulsuri spre musculatura organelor verbale, care realizeaza respiratia, fonatia si articulatia sunetelor verbale.



Controlul si reglarea miscarilor complexe efectuate de variatele organe si segmente ale aparatului verbal periferic se realizeaza pe baza informatiilor trimise de centrii nervosi corticali pe calea "aferentatiei inverse", despre modalitatea de executie a miscarilor verbale. Aferentatia inversa cuprinde impulsuri nervoase variate care circula mai ales pe canalul auditiv, dar si pe alte cai; de cea mai mare importanta sunt impulsurile aferente proprioceptive (kinesteziile verbale), care apar īn urma contractiei muschilor verbali si ajung la cortex. Toate aceste informatii aferente "inverse" se confrunta cu "modelul" miscarilor verbale īnvatate (acceptorul actiunii) si daca miscarea efectuata (adica rezultatul actiunii) nu coincide cu modelul, centrul nervos trimite impulsuri aferente.

Cercetarile de neurofiziologie a limbajului au pus īn evidenta un localizationism dinamic si diferential, dupa cum urmeaza: (a) pentru perceptia limbajului oral sunt solicitate zonele auditive din lobul temporal ("centrul Wernicke"); afazia senzoriala, rezultata din lezarea acestor zone, duce la tulburarea decodificarii īn receptia vorbirii celor din jur; (b) actul vorbirii reclama zonele motorii din lobul frontal ("centrul Broca" si zonele adiacente); ca urmare a lezarii acestor zone, se ajunge la o afazie expresiva ce consta īn subminarea capacitatii subiectului de a produce independent limbajul oral; (c) actul citirii antreneaza zonele primare si asociative din lobul occipital si a celor motorii si vizuale din lobul frontal; tulburarile de lectura rezida din leziuni la nivelul acestor zone; (d) scrierea (reproducerea semnelor grafice) e legata de zonele motrice din lobul frontal. Trebuie subliniat ca nu orice tulburare de limbaj este localizata īn zonele mai sus mentionate. De pilda, īn unele cazuri de cecitate, surdo-cecitate, unele zone mentionate mai sus nu functioneaza si totusi activitatea verbala se realizeaza.

In general, se considera ca majoritatea functiilor lingvistice sunt localizate īn emisfera dominanta (stānga pentru dreptaci, dreapta pentru stāngaci). Se citeaza īnsasi cazuri de bilateralitate, īn care functiile limbajului rezulta din emergenta ambelor emisfere. Merita retinuta marea variabilitate individuala a bazei neurofiziologice aferente limbajului. Numai zonele mari sunt identice la mai multi indivizi, elementele de detaliu variaza īn limite apreciabile (de exemplu, leziuni avānd aproximativ aceeasi localizate si īntindere dau - īn planul limbajului - efecte perturbatoare diferite).

Chiar specializarea diferitelor arii corticale īn executarea unor verigi specifice ale limbajului se realizeaza īn cursul ontogenezei, ea nefiind predeterminata genetic. Daca o leziune cerebrala īn primii ani de viata duce la tulburari nesemnificative sau de scurta durata ale limbajului, odata cu īnaintarea īn vārsta specializarea este tot mai pronuntata, iar consecintele lezarii unor arii cerebrale īn planul limbajului sunt mult mai grave.


Document Info


Accesari: 4378
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )