Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Premise psihologice ale intrarii copilului in clasa I.

Psihologie


Premise psihologice ale intrarii

copilului in clasa I.Conditii ale maturitatii scolare

Maturitatea scolara expresia unei forme de dezvoltare a copilului, ea marcānd 17117d37r acel nivel al dezvoltarii la care activitatea de tip scolar poate contribui din plin la dezvoltarea īn continuare a personalitatii sale. Acest nivel se plaseaza de obicei īntre 5 si 7 ani.

Fireste ca un mediu socio - cultural familial favorabil poate accelera dezvoltarea intelectuala a copilului, iar la alti copii pot fi observate īn ajunul scolaritatii īntārzieri datorate mai ales unui mediu socio - cultural familial nefaborabil.

Ca urmare, īn copilaria timpurie si īn perioada prescolara, fiind destul de diferite īn ce priveste modul de receptare si de reactie, ei vor trebui sa beneficieze īn mod diferentiat de influentele socio - culturale ale mediului imediat.

Generalizarea īnvatamāntului prescolar este menita tocmai sa contribuie la relativa omogenizare a colectivelor de copii, la atenuarea diferentelor vizibile atunci cānd ei vin la gradinita. Integrarea acestuia īn structura īnvatamāntului din tara noastra, crearea grupelor pregatitoare ce cuprind copii īntre 6 si 7 ani si īnceperea scolarizarii la 7 ani este menita sa creeze copiilor sanse egale īn procesul instruirii prin acoperirea deferentelor existente.

Este importanta cāt mai precare a imturitatii scolare de intelectul la limita, apoi de pseudodebilitatea mintala si de deficenta mintala, care īn primele clase prezinta, de regula, o simptomatologie de inadaptare scolara foarte asemanatoare(īn primul rānd esec scolar).

Se impune, deci, o serie de actiuni de compensare, īn interesul crearii unor sanse egale pentru dezvoltarea ulterioara a tuturor copiilor.

Gratie grupei pregatitoare de la gradinita, frecventata de aproape toti copiii ce urmeaza a īncepe scolaritatea, se asigura de fapt omogenizarea relativa a populatiei scolare īnca din prima clasa primara, aceasta constituind o premisa de baza a succesului scolar īn general si a prevenirii esecului scolar īn special, pentru ca nedepistarea la timp a copiilor imaturi scolar duce la īntārzierea actiunilor de recuperare de care acestia ar trbui sa beneficieze la timpul potrivit.

Dintre laturile esentiale ale maturitatii scolare putem mentiona maturitatea intelectuala si maturitatea sociala a copiilor. Cea intelectuala se poate aprecia pe baza unor probe de inteligenta verbala sau nonverbala, precum si pe baza reusiteor, nereusitelor observate īn activitati grafomotorii, de joc etc. Evaluarea aptitudinilor intelectuale ale copiilor īn ajunul scolarizarii cere importanta īn primul rānd atunci cānd se urmareste departajarea anormalilor de normali. Datete referitoare la inteligenta, obtinute cu ajutorul probelor psihologice , au, de regula, o valoare predictiva īn sensul ca permit anticiparea gradului de maturitate a copilului pentru formarea deprinderilor de citire si de scriere. Dar pentru ca indicii obtinuti prin aplicarea acestor probe de inteligenta nu se refera si la factorii nonintelectuali, care, de asemenea, au o pondere mare īn adaptarea scolara, formularea prognozei scolare generale presupune si cunoasterea trasaturilor nonintelectuale ale copilului.

Maturitatea sociala prezinta o sfera mult mai larga, iar evaluarea ei presupune observarea copilului īn cadrul colectivului, precum si baterii psiho - sociologice mai complexe.

"Pregatirea" copilului pentru activitatea de tip scolar, prevenirea imaturitatii scolare, constituie probleme complexe, cu multiple dimensiuni sociale, medicale, educationale etc. Studierea factorilor cauzali ai acestei imaturitati arata ca fenomenul nu se reduce la un singur factor si ca fondul acestui dezavantaj tine de mai multe cauze.

Dupa cum stim, pāna īn 1990, vārsta de scolarizare coborāse la 6 ani, nerecunoscāndu-se faptul ca exista copii cu probleme, si doar īn rare cazuri, aceasta se amāna dupa control medical si psihopedagogic, uneori fiind orientati spre īnvatamāntul special.

Cauzele si tipurile de imaturitate scolara

Factorii organici primari - predispozitiile structurale ereditare - cum ar fi maturizarea morfofunctionala tardiva, particularitatile individuale ale ritmului de dezvoltare, incusiv a proceselor psihice care conditioneaza formarea deprinderilor scolare, afectiunile sistemului nervos central - dintre care īn mai strānsa si directa relatie de cauzalitate cu esecul scolar sunt leziunile nervoase primare, microleziunile sistemului nervos central si disfunctiunile minime partiale, apoi factori organici secundari(traumatismele externe, tulburarile organice interne si cele vasculare, bolile cronice sau alte dereglari) si factori sociali(mai ales anturajul socio - cultural negativ al familiei, climatul ei afectiv, limbajul membrilor familiei) deosebit de importante īn primii ani de viata. La factorii īnsirati, unii autori adauga si plasarea geografica a familiei(sat - oras, centru - periferie).

Multe dintre cauzele directe ale imaturitatii scolare apar frecvent īnca din primul an de viata al copilului: nasterea prematura, retardarea psihomotorie, subalimentatia, imaturitatea neuro, musculara.

Exista un oarecare paralelism īntre dezvoltarea fizica si cea mentala, fenomenul aparānd īntre 5 - 6 ani si atenuāndu-se īn anii urmatori. Inadaptarea scolara datorata dezvoltarii lente a proceselor fizice si psihice este recuperabila prin amānarea scolarizarii copiilor.

Tipurile de imaturitate cauzate de factorii organici sau de factori exteriori nocivi nu pot fi remediati numai prin amānarea scolarizarii, copilul trebuind sa beneficieze īn prealabil de influente compensatorii. Prognosticul favorabil depinde tocmai de frecventarea gradinitei de catre copii, inca de la grupa mica si mai ales la grupa pregatitoare.

Forme grave de imaturitate scolara ce trebuie sa fie īn atentia noastra:

a)      - capacitatea functionala a sistemului artero - muscular, asa numita motricitate generala, care implica motricitatea fina a degetelor īn vederea cultivarii grafismului, dixteritatea manuala.

Daca viteza miscarilor manuale ramāne īn urma, atunci copierea unui text, scrierea dupa dictare, calculul scris, copierea schemelor grafice dupa tabla, activitatile de īndelitniciri practice, care sunt limitate ca timp de executie vor constitui pentru acesti copii activitati frustante.

b)      - afectiuni cerebrale minime - inabilitati partiale. Acestea, intervenite īn copilaria timpurie, pot provoca atāt deficienta mintala totala cu grade diferite, cāt si deficente partiale, remediabile chiar si īn ajunul scolaritatii.

Īn practica īnvatamāntului, deficenta mintala este considerata drept prima cauza a insucceselor scolare īn īnvatamāntul primar; a doua cauza, ca fecventa, este fenomenul deficentei partiale, denumita "inabilitatea partiala", "tulburari instrumentale" etc.

Fenomenul de "inabilitate partiala" se manifesta de obicei dupa intrarea copiilor īn scoala. Aceasta apare, īn primul rānd, īn sfera proceselor de cunoastere elementara, dar ele sunt sesizate, de multe ori, ca urmare a repercusiunilor pe care le au īn sfera emotivitatii si comportamentului(tulburari caracteriale, inadaptari scolare, inadaptari sociale manifestate prin nerespectarea regulilor de convietuire sociala si dificultati de formare a deprinderilor scolare elementare - lingvistice, aritmetice, mizicale.

Disfunctiile partiale ale sistemului nervos central, care persista  īn cazul unor copii de 6-7 ani, creeaza dificultati mari īn instruirea scolara; labilitatea atentiei, capacitatea redusa la concentrare(sub 15-20 ani), instabilitate psihomotorie, impusivitate, conduita dezechilibrata, capacitatea redusa de simbolizare, labilitatea procesului de formare a semnificatiei cuvintelor, neajunsurile analizatorului vizual, tulburari īn comportamentul verbal si altele.

c)      Sechele parteucefalice. O alta categorie de copii prescolari care se situeaza la nivelul mediocritatii sunt post postencefalicii. Sechelele īntalnite de regula sunt simptomul major(tulburari de comportament) alaturi de anumite disfunctii partiale incapacitatea de conformare īn raport cu unele reguli de conduita, īn capacitatea redusa de a pastra anumite instructiuni verbale sau reguli stabilite. Se constata lipsa miscarilor expresive, dificultati accentuate īn elaborarea anumitor miscari coordonate(ochi - māna). Se evidentiaza atāt hipermotilitatea, cāt si lentoarea, adica ritmul incetinit al miscarilor. Se manifesta o particularitate specifica - aparitia īntārziata a limbajului(3-4 ani), slaba diferentiere a stimulilor auditivi, tulburari īn orientarea temporala, īn perceperea lincaritatii limbii.

La vārsta anteprescolara, simptomele copiilor cu sechele parteucefalice sunt: hipermobilitatea, fuga fara scop, instabilitatea emotiilor, instalarea rapida a oboselii, perseverenta īn joc si lipsa de adaptare la nou.

La vārsta prescolara caracteristicile lor sunt : instabilitatea atentiei, capacitatea redusa de concentrare, capacitatea slaba de memorare, incapacitatea formarii conceptului de numar si a deprinderilor de calcul.

d)      Insuficiente de tip disfazic: afazia sau alalia(tulburari de limbaj) si imaturitatea, respectiv inadaptabilitatea scolara.

Semnele acestei insuficiente apar īn limitele utilizarii limbajului oral ca mijloc de comunicare interpersonala, ceea ce diminueaza sociabilitatea copilului, determina evitarea situatiilor de conversatie si refugiul īn starea de mutism. Īn ajunul scolaritatii copilului se evidentiaza fenomenul de reactualizare greoaie a vocabularului, "cautarea cuvintelor" īn procesul de comunicare, sau vocabularul redus, limitarea comunicarii la propozitii simple, telegrafice si altele, incapacitatea memorarii unui text.

Īn ajunul vārstei de 6-7 ani persistenta cea mai mare o au tulburarile de orientare spatiala si insuficientele psiho - motorii. Ca urmare a unei atitudini pedagogice neadecvata, acesti copii dislexici - disortografici, devin cazuri tipice ale insuccesului scolar.

Forme organizatorice de recuperare a imaturitatii scolare

Īn sistemul nostru de īnvatamānt exista anumite posibilitati de prevenire si recuperare a handicapului somato - psihic sau socio - cultural al copiilor imaturi scolar, dar este recomandata recunoasterea existentei unor astfel de copii. Grupele pregatitoare din gradinite, clasele step-by step, cu cadre didactice special pregatite, cu efectiv redus de elevi ar trebui sa se adreseze si acestor elevi, īn scopul individualizarii muncii de recuperare. Psihologul scolar ar trebui sa se preocupe de depistarea īnca din perioada prescolara, prin teste specifice, a acestor copii si recomandarea amānarii scolarizarii īn cazurile mai grave, īn special a deficentilor mintali. Cerintele scolii generale depasesc posibilitatile acestora, iar integrarea lor īn scoli ajutatoare, departe de caldura familiei nu e cea mai buna solutie.

Īnvatamāntul de masa trebuie sa asigure fiecarui copil, indiferent de problemele sale, conditii instructiv - educative de valorificare a personalitatii sale, a resurselor latente, īn raport cu posibilitatile de care dispune si care au ramas neactivate, nevalorificate. Aceasta s-a dovedit hotarātoare īn multe cazuri, fie īn privinta diagnosticului de deficienta mintala, cāt si īn cazul unor antecedente medicale.

Marea majoritate a acestor copii pot si trebuie sa fie recuperati īnca din cadrul gradinitei, dar procesul trebuie continuat cu rabdare īn primele clase ale ciclului primar.


Document Info


Accesari: 9459
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )