Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Sarcina Consiliere in cariera

Psihologie
Universitatea Babes-Bolyai

Facultatea de Psihologie si stiinte ale Educatiei, Catedra de Psihologie

Anul universitar 2007-2008, Semestrul 2
Sarcina Consiliere in cariera

Dificultati in procesul de luare a deciziei in alegerea carierei

Cariera reprezinta un aspect deosebit de important din viata unei persoane, datorita faptului ca ea se concretizeaza intr-o permanenta lupta pentru realizarea scopurilor si a obiectivelor propuse. De asemenea avem nevoie de abilitatea de a 757s1824h lua decizii potrivite pentru a ne dezvolta "abilitati de viata" pentru a ne putea controla destinul si pentru a ne pune in valoare si dezvolta propriile posibilitati si capacitati psihice.

Identificam o dificultate in luarea deciziei de cariera pentru un student anul I. Marcel este student la facultatea de economie unde se inscrie imediat dupa terminarea liceului.

Procesul de luare a deciziilor, de selectie a unei optiuni din citeva alternative posibile, este un proces frecvent Ón viata cotidiana. Deseori se decide fara a fi constienti de acest lucru, fiindca exista un automatism dar sint si decizii care, inainte de a fi luate, necesita rationamente indelungate sau o analiza profunda a variantelor.

Dificultatea studentului se refera tocmai la acest aspect in orientarea viitoare spre o cariera potrivita. Nu este deloc multumit cu alegrea facuta si anume facultatea la care este inscris si intampina probleme in alegerea unei "cariere potrivite"

Problema lui Marcel apare in primul rand datorita neintelegeri mecanismului implicat in luarea deciziei. Etapele luarii unei decizii prezinta diferite grade de dificultate, in functie de hotararea pe care trebuie sa o ia persoana in cauza. Dupa identificarea problemei se face analiza informatiei disponibile, se exploreaza alternativele posibile iar apoi alegerea variantei optime. Dupa luarea deciziei decidentul va actiona in conformitate cu planul elaborat. Unele din consecintele deciziei nu pot fi prevazute in momentul stabilirii variantei optime. Uneori, ca semn al invatarii din experienta traita, subiectul revine asupra momentului de analiza si alegere, evaluindu-si atat contextul, factorii si informatia implicata, precum si propriul mecanism decizional.

Decizia nu poate fi catalogata ca buna sau rea, corecta sau eronata in sine, ci trebuie judecata in functie de cantitatea si calitatea informatiei de care se dispune, de contextul in care aceasta a fost luata.

Alegerile referitoare la cariera implica studentul profund si sub multiple aspecte, identitatea si personalitatea sa in ansamblu (in plan psihoafectiv, atitudinal, volitiv si motivational).In scoala primara si in gimnaziu Marcel invata bine reuseste sa ajunga chiar premiant. Dupa terminarea   gimnaziului alege un liceu cu specializarea tehnica de calcul deoarece este pasionat de calculator si cunoaste destule persone care se ocupa si lucreaza in acest domeniu.Dupa terminarea liceului nu poate alege o facultate dar impins de familie si colegi se decide pentru facultatea de economie.

Cea mai importanta etapa din procesul luari unei decizi de cariera o constituie explorarea educationala si ocupationala, comportamentul sistematic de colectare de informatii referitoare la oportunitatile educationale si la ocupatii Fara o investigare exhaustiva a pietei muncii o persoana nu poate elabora un plan de cariera potrivit si de succes.

Sursa principala de explorare in cazul lui Marcel a fost reteaua sociala adica persoanele cunoscute familia in principal si colegii acestuia. In cadrul liceului nu s-au discutat aceste aspecte profesori si elevii nu se aflau intr-o atmosfera de colaborare. De asemenea Marcel nu are posibilitatea de a consulta unele materiale tiparite precum clasificarile ocupationale, monografii profesionale, sau anumite profile ocupationale.

Provenind dintr-o familie instarita cu parinti excesiv de protectivi Marcel va adopta un stil decizional dependent bazandu-se in principal pe sfaturile primite si pe indrumarea din partea altora. Procesul luari deciziei este puternic influentat de anumiti factori interni si externi. Dintre factori interni se pot mentiona interese si valorile.

Astfel procesul decizional este influentat puternic de valorile personale ale decidentului adica idealurile abstracte care ii modeleaza modul de gindire si comportamentul .

Valorile sunt convingerile de baza ale persoanel referitor la ceea ce este important in viata, exista valori generale si valori legate de munca, acestea interactioneaza unele cu altele si adesea se formeaza in cadrul experientei individuale din familie scoala sau datorita influentei mediului social.

Prin verbalizarea valorilor personale si indrumarea copiilor spre acceptarea acestora si prin oferirea de modele de gandire si comportament in relatie cu activitatile de munca familia imprima valori propriilor copii. Scoala poate creea de asemenea anumite valori prin cerintele legate de performanta, prin metodele de predare (incurajand valorizarea colaborarii sau competitiei in realizarea sarcinilor scolare) si prin atitudinea profesorilor (autoritara sau democratica) fata de elevi.

Grupul de prieteni de asemenea este format pe baza similaritatii de atitudini si comportamente, influenteaza de exemplu, valoarea acordata performantei scolare si angajarii in activitatile scolare de zi cu zi: timpul acordat studiului, nivelul de performanta asteptat, implicarea la clasa .

Marcel adopta valori generale ca autorealizarea si independenta si initial doreste un mediu de munca unde lucrul se realizeaza individual si un mediu de munca ce confera prestigiu. Astfel de valorile generale se afla intr-o stare de incompatibilitate cu mediul de munca in care strategiile de lucru sunt clar explicate si sistematic organizate precum profesia de economist

Interesele reprezinta orientari selective, relativ stabile si active ale persoanei catre anumite activitati, in cadrul carora ea poate indeplini mai multe roluri, procesul decizional fiind influentat si de o serie de factori de mediu intern cum ar fi abilitatile si trecutul educational.

Conform tipologiei lui Holland studentul manifesta interese investigative si artistice fiind pasionat de tehnica de calcul si grafica de calculator unde activitatile sunt mai putin structurate, si presupun o rezolvare creativa. Sentimentul de nemultumire si neimplinire se datoreaza unei necorespondente intre aceste interese si ocupatia de economist care selecteaza in principal interese conventionale si anume o preferinta pentru activitati care necesita manipularea sistematica si ordonata a unor date sau obiecte intr-un cadru bine organizat si definit.Dintre factori externi ce au influentat decizia in cariera se pot mentiona familia (valorile si stilul de educatie), cercul de prieteni valorile acestora, presiunile celor din jur, scoala (stilul de educatie) si mediul social din care provine.

Deoarece primul mediu educational in care se realizeaza integrarea socialaa individului este familia, evident ca acest factor are influenta majora asupra optiunii si deciziei pentru un anumit tip de scoala si pentru o anumita profesie. Cu toate acestea, influenta familiei contine un grad sporit de subiectivitate. Orientarea scolara si profesionala realizata in familie este, de multe ori, influentata de prejudecati. De asemenea se promoveaza traditiile profesionale ale familiei, in pofida dorintelor si capacitatilor copilului, iar in unele cazuri unii parinti incearca sa compenseze propriile insuccese si nerealizari prin proprii copii.

Parintii studentului fiind ei insisi absolventi ai unei facultati de economie si lucrand in acest domeniu au fortat decizia lui Marcel pentru aceeasi facultate.De multe ori alegerea unei facultati se face deoarece majoritatea elevilor se indreapta acolo situatie care se aplica si in cazul de fata. Datorita unei mari cereri pe piata si pentru ca majoritatea prietenilor si fostilor colegi de liceu s-au inscris la facultatea de economie Marcel alege acelasi drum. Toate aceste influente au avut un rol fundamental in decizia carierei.

Mai tarziu Marcel descopera ca drumul ales e o infundatura si ca traieste sentimente de neimplinire si nemultumire.

Pentru a asigura o activitate eficienta consilierul trebuie sa parcurga cu indivizii urmatori pasi: autocunoasterea, explorarea traseelor profesionale si ocupationale, decizia in cariera si promovarea personala.

Ceea ce ne determina sa optam pentru o alternativa si nu pentru alta este informatia. Atunci cand aceasta exista, alegerea este mai simpla, uneori chiar evidenta, alteori alegerea urmeaza numai dupa o atenta prelucrare a noilor date.

Activitatea de consiliere inseamna procesul de asistare a individului in momentele cruciale ale traseului educational prin furnizarea de informatii precise si sustinerea sa in luarea deciziilor care ii afecteaza evolutia ulterioara pe planul carierei. Aceasta implica generarea de alternative adaptative in scopul atingerii unor obiective profesionale realiste.

Pentru remedierea problemei se presupune stabilirea uni plan de cariera. Trebuiesc definite scopurile rezultatele directia care trebuie urmata si strategiile menite sa indeplineasca aceste obiective stabilite. Alaturi de persoana se vor explora toate traseele educationale si profesionale se va dezvolta conceptul de sine stabilindu-se clar care sunt interesele valorile aptitudinile si caracteristicile de personalitate relevante pentru plnificarea carierei.

In cazul de fata consilierul se poate confrunta cu o serie de obstacole in activitatea sa datoratita convingerilor dezadaptative ale persoanei consiliate. O credinta defectuoasa a lui Marcel este aceea ca "alegerea carierei este un proces ireversibil" odata ce ai ales o anume cariera nu te mai poti razgandi fiind singura cariera posibil de urmat. Astfel de credinte eronate constituie obstacole serioase in procesul de consiliere.

Dintre aspectele ce pot favoriza procesul de consiliere mentionam abilitatile decizionale ale persoanei si anume strategii si proceduri superoare in rezolvarea problemelor capacitatea de a analiza eficient alternativele luate in calcul.

De asemenea Marcel beneficiaza de un suport social adecvat parintii acestuia il pot sprijini atat financiar cat si mental intr-o eventuala schimbare de cariera.

Sentimentele de fustrare si neimplinire vor fi eliminate treptat iar persoana in cauza va putea alege datorita consilieri o cariera cat mai adecvata ceea ce va duce la cresterea satisfactiei si a stari generale de bine.


Document Info


Accesari: 2718
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )