Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Note teoretice privind modalitati eficiente de solutionare a conflictelor

Psihologie


ANEXA 4

Note teoretice privind modalitati eficiente

de solutionare a conflictelorMotto: "Fericit e acela care poate cunoaste cauzele lucrurilor" (Virgilius)

Daca se spune ca exista, probabil, în lume mai multe conflicte decât fire denisip, în zilele noastre, fiecare dintre noi constata ca n-a fost doar o gluma. Conflictele sunt o realitate a vietii sociale si a propriei vieti. Ele sunt izvorâte din urmatoarele surse:

Nevoile fundamentale

Valorile diferite

Perceptiile diferite

Interesele diferite

Resurse limitate

Nevoile psihologice

Pentru a supravietui oamenii au nevoie de aer, apa, hrana. Când acesti factori vitali sunt insuficienti apar conflicte.

Oamenii fac parte 11211x2313l din culturi diferite si împartasesc credinte diferite. De aceea ei se pot raporta la valori diferite. Din aceasta cauza pot izbucni uneori conflicte sângeroase.

Când oamenii vad diferit un anumit lucru sau gândesc diferit despre el, pot sa apara situatii conflictuale. Interesele diferite ale oamenilor îi determina sa aiba preocupari diferite. Din aceasta cauza pot sa apara conflicte în familie, între colegi sau prieteni, deoarece fiecare dintre ei considera importanta o alta activitate.

Banii sunt resursa limitata. De aceea si cantitatea de bunuri pe care oamenii o pot avea este limitata. Din cauza resurselor limitate apar nenumarate conflicte în familie, între colegi, prieteni, la locul de munca, etc.

Iubirea, libertate, fericire, respectul de sine si corectitudinea sunt nevoile psihologice de care depinde linistea interioara a fiecarui om. Când aceste nevoi sunt alterate, apar conflictele interioare care pot provoca conflicte si cu alti "actori sociali".

Dupa cum se observa, sursele conflictelor sunt, ca numar, limitate. Din pacate, din aceste sase surse izvoraste o mare varietate de conflicte: conflicte cu vecinii, conflicte la locul de munca, conflicte în cadrul comunitatilor sau între comunitati, etc.

REZOLVAREA CONFLICTELOR

Ce este un conflict?

Un conflict se poate isca în multe feluri. Daca vrei sa faci ceva si cineva te deranjeaza = conflict. Când tu vrei liniste, iar altii râd = conflict. Conflictele sunt dezacorduri în ceea ce priveste atitudinile, scopurile, amenintarea valorilor personale, stilului, lupta pentru putere, dezacord în privinta mentalitatii, elementelor morale, plasarea responsabilitatii, proceduri, scopuri, metode, roluri.

La ce este bun un conflict?

Unele conflicte pot fi pozitive, ajuta la accelerarea procesului de învatare în echipa (ce nu ar fi posibila daca nu ar exista mai multe puncte de vedere). Sunt bune daca dupa aceea echipa lucreaza mai bine, a creat încredere, a întarit prieteniile, a creat satisfactie. Ele pot redefini o problema, ajuta la cunoasterea de sine, creeaza schimbari, energii noi, creste implicarea si participarea, pot fi amuzante daca nu sunt luate în serios, dezvolta creativitatea, ajuta la defularea "deseurilor emotionale".

Cum ne dam seama când apare conflictul?

Membrii se cearta si se jignesc în loc sa discute, fac "bisericute", se pune prea mult la suflet câstigul sau pierderea, beneficiul personal este mai important decât cel colectiv.

Mesaje la persoana I

Exprimarea sentimentelor si parerilor pozitive ale unei persoane sunt clare si usor de înteles, reduc controlul si pastreaza relatiile dintre oameni, exprimarea modului în care te simti deschide o cale de comunicare sincera, ducând la schimbarea atitudinii.

Mesaje de exprimare

Când doriti sa le comunicati ideile, actiunile, interesele, atitudinile, încearca sa te pui în locul persoanei careia i te adresezi.

Mesaje de raspuns

Este raspunsul dat de dumneavoastra la mesajul celorlalti si contin un "nu" hotarât, urmat de o explicatie. Când mesajul este acceptabil se foloseste un "da" clar. Se folosesc în cazurile de presiune a timpului. Nu se folosesc propozitii de genul "nu pot", "nu cred ca voi reusi", ci vom spune clar "nu, nu voi juca fotbal pentru ca trebuie sa-mi termin treaba".

Mesaje de prevenire

Îi informeaza pe ceilalti despre ceea ce vreti, ce doriti si de ce ("as dori.... fiindca....").

Mesaje de confruntare

Exprima sentimentele fata de atitudinea unei persoane care ne afecteaza.

Mesaje de apreciere

Moduri de a exprima sentimente pozitive fata de o persoana)

Cum construim un mesaj la persoana?

Trebuie sa te informezi asupra consecintelor, sentimentelor, alternativelor; pe cât posibil sa se descrie comportamentul; daca vreti sa aratati ca persoana v-a influentat, spuneti "eu simt..."; "fiindca eu ..." exprima relatia dintre tine si ceea ce ai observat si sentimentele care s-au produs; "as dori sa ..." descrie schimbarea la care trebuie sa se gândeasca cealalta persoana.

FAZELE CONFLICTULUI

Fazele  Continut

Problema  motivele

Scopul  o solutie pentru harta vietii

Confruntarea  un mesaj la pers. I de confruntare

Ascultarea activa  clarificarea hartii lumii

Sugerarea de solutii  cresterea creativitatii

Estimarea unei alegeri  consens sau compromis

Întelegere  ce faci?

Evaluarea  ce am învatat în grup

Conflictul nu este spectacol. El doar exista

Stilul personal de abordare a conflictului

Stilul personal arata cum vei rezolva conflictul, de aceea trebuie sa fim constienti de stilul nostru personal, sa ne comportam cât mai natural.

Evitarea (evitarea sau ignorarea conflictelor, dezacordului) - persoana îsi justifica comportamentul negând existenta problemei. Se teme ca o rezolvare a ei nu ajuta.

Ajustarea - se comporta amabil, considera ca nu merita sa pui în pericol relatiile prin distrugerea armoniei.

Câstigator / Învins - confruntare agresiva cu cei din jur, se justifica tot timpul.

Compromisul - este important ca toate partile sa pastreze intacte relatiile. Nu exista o justificare perfecta, nimeni nu este perfect.

Rezolvarea problemei - ambele parti sunt legitime si importante, cooperarea este importanta. Problema trebuie discutata deschis pentru a se atinge obiectivele spre binele tuturor.

FACTORI DE ESCALADARE sI DIMINUARE A CONFLICTULUI

Motto: "În actiunea unei fiinte rationale stau atât binele cât si raul" (Marc Aureliu)

Un conflict va fi accentuat daca:

alte persoane se implica si iau parte la conflict;

cealalta parte este considerata un inamic sau o persoana "rea";

una sau ambele persoane se simt amenintate de cealalta;

nu exista o perioada în care au colaborat si nici nu sunt interesate sa mentina o relatie;

problemele implicate sunt vazute extrem de importante;

exista o lipsa de abilitati de rezolvare a conflictului.

Un conflict va fi diminuat daca:

persoanele implicate sunt imparsiale si de încredere;

cealalta parte nu este etichetata; partile sunt capabile sa se concentreze mai degraba asupra problemelor decât asupra lor însele;

amenintarile sunt retrase, se renunta la ele sau sunt reduse;

persoanele implicate au cooperat anterior disputei si sunt dispuse sa continue relatia;

interesele sunt vazute ca fiind de negociat, deoarece nu implica principii fundamentale;

persoanele implicate primesc ajutor pentru rezolvarea problemelor si tehnici de rezolvare a conflictului

Daca cel putin o data ati reusit sa diminuati un conflict, este sigur ca veti reusi din nou

SISTEMUL INTERN DE REZOLVARE A CONFLICTELOR

Sistemul intern de rezolvare a conflictelor se refera la tehnici personale, în principal nonverbale, cu ajutorul lor putem controla conflictul.

TEHNICI MENTALE

Crearea unui cadru nou si a unei atitudini noi. Trebuie sa avem o atitudine corecta fata de conflict.

CADRUL VECHI  CADRUL NOU

Ori eu, ori el.  Amândoi putem câstiga.

Nu exista nici o speranta. Este posibil.

Nu e drept sa avem acest conflict. Conflictele de acest tip sunt normale.

Nu merita sa ne gândim la asta. Nu trebuie sa neglijam conflictul.

Nu este întelept sa faci concesii. Trebuie sa cautam cât mai multe solutii.

Nu eu am început,   As putea contribui la rezolvarea

de ce sa iau eu initiativa? conflictului.

Sa te pui în locul celuilalt: sa utilizezi întrebarile acestuia, ce crede el, care este harta vietii lui, ce crede el despre mine, ce obiective sau interese urmareste, ce ar zice daca as face public acest conflict, etc. Folositi discutia cu sinele în mod pozitiv. Nu va spuneti "oricum nu va merge", ci "de data asta ma va întelege, va iesi bine". Daca va vin în gând cuvinte negative, înlaturati-le.

Sincronizarea înseamna sa fii capabil sa fii deschis, sa astepti momentul potrivit, sa stii când sa intervii, sa stii sa te concentrezi.

TEHNICI SENZORIALE

Ascultarea - fiti un bun ascultator fara sa reactionati la anumite cuvinte. Lasati sa treaca sentimentele care vin pentru a nu se acumula.

Privirea - încercati sa luptati cu "ochi blânzi". Deschideti-va si largiti-va orizonzul. Încercati sa nu priviti conflictul dintr-un punct, ci în totalitate.

Vocea - un ton adecvat creeaza energie, un ton negativ creste tensiunea si frustrare.

Atingerea - trebuie sa stiti daca persoana vrea sa fie atinsa. Folositi gesturi când vorbiti. Persoanele carora nu le place sa fie atinse poarta haine mulate, nu folosesc gesturi largi. Persoanele carora le place sa atinga, le place si sa fie atinse.

TEHNICI DE MIsCARE

Ţinuta corpului - tinuta în forma de "C" sugereaza plictiseala; în forma de "T", rigiditatea; în forma de "S", relaxarea, încrederea.

Echilibrul - persoana care se simte amenintata sta, de obicei, pe calcâie.

Distanta - distanta si pastrarea ei este foarte importanta. Pastrati contactul vizua, pastrati distanta (nu va apropiati prea mult, nu fiti amenintator, dar nu fiti nici distant).

Respiratia - învatati sa va controlati respiratia (nu sa o tineti!). încercati sa ascultati cum respira alte persoane si veti afla cât de suparati sau calmi sunt, câta energie au.

PRINCIPII STRATEGICE ÎN REZOLVAREA CONFLICTULUI

(Concluziile lui Axelrod)

Nu fiti primul care nu coopereaza, care da bir cu fugitii.

Fiti "dragut".

Aveti grija ca atât cooperarea, cât si abandonul sa fie în raport de reciprocitate.

Dati rspunsuri masurate, pentru a asigura reciprocitatea.

Nu va lasati exploatat.

Fiti "iertator" - nu fiti invidios; jocul în sine conteaza.

Nu faceti pe desteptul! Nu complicati si nu simplificati problemele.


Document Info


Accesari: 6202
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )