Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Elemente de rationament logic

Psihologie
Elemente de rationament logic

25 de întrebari

În conditiile în care capacitatea de productie a unei tari este utilizata integral, nu poate avea loc nici o crestere economica fara noi investitii de capital. Orice reducere a ratei dobânzilor produce noi investitii de capital.

Pe baza celor de mai sus se poate conchide cel mai corect ca:

(A) în cazuri exceptionale poate fi redusa rata dobânzilor fara sa aiba drept consecinta noi investitii de capital.

(B) o reducere a ratei dobânzilor poate fi o preconditie a cresterii industriale.

(C) daca este sub-utilizata capacitatea de productie a unei tari, rata dobânzilor trebuie mentinuta la un nivel constant.

(D) noile investitii de capital care au loc în timp ce creste rata dobânzilor nu pot duce la o crestere industriala.

(E) daca e sa duca la crestere industriala, capacitatea de productie nou creata de investitiile de capital trebuie utilizata integral.

Un anumit tip de capcana pentru insecte foloseste o momeala de miros pentru a atrage paduchii de trandafiri într-o punga de plastic din care le e greu sa scape. Daca se instaleaza mai multe asemenea capcane într-o gradina din curtea casei, se va reduce foarte mult numarul paduchilor de trandafiri. Daca însa se instaleaza doar o singura capcana de acest fel, numarul paduchilor de trandafiri din gradina chiar va creste.

Care dintre urmatoarele propozitii, daca este adevarata, ajuta cel mai mult la solutionarea aparentei discrepante din pasajul de mai sus?

(A) De obicei, mirosul momelii unei singure capcane nu poate fi simtit de paduchii de trandafiri din întreaga gradina.

(B) Mai multe capcane reusesc sa atraga un numar mai mare de paduchi de trandafiri decât una singura, deoarece este foarte probabil ca paduchii de trandafiri care evita una din capcane sa dea peste alta, daca sunt mai multe.

(C) Daca în gradina exista mai multe capcane, fiecare din ele atrage mai putini paduchi de trandafiri decât daca în gradina se afla o singura capcana.

(D) Prezenta oricarei capcane în gradina din curtea casei va atrage mai multi paduchi de trandafiri decât poate atrage doar o singura capcana, dar un numar mai mare de capcane nu va atrage semnificativ mai multi paduchi de trandafiri din gradina decât una singura.

(E) Daca în gradina exista doar o singura capcana, punga de plastic se umple complet repede, permitând astfel unor paduchi de trandafiri sa scape.

Miscarea actuala de brevetare a programelor de calculator este o miscare în directie gresita si ar trebui oprita. Sistemul brevetelor a fost initial gândit exclusiv pentru a-i proteja pe micii inventatori si nu pentru a da marilor corporatii controlul asupra unei metodologii. Orice program de calculator nu reprezinta decât implementarea unei metodologii.

Care dintre urmatoarele enunturi este o presupozitie pe care se bazeaza rationamentul de mai sus?

(A) Ar trebui ca programele de calculator sa fie dezvoltate nu numai de mari corporatii ci si de mici inventatori.

(B) Implementarea unei metodologii necesita întotdeauna un efort creator mai mic decât adevarata munca de inventator de programe.

(C) Chestiunea emiterii sau ne-emiterii de brevete pentru programe de calculator ridica în fata sistemului de brevetare probleme cu care nu s-a mai confruntat niciodata.

(D) Marile corporatii nu ar trebui sa detina brevete pentru implementarea de metodologii.

(E) Micii inventatori care sprijina miscarea de brevetare a programelor de calculator actioneaza împotriva prop 515s1810f riului lor interes.

ION: Într-o societate, tolerarea unei nedreptati savârsite de cei privilegiati economic împotriva unuia dintre cei dezavantajati economic nu este doar reprobabila ci si lipsita de gândire de perspectiva: un sistem care face o nedreptate unei persoane dezavantajate astazi, mâine poate foarte bine sa faca aceeasi nedreptate unei persoane avantajate.

MARIA: În societatea noastra atât oamenii cu bani cât si cei cu studii se pot apara de tot felul de nedreptati de genul celor suferite de cei care o duc mai putin bine. A permite acestor nedreptati sa se perpetueze este o politica deficitara, dar nu pentru ca pune pe toata lumea într-o situatie egala de risc în fata nedreptatilor, ci pentru ca este o sursa puternica de tulburari sociale.

Care dintre urmatoarele enunturi reprezinta raspunsul Mariei la spusele lui Ion?

(A) Ofera un temei pentru a pune la îndoiala adevarul concluziei lui Ion.

(B) Deduce consecinte neplauzibile din presupozitiile lui Ion.

(C) Pune la îndoiala autoritatea lui Ion de a prezenta politici sociale.

(D) Ofera un temei alternativ pentru a accepta adevarul concluziei lui Ion.

(E) Îl acuza pe Ion ca nu merge pâna la capat cu recunoasterea tuturor implicatiilor punctului sau de vedere.

Totalitatea persoanelor aflate în dezacord cu deciziile Consiliului de administratie si care nu accepta sub nici un aspect felul în care acestea sunt justificate este alcatuita din salariati care au opinii diferite unul fata de celalalt, dar cu toate acestea sunt împreuna opozanti ai celor promovate de Consiliul de administratie. Cu toate ca în situatii speciale acesti salariati trec cu vederea diferentele de opinii dintre ei, cu scopul de a se opune deciziilor Consiliului de administratie, de îndata ce Consiliul de administratie va demisiona, aceste diferente de opinii vor iesi în evidenta si inevitabil îi vor împiedica sa ia decizii.

În consecinta, .

Care dintre urmatoarele afirmatii este continuarea logica a celor de mai sus?

(A)      un nou Consiliu de administratie alcatuit exclusiv din persoane fidele opozantilor, nu va rezista mai mult decât vechiul consiliu.

(B)     pentru ca noul Consiliu sa poata lua decizii, membrii sai, în exclusivitate opozanti ai vechiului Consiliu, vor fi obligati sa rezolve diferentele de opinii dintre ei.

(C)     odata ajuns la conducere, noul Consiliu de administratie format din persoane fidele opozantilor nu va propune cu necesitate o noua strategie.

(D)     Consiliul de administratie format din persoane fidele opozantilor vechiului consiliu se va confrunta mereu cu opinii contrare avansate de membrii consiliului precedent.

(E)      este imposibil ca noul Consiliu de administratie sa determine un compromis între parerile diferite ale celor pe care îi reprezinta, pentru ca astfel sa se mentina la conducere.

Trei mari producatori de detergenti de rufe si-au concentrat detergentii sub forma de pulbere, prin reducerea proportiei de ingrediente inactive din compozitia acestora. Detergentii concentrati se vor vinde în pachete mai mici. Pentru a explica aceasta schimbare, producatorii au mentionat dorinta lor de a reduce costurile pachetelor de carton si alte costuri de productie. Analistii pietii prevad ca hotarârea acestor producatori, care controleaza 80% din piata detergentilor de rufe, va duce practic pâna la urma la disparitia detergentilor de tip vechi, în pachete voluminoase.

Care dintre urmatoarele propozitii, daca este adevarata, sprijina cel mai puternic previziunea analistilor pietii?

(A) Cei mai multi producatori mici de detergenti de rufe vor considera ca e prea scump sa-si reutileze fabricile pentru a produce pachete mai mici de detergent.

(B) Multi consumatori vor privi initial cu scepticism ideea ca o cantitate mai mica de detergent va spala la fel de eficient precum o facea cantitatea mai mare din vechiul detergent.

(C) Unii analisti considera ca, pentru a folosi noul detergent concentrat sub forma de pulbere, consumatorii vor fi obligati sa plateasca un pret mai mare per cantitate de rufe comparativ cu acela necesar pentru detergentul de tip vechi.

(D) Marile supermarket-uri au anuntat ca nu vor micsora taxele percepute producatorilor de detergenti pentru a le expune detergentii, chiar daca acum detergentii vor ocupa un spatiu mai mic pe rafturi.

(E) Datorita îngrijorarilor privitoare la mediu si pentru a reduce risipa de carton, consumatorii sunt din ce în ce mai convinsi sa cumpere detergenti concentrati atunci când acestia sunt disponibili.

SUSŢINĂTORUL UNEI CAUZE POLITICE:  Campaniile electorale pentru functii alese ar trebui subventionate din fonduri publice. Unul dintre motive este ca aceasta ar permite politicienilor sa aloce mai putin timp strângerii de fonduri, dând astfel celor aflati în campanie de realegere în functie mai mult timp pentru a servi cetateanul. Un al doilea motiv este ca asemenea subventii ar face posibila stabilirea unui plafon al contributiilor individuale de campanie, reducând astfel posibilitatea ca oficialii alesi sa lucreze în beneficiul marilor contributori individuali si nu al cetateanului.

CRITICUL: Acest fel de rationare ridica o alta problema: cu cât este mai restrictiv plafonul contributiilor, cu atât candidatii vor trebui sa petreaca mai mult timp ca sa gaseasca mai multi contributori mici.

Criticul obiecteaza rationamentului avansat de sustinator, spunând ca aceasta contine erori, pentru ca:

(A)  orice contributor mare si descurcaret poate ocoli plafoanele la contributii individuale trimitând sume mai mici sub mai multe nume.

(B)  unul din rezultatele prevazute ridicat în sprijinul propunerii facute este presupus de celalalt si ca atare, nu constituie un sprijin independent al propunerii.

(C)  din cele doua rezultate prevazute mentionate în sprijinul propunerii, unul functioneaza împotriva celuilalt.

(D)  nu are în vedere posibilitatea ca unii contributori mari sa nu mai contribuie deloc, daca nu o pot face dupa dorinta lor.

(E)  nu are în vedere posibilitatea ca persoanele care candideaza pentru realegere subventionate doar de câtiva contributori mari sa fie afectate mai rau de plafoane decât persoanele care candideaza pentru realegere si sunt subventionate de multi contributori de nivel mai scazut.

Care dintre urmatoarele enunturi, daca este stabilit ca principiu, ofera o baza pentru rationarea sustinatorului?

(A)  Daca bazarea în întregime pe finantare privata a unei anumite activitati împiedica publicul de a beneficia de ceva de care ar putea beneficia în cazul în care ar fi finantat din fonduri publice, atunci asemenea fonduri trebuie puse la dispozitie.

(B)  Daca o campanie electorala este finantata din fonduri publice, atunci mandatele oficialilor alesi trebuie prelungite.

(C)  Daca într-o campanie electorala contributiile mari se îndreapta în principal catre un singur candidat, pentru a sprijini campaniile rivalilor acelui candidat trebuie folosite fonduri publice.

(D)  Daca finantarea din fonduri publice a unei activitati aduce un beneficiu publicului, dar aduce inevitabil un beneficiu special si anumitor persoane particulare, atunci activitatea nu trebuie finantata în întregime din fonduri publice ci, în parte, de persoanele care primesc beneficiile speciale.

(E)  Daca o persoana nu ar candida în lipsa unor subventii de campanie din fonduri publice, acea persoana nu trebuie sa fie eligibila pentru nici un fel de astfel de subventii.

Un crescator specializat de pisici: "Cercetarile arata ca daca o pisica este castrata în primele luni de viata, oasele membrelor, de obicei, nu cresc cum trebuie. Dezvoltarea neadecvata a picioarelor conduce, la rândul ei, la artrita pe masura ce pisica înainteaza în vârsta. De aceea, cine vrea sa îsi protejeze pisica de artrita, ar trebui sa nu o castreze înainte ca aceasta sa ajunga la maturitate."

Care dintre cele de mai jos reprezinta critica la care rationamentul crescatorului este cel mai vulnerabil?

(A)      Nu se are în vedere posibilitatea ca si pisicile necastrate sa faca artrita.

(B)     Nu se precizeaza câte dintre pisicile castrate de mici manifesta ulterior artrita.

(C)     Nu se dau informatii despre credibilitatea crescatorului de pisici.

(D)     Nu se dau informatii despre aparitia artritei ca urmare a castrarii pisicilor în alte etape ale vietii.

(E)      Nu se precizeaza legatura dintre artrita si dezvoltarea necorespunzatoare a membrelor.

Psihologii au sustinut ca multi oameni sunt mai susceptibili la probleme psihologice iarna decât vara; psihologii numesc aceasta afectiune "tulburare afectiva sezoniera". Sustinerea lor se bazeaza pe rezultatele unor studii în cadrul carora li s-a cerut subiectilor sa îsi aduca aminte cum se simteau la anumite momente din trecut. Nu este însa clar faptul ca oamenii pot reda corect starile lor psihologice anterioare. Asadar, rezultatele acestor studii nu justifica sustinerea psihologilor ca exista o afectiune ce poate fi numita "tulburare afectiva sezoniera".

Autorul critica sustinerea psihologilor în modul urmator:

(A) Oferind o explicatie alternativa a variatiei starilor psihologice de-a lungul anotimpurilor.

(B) Punând la îndoiala ideea ca o variatie de-a lungul anotimpurilor în aparitia problemelor psihologice poate fi etichetata ca fiind o afectiune.

(C) Punând la îndoiala reprezentativitatea esantionului de populatie studiat de psihologi.

(D) Punând la îndoiala o presupozitie pe care autorul o atribuie psihologilor.

(E) Demonstrând ca numarul de oameni care sufera cu adevarat de tulburari afective sezoniere este mai mic decât crezusera psihologii anterior.

În afara de cazul în care locuitorii dintr-un sat se unesc si cad de acord, propunerea de a realoca terenurile intravilane va fi aprobata. Daca propunerea va fi aprobata, primaria va putea sa construiasca sistemele de alimentare cu apa si canalizare de care au nevoie firmele imobiliare pentru a putea construi blocuri de locuinte pe acele terenuri. Acele blocuri vor atrage noi locuitori în sat, iar cresterea populatiei va avea probabil ca rezultat o suprapopulare a scolilor si va rezulta precis într-o aglomerare a drumurilor atât de mare încât va fi necesar sa se construiasca noi drumuri. Nici noile drumuri si nici scolile suplimentare nu vor putea fi construite fara o crestere substantiala a taxelor locale pentru locuitorii din sat. Pâna la urma, aceasta crestere ar putea chiar sa distruga atmosfera rurala care face satul lor sa fie atât de atragator.

Care dintre urmatoarele concluzii poate fi trasa în mod adecvat din textul de mai sus?

(A) Daca cetatenii din sat se unesc, firmele imobiliare nu vor construi blocuri.

(B) Daca firmele imobiliare construiesc blocuri în sat, locuitorii vor avea de platit taxe locale mai mari.

(C) Daca propunerea de a realoca terenurile intravilane nu este aprobata, atmosfera rurala din sat nu se va pierde.

(D) Daca firmele imobiliare nu construiesc blocuri în sat, taxele locale ale locuitorilor din sat nu vor creste substantial.

(E) Daca firmele imobiliare nu construiesc blocuri în sat, atunci scolile din sat nu vor fi suprapopulate, iar drumurile nu vor fi supra-aglomerate.

Acum un an o autoritate locala a initiat o campanie antifumat în ziarele locale, pe care a finantat-o dintr-o taxa suplimentara pe tigari de 20 de centi la pachet. Dupa un an, numarul de fumatori de tigari din localitate scazuse cu 3%. Este limpede ca publicitatea antifumat a avut efect, fie si mic, asupra numarului de fumatori de tigari din localitate.

Care dintre urmatoarele propozitii, daca este adevarata, ajuta cel mai mult la întarirea acestui rationament?

(A) De la lansarea campaniei, nu a crescut nivelul de consum al altor produse din tutun, cum ar fi cel de prizat si cel de mestecat, de catre locuitorii din localitate

(B) Un numar substantial de fumatori de tigari din localitate, care nu s-au lasat de fumat în timpul campaniei, fumeaza acum mai putin decât fumau înainte de începerea campaniei.

(C) Internarile în spitalul local cu diagnostic de boli respiratorii cronice scazusera cu 15% la un an dupa începerea campaniei.

(D) Comerciantii din localitate au reactionat la taxa locala prin reducerea cu 20 de centi a pretului pe pachet la care vindeau tigarile.

(E) Fumatorii din localitate aveau venituri care erau în medie cu 25% mai mici decât cele ale nefumatorilor.

Luna aceasta nu s-a dat autorizatie de constructie nici unui proiect care sa implice restaurari de edificii istorice. Deoarece unele dintre proiectele actuale ale firmei Stan & fiii reprezinta restaurari de edificii istorice, cel putin câteva din proiectele firmei Stan & fiii nu au primit autorizatie de constructie luna aceasta.

Care dintre urmatoarele sustineri este cea mai asemanatoare tipului de rationament din pasajul de mai sus?

(A) Nici unul dintre medicii care lucreaza în Spitalul Orasenesc nu a facut pregatire în strainatate. Asadar, desi unele spitale cer medicilor pregatiti în strainatate sa dea un examen în plus pentru atestare, cel putin pâna acum Spitalul Orasenesc nu avut aceasta problema.

(B) Nici una din stirile de la reuniunea economica la nivel înalt nu este încurajatoare. Totusi, din moment ce alte rapoarte recente din domeniul economic au aratat tendinte pozitive, însemna ca macar o parte dintre stirile economice sunt, la ora actuala, încurajatoare.

(C) Nici unul dintre noii membri ai orchestrei nu a terminat de completat actele. Din moment ce numai aceia care au terminat de completat actele pot primi salariu saptamâna asta, e posibil ca cel putin câtiva dintre noii membri ai orchestrei sa primeasca salariul mai târziu.

(D) Pe parcursul acestui sezon au fost lansate mai multe filme ale regizoarei Hannah Barker, dar nici unul dintre filmele lansate în acest sezon nu a primit o cronica entuziasta. Asadar, cel putin câteva dintre filmele lui Hannah Barker nu au primit cronici entuziaste.

(E) Unele din cele mai frumoase parcuri ale orasului nu sunt mai mari de doar câteva pogoane, iar unele din parcurile de asemenea dimensiuni sunt printre cele mai vechi din oras. Asadar, unele din cele mai frumoase parcuri din oras sunt si cele mai vechi.

Multi artisti sustin ca pentru criticii de arta e mai usor sa scrie despre lucrari care nu le plac decât despre lucrari care le plac. Indiferent daca aceasta ipoteza este corecta sau nu, cea mai mare parte a criticii de arta este dedicata lucrarilor care nu-l multumesc pe critic. Deriva de aici ca cea mai mare parte din critica de arta este dedicata altor lucrari decât cele de cea mai înalta calitate.

Care dintre urmatoarele presupozitii reprezinta concluzia derivata corect din rationamentul de mai sus?

(A) Nici unui critic de arta nu-i place sa scrie despre lucrari artistice fata de care are o aversiune intensa.

(B) Tuturor criticilor de arta le este greu sa descopere lucrari artistice care sa-i multumeasca într-adevar.

(C) O lucrare de arta care primeste foarte multa atentie din partea criticii poate, prin aceasta, sa devina mai larg cunoscuta decât ar fi fost în absenta acestei situatii.

(D) Cele mai mari opere de arta nu sunt niciodata recunoscute ca atare pâna ce n-a trecut mult timp de la crearea lor.

(E) Cele mai mari opere de arta sunt lucrari care, inevitabil, satisfac pe toti criticii.

Copiii mici care aud si ai caror parinti au auz normal si le vorbesc încep la o anumita vârsta sa scoata si ei sunete semiarticulate, care sunt un precursor al vorbirii articulate. În acelasi mod, copiii surzi care au parinti surzi si care comunica cu ei si între ei prin semne, încep la aceeasi vârsta sa se exprime prin semne. Asta înseamna ca fac gesturi repetitive cu mâna care constituie, în cadrul sistemului de limbaj al semnelor, analogul silabelor repetitive în cadrul vorbirii.

Împotriva careia dintre ipotezele de mai jos pot fi folosite cel mai bine informatiile de mai sus, daca sunt corecte?

(A) Numele de persoane sau lucruri sunt cele mai simple cuvinte dintr-o limba, din moment ce copiii le folosesc înainte de a folosi nume de actiuni sau procese.

(B) Dezvoltarea competentei lingvistice la copiii mici depinde în principal de maturizarea fizica a tractului vocal, proces care necesita activitate vocala orientata catre vorbire.

(C) În absenta adultilor care sa comunice între ei în prezenta lor, copiii mici dezvolta limbi idiosincratice.

(D) În exprimarea lor semiarticulata, copiii mici nu sunt constienti ca sunetul sau combinatiile de gesturi pe care le folosesc pot fi folosite de o maniera care serveste unui scop determinat.

(E) Efectuarea de gesturi cu mâna de catre copiii mici care aud si care au parinti cu auz normal si ei trebuie interpretata ca parte a limbajului lor în curs de dezvoltare.

Fiecare dintre elementele proiectului arhitectonic recent încheiat al lui Girelli pentru o biblioteca universitara este copiat dintr-una din mai multe alte biblioteci universitare cu caracter istoric. Proiectul include diverse elemente de constructie din stilurile Clasic Grec, Islamic, Mogul si Romantic. Din moment ce nici unul dintre elementele proiectului nu este original, decurge de aici ca întregul proiect al bibliotecii nu poate fi considerat original.

Care dintre urmatoarele enunturi reprezinta aceeasi eroare de rationament ca aceea din pasajul de mai sus?

(A) Presupune ca, din moment ce un lucru este adevarat pentru fiecare dintre partile unui întreg, este adevarat si pentru întregul însusi.

(B) Generalizeaza nejustificat, de la câteva situatii de un anumit fel, la toate situatiile de acel fel.

(C) Conchide ca manifestarea necunoscuta a unui fenomen trebuie sa aiba toate proprietatile manifestarilor sale cunoscute.

(D) Presupune ca variantele care pot fi separat adevarate nu pot fi adevarate atunci când sunt luate împreuna.

(E) Trage o concluzie faptica pe baza unor probe derivate din prezentarea unor preferinte estetice.

Desi povestirile fantastice fac parte integranta din toate literaturile lumii, acest gen a avut numai recent o revenire comerciala în America de Nord. În ultimii 20 de ani vânzarile de carti de literatura fantastica scrise pentru adulti au crescut de la 1 la 10% din totalul vânzarilor de carti de beletristica pentru adulti. În acelasi timp, numarul cronicilor favorabile romanelor fantastice a înregistrat o crestere marcanta. Unii librari spun ca aceasta crestere a vânzarilor de carti de literatura fantastica scrise pentru adulti îsi are originea în cresterea atentiei favorabile acordate genului de catre recenzentii literari.

Care dintre urmatoarele asertiuni, daca este adevarata, submineaza explicatia data de librari cu privire la cresterea vânzarilor de carti de literatura fantastica scrise pentru adulti?

(A) Editurile aleg adesea un manuscris în functie de cum considera ca romanul publicat va primi cronici favorabile.

(B) Putini dintre cititorii de romane fantastice citesc recenzii, si chiar si mai putini aleg cartile pe care si le cumpara în functie de acele recenzii.

(C) Cei mai multi librari stiu ce au scris criticii literari importanti despre romanele publicate recent.

(D) Desi cresterea procentului de romane fantastice vândute a fost substantiala, editurile estimeaza ca vânzarile pot creste si mai mult.

(E) Multe din recenziile romanelor fantastice nou-publicate mentioneaza si marile romane ale genului publicate în trecut.

Care dintre urmatoarele asertiuni, daca este adevarata, sprijina cel mai puternic explicatia data de librari cu privire la cresterea vânzarii cartilor de literatura fantastica scrise pentru adulti?

(A) Multi experti spun ca în medie nivelul literar al celor care cumpara carti a scazut în ultimii 20 de ani.

(B) Deoarece viata în ultimii 20 de ani a devenit mai complexa si mai dificila, multi cititori au ajuns sa prefere finalurile fericite pe care le ofera adesea literatura fantastica.

(C) Unele edituri care publica literatura fantastica profita de popularitatea anumitor romane si comanda scrierea altora asemanatoare.

(D) Deoarece putini cititori de romane politiste cumparau literatura fantastica, acum 10 ani editurile mari de literatura fantastica au creat o campanie de publicitate îndreptata anume catre acei cititori.

(E) Dupa ce literatura fantastica a început sa primeasca recenzii favorabile din partea unor critici respectati, acum 20 de ani, cumparatorii de carti au început sa priveasca romanele fantastice ca pe un material literar potrivit pentru adulti.

Din toate casele din cartierul istoric al orasului, casa care a apartinut cândva familiei Tudor este de departe cea mai renumita. Din moment ce cartierul istoric este cel mai renumit din oras, casa familiei Tudor trebuie sa fie cea mai renumita casa din oras.

Care dintre rationamentele eronate de mai jos se aseamana cel mai mult cu rationamentul de mai sus?

(A) Dintre toate piscurile lantului muntos al litoralului, muntele Williams este cel mai înalt. Din moment ce cele mai înalte vârfuri din toata regiunea se afla în lantul muntos al litoralului, muntele Williams trebuie sa fie cel mai înalt din regiune.

(B) Fumatul este conduita care este cel mai probabil cauza îmbolnavirii de cancer. Din moment ce în judetul acesta se fumeaza mai mult decât în orice alta parte a lumii, trebuie sa existe mai multe cazuri de cancer în acest judet decât în orice alta parte a lumii.

(C) Suzana Costea este cea mai mare din cei trei copii ai familiei sale. Din moment ce cei trei copii ai familiei Costea sunt toti mai mari decât oricare alti copii din blocul lor, Suzana Costea trebuie sa fie cel mai mare copil care locuieste la ora actuala în bloc.

(D) Din toate pescariile din zona portului, piata de peste "Pescarusul" are gama de peste cea mai exotica. Din moment ce în zona portului sunt mai multe pescarii decât în orice alta parte a orasului, piata de peste "Pescarusul" trebuie sa aiba gama de peste cea mai exotica din oras.

(E) Dintre toate florile cultivate în gradina botanica a universitatii, trandafirii Oakland sunt cei mai frumosi. Din moment ce gradina botanica a universitatii este cea mai frumoasa gradina din regiune, trandafirii Oakland cultivati în aceasta gradina trebuie sa fie cele mai frumoase flori din cele cultivate în întreaga regiune.

Marin: Ca sa reusesti în societatea de azi trebuie sa ai diploma de facultate. Scepticii au obiectat ca exista multi oameni care nu au trecut niciodata cu scoala dincolo de nivelul de liceu dar care totusi au reusit foarte bine. Acest succes este totusi numai aparent, deoarece fara o diploma de facultate un om nu are suficienta scoala ca sa reuseasca în viata cu adevarat.

Argumentatia lui Marin este eronata deoarece:

(A) Presupune ceea ce urmeaza sa conchida.

(B) Confunda o corelatie cu o cauza.

(C) Deriva o concluzie cu grad mare de generalizare din cazuri individuale.

(D) Nu ia în considerare rolul presupuselor contra-exemple.

(E) Îsi bazeaza concluzia pe supozitia ca cei mai multi oameni cred în acea concluzie.

Chiar si cele mai timpurii specii cunoscute de animale terestre, descoperite ca fosile datând din Silurianul târziu, acum 400 de milioane de ani, prezinta adaptari foarte evoluate la viata pe uscat. Din moment ce nici animalele acvatice si nici animalele amfibii nu prezinta asemenea adaptari, speciile timpurii de animale terestre trebuie sa fi evoluat foarte rapid dupa ce au parasit mediul acvatic.

Care dintre urmatoarele enunturi este o presupozitie de care depinde rationarea de mai sus?

(A) Fosilele cunoscute de animale terestre timpurii includ fosile de animale care au trait relativ curând dupa aparitia animalelor terestre.

(B) Fosilele din Silurianul târziu reprezinta numai un mic numar din speciile de animale care traiau în acea perioada.

(C) Nici o planta nu se stabilise pe uscat înainte de Silurianul târziu.

(D) Nici una din speciile actuale de animale acvatice nu este descendenta dintr-o specie de animal care a trait cândva pe uscat.

(E) Toate animalele din Silurianul târziu traiau fie exclusiv pe uscat, fie exclusiv în apa.

Sâmbata, Mihai a sugerat ca Ieronim sa-si ia liber de la serviciu toata saptamâna viitoare si sa mearga cu el într-o excursie la munte. Ieronim a refuzat, spunând ca nu-si poate permite sa suporte si costurile unei excursii si pierderea salariului la care ar renunta daca si-ar lua liber fara sa anunte. Este clar ca, totusi, costurile nu pot fi adevaratul motiv pentru care Ieronim nu vrea sa mearga cu Mihai la munte, din moment ce el vine cu aceeasi scuza de fiecare data când îl roaga Mihai sa-si ia un liber neanuntat, indiferent unde propune Mihai sa mearga împreuna.

La care dintre urmatoarele critici este cel mai vulnerabil rationamentul de mai sus?

(A) Încearca sa previna un atac asupra conduitei lui Mihai, concentrând atentia asupra conduitei lui Ieronim.

(B) Nu reuseste sa arate clar ca nici Mihai nu si-ar putea permite sa plece la munte într-un liber neanuntat, mai mult decât Ieronim.

(C) Trece cu vederea posibilitatea ca Ieronim, spre deosebire de Mihai, sa prefere vacante pe care si le planifica mult înainte.

(D) Presupune ca, daca motivul invocat de Ieronim nu este singurul lui motiv, atunci nu poate fi deloc un motiv real pentru Ieronim.

(E) Nu examineaza posibilitatea ca aceasta conduita a lui Ieronim sa fie suficient explicata de justificarea pe care el o invoca.

Politistii de la circulatie recomanda conducatorilor auto sa-si controleze cât mai bine comportamentul la volan pentru a respecta integral normele Codului Rutier. Autocontrolul comportamentului la volan depinde de emotivitatea conducatorului auto si, ca atare, aceasta recomandare nu se soldeaza totdeauna cu evitarea abaterilor de la normele Codului Rutier. Prin urmare, se pare ca sunt necesare masuri suplimentare de verificare a soferilor, cum ar fi aplicarea unui test de personalitate mai complex si o interpretare mai amanuntita a rezultatelor acestuia, ca parte obligatorie a examenului de acordare a permisului de conducere auto.

Ce rol joaca în argumentul de mai sus afirmatia potrivit careia autocontrolul comportamentului depinde de emotivitatea conducatorului auto?

(A)      Este folosita pentru a contracara sugestia politistilor de la circulatie ca numarul abaterilor de la normele Codului Rutier se diminueaza prin modificarea examenului de acordare a permisului de conducere.

(B)     Este oferita ca premisa în sprijinul ideii ca testele de personalitate mai complexe si interpretarea lor detaliata sunt mai eficiente decât actualele teste psihologice.

(C)     Este oferita drept premisa în sprijinul ideii ca examenul de acordare a permisului de conducere auto trebuie sa includa teste de personalitate mai complexe si mai amanuntit interpretate.

(D)     Este o explicatie a faptului ca aplicarea testelor de personalitate poate conduce la evitarea abaterilor de la normele circulatiei rutiere.

(E)      Este o concluzie întemeiata pe afirmatia ca sunt necesare unele schimbari majore în structura examenului de acordare a permi-sului de conducere auto pentru a reduce numarul abaterilor de la normele Codului Rutier.

Ditrama este o federatie constituita din trei regiuni autonome: Korva, Mitro si Guadar. Conform planului federal de împartire a veniturilor bugetare, fiecare regiune primeste o parte din veniturile federale egala cu procentul din populatia totala a Ditramei care locuieste în acea regiune, asa cum reiese dintr-un studiu anual asupra populatiei. Având în vedere ponderea populatiei sale, anul trecut procentul din totalul veniturilor federale primit de regiunea Korva a scazut cumva, chiar daca studiul demografic pe care s-a bazat alocarea de buget arata ca populatia regiunii Korva a crescut.

Daca afirmatiile de mai sus sunt adevarate, care dintre urmatoarele fapte trebuie sa fi fost luat în consideratie de studiul demografic pe care s-a bazat anul trecut împartirea veniturilor bugetare din Ditrama?

(A) Din cele trei regiuni, Korva avea cel mai mic numar de locuitori.

(B) Populatia din Korva a crescut cu un procent mai mic decât cel cu care crescuse în anii anteriori.

(C) Populatia din Mitro si respectiv Guadar a crescut si într-o regiune si în cealalta cu un procent care l-a depasit pe cel cu care a crescut populatia din Korva.

(D) Dintre cele trei regiuni, cresterea numarului de locuitori din Korva a fost cea mai mica.

(E) Populatia din Korva a crescut cu un procent mai mic decât cel cu care a crescut populatia în cel putin una dintre celelalte doua regiuni autonome.

Prin examinarea coleopterelor fosilizate, o echipa de cercetatori a produs cea mai amanuntita descriere de pâna acum a temperaturilor din Marea Britanie în ultimii 22.000 de ani. Au fost alese si datate fosilele din specii care exista si în zilele noastre. Atunci când au constatat ca exemplare ale mai multor specii gasite în acelasi loc datau din aceeasi perioada, au folosit toleranta cunoscuta a acestor specii de coleoptere pentru a determina temperatura maxima a verii, asa cum ar fi putut ea exista în acel loc si în acea perioada.

Care dintre urmatoarele idei este o presupozitie din procedura cercetatorilor?

(A) Coleopterele pot tolera clima calda mai bine decât clima rece.

(B) Fosilele unor specii diferite gasite în acelasi loc apartineau unor perioade diferite.

(C) Procedura de datare este mai precisa în cazul coleopterelor decât în cazul altor organisme.

(D) Cea mai înalta temperatura a verii într-un anume loc si într-o anume perioada era egala cu media celor mai înalte temperaturi care ar fi putut fi tolerate de fiecare dintre speciile de coleoptere gasite acolo si datate ca fiind din acea perioada.

(E) Tolerantele speciilor de coleoptere la temperaturi diferite nu s-au schimbat semnificativ pe parcursul acestei perioade de 22.000 de ani.

Elemente de rationament logic

25 de întrebari

Ingredientele de baza din care se face cimentul sunt atât ieftine cât si abundente. Se pot folosi chiar si materiale obisnuite cum este calcarul si lutul. Cu toate acestea, pretul cimentului este influentat de pretul petrolului, pentru ca transformarea ingredientelor de baza în ciment în cuptoare care ard la temperaturi înalte este un proces care foloseste cantitati mari de energie.

Care dintre urmatoarele se poate deduce în mod logic din pasajul de mai sus?

(A) Petrolul este unul din ingredientele de baza ale cimentului.

(B) Petrolul este o sursa de energie pentru unele dintre cuptoarele folosite la fabricarea cimentului.

(C) Cu cât creste pretul cimentului cu atât creste si pretul lutului.

(D) Oricând cresc preturile petrolului, scad preturile cimentului.

(E) O cantitate anumita de ciment nu costa mai mult decât pretul total al ingredientelor sale de baza.

Multi oameni nu se înteleg pe sine, dar nici nu încearca sa ajunga sa se înteleaga pe sine. Acesti oameni ar putea încerca sa-i înteleaga pe altii, dar aceste încercari sunt sortite esecului pentru ca fara sa te întelegi pe tine este imposibil sa-i întelegi pe altii. De aici rezulta clar ca orice persoana care nu se poate întelege pe sine va fi incapabila sa-i înteleaga pe altii.

Rationamentul din acest enunt este defectuos, pentru ca enuntul:

(A) confunda ceva care este necesar pentru ca o situatie sa aiba loc cu ceva care prin sine însusi este suficient pentru ca acea situatie sa aiba loc.

(B) nu ia în consideratie posibilitatea ca nu toata lumea sa vrea sa obtina o întelegere amanuntita a propriei persoane.

(C) învinovateste oamenii pentru ceva pentru care nu pot fi facuti raspunzatori în mod legitim.

(D) foloseste expresia inerent vaga de "întelegere a propriei persoane" fara a o defini.

(E) trage o concluzie care nu face decât sa reafirme o sustinere adusa în sprijinul acelei concluzii.

SOŢIA:  Opera artistului care a pictat portretul bunicilor mei acum 50 de ani a capatat ulterior o popularitate destul de mare, asa ca portretul a devenit acum valoros. Dar deoarece moda în arta trece repede, cel mai practic lucru de facut ar fi sa vindem portretul cât înca mai valoreaza ceva, si astfel sa facem posibil ca fata noastra sa mearga la facultatea pe care a ales-o.

SOŢUL: Cum poti sa faci o asemenea propunere? Tabloul acesta este singurul lucru care ti-a ramas de la bunici. Nu mi se pare un tablou prea frumos, dar are mare valoare sentimentala. În plus, ai datoria fata de fiica noastra sa-l pastrezi în familie, ca pe o legatura cu trecutul familiei sale.

Care dintre urmatoarele principii, daca este acceptat ca fiind un principiu, justifica în cea mai mare masura raspunsul sotului?

(A) Darurile oferite ca simboluri sentimentale ale afectiunii nu ar trebui acceptate daca beneficiarul intentioneaza sa le vânda ulterior pentru a scoate un profit.

(B) O opera frumoasa de arta este mai valoroasa decât suma de bani cu care se poate vinde, indiferent care ar fi aceasta suma de bani.

(C) Este mai important ca parintii sa ofere copiilor lor legaturi tangibile cu trecutul familiei decât sa le dea posibilitatea de a merge la colegiul pe care-l doresc.

(D) Copiii si nepotii au datoria de a pastra obiectele de familie numai daca le-au promis parintilor sau bunicilor lor ca le vor pastra.

(E) Este mai important sa le asiguri copiilor o educatie scolara decât sa le pui la dispozitie bunuri materiale, chiar daca acestea au valoare sentimentala.

Care dintre urmatoarele tehnici de argumentatie sunt folosite de sot ca raspuns la sugestia sotiei sale?

(A) Contesta aspectul practic al sugestiei acesteia.

(B) Pune la îndoiala judecata ei estetica.

(C) Sustine ca motivele pe care le invoca ea se bazeaza pe sentimente si nu pe considerente rationale.

(D) Afirma ca argumentele pe care le aduce ea în sprijinul propunerii sale sunt false.

(E) Invoca o obligatie concurenta pe care el o considera a avea prevalenta asupra considerentelor ei de ordin practic.

S-au ridicat unele întrebari cu privire la acuratetea rapoartelor anuale pe care le emite muzeul de arheologie al universitatii în privinta vânzarilor si achizitiilor sale pe anul trecut. Pentru a împiedica aparitia unei controverse, raportul de anul acesta este în curs de examinare de trei arheologi de la alte universitati. Deoarece acesti arheologi vor avea acces deplin la toate documentele care stau la baza raportului, ei vor putea stabili daca acesta este într-adevar corect.

Rationamentul de mai sus este defectuos, deoarece:

(A) nu specifica daca examinatorii vor avea acces la date despre obiecte care au fost vândute din colectia muzeului de multi ani.

(B) nu da nici o informatie privitoare la dimensiunile sau calitatea colectiei muzeului arheologic.

(C) nu spune nimic despre colectia muzeului, în sensul daca aceasta este în expozitie sau e disponibila numai cercetatorilor.

(D) ignora posibilitatea sa fi existat unele vânzari sau achizitii în anul anterior care sa nu fie mentionate în documentele pe care s-a bazat raportul.

(E) nu descrie ce se va întâmpla daca examinatorii vor descoperi discrepante între raport si documentele pe care s-a bazat acesta.

Un inginer: Unii oameni sustin ca problemele energetice ale lumii s-ar putea rezolva prin extragerea de pe Luna de heliu-3, care ar putea fi folosit drept combustibil în reactoare de fuziune. Dar acest lucru este un nonsens. Chiar daca extragerea de pe Luna a heliului-3 ar fi posibila, mai dureaza înca 50 de ani pâna sa apara tehnologia necesara pentru a construi reactoare de fuziune viabile care folosesc acest combustibil. Daca problemele energetice ale lumii nu se rezolva pâna atunci, va fi deja prea târziu sa mai fie rezolvate atunci.

Ideea principala a rationamentului este ca:

(A) la ora actuala extragerea heliului-3 de pe Luna nu este fezabila.

(B) reactoarele de fuziune aflate în proiectare la ora actuala nu sunt facute sa mearga cu combustibil heliu-3.

(C) cei care sustin extragerea de heliu-3 de pe Luna nu-si dau seama ca se pot proiecta reactoare de fuziune care sa foloseasca si alti combustibili decât heliul-3.

(D) extragerea de heliu-3 de pe Luna nu este o solutie posibila pentru problemele energetice ale lumii.

(E) daca problemele energetice ale lumii nu sunt rezolvate în urmatorii 50 de ani, dupa aceea va fi prea târziu pentru a mai fi rezolvate.

La ora actuala nu ne putem baza pe industria pescuitului pentru a ajuta autoritatile guvernamentale sa tina evidenta pasarilor marine care sunt omorâte prin pescuitul cu navoade, deoarece o numaratoare reala ar putea conduce la restrictii aplicate pescuitului cu navoade. În consecinta guvernul ar trebui sa instituie un program în care sa fie analizate esantioane de tesut prelevate de la pasarile moarte, pentru a stabili cantitatea de toxine aflata în pestii consumati de aceste pasari. Industria ar avea atunci o motivatie pentru a preda cadavrele de pasari, deoarece ea are nevoie sa stie daca pestele prins nu este cumva contaminat cu substante toxice.

Care dintre urmatoarele asertiuni, daca este adevarata, întareste cel mai mult acest rationament?

(A) Pasarile marine care sunt omorâte prin pescuitul cu navoade nu manânca toate speciile de peste pe care le prinde industria pescuitului.

(B) Pâna acum autoritatile nu au încercat sa stabileasca daca pestele este contaminat cu substante toxice prin analiza de esantioane de tesut de la pasarile marine.

(C) Autoritatile nu pot obtine o cifra corecta a numarului de pasari marine care sunt omorâte prin pescuitul cu navoade decât daca sunt ajutate de industria pescuitului.

(D) Daca autoritatile afla ca pestele prins prin industria pescuitului este contaminat cu substante toxice, atunci vor restrictiona pescuitul cu navoade.

(E) Daca pescuitul cu navoade ar fi restrictionat de autoritati, atunci industria pescuitului ar deveni mai dispusa sa dezvaluie numarul de pasari marine care sunt omorâte prin pescuitul cu navoade.

Care dintre urmatoarele asertiuni, daca ar fi adevarata, ar indica cel mai puternic faptul ca acest program al autoritatilor guvernamentale nu ar oferi, prin sine însusi, o cifra corecta a numarului de pasari marine care sunt omorâte prin pescuitul cu navoade?

(A) Pasarile marine care sunt omorâte prin pescuitul cu navoade s-ar putea sa fie contaminate cu diverse substante toxice chiar daca nu manânca decât un singur fel de peste.

(B) Industria pescuitului ar putea afla daca pestele pe care îl prinde este contaminat cu substante toxice daca ar fi analizate doar câteva dintre pasarile marine care sunt omorâte prin pescuitul cu navoade.

(C) Autoritatile ar putea obtine informatii valoroase despre sursa substantelor toxice prin analiza esantioanelor de tesut ale pasarilor marine prinse în navoade.

(D) Pestele prins într-un anumit navod ar putea fi contaminat cu aceleasi substante toxice ca si pasarile prinse în acel navod.

(E) Autoritatile ar fi dispuse sa certifice faptul ca pestele prins prin industria pescuitului nu este contaminat cu substante toxice daca analizele efectuate pe pasari acvatice nu arata nici o contaminare.

Unii sustin ca demnitarii alesi trebuie sa evite chiar si aparenta abuzului de putere. Pe de alta parte, având în vedere faptul ca actiunile care creeaza aceasta aparenta nu sunt necesarmente un abuz, singurul motiv pentru ca un demnitar ales sa evite aparenta de abuz de putere este sa-si mentina aprobarea publicului si popularitatea. Nici macar un singur demnitar nu este însa obligat sa fie popular sau sa-si mentina sustinerea publicului.

La care dintre urmatoarele concluzii conduce rationamentul de mai sus?

(A) Nici un demnitar nu are obligatia de a evita aparenta de abuz.

(B) Toti demnitarii alesi au un interes direct în a-si mentine un nivel înalt de sustinere din partea publicului.

(C) Demnitarii alesi care si-au îndeplinit obligatiile functiei cu scrupulozitate trebuie sa se asigure ca publicul este constient de acest fapt.

(D) Publicul nu sustine niciodata un demnitar care pare ca s-a comportat abuziv în functie.

(E) Demnitarii alesi care fac abuz de putere au macar obligatia de a pastra aparenta ca îsi îndeplinesc corect obligatiile functiei.

Într-o lume cu oameni de stiinta influentati înca de explicatii religioase, desi ne aflam în secolul al XXI-lea, unele dintre opiniile acestora nu pot avea valoare stiintifica, întrucât superstitiile nu au valoare stiintifica.

Care dintre urmatoarele enunturi este o presupozitie ceruta de rationamentul de mai sus?

(A)      Superstitiile îi domina pe unii oameni de stiinta.

(B)     Unele opinii ale oamenilor de stiinta sunt superstitii.

(C)     Unele explicatii ale oamenilor de stiinta sunt de factura religioasa.

(D)     Explicatiile religioase nu au disparut înca din stiinta secolului al XXI-lea.

(E)      Parerile bazate pe superstitii nu au valoare stiintifica.

P: Faptul ca un demnitar ales are nevoie de sprijinul unui partid politic pentru a fi eficient înseamna ca un candidat independent la o functie în cadrul legislativului, daca este ales, nu poate fi un demnitar eficient.

Q: Nu sunt de acord. Conform rationamentului tau, reprezentantul nostru actual, care are sprijinul unui partid politic, ar fi trebuit sa fie eficient, dar el n-a fost.

Care dintre urmatoarele enunturi reprezinta cea mai buna critica a sustinerii lui Q?

(A) Nu face decât sa contrazica sustinerea lui P, fara a aduce vreo proba.

(B) Nu are în vedere posibilitatea ca un partid politic sa se hotarasca sa sprijine un reprezentant ales chiar daca acesta a candidat ca independent.

(C) Nu vine cu o definitie precisa pentru un termen-cheie: cuvântul "eficient".

(D) Ia ca prezumtie de pornire ceea ce de fapt este de dovedit: faptul ca un legiuitor trebuie sa aiba sprijinul unui partid pentru a fi eficient.

(E) Interpreteaza gresit afirmatia lui P, crezând ca acesta sustine ca un anume factor asigura, mai curând decât sa fie doar necesar, eficienta unui legiuitor.

Calitatea sanatatii publice se va îmbunatati mai repede în urma noilor descoperiri medicale, daca cercetatorii din acest domeniu vor renunta la practica de a astepta pâna ce descoperirile lor sunt mai întâi publicate si discutate în revistele de specialitate înainte de a informa presa cu privire la rezultate importante ale propriilor cercetari. Acest lucru s-ar întâmpla deoarece publicarea noilor informatii medicale ar permite oamenilor sa foloseasca aceste informatii pentru a-si îmbunatati starea de sanatate, dar procesul de evaluare critica a rezultatelor în revistele de specialitate este inevitabil foarte lent.

Care dintre urmatoarele idei este o presupozitie de care depinde rationamentul de mai sus?

(A) Multi cercetatori din medicina nu sunt de acord sa se angajeze ca recenzenti atunci când propriile lor cercetari se afla într-o faza critica.

(B) Recenzentii multor reviste medicale de specialitate nu sunt ei însisi cercetatori stiintifici în medicina.

(C) Oamenii ar folosi noile informatii medicale chiar daca acestea nu ar fi fost mai întâi publicate în revistele de specialitate.

(D) Procesul de evaluare critica de specialitate ar putea fi accelerat suficient pentru a produce o îmbunatatire semnificativa a sanatatii publice.

(E) Informatiile medicale noi publicate mai întâi în revistele de specialitate nu intra, de obicei, în atentia publicului.

Care dintre urmatoarele propozitii, daca este adevarata, slabeste cel mai serios rationamentul?

(A) Procesul de evaluare critica de specialitate împiedica, adeseori, publicarea de concluzii gresite rezultate în urma unor cercetari medicale superficiale.

(B) Oamenii îsi schimba adesea stilul de viata în lumina unor informatii medicale noi aflate din presa.

(C) Unele îmbunatatiri ale starii de sanatate a publicului se datoreaza unor factori diferiti de descoperirea de noi informatii medicale.

(D) Unele ziare si-ar dori sa publice rezultatele noilor cercetari medicale înainte ca acestea sa fi aparut în revistele de specialitate.

(E) Majoritatea revistelor de specialitate ar refuza sa renunte la practica procesului de evaluare critica de specialitate.

Între 1977 si 1987 Ravonia a pierdut aproximativ 12.000 de locuri de munca în industria exploatarilor forestiere si a prelucrarii lemnului, ceea ce reprezinta o scadere cu 15 % a ratei ocuparii fortei de munca în industria lemnului din aceasta tara. În mod paradoxal, aceasta pierdere a locurilor de munca a avut loc în conditiile în care cantitatea de lemn scoasa din padurile Ravoniei a crescut cu 10 %.

Care dintre urmatoarele, daca este adevarata, ajuta cel mai mult la rezolvarea aparentului paradox?

(A) Industria lemnului nu mai este cea mai importanta ramura din economia Ravoniei înca din anii '50.

(B) Între 1977 si 1987 a scazut numarul total de hectare de padure în exploatare în Ravonia, în timp ce cererea de produse de lemn a crescut.

(C) Începând cu 1977 o proportie din ce în ce mai mare din lemnul taiat în Ravonia a fost exportat în stare bruta, neprelucrata.

(D) Începând cu 1977 vânzarile interne de lemn si produse din lemn au crescut cu un procent mai mare decât cel al vânzarilor la export.

(E) În 1977 rata totala a somajului în Ravonia era de aproximativ 10 %; în 1987 rata somajului în Ravonia era de 15%.

Savârsirea unei fapte reprobabile este o ofensa la adresa umanitatii, iar toate ofensele la adresa umanitati sunt la fel de grave. Deoarece omorul este o fapta reprobabila, a omorî un singur om cu ajutorul unei bombe este la fel de grav pe cât este omorârea a o suta de persoane cu ajutorul acelei bombe.

Care dintre enunturile urmatoare aplica principiile invocate mai sus?

(A) Daca a minti este reprobabil, atunci a spune o minciuna este la fel de grav ca a omorî pe cineva.

(B) A-ti risca viata pentru a salva o suta de alte vieti nu este, din punct de vedere moral, mai laudabil decât a-ti risca viata pentru a salva un singur om.

(C) Daca a fura este reprobabil, atunci pentru societate prevenirea furturilor si cea a omorurilor sunt la fel de importante.

(D) A cauza moartea cuiva accidental este la fel de rau ca si a omorî acel om cu intentie.

(E) Într-o situatie în care viata unui om nu poate fi salvata decât omorând un alt om, atât omorul cât si salvarea unei vieti sunt la fel de rele.

În alegerile de ieri pentru consiliu, majoritatea votantilor a sprijinit candidatii conservatori, iar majoritatea votantilor a sprijinit candidatii care au votat în favoarea actiunii antipoluare. Prin urmare, trebuie ca majoritatea votantilor de la alegerile de ieri pentru consiliu a sprijinit candidatii conservatori care au votat în favoarea actiunii antipoluare.

Care dintre urmatoarele este un rationament care contine aceeasi eroare ca cea din pasajul de mai sus?

(A) Vasile sustine ca solul poate fi deteriorat daca este arat când este prea ud, iar Smaranda sustine ca semintele plantate într-un sol ud pot putrezi. Asadar, daca ambele sustineri sunt adevarate, gradinarii care îsi sapa si seamana gradina când solul este ud îsi vor strica atât pamântul cât si semintele.

(B) Sara este de parere ca celor mai multi copii le place placinta. Robert este de parere ca celor mai multi copii le plac afinele. Asadar, daca atât Sara cât si Robert au dreptate, trebuie ca celor mai multi copii le place placinta care contine afine.

(C) Marius va merge astazi la picnic numai daca nu ploua. Suzana va merge astazi la picnic numai daca merge si Marius. Având în vedere ca astazi nu va ploua, vor merge la picnic atât Marius cât si Suzana.

(D) Majoritatea clientilor care manânca regulat la acest restaurant comanda întotdeauna atât peste cât si ciuperci umplute. Asadar, pestele si ciupercile umplute trebuie sa fie felurile de mâncare cel mai frecvent comandate ale acestui restaurant.

(E) Cei mai multi dintre cei care locuiesc în casa Ginei gatesc bine. Din moment ce cei mai multi dintre cei care locuiesc în casa Ginei se bucura sa manânce bucate bine gatite, cele mai multe feluri de mâncare servite în casa Ginei sunt bine gatite.

Un politician: Criticii proiectului de lege pentru protectia zonelor mlastinoase tergiverseaza adoptarea acestei legi foarte importante pentru ca nu sunt de acord cu noua sa definitie, mai restrictiva, a termenului "zona mlastinoasa". Dar aceasta lege va aduce limitari mai stricte dezvoltarii zonelor mlastinoase decât reglementarile aflate în vigoare. Asadar, târguindu-se pe semantica, criticii acestui proiect de lege arata ca le pasa prea putin de ceea ce se întâmpla cu adevarat în zonele noastre mlastinoase.

Care dintre criticile de mai jos face replica politicianului mai vulnerabila?

(A) Faptul ca face o falsa identificare între motivele celor care au criticat legea protectiei zonelor mlastinoase si motivele celor care se opun conservarii.

(B) Faptul ca nu recunoaste în mod corespunzator posibilitatea ca definitia termenului "zona mlastinoasa" sa determine impactul legii.

(C) Faptul ca presupune, nejustificat, ca aceia care au criticat legea protectiei zonelor mlastinoase au de profitat daca proiectul de lege nu trece.

(D) Faptul ca nu apara o definitie mai putin restrictiva a termenului "zona mlastinoasa".

(E) Faptul ca încearca sa apere mai curând credibilitatea autorului proiectului de lege decât proiectul de lege însusi.

DAN: Din ce în ce mai multi oameni se hotarasc sa nu aiba copii din cauza sacrificiilor de ordin personal si economic pe care le necesita cresterea si educarea lor si din cauza ca atât de des copiii sunt nerecunoscatori fata de sacrificiile facute de parintii lor pentru ei. Totusi, aceste consideratiuni nu au nici un impact asupra faptului ca acesti copii reprezinta cea mai buna sansa pentru cei mai multi oameni de a-si lasa valorile posteritatii. Asadar, pentru orice om cu valori la care tine foarte mult ar fi probabil o greseala sa renunte la a fi parinte pentru ca nu vrea sa faca sacrificii în schimbul carora se poate astepta la prea putina recunostinta.

TINU: Rationamentul tau lasa deoparte un alt fapt care merita avut în vedere: lipsa de recunostinta a copiilor pentru sacrificiile facute de parinti apare de obicei ca rezultat al unei respingeri de plano a valorilor parentale.

Care dintre urmatoarele strategii de argumentare este folosita de Dan?

(A) Prezentarea consideratiilor mentionate ca dezavantaje ale unui curs al vietii ca nu sunt deloc dezavantaje.

(B) Scoaterea în evidenta ca motivatia celor care fac alegerea respinsa de Dan este moral suspecta.

(C) Indirect, stabilirea ca un anumit curs al vietii este obligatoriu prin aceea ca sustine ca alternativa este interzisa.

(D) Identificarea unei anumite categorii de persoane pentru care motivul prezentat în favoarea unui anumit curs al vietii este mai pregnant decât motivele prezentate împotriva acelui curs.

(E) Folosirea unor dovezi ca un anumit curs al vietii ar fi potrivit sub o anumita clasa de circumstante pentru a ajunge la o concluzie generalizatoare despre ceea ce ar fi potrivit în toate cazurile.

Ideea principala a replicii lui Tinu la rationamentul lui Dan este ca:

(A) prezumtia lui Dan conform careia copiii îsi iau valorile numai de la parinti este gresita.

(B) ar fi o greseala sa lasi deoparte, ca nerelevante, sacrificiile personale si economice care le sunt cerute oamenilor de dragul copiilor lor.

(C) Dan a trecut cu vederea faptul binecunoscut ca oamenii cu valori adânc înradacinate nu rareori resping valorile opuse care sunt la fel de adânc înradacinate la altii.

(D) dorinta de a-si perpetua valorile nu ar trebui sa fie un factor avut în vedere când oamenii se hotarasc daca sa aiba copii sau nu.

(E) în vederea perpetuarii valorilor proprii, faptul ca adesea copiii sunt nerecunoscatori pentru sacrificiile facute de parinti este irelevant pentru a decide sa ai sau nu copii.

Pâna acum aproximativ 400 de milioane de ani, pestii - primii înotatori adevarati - nu aveau maxilare. Metoda lor de hranire era limitata fie la a suge planctonul de suprafata fie la a suge particule nutritive din mâlul de pe fundul apei. Odata cu aparitia maxilarelor cu care puteau musca, viata pestilor s-a schimbat totusi dramatic, deoarece maxilarele le permiteau sa caute în mod activ prada, sa o însface cu falcile si sa o manipuleze între dinti. Apoi pestii cu maxilare s-au dezvoltat în doua directii principale: unii si-au pastrat scheletul cartilaginos, cum ar fi rechinii si calcanii; ceilalti au adoptat osul ca principal material de structura a scheletului. Din cel de-al doilea grup, a evoluat cel mai numeros si diversificat dintre toate grupurile de vertebrate din zilele noastre, "teleosteenii", cu vreo 21.000 de specii, care variaza de la baracude la calutii de mare.

Daca toate enunturile din acest pasaj sunt adevarate, care din cele de mai jos trebuie sa fie si el adevarat?

(A) Pestii reprezinta prada principala pentru totii pestii cu maxilare.

(B) Pestii fara maxilare nu vânau alti pesti.

(C) Teleosteenii nu se hranesc cu particule din mâlul de pe fundul apei.

(D) Pestii fara maxilare nu aveau scheletul constituit din cartilagiu.

(E) Pestii fara maxilare au disparut acum aproximativ 400 de milioane de ani.

Câteodata reactoarele nucleare sunt construite în regiuni "geologic tacute", denumite astfel de geologi pentru ca asemenea regiuni sunt foarte departe de zonele de delimitare a placilor tectonice si contin numai falii minore. Deoarece nici o falie minora dintr-o regiune geologic tacuta nu produce un cutremur mai des decât odata la 100.000 de ani, decurge de aici ca, din toate amplasamentele potentiale pentru un reactor nuclear într-o regiune geologic tacuta, amplasamentele cu probabilitatea cea mai mica de a fi lovite de un cutremur sunt acelea aflate aproape de o falie care a produs un cutremur de care oamenii îsi mai aduc aminte.

Care din urmatoarele idei este o presupozitie pe care se bazeaza rationamentul de mai sus?

(A) Regiunile geologic tacute sunt acelea în care este cel mai putin periculos sa construiesti reactoare nucleare.

(B) Pentru orice amplasament potential al unui reactor nuclear, probabilitatea de a fi lovit de un cutremur este principalul factor determinant al sigurantei amplasamentului.

(C) Într-o regiune geologic tacuta, orice amplasament potential pentru un reactor nuclear se afla lânga cel putin o falie minora.

(D) Reactoarele nucleare amplasate în regiuni geologic tacute sunt construite astfel încât sa reziste cel putin la unul, dar nu la mai mult de un cutremur de magnitudine mica pâna la moderata.

(E) Faliile cu potential de cutremur din regiunile geologic tacute produc cutremure cel putin odata la 100.000 de ani.

REDACTORUL sEF AL REVISTEI: stiu ca unii dintre cei care publica în mod obisnuit reclame la noi au facut presiuni asupra noastra pentru ca în articolele noastre sa facem mentionari pozitive ale produselor lor, dar ei trebuie sa realizeze ca a da curs dorintelor exprimate de ei s-ar solda pentru noi cu rezultate potrivnice propriilor noastre interese. Pentru a ramâne un vehicul efectiv de publicitate, este necesar sa avem cititori fideli, dar curând ne vom pierde cititorii daca ei ne vor suspecta ca integritatea noastra editoriala a fost compromisa prin aservirea ei intereselor publicitare.

DIRECTORUL DE VÂNZĂRI-PUBLICITATE: Subestimati sofisticarea cititorilor nostri. Ei îsi dau seama ca reclamele pe care le publicam nu sunt articole, asa ca reactia lor la reclame nu a depins niciodata de parerea pe care o au despre integritatea editoriala a revistei luate în ansamblul sau.

Care dintre urmatoarele enunturi reprezinta evaluarea cea mai precisa a rationamentului directorului de vânzari-publicitate adusa ca raspuns la cea a redactorului sef?

(A) Este o reusita pentru ca arata ca rationamentul redactorului sef se bazeaza pe o presupozitie nejustificata privitoare la factori care influenteaza eficacitatea unei reclame.

(B) Este o reusita pentru ca scoate la iveala greseala estimarii redactorului sef cu privire la gradul de sofisticare al cititorilor revistei.

(C) Este o reusita pentru ca submineaza sustinerea redactorului sef despre modul în care integritatea editoriala a revistei ar fi afectata daca ar permite celor care îsi fac publicitate sa influenteze articolele.

(D) Este un esec pentru ca rationamentul redactorului sef nu se bazeaza pe nici o presupozitie cu privire la reactia cititorilor la reclamele pe care le vad în revista.

(E) Este un esec pentru ca se bazeaza pe o întelegere gresita a punctului de vedere al redactorului sef despre modul în care reactioneaza cititorii la reclamele pe care le vad în revista.

Care anume dintre urmatoarele idei este o presupozitie în rationamentul redactorului sef?

(A) Un redactor sef de revista nu trebuie niciodata sa fie influentat în îndeplinirea sarcinilor sale profesionale de dorintele firmelor care-si fac reclama cu regularitate în acea revista.

(B) Revista nu poate face nici o mentiune favorabila în articolele sale la produsele celor care-si fac reclama cu regularitate în acele pagini, fara a-si compromite reputatia de integritate editoriala.

(C) O mentionare favorabila a produselor lor în articolele revistei este de mai mica valoare pentru cei care-si fac reclama cu regularitate decât eficacitatea continua a revistei ca vehicul de publicitate.

(D) Mentionarea favorabila a unui produs într-un articol de revista este o forma de publicitate mai eficace decât o reclama propriu-zisa la acel produs, în aceeasi revista.

(E) Publicarea de reclame platite nu poate niciodata pune în pericol reputatia de integritate editoriala a revistei si nici loialitatea cititorilor sai.

Politicile publice dicteaza riscurile de sanatate la care se supune de obicei cetateanul. Argumentele de ordin statistic privitoare la riscurile de sanatate sunt folosite în principal pentru a abate temerile publicului, în timp ce ele contribuie prea putin la dezbaterile despre politicile publice. De exemplu, se citeaza statisticile pentru a implica faptul ca purtarea centurii de siguranta reduce riscul de deces într-un accident de circulatie, îndepartând atentia de la faptul ca o politica a transporturilor care promoveaza cresterea utilizarii automobilelor va duce la cresterea inerenta a riscului indivizilor de a deceda într-un accident de circulatie.

În care dintre urmatoarele texte este redat cel mai bine modul de operare din exemplul de mai sus?

(A) Statisticile indica faptul ca riscul unui om de a face cancer datorita radiatiei emise de o centrala nucleara este mai mic decât cel de a face cancer din cauza radiatiilor solare. Aceste statistici deturneaza atentia de la faptul ca o politica de conservare a energiei este mai sigura pentru sanatatea oamenilor decât una bazata pe energia nucleara.

(B) Statisticile indica faptul ca riscul unui orasean de a suferi un accident mortal, indiferent de cauza, nu este cu nimic mai mare decât cel al unui om care locuieste într-o zona suburbana sau rurala. Aceste statistici contracareaza convingerea larg raspândita a publicului ca zonele urbane sunt mai periculoase decât cele suburbane sau rurale.

(C) Statisticile indica faptul ca speranta medie de viata a barbatilor este mai mica decât cea a femeilor. Prin sine însusi acest fapt nu trebuie sa influenteze politicile privitoare la eligibilitatea pentru o asigurare de viata, pentru ca este tot atât de adevarat ca speranta de viata a oricarei persoane poate fi calculata pe baza caracteristicilor personale si practicilor sale de sanatate.

(D) Statisticile indica faptul ca speranta medie de viata a barbatilor este mai mica decât cea a femeilor. Daca se ia în calcul faptul ca femeile fumeaza mai putin si ca e mai putin probabil sa aiba un loc de munca în industria chimica si manufacturiera, diferenta de speranta de viata se micsoreaza.

(E) Statisticile indica faptul ca numarul de oameni dependenti de alcool îl depaseste cu mult pe cel al celor care sunt dependenti de o substanta ilegala; astfel, orice politica pentru prevenirea si tratarea abuzului de substante trebuie sa aiba în vedere tratarea alcoolismului.

Infectarea cu HIV declanseaza teribila maladie SIDA careia nu i-au fost gasite înca remedii eficiente. Recent a fost identificata în sângele uman o substanta care stimuleaza activitatea celorlalti aminoacizi din celule si care, împreuna cu acestia, are un efect anti-SIDA de o suta de ori mai puternic decât al metodelor de tratament cunoscute, motiv pentru care aceasta substanta a fost numita "peptida anti-HIV". Prin urmare, este probabil ca .

Care dintre urmatoarele enunturi completeaza rationamentul de mai sus?

(A)      descoperirea peptidei anti-HIV sa fie un nou succes al cercetarilor medicale contemporane.

(B)     existenta peptidei anti-HIV în sângele uman sa fie cauza imunitatii unor persoane la SIDA.

(C)     aminoacidul numit "peptida anti-HIV" sa stimuleze activitatea celorlalti aminoacizi din celule.

(D)     descoperirea peptidelor anti-HIV sa prefigureze un tratament eficient anti-SIDA.

(E)      insuficienta peptidei anti-HIV în sângele unor indivizi sa îi faca pe acestia vulnerabili la SIDA.

Întelegerea unui text scris

28 de întrebari

Cronica lui Winton Dean la o productie a opera seria (o forma de opera care a fost la moda în secolul al XVIII-lea) a lui Haendel arata ce probleme pot aparea când conventiile acestor opere din ce în ce mai apreciate sunt modificate la întâmplare pentru a se potrivi gusturilor moderne. Dean a considerat productia ca fiind o bataie de joc.

Aparatorii productiei argumenteaza ca nu te poti astepta ca publicul modern sa aiba rabdare sa urmareasca o forma de arta atât de repetitiva cum este opera seria, cu interminabilele sale pasaje recitative (un mod de a cânta care imita inflexiunile vorbirii naturale) si cu numarul mare de arii (piese solo acompaniate de orchestra), de cele mai multe ori treizeci sau mai multe, cam dublul numarului din opera italiana de secol XIX. Asadar, sustin ei, era esential sa se opereze taieturi masive si sa fie rearanjate partitura si structura dramatica pentru gustul modern. Din moment ce Haendel însusi nu a reînviat aproape niciodata o opera fara a o rearanja astfel încât sa se potriveasca noilor artisti si noilor circumstante, ar fi, spun aparatorii, o pedanterie de anticar sa refuzi o libertate asemanatoare muzicienilor moderni.

Winton Dean ataca aceste argumente si expune o teorie în cea mai mare parte convingatoare a bazelor dramatice si muzicale ale artei de creator de opera a lui Haendel. Subliniind natura intrinsec conventionala a unei opera seria, Dean demonstreaza ca numai printr-o acumulare treptata de informatii cu ajutorul unei serii de arii cântate de un personaj pe parcursul întregii opere ajunge personalitatea acelui personaj sa fie pe deplin inteligibila. Dean ilustreaza acest proces descriind prezentarea facuta de Haendel vrajitoarei Alcina, care are arii în fiecare dintre cele trei acte ale operei ce-i poarta numele. În primul act ea este "hedonista fara rusine"; în al doilea este "femeia dispretuita" si apoi "vrajitoarea care-si foloseste puterile". În actul al treilea ea îl ameninta pe Ruggiero, iubitul infidel, ca se va razbuna, dar el îi înfrânge puterile magice. Aria ei finala este o lamentatie. Dean sustine ca fiecare arie dramatizeaza muzical o alta fateta a acestei eroine tragice, astfel încât impresia noastra despre personajul ei se îmbogateste pe masura ce soarta ei se înrautateste.

Procedeele lui Haendel difera semnificativ de modalitatile mai bine cunoscute prin care este dezvoltat un personaj în operele italiene de secol XIX. În cele mai elaborate portrete realizate de Verdi, de exemplu, exista un miez al fiecarui personaj care ramâne parte din reprezentarea sa muzicala pe întreg parcursul unei mari varietati de miscari dramatice si afective. Indiferent daca ea cânta aria "Sempre libera" sau "Amami, Alfredo", personajul Violetta al lui Verdi din La Traviata pare sa fie la limita dintre sanatate si boala, dintre autocontrol si isterie. Verdi pur si simplu lucra într-un cadru de conventii dramatice si muzicale diferit de al lui Haendel. Desi putini specialisti ar cere o respectare riguroasa a fiecarei note dintr-o partitura de opera, Dean a demonstrat ca deciziile de ordin practic, inclusiv taieturile, trebuie luate pe baza unei cunoasteri extrem de precise a conventiilor din opera seria si nu pe baza "instinctelor" teatrale influentate de opera italiana de secol XIX.

Care dintre urmatoarele propozitii exprima cel mai exact ideea principala a textului?

(A) Teoria unui critic muzical privitoare la opera seria i-a facut pe ceilalti critici sa constientieze mai bine conventiiile genului.

(B) Opera seria de secol XVIII s-a dovedit mai atragatoare pentru publicul modern decât se asteptau criticii.

(C) Publicul modern nu poate întelege pe deplin productiile de opera a lui Haendel pentru ca nu întelege conventiile din opera seria.

(D) Taieturile masive si rearanjarea operelor lui Haendel împiedica întelegerea corecta a acestor opere.

(E) Specialistii au devenit din ce în ce mai critici la adresa structurii dramatice a productiilor recente ale operelor de secol XVIII.

Autorul textului discuta în detaliu cele trei acte ale operei Alcina cel mai probabil pentru a:

(A) rezolva o disputa.

(B) ceda asupra unui punct.

(C) furniza un context istoric.

(D) sustine un argument

(E) pune la îndoiala o teorie traditionala.

Care dintre urmatoarele schimbari facute într-o opera artistica seamana cel mai bine cu cele facute în productia recenta a uneia dintre opera seria a lui Haendel, asa cum este ea discutata în text?

(A) Un volum de poezie este tradus dintr-o limba într-alta si în acest proces se efectueaza schimbari inevitabile de metru si rima.

(B) O productie moderna a unei piese din secolul al XVII-lea este prescurtata cu grija pentru a reduce numarul de decoruri complexe si costisitoare.

(C) O partitura de secol XVIII este interpretata cu instrumente muzicale moderne mai degraba decât cu instrumentele folosite în reprezentatiile din secolul al XVIII-lea.

(D) O melodie veche este transformata de catre un muzician modern într-o varianta apreciata de public

(E) Un roman deja aparut este prescurtat si republicat într-o revista fara a se tine cont de integritatea artistica a operei originale.

Cu care dintre urmatoarele afirmatii despre taieturi si revizuiri în productii moderne ale unei opera seria de Haendel ar fi de acord, cel mai probabil, autorul textului?

(A) Taieturile si revizuirile sunt permise deoarece Haendel însusi îsi revizuia adesea operele ca sa le adapteze pentru anumiti artisti si circumstante ale reprezentatiilor.

(B) Operele lui Haendel trebuie produse mai degraba într-o maniera care sa satisfaca gusturile moderne decât sa se bazeze pe partiturile compuse de Haendel pentru anumiti artisti.

(C) Ar trebui sa se efectueze numai acele taieturi si revizuiri necesare circumstantelor în care se desfasoara reprezentatiile moderne.

(D) Taieturile si revizuirile sunt permise, dar ar trebui efectuate cunoscând foarte bine conventiile unei opera seria.

(E) Lucrarile de Opera seria ale lui Haendel trebuie produse cu respectarea riguroasa a partiturii, în toate reprezentatiile moderne.

Care dintre urmatoarele afirmatii despre ariile "Sempre libera" si "Amami, Alfredo" este sprijinita de text?

(A) Ambele dramatizeaza dimensiunile esentiale ale personajului Violetta.

(B) Ambele dramatizeaza stabilitatea personalitatii Violettei înainte ca sanatatea ei sa se deterioreze.

(C) Ambele sunt asemanatoare ariilor Alcinei din actul final al operei lui Haendel.

(D) Sunt cele mai importante arii din La Traviata prin ceea ce dezvaluie despre personajul Violetta.

(E) Descriu momente similare din subiectul tragic al operei La Traviata.

Conform textului, "aparatorii" mentionati în al doilea paragraf îsi sustin punctul de vedere cu toate argumentele de mai jos, CU EXCEPŢIA:

(A) faptului ca Haendel îsi revizuia operele adesea.

(B) numarului de arii din opera seria

(C) naturii pasajelor recitative din opera seria

(D) conventiilor de construire a unui personaj în opera seria.

(E) presupunerii despre gustul publicului modern de opera

Pornind de la text, care ar fi afirmatia despre aria finala a Alcinei cu care Dean ar fi cel mai probabil de acord?

(A) Este mult mai lunga decât ariile finale din operele de secol XIX.

(B) Este asemanatoare cu alte arii cântate de Alcina, în sensul ca dramatizeaza tragica ei lupta interioara.

(C) Descrie dorinta Alcinei de a se razbuna pe Ruggiero, iubitul ei necredincios.

(D) Este mai importanta pentru întelegerea personalitatii Alcinei decât ariile din primul si al doilea act pentru ca dramatizeaza devenirea ei ca eroina tragica.

(E) Pune în evidenta un aspect al personalitatii Alcinei care nu este dezvaluit complet pâna în actul al treilea.

În ultimul paragraf autorul discuta La Traviata, cel mai probabil pentru a:

(A) demonstra modul în care reprezentarea personajelor feminine de opera s-a schimbat de la secolul al XVIII-lea la secolul al XIX-lea.

(B) sugera ca personajele din operele lui Verdi sunt mai complex dezvoltate decât cele din opera seria a lui Haendel.

(C) oferi o comparatie între conventiile de constructie a personajului în opera seria si cele ale dezvoltarii personajului în opera italiana de secol XIX.

(D) sugera ca, pentru majoritatea publicului modern de opera, conventiile de contructie a personajului par neobisnuite.

(E) oferi un exemplu de personaj feminin care este mai apreciat de publicul modern decât personajele feminine din opera seria a lui Haendel.

Când o casnicie se termina cu un divort, împartirea bunurilor si a finantelor poate parea relativ simpla în comparatie cu încredintarea copiilor. Custodia comuna, atunci când parintii cad de acord asupra ei în interesul copilului, este de cele mai multe ori o reusita, dar foarte adesea nu functioneaza când este impusa sau stabilita de instanta. În multe societati occidentale exista doua principii esentiale de acordare a custodiei, ambele urmarind interesul copilului. În primul rând, copilul nu trebuie încredintat acelui parinte care este în mod evident nepotrivit. În al doilea rând, stresul provocat copilului de actiunea în justitie - care de obicei creste odata cu durata procedurii - trebuie redus pe cât posibil.

În plus, instantele nord-americane au aplicat înca alte doua principii de acordare a custodiei exclusive, ambele punând accentul pe interesul copilului. În Statele Unite, regula prezumtiei materne - prin care se încredinteaza copilul automat mamei, atâta vreme cât ea îndeplineste conditiile cerute de lege pentru încredintare - a avut suprematie multa vreme, nu în ultimul rând pentru ca tindea sa accelereze procedura de încredintare. Dar în ultima vreme, regula si-a pierdut statutul de favorita, datorita reevaluarii rolului sexelor în societatea nord-americana. În Canada, unde regula prezumtiei materne nu a fost niciodata folosita, hotarârile de încredintare sunt influentate de regula principalului sustinator, conform careia se încredinteaza copilul acelui parinte care se demonstreaza a fi în cea mai mare masura responsabil de bunastarea copilului. Aplicarea prezumtiei principalului sustinator este în crestere si în Statele Unite; pâna nu demult era considerata mai putin de dorit decât regula prezumtiei materne, pentru ca lungeste procedura de încredintare.

Exista o sumedenie de criterii pentru a stabili care parinte este principalul sustinator, si adesea este necesar ca judecatorii sa efectueze o întreaga serie de interpretari subiective. De exemplu, este principalul sustinator cel care face cele mai multe pentru copil sau împreuna cu copilul? Ce este mai important, cantitatea de timp petrecuta cu copilul sau calitatea acestuia? Hotarârea este si mai complicata când parintii au grija de copil în mod egal. În orice situatie, una dintre complicatiile majore ale regulii prezumtiei principalului sustinator este aceea ca presupune comparatii între parinti, care pot fi dureroase.

Multi dintre savantii în domeniul juridic recunosc ca uneori este imposibil sa determini caruia dintre parinti este cel mai bine sa-i încredintezi copilul. Cu aceste îndoieli, ei considera ca cel mai bun lucru în asemenea cazuri ar putea fi ca judecatorul sa dea hotarârea aleatoriu, ceea ce macar are meritul de a elimina riscul la care este expus copilul pe parcursul unei proceduri îndelungate. Criticii acestei abordari subliniaza ca aceasta în mod evident nu tine cont de posibilele diferente subtile dintre felul în care fiecare parinte are grija de copil, diferente care pot fi semnificative pentru bunastarea copilului, în moduri care nu sunt usor de descoperit prin proceduri juridice. Acesti critici considera ca, în asemenea cazuri, cea mai buna solutie la aceasta dilema ar putea fi sa întrebe copilul pe care dintre parinti îl prefera.


9.
Principalul scop al textului este de a:

(A) corecta o conceptie gresita larg raspândita despre hotarârile de încredintare.

(B) analiza unele probleme legate de hotarârile de încredintare.

(C) respinge acuzatiile aduse de cei care critica hotarârile de încredintare.

(D) integra mai multe metode de ajunge la o hotarâre de încredintare.

(E) sustine noi principii care orienteaza hotarârile de încredintare.

Textul contine informatii care ne ajuta sa raspundem la toate întrebarile de mai jos, CU EXCEPŢIA:

(A) Care este motivul pentru care custodia comuna tinde sa nu functioneze atunci când este impusa de instanta?

(B) Care proceduri de încredintare îi vor tulbura cel mai probabil pe copii?

(C) De ce i-ar putea fi greu unui judecator sa decida caruia dintre parinti sa-i încredinteze copilul?

(D) Cum difera din punct de vedere istoric procedurile de încredintare din SUA de cele din Canada?

(E) Cum se poate ajunge la o hotarâre atunci când un judecator nu poate decide carui parinte sa-i încredinteze copilul?

Pornind de la text, cu care anume dintre afirmatiile de mai jos este cel mai probabil ca autorul textului sa fie de acord?

(A) Din când în când este imposibil sa stabilesti daca a încredinta copilul unuia dintre parinti este mai bine decât a-l încredinta celuilalt.

(B) Cel mai important principiu dintr-o procedura juridica este acela de a reduce la minimum durata procedurii.

(C) Este inevitabil ca în procedurile juridice sa existe hotarâri subiective, dificile si tulburatoare.

(D) Comparatiile între parinti în instanta duc la o judecata asupra valorii intrinsece a fiecaruia dintre ei.

(E) Ceea ce este în interesul copilului la momentul sedintei în instanta se schimba adesea la scurt timp dupa încheierea procedurii.

Scopul principal al întrebarilor din paragraful al treilea este de a:

(A) ilustra dificultatile cu care se confrunta judecatorii când aplica criteriile pentru a stabili care parinte este principalul sustinator.

(B) identifica etapele prin care trebuie sa treaca un judecator când stabileste care parinte este principalul sustinator.

(C) explica modul în care judecatorii stabilesc custodia în acele cazuri în care ambii parinti au grija de copil în mod egal.

(D) pune la îndoiala unele dintre criteriile pe care le foloseste un judecator când hotaraste care parinte este principalul sustinator.

(E) sprijini afirmatia ca utilizarea prezumtiei principalului sustinator ajuta de fapt la scurtarea procedurii de încredintare.

Care dintre urmatoarele deductii despre instantele americane în ceea ce priveste procedurile de încredintare este cel mai puternic sustinuta de text?

(A) Au început sa reduca gradul de subiectivitate inerenta stabilirii custodiei.

(B) S-au implicat mai putin în stabilirea raspunderii relative a fiecarui parinte.

(C) Au devenit mai preocupati de îmbunatatirea eficientei procedurilor de încredintare.

(D) S-au îndepartat de preluarea implicita a anumitor stereotipuri privitoare la rolurile parintilor.

(E) Au evitat responsabilitatea de a lua hotarâri de încredintare cât mai corecte posibil fata de copil

Pe baza textului, care dintre urmatoarele variante de încredintare este CEL MAI PUŢIN compatibila cu principiile de încredintare folosite în instantele nord-americane?

(A) Parintii se învoiesc între ei cu privire la încredintarea copiilor pentru a evita ca termenii încredintarii sa le fie impusi de un judecator.

(B) Judecatorul încredinteaza copilul mamei fara a examina informatiile despre cât este ea de potrivita ca parinte.

(C) Parintii hotarasc asupra încredintarii unice fara a întreba copilul ce prefera.

(D) Judecatorul încredinteaza copilul tatalui dupa ce examineaza informatiile relevante pentru aplicarea principiului principalului sustinator.

(E) Judecatorul acorda custodie comuna dupa ce se consulta cu parintii si copiii privitor la preferintele lor.

Care dintre urmatoarele tendinte ar slabi punctul de vedere al criticilor mentionati în ultimele doua propozitii ale textului?

(A) tendinta custodiei comune de a fi în dezavantajul copiilor atunci când este dispusa de un judecator.

(B) tendinta actualelor hotarâri de încredintare unica de a nu încredinta copilul mamei si tatalui cu egala frecventa.

(C) tendinta în rândul judecatorilor de a-l întreba pe copil daca prefera sa fie încredintat unuia sau celuilalt dintre parinti.

(D) tendinta în rândul parintilor de a suferi puternic de stres atunci când respecta aranjamentele de încredintare dispuse de judecator.

(E) tendinta în rândul copiilor implicati în proceduri de încredintare de a exprima numai acele opinii pe care cred ei ca judecatorii vor sa le aiba.

Pe la jumatatea anilor 20, formatia lui Duke Ellington s-a îndepartat din ce în ce mai mult de muzica sincopata, cântata ca vai de lume de formatii mult mai tinere, si a început sa cânte tot mai mult hot jazz, pe atunci în mare voga. Este foarte posibil ca Duke Ellington sa-si fi dezvoltat stilul caracteristic pornind de la premise pur comerciale; el se baza pe ceea ce el numea muzica « jungle », care corespundea într-o oarecare masura asteptarilor publicului de la Cotton Club. Acest stil nu numai ca se mula pe talentul unor membri cu totul remarcabili ai formatiei sale, dar avea si avantajul de a-i furniza orchestrei acel timbru special, care s-o deosebeasca de altele.

Cert este ca Ellington a adus mai mult în muzica sa decât simpla aversiune fata de orice forma de planificare sau de pregatire prealabila. Simtea o placere crescânda în combinarea tonurilor si a timbrelor, o înclinatie puternica spre armonii care frizau adesea disonantele; avea o tendinta marcanta spre a încalca toate regulile si o încredere totala în ideile sale neortodoxe, atâta timp cât în urechile sale « sunau bine ». Dincolo de asta, avea un fler de invidiat în ceea ce priveste tonurile, un simt pe care altii i-l comparau adesea cu intuitia pictorului în potrivirea culorilor, care totusi era mai degraba un simt sigur al efectelor acustice spectaculoase.

Muzica sa este importanta mai ales pentru felul în care a luat nastere. Duke, acest expert în sireata manipulare a altora, stia prea bine ca în ultima instanta fiecare membru al formatiei sale trebuie sa transforme piesa interpretata în propria sa muzica. Pentru a atinge acest tel, el le dadea instrumentistilor doar indicatii generale, obligându-l pe fiecare dintre ei sa intuiasca si sa-i satisfaca asteptarile.

Este clar ca piesele create în acest mod nu se armonizeaza în niciun fel cu conceptia conventionala despre rolul « artistului » în postura de creator unic si individual al operei sale. Pe de alta parte, aceasta conceptie conventionala nu s-a referit niciodata la acele opere obligatoriu colective care abunda pe scenele si pe ecranele noastre, si care sunt de departe mai reprezentative pentru arta secolului al XX-lea decât cele apartinând artistului solitar. Dificultatile de a-l plasa pe Ellington ca artist sunt în principiu asemanatoare celor legate de descrierea modului în care regizorii îsi pun în valoare propria personalitate artistica în conlucrarea cu altii.

Astfel se ridica automat întrebarea în legatura cu validitatea definitiei sau a descrierii creatorului de arta. În mod evident, a-l defini pe Ellington drept « compozitor » este la fel de inadecvat ca si a vorbi despre « autori » în cazul multor regizori de la Hollywood, denumiti astfel de catre unii critici francezi într-o tendinta carteziana de a simplifica lucrurile. si, cu toate acestea, Ellington a creat, în colectiv, numeroase opere de arta autentice care, ca si în cazul regizorilor de teatru sau de film, erau totodata în cel mai înalt grad creatiile sale proprii. Spre deosebire însa de multi megalomani, lui Ellington îi era foarte clar ca el nu era decât o parte dintr-un proces creator.

Jazz-ul joaca un rol atât de important în istoria artei moderne pentru ca reprezinta o alternativa vie la creatia produsa de canonul cultural, care la rândul sau a fost initial unul « de avangarda », dar transformat azi în obiect de studiu al cursurilor universitare. Tocmai acesta este si motivul pentru care tendinta de a face din jazz o noua avangarda este atât de regretabila.

Care dintre urmatoarele enunturi exprima cel mai exact ideea principala a textului?

(A)  Muzica lui Duke Ellington este renumita deoarece a stiut sa raspunda asteptarilor publicului anilor 20.

(B)  Muzica lui Duke Ellington este o combinatie între nonconformismul si talentul sau si intuitia artistica a membrilor formatiei.

(C)  Muzica lui Duke Ellington este compusa de un artist în sensul cartezian al cuvântului.

(D)  Muzica lui Duke Ellington nu poate fi considerata arta deoarece jazz-ul nu este parte din cultura superioara.

(E)  Muzica lui Duke Ellington este la fel de reprezentativa ca productiile unor regizori celebri.

Care este sensul cuvântului "a friza" din rândul 13?

(A)      a fi foarte departe de;

(B)      a fi foarte rezistent la;

(C)      a fi foarte aproape de;

(D)     a fi foarte permisiv cu;

(E)      a fi foarte flexibil la.

Conform textului, Duke Ellington poate fi asemanat unui regizor deoarece:

(A)      instructiunile cu privire la interpretare sunt foarte clare.

(B)      talentul sau este singurul care se reflecta în produsul final.

(C)      creatiile sale sunt produse numai în scopuri comerciale.

(D)     colaborarea cu membrii formatiei duce la realizarea produsului final.

(E)      niciunul nu poate fi considerat artist deoarece creatiile nu sunt autentice.

19. Conform textului, Duke Ellington se astepta ca membrii formatiei sale:

(A)      sa respecte cu strictete fiecare element al partiturii sale.

(B)      sa foloseasca o tehnica muzicala clasica pentru crearea unei melodii noi.

(C)      sa îi ghiceasca intentiile muzicale, aducându-si propria contributie.

(D)     sa se deosebeasca de restul formatiilor prin nerespectarea regulilor.

(E)      sa creeze o piesa muzicala de calitate fara ajutorul compozitorului.

Pornind de la cel de-al doilea paragraf, care ar fi, cel mai probabil, principiul care ghideaza creatiile lui Duke Ellington?

(A)      Echilibrul perfect dintre sunetele unei melodii nu poate fi atins doar printr-o planificare minutioasa.

(B)      Tonurile, timbrele si armoniile pot fi alese la întâmplare, dar trebuie sa excluda disonantele.

(C)      O melodie care "suna bine" trebuie pregatita la fel cum pictorul îsi alege culorile pe paleta.

(D)     Efectele acustice spectaculoase pot fi atinse numai încalcând toate regulile compozitiilor muzicale.

(E)      Valoarea unei piese muzicale este data de multitudinea procedeelor combinate de realizare.

Ce se poate deduce din ultimul paragraf al textului cu privire la viziunea autorului despre jazz?

(A)      Jazz-ul este un stil de muzica neelevat si de aceea nu ar trebui sa faca parte din programele universitatilor.

(B)      Jazz-ul este un stil de muzica de avangarda, dar nu poate fi considerat ca facând parte din canonul cultural.

(C)      Jazz-ul este un stil de muzica important în istoria artei deoarece este asimilat canonului cultural.

(D)     Jazz-ul este un stil de muzica ce nu poate fi considerat de avangarda deoarece nu face parte din canonul cultural.

(E)      Jazz-ul este un stil de muzica de sine statator care nu se poate încadra în definitiile conventionale ale artei.

Care este scopul pentru care autorul a scris acest articol?

(A)      Sa scoata în evidenta motivele pentru care muzica lui Duke Ellington este remarcabila.

(B)      Sa demonstreze ca Duke Ellington era un artist în sensul cartezian al cuvântului.

(C)      Sa nege în mod explicit validitatea definitiei conventionale a operei de arta.

(D)     Sa explice în detaliu tehnica folosita de Duke Ellington pentru a-si compune muzica.

(E)      Sa scoata în evidenta asemanarile si deosebirile dintre compozitori, pictori si regizori.

Unele zone cu crestere urbana rapida se întind deasupra unei topografii carstice, formata din calcar brazdat de numeroase pesteri si doline aparute datorita dizolvarii treptate a rocii prin înfiltrarea apei de ploaie. Pe masura ce infrastructura rutiera se dezvolta pentru a face fata cresterii traficului în acele zone, sistemele de drenare a apei trebuie si ele extinse pentru a putea face fata cantitatilor mai mari de apa acumulata prin cresterea suprafetelor impermeabile. Din pacate, în regiunile carstice se practica racordarea tevilor, a retelelor de scurgere si a altor asemenea structuri la retelele naturale de pesteri subterane, creând astfel o "canalizare naturala". Ca rezultat al acestei proceduri, compusii toxici din apa reziduala de la suprafata soselei au cale libera catre apa freatica. Dar chiar si fara o legatura directa, cantitati mari de compusi periculosi pot patrunde în apa freatica din bazinele de colectare a apei reziduale în zone carstice. Pentru culoarele de transport rutier care traverseaza asemenea zone este evident necesara o gestionare mai buna a apei reziduale de pe sosea, din moment ce majoritatea apei din precipitatii devine pâna la urma apa freatica si, în multe asemenea zone, majoritatea locuitorilor îsi iau apa potabila din bazine acvifere carstice vulnerabile.

Cresterea populatiei în aceste regiuni creeaza la rândul ei necesitatea de a proiecta si de a amplasa noi instalatii de colectare a deseurilor solide pentru a putea absorbi acumularea tot mai mare de gunoi. Este neaparat nevoie de asemenea instalatii, deoarece multe dintre rampele de colectare existente va trebui sa fie închise curând, din cauza ca nu au substrat de argila sau captuseala de plastic si astfel permit agentilor de contaminare sa patrunda cu usurinta în pânza freatica. Însa locurile pentru amplasarea acestor instalatii trebuie alese cu mare grija. Formatiunile carstice care servesc drept zone de reîncarcare a pânzei freatice, cum ar fi dolinele si pâraiele subterane, trebuie evitate, deoarece infiltratiile de la suprafata pot scurta îndelungatul proces de filtrare prin care se reîncarca pânza freatica din alte zone.

De asemenea, cercetarile stiintifice au aratat ca extinderea suprafetelor impermeabile adiacente dezvoltarii urbane este un factor determinant în cresterea incidentei prabusirii de doline în regiunile carstice. Apa reziduala, care în mod normal ar fi absorbita de sol, este redirectionata în structuri de drenaj care sporesc viteza si capacitatea de eroziune a apei din precipitatii. În formatiunile carstice, eroziunea subterana, denumita si "tubare a solului", creeaza cavitati mari aproape de suprafata solului, cu un tavan din sol relativ slab. Pâna la urma, aceste tavane nu mai pot sustine greutatea structurilor de la suprafata, cum ar fi parcarile si cladirile, care la un moment dat fie se prabusesc brusc în acele cavitati, fie se scufunda treptat într-un proces care se numeste tasare a dolinelor. Deseori, ambele produc daune costisitoare proprietatilor. Presiunea tot mai mare asupra resurselor de apa freatica generata de cresterea populatiei duce adesea la epuizarea rezervelor din pânza freatica, si s-a constatat ca scaderea nivelului apei din pânza freatica are o contributie semnificativa la tasarea si prabusirea dolinelor. Asadar, în regiunile carstice este esential sa fie identificate zonele cu risc mare de prabusire sau tasare si sa se evite constructiile în aceste zone, la fel cum trebuie evitata epuizarea apei din pânza freatica, chiar daca aceste masuri înseamna limitarea întrucâtva a cresterii si a dezvoltarii.

Care dintre urmatoarele afirmatii enunta cel mai bine ideea principala a textului?

(A) Dezvoltarea în zonele carstice ar trebui interzisa pentru a preveni contaminarea bazinelor acvifere carstice si incidenta crescuta a prabusirii dolinelor.

(B) Trebuie schimbate practicile de dezvoltare a terenurilor aflate în regiunile carstice cu populatie în crestere, din cauza vulnerabilitatii specifice acestui relief.

(C) Un studiu mai intens al topografiei carstice este necesar pentru ca antreprenorii din regiunile cu populatie în crestere sa poata identifica mai bine structurile carstice vulnerabile.

(D) Trebuie proiectate structuri de drenaj care sa protejeze terenurile carstice prin controlul vitezei de scurgere a apei reziduale si al capacitatii de eroziune a apelor din precipitatii.

(E) Zonele cu crestere urbana rapida care se întind deasupra unei topografii carstice sunt mai ales vulnerabile la contaminarea pânzei freatice si la prabusirea dolinelor.

Care dintre urmatoarele variante exprima cel mai bine atitudinea autorului fata de lipsa implementarii unor strategii adecvate de dezvoltare în zonele carstice?

(A) Acceptare a faptului ca pericolele asociate carstului sunt depasite ca importanta de chestiunile legate de utilizarea si de dezvoltarea terenului.

(B) Îngrijorare ca s-au produs daune mediului si proprietatilor din cauza unei planificari defectuoase.

(C) Exasperare fata de lipsa de informatii stiintifice despre procesele carstice.

(D) Îngrijorare ca antreprenorii nu vor fi dispusi sa faca investitii suplimentare pentru a rezolva problema.

(E) Nemultumire fata de faptul ca antreprenorii considera ca abordarea unor asemenea probleme va întârzia activitatea de constructie.

Conform textului, noile rampe de colectare de pe terenurile carstice au nevoie de captuseala pentru a:

(A) devia apa reziduala de pe traseul structurilor de reîncarcare a pânzei freatice

(B) preveni prabusirea tavanelor cavitatilor subterane.

(C) împiedica agentii de contaminare sa patrunda în pânza freatica.

(D) permite absorbtia substantelor toxice în captuseala.

(E) împiedica apa din pânza freatica sa patrunda în rampa de colectare.

Textul afirma ca în zonele urbane cu dezvoltare rapida prabusirea dolinelor produce:

(A) epuizarea resurselor pânzei freatice.

(B) contaminarea pânzei freatice

(C) cratere cu risc de surpare

(D) scaderea nivelului pânzei freatice

(E) daune costisitoare proprietatilor.

Pornind de la text, care dintre urmatoarele inovatii structurale se poate deduce ca fiind cea mai eficienta pentru resursele de apa freatica în zonele carstice?

(A) Evitarea folosirii de captuseli de plastic la rampele de colectare.

(B) Legarea structurilor de drenaj direct la retelele de pesteri în zonele carstice.

(C) Instalarea de structuri de drenaj care încetinesc viteza de scurgere a apei din precipitatii.

(D) Cresterea suprafetei acoperite cu beton pentru a împiedica apa reziduala sa antreneze alte materiale.

(E) Construirea de structuri din materiale usoare în zonele cu risc de prabusire a dolinelor

Pornind de la text, care dintre urmatoarele afirmatii exprima cel mai probabil parerea autorului despre automobile?

(A) Sunt o cauza de contaminare a apei potabile în zonele carstice.

(B) Creeaza nevoia de a avea sosele special ranforsate în regiunile carstice.

(C) Determina deteriorarea prematura a soselelor din zonele carstice.

(D) Sunt o sursa de substante care contribuie la eroziunea chimica aproape de suprafata în zonele carstice

(E) Provoaca vibratii care determina prabusirea dolinelor din zonele carstice.

Elemente de rationament analitic

22 de întrebari

Pe Strada Principala sunt cinci semafoare, unul la fiecare din cele cinci intersectii cu strazile Horezu, Jupiter, Kogalniceanu, Negresti si Olari. Luminile semafoarelor arata verde, rosu sau galben, în orice moment dat, potrivit urmatoarelor conditii:

Semafoarele de la intersectiile cu strazile Kogalniceanu si Negresti nu arata aceeasi culoare.

Semafoarele de la intersectiile cu strazile Jupiter si Olari arata aceeasi culoare.

Daca semaforul de la intersectia cu strada Kogalniceanu arata rosu, atunci nici un alt semafor nu arata rosu.

Daca semaforul de la intersectia cu strada Horezu arata verde, atunci semaforul la intersectia cu Olari arata rosu.

Daca semaforul la intersectia cu Negresti nu arata verde, atunci semaforul la intersectia cu Jupiter arata galben.

Care dintre urmatoarele variante ar putea reprezenta o succesiune corecta a culorilor celor cinci semafoare la un moment dat?

(A) Horezu: verde.

Jupiter: rosu.

Kogalniceanu: verde.

Negresti: verde.

Olari: rosu.

(B) Horezu: verde.

Jupiter: rosu.

Kogalniceanu: verde.

Negresti: galben.

Olari: rosu.

(C) Horezu: verde.

Jupiter: galben.

Kogalniceanu: galben.

Negresti: rosu.

Olari: galben.

(D) Horezu: rosu.

Jupiter: rosu.

Kogalniceanu: galben.

Negresti: verde.

Olari: rosu.

(E) Horezu: rosu.

Jupiter: galben.

Kogalniceanu: rosu.

Negresti: verde.

Olari: galben.

Care este numarul maxim de semafoare care ar putea arata culoarea verde in acelasi timp?

(A) Unul singur.

(B) Doua.

(C) Trei.

(D) Patru.

(E) Cinci.

Care dintre urmatoarele variante trebuie sa fie falsa?

(A) Semafoarele de la intersectia cu strazile Horezu si Jupiter arata amândoua rosu în acelasi timp.

(B) Semafoarele de la intersectia cu strazile Horezu si Olari arata amândoua galben în acelasi timp.

(C) Semafoarele de la intersectia cu strazile Jupiter si Negresti arata amândoua verde în acelasi timp.

(D) Semafoarele de la intersectia cu strazile Kogalniceanu si Olari arata amândoua galben în acelasi timp.

(E) Semafoarele de la intersectia cu strazile Negresti si Olari arata amândoua rosu în acelasi timp.

Daca semaforul de la intersectia cu strada Kogalniceanu arata culoarea verde, atunci care dintre urmatoarele afirmatii ar putea fi adevarata?

(A) Semaforul de la intersectia cu strada Horezu arata culoarea verde.

(B) Semaforul de la intersectia cu strada Jupiter arata culoarea rosie.

(C) Semaforul de la intersectia cu strada Negresti arata culoarea galbena.

(D) Semaforul de la intersectia cu strada Olari arata culoarea verde.

(E) Semaforul de la intersectia cu strada Olari arata culoarea rosie.

Daca semaforul de la intersectia cu strada Olari arata culoarea verde, atunci care dintre urmatoarele afirmatii trebuie sa fie adevarata?

(A) Semaforul de la intersectia cu strada Horezu arata culoarea rosie.

(B) Semaforul de la intersectia cu strada Horezu arata culoarea galbena.

(C) Semaforul de la intersectia cu strada Kogalniceanu arata culoarea rosie.

(D) Semaforul de la intersectia cu strada Kogalniceanu arata culoarea galbena.

(E) Semaforul de la intersectia cu strada Negresti arata culoarea verde.

Un numar de exact sapte angajati - Florin, Georgiana, Horia, Izabela, Kati, Liviu si Mihai - conduc pe rând o furgoneta. Fiecarui angajat îi vine rândul o singura data. Ordinea în care ei conduc trebuie sa corespunda urmatoarelor conditii:

Mihai este al doilea sau al treilea la rând.

Izabela nu este prima.

Horia nu este al treilea.

Dintre angajatele Georgiana, Kati si Izabela, una este prima, alta este a patra si alta este a saptea.

Lui Horia si Kati le vine rândul unul dupa celalalt.

Lui Liviu si Georgianei nu le vine rândul unul dupa celalalt.

Care este numarul total de angajati dintre care oricine poate fi al cincilea?

(A) Doi.

(B) Trei.

(C) Patru.

(D) Cinci.

(E) sase.

Care dintre urmatoarele afirmatii trebuie sa fie falsa?

(A) Florin este primul si Mihai este al doilea.

(B) Georgiana este prima si Izabela este a patra.

(C) Georgiana este a patra si Liviu este al saselea.

(D) Izabela este a patra si Kati este a saptea.

(E) Mihai este al doilea si Izabela este a saptea.

Daca Liviu este al saselea la rând, atunci care dintre urmatoarele afirmatii trebuie sa fie adevarata?

(A) Georgiana este prima.

(B) Horia este al doilea.

(C) Izabela este a saptea.

(D) Kati este a patra.

(E) Mihai este al treilea.

Una dintre urmatoarele variante este o lista completa si corecta a momentelor în care i-ar putea veni rândul lui Liviu; care este aceasta?

(A) Primul, al treilea, al cincilea.

(B) Al doilea, al treilea, al cincilea, al saselea.

(C) Al treilea, al patrulea, al cincilea, al saselea.

(D) Al treilea, al cincilea.

(E) Al treilea, al cincilea, al saselea.

Daca Kati nu este prima, iar Liviu nu este al treilea, atunci care dintre urmatoarele variante este o lista completa si corecta a momentelor în care i-ar putea veni rândul lui Florin?

(A) Al doilea, al treilea.

(B) Al doilea, al treilea, al cincilea.

(C) Al treilea, al cincilea.

(D) Al treilea, al cincilea al saselea.

(E) Al cincilea, al saselea.

Daca Kati nu este prima si Florin nu este al doilea, atunci care dintre urmatoarele afirmatii trebuie sa fie adevarata?

(A) Mihai este al doilea.

(B) Kati este a patra.

(C) Izabela este a saptea.

(D) Lui Florin si lui Horia le vine rândul unul dupa celalalt.

(E) Lui Liviu si Izabelei le vine rândul unul dupa celalalt.

Noua institutii publice dintr-un oras candideaza pentru obtinerea unor fonduri europene. Acestea sunt scoala nr. 1, scoala nr. 2, scoala nr. 3, scoala nr. 4, Centrul social "Sf. Ana", Centrul social "Sf. Maria", Centrul social "Sf. Petru", Spitalul de Pediatrie si Spitalul de Urgenta. Alocarea fondurilor trebuie sa respecte urmatoarele conditii:

Exact sase institutii dintre cele noua vor primi fonduri.

Cel mult doua centre sociale vor primi fonduri.

Daca toate scolile primesc fonduri, atunci cel mult un spital primeste fonduri.

Daca Spitalul de Urgenta primeste fonduri, atunci primeste fonduri si Spitalul de Pediatrie.

Daca scoala nr. 3 nu primeste fonduri, atunci nu primeste fonduri nici scoala nr. 4.

Care dintre urmatoarele este o lista acceptabila a institutiilor care primesc fonduri europene?

(A)      scoala nr. 1, scoala nr. 2, scoala nr. 4, Centrul social "Sf. Ana", Spitalul de Urgenta, Spitalul de Pediatrie.

(B)      scoala nr. 3, Centrul social "Sf. Ana", Centrul social "Sf. Maria", Centrul social "Sf. Petru", Spitalul de Urgenta, Spitalul de Pediatrie.

(C)      scoala nr. 1, scoala nr. 3, Centrul social "Sf. Maria", Centrul social "Sf. Petru", Spitalul de Urgenta, Spitalul de Pediatrie.

(D)      scoala nr. 1, scoala nr. 2, scoala nr. 3, scoala nr. 4, Centrul social "Sf. Maria", Spitalul de Urgenta.

(E)       scoala nr. 1, scoala nr. 2, scoala nr. 3, scoala nr. 4, Spitalul de Urgenta, Spitalul de Pediatrie.

Care dintre urmatoarele afirmatii trebuie sa fie adevarata?

(A)      Cel putin trei scoli primesc fonduri.

(B)      Cel putin un centru social primeste fonduri.

(C)      Cel putin un spital primeste fonduri.

(D)      Ambele spitale primesc fonduri.

(E)       Cel mult trei scoli primesc fonduri.

Care dintre urmatoarele afirmatii poate sa fie adevarata?

(A)      Numai una din scoli primeste fonduri.

(B)      Nici scoala nr. 3, nici Spitalul de Urgenta nu primesc fonduri.

(C)      scoala nr. 4 si Spitalul de Urgenta primesc fonduri.

(D)      Numai unul din centrele sociale primeste fonduri, iar Spitalul de Pediatrie nu primeste fonduri.

(E)       Dintre scoli, numai scoala nr. 1, scoala nr. 2 si scoala nr. 4 primesc fonduri, iar Spitalul de Pediatrie nu primeste fonduri.

Daca scoala nr. 1 si Spitalul de Urgenta sunt printre institutiile care primesc fonduri, care dintre urmatoarele afirmatii NU poate sa fie adevarata?

(A)      scoala nr. 4 si Centrul social "Sf. Petru" primesc fonduri.

(B)      scoala nr. 3, Centrul social "Sf. Ana" si Centrul social "Sf. Petru" primesc fonduri.

(C)      scoala nr. 4, Centrul social "Sf. Ana" si Centrul social "Sf. Petru" primesc fonduri.

(D)      scoala nr. 2, scoala nr. 3 si Centrul social "Sf. Petru" primesc fonduri.

(E)       scoala nr. 3, Centrul social "Sf. Petru" si Spitalul de Pediatrie primesc fonduri.

Daca Spitalul de Pediatrie primeste fonduri, care este numarul maxim de scoli care pot primi fonduri?

(A)      Niciuna.

(B)      Una.

(C)      Doua.

(D)      Trei.

(E)       Patru.

Daca Spitalul de Urgenta nu primeste fonduri, care dintre urmatoarele afirmatii trebuie sa fie adevarata?

(A)      Spitalul de Pediatrie primeste fonduri.

(B)      Spitalul de Pediatrie nu primeste fonduri.

(C)      Exact un centru social primeste fonduri.

(D)      Cel putin trei scoli primesc fonduri.

(E)       Exact doua centre sociale primesc fonduri.

În perioada verii, trei studenti doctoranzi - Maria, Victor, Zina - si doi studenti masteranzi - Hans, Ionel - aleg fiecare exact unul din cele trei cursuri de matematica - geometrie fractala, logica matematica si topologie - si exact unul din cele trei cursuri de limbi straine - portugheza, rusa, suedeza. Alegerea facuta trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:

Nici un student masterand nu alege geometria fractala.

Nici un student doctorand nu alege limba rusa.

Fiecare student care alege cursul de logica matematica alege si limba portugheza.

Nici unul dintre studentii care aleg portugheza nu alege si cursul de topologie.

Un singur student alege atât geometria fractala, cât si portugheza.

Exact doi studenti aleg topologia.

Victor alege limba suedeza, dar nici Ionel si nici Zina nu aleg aceasta limba.

Care din urmatoarele pot fi cursurile de matematica si respectiv de limbi straine alese de Hans si Ionel?

(A) Hans: topologia, limba portugheza

Ionel: logica matematica, limba rusa

(B) Hans: topologia, limba rusa

Ionel: geometria fractala, limba rusa

(C) Hans: topologia, limba rusa

Ionel: topologia, limba rusa

(D) Hans: topologia, limba suedeza

Ionel: logica matematica, limba rusa

(E) Hans: topologia, limba suedeza

Ionel: topologia, limba suedeza

Care dintre urmatoarele variante ar putea fi adevarata?

(A) Hans este singurul dintre cei cinci studenti care alege limba suedeza.

(B) Ionel este singurul dintre cei cinci studenti care alege topologia.

(C) Maria este singura dintre cei cinci studenti care alege limba portugheza.

(D) Victor este singurul dintre cei cinci studenti care alege geometria fractala.

(E) Zina este singura dintre cei cinci studenti care alege logica matematica.

Care dintre urmatorii studenti NU POATE alege topologia?

(A) Hans

(B) Ionel

(C) Maria

(D) Victor

(E) Zina

Care dintre urmatoarele cursuri ar putea fi ales de toti studentii doctoranzi?

(A) geometria fractala

(B) limba portugheza

(C) logica matematica

(D) topologia

(E) limba suedeza

Daca Maria alege topologia, atunci care dintre urmatoarele afirmatii trebuie sa fie adevarata?

(A) Hans alege topologia.

(B) Ionel alege limba rusa.

(C) Ionel alege logica matematica.

(D) Victor alege geometria fractala.

(E) Zina alege geometria fractala.


Document Info


Accesari: 8632
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )